Jump to content

undina

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hvala jos jednom Borbena7, lijep pozdrav!
 2. Hvala na odgovoru. Nisam vise bila sigurna mogu li nas ovrsiti temeljem vlasnistva nekretnine s obzirom da se radi o potrosnji vode na toj adresi. Stric nije bio nikada ozenjen, od roda ostali smo samo mi necaci i s obzirom da nije imao nista od nasljedstva nismo pokretali ostavinu. Bio je pod skrbi Centra za socijalnu skrb, te sam prilikom odlaska u komunalac sa rjesenjem o nasljedjivanju iza pokojnog oca i strica, uputila ih da sva potrazivanja koja su na njega glasila zatraze od njih. Otisla sam tamo iz razloga da nove racune prebace na brata. Dug koji stoji na uplatnici nastao je do 31.3 te nema nikakve druge prilozene specifikacije niti mi je poznato jesu li pokretali protiv strica ovrhu. Sada ne znam trebamo li otici do komunalca i izjasniti se ponovo da nismo stricevi nasljednici i da samim time ne mogu zaduziti za dugove brata koji btw nije dobio nikakvo rjesenje od njih prilikom promjene korisnika, ili jednostavno ignorirati tu uplatnicu? Hvala na odgovoru
 3. Pozdrav, imam pitanje u svezi nasljedjivanja dugova za vodu na nekretnini gdje su zivjeli moj brat, pokojni otac i stric. otac mi je preminuo 7 dana prije strica. Vlasnik nekretnine bio je otac i nju kao i njegove dugove naslijedili smo brat i ja. Pokojni stric zivio je na istoj adresi i na njega su glasili racuni za vodu. Iza njegove smrti nije provedena ostavinska rasprava jer nije imao blizih nasljednika a mi je nismo imali zbog cega pokretati. Zanima me moramo li mi podmiriti dug za vodu na navedenoj nekretnini s obzirom da posljednjih godinu dana zivota otac i brat nisu boravili na toj adresi a racuni su glasili na pokojnog strica, jer eto danas je na bratovo ime dosla uplatnica za podmirenjem nastalog dugovanja do smrti oca i strica. Zanimaju me koja su nam prava i mogucnosti u takvoj situaciji jer ocito nije godinama placao vodu. Unaprijed hvala
 4. Znaci po vasem misljenju osoba koja je trenutno zaposlena u firmi ne moze pokrenuti likvidaciju? Kome se treba obratiti? Otici na Trgovacki sud? Punomoc je izdana za obavljanje svih tekucih poslova, ukoliko punomoc ne obuhvaca tu mogucnost odjave, on mora i nadalje biti zaposlen dokle se ne imenuje privremeni direktor/upravitelj?
 5. Nasljeđivanje duga

  Znam da nije dostatno sto sam navela za moguci prigovor, stoga sam i napisala da osim tih cinjenica koje ne mogu potkrijepiti sa dokazima nemam sto drugo navesti u prigovoru. Ne znam na koji zakon mislite kad kazete da ga krivo tumacim. U citavoj toj prici mene zanima sta se odnosi pod osobni dug duznika?
 6. Nasljeđivanje duga

  Otac je bolovao od 12 mj 2017 od karcinoma, cocjek je godinu i pol bio polu ziv, pri tome nije boravio na svojoj adresi. Da je i zaprimio to Rjesenje nebi imao tko napisati prigovor jer nije bio sposoban. Ne znam na sta bi se mogao pozvati osim da nije boravio na adresi prebivalista i pritom nije koristio ni osobni automobil niti usluge RTV-a. Jasno mi je da se dugovi prenose, ali cemu onda cl 213.? Sta se podrazumijeva pod osobnim dugom? ocito je da se u ovoj drzavi pisu zakoni tek tako i da se primjenjuju samo na pojedince! Radim u lokalnoj samoupravi i jasno mi je mnogo toga.
 7. Nasljeđivanje duga

  Hvala na linku! Sto se tice recenog da bi trebala dokazivati da dug nije nastao - jednostavno bih navela da se ne smatram odgovornom za podmirenje nastalog duga pozivajuci se pritom na cl. 213 Zakona o obv. odnosima.
 8. Nasljeđivanje duga

  Rjesenje je postalo pravomocno na mrtvu osobu. Stoga mi nije jasno tko ponistava to Rjesenje i provodi novo na nasljednike i cemu ukoliko kako kazete mogu jednostavno provest ovrhu izravno putem Fine. cl 210. Namirenje vise ovrhovoditelja? ukidanje pravomocnosti i ovrsnosti te bi se svakako pozvala na cl 213 zakona o obveznim odnosima, a kao sto sam rekla i ranije nije bila ni uredna dostava s obzirom da u tako malim mjestima iz kojeg sam ja svaki postar zna gdje je tko u kojem trenutku, aocito nije bio sposoban ni obavijest ostaviti o posiljci u sanducicu.
 9. Nasljeđivanje duga

  Rjesenje nije pravomocno, ne moraju na moje ime izdati novo Rjesenje vec me jednostavno ovrsiti i ja bih jednostavno sad trebala cekati i ne poduzimati nista? Zasto onda jednostavno ne poslati prigovor na sud? Ukoliko me ovrse nemam pravo nikakve zalbe?
 10. Direktor ujedno i stranac te jedini clan uprave je preminuo. U firmi je ostala zaposlena jedna osoba koja je ujedno bila i opunomocenik preminulog. Sprovedena je ostavinska rasprava te se nasljednik odrekao firme. Ista nema nikakvih dugovanja, u pretplati je pdv-a te je na rcn ostalo nekih 40000 kn. Pitanje glasi: osoba koja je ostala zaposlena zeli dat otkaz, na koji nacin da to provede te koji je postupak da se fidma zatvori. Mora li ta osoba poduzeti neke korake? Nemam pojma o trgovackom pravu pa ako nas mozete uputiti koji su nam daljnji koraci. Hvala
 11. Nasljeđivanje duga

  Ali postoji mogucnost da mi ovrse racun bez da pokrenu na nas postupak?
 12. Nasljeđivanje duga

  i na temelju vjerodostojne isprave je donesen Prijedlog za ovrhu
 13. Nasljeđivanje duga

  Poslala sam dopis prema odvjetničkom društvu - koje je preuzelo predmet od javne bilježnice (generalna punomoć deponirana kod javne bilježnice) da tražim ukidanje Rješenja i klauzule pravomoćnosti na što su mi odgovorili da nisu ovlašteni za to. Moram li ja sama poslati prema nadležnom sudu prigovor za isto ili da jednostavno čekam da pokrenu postupak protiv nas nasljednika?
 14. Nasljeđivanje duga

  Rješenje je donio javni bilježnik. Bio je prijavljen na toj adresi ali je boravio zbog bolesti jedno vrijeme u bolnici, a ostatak kod mene. Datum pravomoćnosti je 5. 3. , a upisano je 18. 3. 2019.
 15. Nasljeđivanje duga

  Zatražila sam od odvjetničkog ureda presliku Rješenja o ovrsi s obzirom da istog pokojni otac nije nikad zaprimio jer nije boravio na adresi prebivališta posljednjih godinu i pol dana života, a postupak je pokrenut 14.12.2018. godine . Klauzula pravomoćnosti ima datum 5. 3. 2019., a otac je umro 4.3.2019. godine. Jel važeće to Rješenje o ovrsi s obzirom da je isto postalo pravomoćno nakon smrti dužnika? Šta u svezi toga poduzeti? Ukoliko uputim prigovor, ukine se klauzula pravomoćnosti, pokreće li se tada postupak naplate na nas nasljednike iz početka ili nam se prepisuju kamate od prvog Rješenja o ovrsi? A očito se radi o neutednoj dostavi pismena jer ponavljam otac nikad nije zaprimio Rješenje.
×