Jump to content

fellow

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Saznala sam u međuvremenu da, iako se založno pravo odnosi samo na očev dio, nekretnina svejedno ide u bubanj, i od očevog se dijela oduzima navedena svota. Kako ne želim da ovaj stan ide na bubanj i bude prodan ispod cijene jer je to eto moj dom, odlučila sam da sastavimo darovni ugovor i da se na mene prenese dosadašnji očev dug. Razgovarat ću s odvjetničkim uredom nakon toga te dogovoriti plaćanje duga na rate. Koliko vidim, to je jedino rješenje. Plaćajte pričuvu, proleteri!
  2. Nažalost, tih novaca nemamo a ocu se ovršuje trećina mirovine već dugo pa ćemo provjeriti u Fini je li možda dio tog duga podmiren. Piše da je iz 2015. Na ugovoru za nekretninu B ne piše ništa o nekretnini A, već se valjda ovršuje kao tadašnja adresa stanovanja mog oca. Shvatila sam u međuvremenu da je situacija mnogo kompliciranija no što se čini. Stavit ću rješenje sutra pa ako još možete pogledati i dati neki prijedlog, zahvaljujem na odgovoru i strpljenju.
  3. " Za neke od zabilježbi predviđa se brisanje po službenoj dužnosti s protekom određenog vremena, no većina se briše po prijedlogu stranke kojem treba priložiti svojevrsno rješenje iz kojeg je vidljivo da se situacija promijenila, odnosno da je dugovanje prema ovrhovoditelju podmireno ili treba biti izbrisana po nekom drugom pravnom temelju." Je li moguće da, ako nekako uspijemo podmiriti taj dug, spriječimo ovhu nad nekretninom? Je li ok da odem na građanski općinski sud kod referenta koji je napravio spis i upitam ih za savjet? Ili razjašnjenje zbog čega se ovrha vrši na ovoj nekretnini a ne na onoj gdje su nastali dugovi?
  4. Našla sam ovaj tekst: http://klinika.pravo.unizg.hr/content/ucinak-zabiljezbe-ovrhe-u-zemljisnim-knjigama "Učinak zabilježbe ovrhe je da ovrhovoditelj time stječe pravo da svoju tražbinu namiri iz nekretnine (pravo na namirenje) i u slučaju ako bi treća osoba kasnije stekla vlasništvo te nekretnine. Nakon upisa zabilježbe ovrhe nije dopušten upis promjene prava vlasništva niti kojeg drugoga stvarnoga prava utemeljen na raspoložbi ovršenika, bez obzira na to kad je ta raspoložba poduzeta (članak 84. stavak 2. i 3. OZ). Primjerice, ovršenik ne može nakon upisa zabilježbe ovrhe prodati nekretninu, darovati je jer nisu dopuštena dobrovoljna raspolaganja ovršenika tom nekretninom. No ako neki založni vjerovnik, koji je stekao i upisao hipoteku prije zabilježbe ovrhe, namiruje svoju tražbinu iz vrijednosti nekretnine ta se nekretnina u tom slučaju može prodati jer se u tom slučaju ne radi o raspolaganju ovršenika. Ta razlika je ključna kod zabilježbe ovrhe i po tome se ta zabilježba razlikuje od drugih zabilježbi jer ograničava vlasnika-ovršenika nekretnine da raspolaže tom nekretninom dok u zemljišnim knjigama postoji zabilježba ovrhe. " Dakle, čini se da se ne može sastavljati darovni ugovor... Postoji li ikakvo rješenje?
  5. Pozdrav svima, Sinoć sam dobila nezgodan tekst u kojem se upisuje založno pravo na stan u kojem živim (u vlasništvu oboje mojih roditelja) - nekretnina A - na vlasnike zgrade u kojoj se nalazi očeva nekretnina - nekretnina B. Koliko sam shvatila iz krajnje ne-friendly napisanog teksta, riječ je o dugu - ne piše kome, ali budući da se založno pravo upisuje na stanare zgrade u kojoj se nalazi nekretnina B, vjerojatno je riječ o nekoj pričuvi. U rješenju piše iznos duga i iznos ovršnih troškova, piše i da je taj iznos uvećan za zatezne kamate čije se izračunavanje opisuje u kilometarskoj šifriranoj rečenici, no nigdje ne piše iznos tih kamata. Zatezne kamate se odnose i na iznos duga i na iznos ovršnih troškova. Osnovni ukupni iznos je oko 13 000 kuna. Naravno, rok za prigovor je 15 dana. Nekretninu A moji roditelji već neko vrijeme žele darovnim ugovorom prenijeti na mene, no to nismo učinili jer sam smatrala da nije hitno, budući da ja redovno plaćam režije za tu nekretninu. Iznenadilo me stoga ovo, jer nigdje ne piše da je riječ o ostvarivanju prisilnog založnog prava tako da (malo sam čitala) mi se čini da je založno pravo na nekretninu A zapisano na nekom ugovoru ili nečem vezanom uz nekretninu B. Taj ugovor tek treba iskopati. Moj otac posjeduje još dvije nekretnine na vlastito ime, stečene u daleko bolje dane, tako da mi je isto neobično da bi ovrhom posegnuli upravo za ovom nekretninom, koja ima dvojno vlasništvo. Zanima me koje su moje opcije - bila bih zahvalna na svakom savjetu. Može li se sastaviti darovni ugovor u roku od 15 dana i složiti prigovor na temelju toga? Može li se nejasnost rješenja ili nešto iskoristiti za prigovor? Što mi preporučujete? Ne želim izgubiti svoj dom, pogotovo ne zbog iznosa od 13 000 kuna, pomozite i hvala svima unaprijed!
  6. pozdrav, radila sam na projektu jedne oveće hrvatske izdavačke kuće i potpisala ugovor o autorskom djelu. u njemu se obavezuju isplatiti mi honorar unutar 60 dana od predaje materijala. dakle, od predaje materijala prošlo je četiri i pol mjeseca. kada zovem, urednica je na bolovanju ili mi prenosi objašnjenja pravne službe, a kad popizdim kaže mi da će biti do kraja tjedna. i tako već neko vrijeme. da ne duljim s iritantnim detaljima (ako su potrebni, recite pa ću napisati), nemam love za tužbu, nemam pravo na besplatnu pravnu pomoć, nisam (još) član strukovne udruge - što mogu učiniti da dobijem svoj novac?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija