Jump to content

evellin

Korisnik
  • Broj objava

    182
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Ako ispravno zaključujem iz posta, sklapate ugovor o zamjeni nekretnina? Ukoliko da, obvezni ste platiti porez.
  2. ne trebate dokazivati vlasništvo nad nekretninama. jedini uvjet je da uzdržavani član ne ostvaruje godišnji primitak veći od 11 000kn. uz pk trebate dostaviti svoj rodni list radi dokaza sredstva i potvrdu Zavoda za zapošljavanje.
  3. Zanima me ima li pravo na božićnicu državni službenik koji je na rodiljnom dopustu?
  4. Ako ispunjavate uvjete za oslobođenje plaćanja poreza jer vam je prva nekretnina, a samac ste, bit ćete oslobođeni za 45m2. Za sve iznad toga plaćate porez na promet nekretnina jer nema razloga da budete oslobođeni. Čak i ako ste nezaposleni. Pretpostavljam da niste toliko socijalno ugroženi da bi vas oslobodili plaćanja kad već kupujete nekretninu.
  5. Ako još pratite temu, odgovorit cu vam: Pripravnički staž se nastavlja po završetku rodiljnog dopusta za onoliko vremena kojiko je osoba bila na (po)rodiljnom dopustu, o čemu će dobiti rješenje.
  6. ako roditelji kupe manju nekretninu, kao što je u vas slučaj, neće biti oslobođeni plaćanja poreza, bez obzira koji roditelj sklopi kupoprodajni ugovor. ako vi njima kupite nekretninu, odnosno vi sklopite kupoprodajni, kako vam je bovu odgovorio, trebate na toj nekretninni imati prijavljeno prebivalište i stvarno tamo boraviti, jer dobivate oslobođenje od plaćanja radi trajnog rješavanja svog stambenog pitanja. ako Porezna naknadno utvrdi da ste adresu samo formalno prijavili, utvrdit će vam plaćanje poreza jer niste ispunili uvjete za oslobađanje. U praksi se to često događa, stoga razmislite dvaput prije nego nešto konkretno napravite. sretno. i navedenu nekretninu NE SMJETE iznajmiti, jer se smatra da je niste kupili radi rješavanja stambenog prostora, dakle nisu ispunjeni zakonski uvjeti za oslobođenje.
  7. Možete ga prijaviti na besplatan telefon Porezne uprave 0800 1001 ili pismenim putem u Područni ured porezne uprave prema sjedištu poslodavca. Bilo bi dobro da imate nekakav dokaz o isplati dijela plaće "na crno", ako ne nadležni će obaviti nadzor nad poslodavcem.
  8. u ovom slučaju nije bitno tko je vlasnik stana jer se vaši roditelji gledaju kao obitelj, kao jedno. bitna je površina stana kojeg imaju u vlasništvu (kojeg prodaju) i stana kojeg će kupiti, te takkođer da li im je to jedina nekretnina koju su imali u vlasništvu. za konkretan odgovor potrebne su i konkretnije informacije
  9. ako osim nasljeđenog stana nemate i niste nikad prije imali još neku nekretninu, kod kupnje novog stana možete biti oslobođeni za 50 m2, budući nasljeđena nekretnina od 37m2 ne zadovoljava vaše stambene potrebe za jednog člana (pretpostavljam da ste samac). znači, kad kupite nekretninu, kod prijavee poreza, osim što ćete tražiti oslobođenje, morat ćete dokazati da ste vlasnik samo te nasljeđene nekretnine.
  10. ma koji porez na dobit??? ako otuđiš (prodaš, daruješ) nekretninu koju si kupio na moru unutar roka od 3 godine, plaćaš porez na dohodak od imovine i imovinskih prava i to po stopi od 25% na razlku nabavne cijene i cijene otuđenja. cijena ne mora bit realno iskazana u tvom ugovoru, zato će ti porezna uprava procjenom utvrdit stvarnu vrijednost nekretnine i zaračunati porez. ako se odlučiš nekretninu darovati roditelju, onda ne plaćaš porez. jedino ako RODITELJ otuđi nekretninu tako đer u roku 3 godine od kad si je TI kupio, onda će se roditelju utvrdit obveza plaćanja tog poreza. Zakon porezu na dohodak, čl.27, točka 5.,6.,7. i 8. jesi li ti već dobio porezno rješenje za nekretninu na moru, odnosno oni su ti zaračunali porez na vrijednost koju si platio???
  11. Porezna uprava je ispravno postupila. smatra se da nekretninu niste kupili radi trajnog rješavanja stambenog pitanja budući ste jedan njen dio iznajmili (radi ostvarivanja dohotkaa od najma), baš kako vam je obrazloženo.
  12. ako ste otuđili nekretninu unutar roka od 5 godina, a zaključujem da jeste, vama se aktivirala porezna obveza koje ste bili oslobođeni. u konačnici ste platili porez, te se smatra da niste iskoristili pravo na oslobođenje. budući zakon preciznije ne pojašnjava šta u takvom slučaju, pozovite se na mišljenje koje je min fin izdalo još prije par godina u istovrsnoj situaciji i po kojoj je porezna uprava dužna postupati u svim slijedećim jednakim situacijama. svaki savjesni referent bi vas trebao uputiti na ostvarivanje vašeg prava.
  13. u poreznoj upravi morate dokazati gdje ste do sad živjeli. u popisu potrebne dokumentacije ako ju imate vidjeli ste da piše "dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi" . znači, ako je vaše zadnje prebivalište bilo u roditeljskom stanu dostavljate dokaz vlasništva za taj stan (npr. vlasnički list, kupoprodajni ugovor i sl), ako ste bili podstanar dostavljate ugovor o najmu. ako ste živjeli kod xy osobe, u javnog bilježnika potvrđujete da ste živjeli kod xy osobe na xy adresi u xy razdoblju. nadam se da razumjete što se od vas traži.
  14. Znači vi kao nositelj kredita imate pravo na povrat poreza. Morate priložiti potvrdu od banke o iznosu plaćenih kamata po stambenom kreditu, IP obrazac, ispravno popunjen DOH obrazac i potvrdu da vam je to prva nekretnina. Ako imate rješenje oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretnina biti će dovoljna kopija tog rješenja, a ako vam riješenje nije još stiglo (što je moguće, jer znaju i do godine dana donositi rješenje), onda morate priložiti svu živu papirologiju kojom dokazujete da vam je to prva nekretnina. Ako ste tražili oslobođenje od poreza, onda znate o čemu pričam. samo se nadam da ti ne radiš u poreznoj upravi jer ovo veze s vezom nema! zakon o porezu na dohodak ima svoj Pravilnik o porezu na dohodak kojim se točno propisuje potrebna papirologija za POVRAT POREZA. nikakvo rješenje o oslobađanju plaćanja poreza na promet nekretnina jer ti možeš ostvariti uvjete za oslobođenje čak i da si ranije imao nekretninu ali nije zadovoljavala stambene potrebe, pa si kupio odgovarajuću i stekao pravo na oslobođenje. za razliku od poreza na promet nekretnina, kod ostvarivanja olakšice za kupnju stana bilo kamatama, bilo vlastitim sredstvima, prilažeš papire kojima se dokazuješ da se radi o kupnji PRVOG stambenog prostora. prvog, znači nikad ni metar kvadratni, a to se nikako ne može dokazati rješenjem o oslobađanju plaćanja poreza na promet nekretnina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija