Jump to content

bimbo_fimbo

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dobar dan! Kao novinar radim za nekoliko redakcija izvan EU - jednu u Švicarskoj i dvije u Velikoj Britaniji. Uz to, pišem i za neke medije u Hrvatskoj koji mi isplaćuju autorske honorare (i nisu mi voljni isplaćivati brutto iznose, već će taj HR dio posla ostati na autorskim honorarima). Od Švicaraca i Britanaca godišnje u brutu zaradim između 100 i 150,000 kn (od toga oko 20,000 kn bruto iz Švicarske a ostatak iz Britanije), a od Hrvata u netu oko 10,000 kn. E sad - što mi je najbolje osnovati za inozemni dio posla? Paušalni obrt ili jdoo? I kolika su ukupna davanja (porezi, doprinosi i još što..) za paušalni obrt, tj za jdoo? Svaka sugestija i savjet su dobrodošli, i hvala puno unaprijed Lp!
  2. Dobar dan! Nedavno (cca 14 dana) sam kupio kofer u dućanu koji prodaje isključivo taj brend i nakon kraćeg putovanja kofer se raspao. Namjeravam ga vratiti, no nažalost zametnuo sam račun. E sad - može li se roba vratiti bez računa, i mogu li u dućanu prema datumu kupnje pronaći račun? Napominjem da sam kofer kupio gotovinom (što je dodatni problem jer nemam potvrdu o kartičnom plaćanju), no da se dotični brend u Hrvatskoj može kupiti isključivo u navedenom dućanu... Hvala puno i pozdrav!
  3. S bivšim suprugom imam dogovoreno zajedničko skrbništvo (tjedan za tjedan) nad kćerkom starom 3 godine. Bivši je bez mojeg znanja (uz što mi je prethodno davao netočne informacije) odveo kćer na ljetovanje s njegovom novom partnericom. Napominjem da je termin ljetovanja bio dogovoren, no bivši mi je lagao da ide sam s kćeri na ljetovanje. Nisam oduševljena da se kćer upoznaje i bliži se s njegovim partnericama u ovako ranoj životnoj dobi, pa me zanima postoji li ikakva pavna osnova za prigovor, prijavu centru ili slično.
  4. Pozdrav svima! Prije nešto vise od dva mjeseca kupio sam (relativno skupe) cipele. Cipele su održavane i nepretjerano nošene, no ipak se na njima pojavilo nepopravljivo oštećenje (puknuće đona čitavom duljinom!). Zanima me kakva su mi prava povrata / zamjene dotične obuće? Imam račun od kupnje. Hvala puno i pozdrav!
  5. 5. ozujka sam dobio obavijest, 11. ozujka sam pristupio na salter. Ako dobro racunam, 11. ozujka je bio peti dan! Hvala i pozdrav
  6. Hvala, ali to znam. Zanima me da li je igdje definirano da su subota/nedjelja neradni dani (koliko vidim u clanku 4 citiranog zakona navodi se 'nedjelja, blagdn, odnosno neradni dan'). Naime, zasto pitam. Dobio sam posiljku iz inozemstva, i s obzirom da u trenutku dostave nisam bio doma, postar je ostavio obavijest o primitku posiljke. U ponedjeljak prosli tjedn me gospodja na salteru u posti u Branimirovoj hladno otpremila rekavsi da oni racunaju subotu i nedjelju kao radne dane, i da su posiljku vratili posiljatelju. Nakon kraceg razgovora, gospodja je rekla: Vama mozda vikend nisu radni dani, ali nama jesu!'. Mislim napisati prigovor posti na ovakvo postupanje (ranije koliko se sjecam nisu racunali vikend u radne dane kod vracnja posiljki), pa me zanima na sto se mogu pozvati. Nazalost, citva ova situacija ce mi stvoriti dosta troskova Hvala puno i lijep pozdrav
  7. Dobar dan! Zanima me kojim zakonom i kako tocno su definirani subota i nedjelja - kao radni ili neradni dani? Hvala puno i lijep pozdrav!
  8. Ljudi, molim vas pomoc - carina mi zeli cariniti knjigu. Na koje akte da se pozovem? Hvala puno!
  9. pozdrav! narucio sam jednu relativno skupu knjigu iz Svicarske (bibliofilsko izdanje) pa me zanima postupanje carina u slucaju takvih narudzbi i isporuka u Hrvatsku. Sto da ocekujem? hvala i lijep pozdrav!
  10. pozdrav svima! dakle - jedna dosta banalna stvar, koja se vremenom zakomplicirala. posudio sam nekoliko antikvarnih prilicno vrijednih knjiga osobi koja ih ne vraca. posudba je bila prije cca 8 godina. jedini dokaz koji imam da su materijali posudjeni je niz mailova u kojima mi doticni pise da ce ih vratiti, no to se do danas nije dogodilo. u posljednjih nekoliko mjeseci sam doticnom napisao nekoliko mailova u kojima molim povrat, na koje on nije odgovorio. danas sam od doticnog dobio mail da sam dosadan (WTF!!!), i da ce ako mu napisem jos jedan mail, traziti sudsku zabranu komuniciranja. Ima li se tu ista pametno za napraviti? hvala i pozdrav!
  11. Nazalost, ne znam ti odgovoriti na sto (propise, zakone) se Carina u ovim slucajevima poziva, ali znam da je njihova praksa da na sve sto nije naruceno iz EU naplacuju PDV... Platio sam to nekoliko puta kod preuzimanja narucene robe iz zemalja izvan EU. pozdrav
  12. Dobar dan! Najveci dio prihoda cine mi primanja ostvarena od autorskih honorara iz drzava EU, i nesto iz Svicarske. Na sve te honorare su placeni porezi u drzavama gdje je autorski rad obavljen. S obzirom da sam drzavljan i rezident RH, kakve su mi ovdje obveze glede placanja poreza i ostalih davanja na te honorare, koji mi se isplacuju na devizni ziro racun u banci u RH. Hvala na odgovoru (a i sugestije su dobrodosle!) pozdrav!
  13. Oboje smo fotografirali nezgodu. Te fotografije mogu biti relevantne na sudu? pozdrav!
  14. OK, pardon na preostrom tonu... Ima tu jos jedan detalj koji moram naglasiti - policiju je zvao sudionik nezgode koji je ocito krivac. U tom trenutku je naime bilo sve jasno - zaustavio sam auto na semaforu, buljio u navigaciju, i bum! Izlazim iz auta, drugi sudionik isto izlazi, ispricava se itd... I onda ON zove policiju; ja razgovor ne cujem, no on kaze - ispunjavamo izvjesca, policija nema obvezu doci, tako mi kaze operater na interventnom broju. S obzirom da sam cuo za to da policija nemora izlaziti ukoliko nema ozlijedjenih, meni je situacija OK. Napominjem - ja zapravo (i zbog toga me supruga vec mjesec dana pili, hehe) ne znam kako je taj razgovor tocno tekao. pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija