Jump to content

undina

Korisnik
 • Broj objava

  17
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Znaci po vasem misljenju osoba koja je trenutno zaposlena u firmi ne moze pokrenuti likvidaciju? Kome se treba obratiti? Otici na Trgovacki sud? Punomoc je izdana za obavljanje svih tekucih poslova, ukoliko punomoc ne obuhvaca tu mogucnost odjave, on mora i nadalje biti zaposlen dokle se ne imenuje privremeni direktor/upravitelj?
 2. Nasljeđivanje duga

  Znam da nije dostatno sto sam navela za moguci prigovor, stoga sam i napisala da osim tih cinjenica koje ne mogu potkrijepiti sa dokazima nemam sto drugo navesti u prigovoru. Ne znam na koji zakon mislite kad kazete da ga krivo tumacim. U citavoj toj prici mene zanima sta se odnosi pod osobni dug duznika?
 3. Nasljeđivanje duga

  Otac je bolovao od 12 mj 2017 od karcinoma, cocjek je godinu i pol bio polu ziv, pri tome nije boravio na svojoj adresi. Da je i zaprimio to Rjesenje nebi imao tko napisati prigovor jer nije bio sposoban. Ne znam na sta bi se mogao pozvati osim da nije boravio na adresi prebivalista i pritom nije koristio ni osobni automobil niti usluge RTV-a. Jasno mi je da se dugovi prenose, ali cemu onda cl 213.? Sta se podrazumijeva pod osobnim dugom? ocito je da se u ovoj drzavi pisu zakoni tek tako i da se primjenjuju samo na pojedince! Radim u lokalnoj samoupravi i jasno mi je mnogo toga.
 4. Nasljeđivanje duga

  Hvala na linku! Sto se tice recenog da bi trebala dokazivati da dug nije nastao - jednostavno bih navela da se ne smatram odgovornom za podmirenje nastalog duga pozivajuci se pritom na cl. 213 Zakona o obv. odnosima.
 5. Nasljeđivanje duga

  Rjesenje je postalo pravomocno na mrtvu osobu. Stoga mi nije jasno tko ponistava to Rjesenje i provodi novo na nasljednike i cemu ukoliko kako kazete mogu jednostavno provest ovrhu izravno putem Fine. cl 210. Namirenje vise ovrhovoditelja? ukidanje pravomocnosti i ovrsnosti te bi se svakako pozvala na cl 213 zakona o obveznim odnosima, a kao sto sam rekla i ranije nije bila ni uredna dostava s obzirom da u tako malim mjestima iz kojeg sam ja svaki postar zna gdje je tko u kojem trenutku, aocito nije bio sposoban ni obavijest ostaviti o posiljci u sanducicu.
 6. Nasljeđivanje duga

  Rjesenje nije pravomocno, ne moraju na moje ime izdati novo Rjesenje vec me jednostavno ovrsiti i ja bih jednostavno sad trebala cekati i ne poduzimati nista? Zasto onda jednostavno ne poslati prigovor na sud? Ukoliko me ovrse nemam pravo nikakve zalbe?
 7. Direktor ujedno i stranac te jedini clan uprave je preminuo. U firmi je ostala zaposlena jedna osoba koja je ujedno bila i opunomocenik preminulog. Sprovedena je ostavinska rasprava te se nasljednik odrekao firme. Ista nema nikakvih dugovanja, u pretplati je pdv-a te je na rcn ostalo nekih 40000 kn. Pitanje glasi: osoba koja je ostala zaposlena zeli dat otkaz, na koji nacin da to provede te koji je postupak da se fidma zatvori. Mora li ta osoba poduzeti neke korake? Nemam pojma o trgovackom pravu pa ako nas mozete uputiti koji su nam daljnji koraci. Hvala
 8. Nasljeđivanje duga

  Ali postoji mogucnost da mi ovrse racun bez da pokrenu na nas postupak?
 9. Nasljeđivanje duga

  i na temelju vjerodostojne isprave je donesen Prijedlog za ovrhu
 10. Nasljeđivanje duga

  Poslala sam dopis prema odvjetničkom društvu - koje je preuzelo predmet od javne bilježnice (generalna punomoć deponirana kod javne bilježnice) da tražim ukidanje Rješenja i klauzule pravomoćnosti na što su mi odgovorili da nisu ovlašteni za to. Moram li ja sama poslati prema nadležnom sudu prigovor za isto ili da jednostavno čekam da pokrenu postupak protiv nas nasljednika?
 11. Nasljeđivanje duga

  Rješenje je donio javni bilježnik. Bio je prijavljen na toj adresi ali je boravio zbog bolesti jedno vrijeme u bolnici, a ostatak kod mene. Datum pravomoćnosti je 5. 3. , a upisano je 18. 3. 2019.
 12. Nasljeđivanje duga

  Zatražila sam od odvjetničkog ureda presliku Rješenja o ovrsi s obzirom da istog pokojni otac nije nikad zaprimio jer nije boravio na adresi prebivališta posljednjih godinu i pol dana života, a postupak je pokrenut 14.12.2018. godine . Klauzula pravomoćnosti ima datum 5. 3. 2019., a otac je umro 4.3.2019. godine. Jel važeće to Rješenje o ovrsi s obzirom da je isto postalo pravomoćno nakon smrti dužnika? Šta u svezi toga poduzeti? Ukoliko uputim prigovor, ukine se klauzula pravomoćnosti, pokreće li se tada postupak naplate na nas nasljednike iz početka ili nam se prepisuju kamate od prvog Rješenja o ovrsi? A očito se radi o neutednoj dostavi pismena jer ponavljam otac nikad nije zaprimio Rješenje.
 13. Nasljeđivanje duga

  Moramo znači podmiriti bez obzira. Koja je bolja solucija za nas, da čekamo hoće li nas netko pozvati na podmirenje dugovanja ili da se sami javimo nakon što iz Fine podignem očevidnik? Hvala na odgovorima
 14. Nasljeđivanje duga

  Negdje sam pročitala da se nakon smrti osobe taj ovršni postupak zatvara te se pokreće novi na imena nasljednika. I zbog kojeg razloga ne šalju te obavijesti preporučeno sa povratnicom ukoliko zahtjevaju podmirenje duga nakon određenog broja dana, kako bi ukoliko se isti ne podmiri ovršili račun? Zastara za RTV pristojbu mi je jasno da nije nastupila zastara, ali što je sa dugom od telefona koji ima oznaku ovršne isprave iz 2015. godine, to je pokojni koristio iz osobnih potreba, što bi po članku Zakona o obveznim odnosima vezalo se na SMRT Članak 213. Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika. Te citiram jednu pravnicu: Ono što ljudi vjerojatno ne znaju jest da ne odgovaraju za sve dugove pokojnika, ponajprije one osobne, primjerice, za tele-usluge, RTV pristojbu, jamstvo po kreditu, kockarske dugove... Konačnu ocjenu o tome šta se smatra osobnim dugom donosi sud. Nema, na žalost, načina da nasljednik unaprijed, prije ostavinske rasprave, provjeri visinu svih dugova ostavitelja osim onih za koje postoji kreditna obveza - objašnjava Iskra Maras. Uglavnom po ovome što ste navela, nitko me neće prije pokretanja pozvati na podmirenje dugovanja iza pokojnog oca? I što je sa ovrhama nasljednika ukoliko u Rješenju o nasljeđivanju samo jedna osoba prihvati dugove?
 15. Nasljeđivanje duga

  Pozdrav, otac mi je preminuo u 3 mjesecu ove godine. Imao je dosta ovrha no međutim s obzirom da se nisu mogle naplatiti u roku 3 godine Fina je prestala sa provedbom istih. Nasljednici smo brat i ja. Sada me zanima mogu li vjerovnici ovršiti naše račune bez da pokrenu postupak ovrhe na naša imena? Odnosno jel moguće da mi se samo jedan dan nađe račun u blokadi bez ikakve pisane opomene prije? Odvjetničko društvo jučer nam je poslalo dopis u kojem nas nasljednike pozivaju da platimo račun za HRT - 2018. godina u roku 8 dana. S obzirom da je Rješenje o nasljeđivanju postalo pravomoćno 19. lipnja 2019. godine, a dopis je pisan i poslan upravo tog dana, očito su bez točnih informacija poslali dopis na moguće nasljednike. Čitala sam također da se ne podmiruju dugovi koji su nasltai osobnim korištenjem, kao što je telefon, u ovom slučaju televizija? Druga Ponuda za nagodbu stigla je još za života mog oca u svezi duga za telefon iz 2015 godine. Ukoliko nas pozovu na plaćanje istih moramo li to podmiriti ili se možemo pozvati na zastaru ili nešto treće? Ukratko, moramo li to platiti - televiziju i telefon ili se možemo ikako izvući? Ovrhe su pokrenute i za jedno i drugo za njegova života. Plaćamo i kredit još sljedeće 4 godine. Hvala unaprijed, lp
×