Jump to content

DzindziMindzi

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Uspješno riješeno sa poreznom, dobio rješenje o oslobađanju od poreza na promet nekretnina. Na katastru su ispali problemi zbog etažiranja zgrade i totalne budale koja tamo radi. Etažiranje je u postupku pa do tad ništa od upisa u katastar. Uglavnom, što se tiče gruntovnice i porezne, bez imalo problema i sa pozitivnim rezultatom.
  2. Samo mala nadopuna, porezna se još uvijek nije javila. Na poreznoj sam morao ručno pisati izjavu da nisam bio vlasnik nekretnine na zadnjem prijavljenom prebivalištu. Izjava pisana slobodnim stilom na običnom A4 papiru, potpis i datum. Što se gruntovnice tiče, stigla mi je sudska odluka o pravu na upis vlasništva tako da sad idem u katastar, očekivano bez problema jer su svi prijašnji vlasnici bili 1/1 i imao sam primjerak kupoprodajnog ugovora od prijašnjeg vlasnika za dokaz slijeda vlasništva. Uz onih 250,00 Kn na odluci piše i da moram platiti 100,00 Kn troškova. Sve u svemu, bez problema.
  3. Laik sam po ovim pitanjima tako da imajte dosta rezerve prema mom odgovoru i definitivno ga provjerite. Ako se dobro sjećam do zakona koji je donesen 2004. ("Zakon o kamatama", NN 94/04, 12.7.2004) vladao je nered i mahom su svi zaračunavali kamate na glavnicu + prethodne kamate. Navedenim zakonom je to napokon regulirano i prestala je praksa gdje je u par godina neki minoran dug mogao narasti do velikog iznosa. Ako sam dobro vidio na slici koju ste prikvačili razdoblje na koje se dug i kamate odnose je do 01.06.2004 što bi značilo da su mogli sasvim legalno zaračunavati kamatu na kamatu. Ono u što nisam siguran, da li je zakon koji sam naveo prvi zakon koji je ukinuo praksu kamate na kamatu ali je razdoblje po sjećanju tu negdje tako da mislim da je u Vašem slučaju stvarno zaračunata kamata na kamatu ali i po u tom trenutku važećem zakonu.
  4. Hvala na odgovoru. U svezi uvjerenja o prebivalištu, 'teta' u Petrinjskoj je bila ljubazna i automatski me upozorila da će mi trebati uvjerenje kod porezne. Kod prijave ću predati ugovor o kupoprodaji, izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o prebivalištu, pa ako me budu tražili da još donesem i dokaz o vlasništvu nekretnine na kojoj je bilo prijavljeno zadnje prebivalište, donijet ću im i to. Ono što znam sigurno, budem objavio tijek i rezultate cijelog procesa jer nisam uspio naći slučaj kao što je moj na forumu pa nek stoji za buduće tražitelje savjeta. Moj je slučaj čist ko suza, nema bračnih stečevina, problema oko zemljišta i inih pravnih prepreka. Hvala još jednom na trudu i ugodne blagdane želim.
  5. Molio bih pomoć oko ishođenja dokumentacije koja se spominje u priručniku od porezne. Ukratko opis stanja: - Prva nekretnina koju kupujem ili posjedujem. - Stan površine manje od 50m2 u Zagrebu. - Nije novogradnja, stambena zgrada iz 87. ili 88. - Samac. - Prijašnje prebivalište je kod roditelja, Zagreb. - Hrvatski državljanin Po priručniku za oslobađanje od poreza na promet nekretninama u dijelu gdje se navodi potrebna dokumentacija, a koji se odnosi na moj slučaj, stoji sljedeće: a) preslika ugovora o kupnji stambenog prostora b) dokaz o vlasništvu nekretnine na kojoj je porezni obveznik imao zadnju prijavu prebivališta (vlasnički list ili izvod iz knjige položenih ugovora) c) dokaz o nekretninama u vlasništvu (vlasnički list ili izvod iz knjige položenih ugovora) d) nije bitno jer sam samac e) izvod iz matične knjige rođenih (nevažno ali forme radi) Trebam pomoć gdje, kako i uz koje troškove mogu dobiti stavke "b" (dokaz o vlasništvu nekretnine na kojoj je porezni obveznik imao zadnju prijavu prebivališta) i "c" (dokaz o nekretninama u vlasništvu). Zahvaljujem. EDIT: Novo prebivalište je kupljeni stan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija