Jump to content

Freckles

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim savjet. Da li moram platiti porez na darovanu nekretninu (daruje mi majka), ako sam već vlasnik nekretnine za koju sam platila porez? Hvala.
  2. "....Moja imovina je moja imovina, a dijeli se samo zajednički stečena imovina. U prvom, drugom...braku......." Pa to sam i ja mislila, a ovdje mi ljudi odgovaraju da bračni drug ima pravo na nužni dio bez obzira na porijeklo imovine. Moj slučaj je sličan kao i slučaj autora ove teme. Također je druga žena mog oca ostavila svoju imovinu svojoj djeci, uselila se mom tati u stan, njena djeca idu u našu kuću na more itd. Dakle, došla je bez ičega. Jedina je razlika što su se moji roditelji razveli. I imam oporuku gdje tata navodi što sve ostavlja meni i bratu. I sad ti budi pametan...Jedni mi govore da ona ima pravo na nužni dio, a drugi (manji dio) da je nasljeđena ili darovana imovina (mom ocu od strane njegovih roditelja) isključivo vlasništvo onog tko ju je dobio i nije predmetom bračne stečevine. Što je od toga točno?
  3. Ovo mi nije jasno! Zašto tete imaju pravo na nužni dio ako je unuk naveden kao jedini nasljednik? Pa čemu onda uopće sastavljati oporuku? O.K., ako nema oporuke, onda mi je jasno da se nasljeđuje zakonski, ali , zar oporuka nije posljednja volja ili tak nešto? Svatko bi trebao moći raspolagati sa svojom imovinom isključivo onako kako želi, bez da netko nakon njegove smrti to osporava!
  4. Ne, nisam ni orala ni kopala ko dijete, ali to radim sad, i sve što steknem ću ostaviti svojoj djeci. Nekak mi je normalno da dijete naslijedi roditelje. Kaj vaša djeca oru i kopaju tak da jednog dana vi nasljedite njih???????
  5. Pozdrav svima! Dakle radi se o tome da je sestrin i moj otac već neko vrijeme u drugom braku. Poznato mi je da imovina koja nije predmetom bračne stečevine (u ovom slučaju, 1. stan darovan darovnim ugovorom još dok otac nije bio u svom drugom braku; i 2. vikendica koju je stekao s našom majkom davno prije svog drugog braka), u slučaju razvoda, ostaje onome koji ju je u brak donio. Ali, kakav je slučaj kod zakonskog nasljeđivanja? Da li druga supruga ima pravo na dio nečega u čijem stjecanju nije ni na koji način sudjelovala, već je došla "na gotovo"? U tom braku nema zajedničke djece. Hvala unaprijed! Pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija