Jump to content

CM1

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Ono nešto što se u magli sjećam je kao da burza i zdravstveno više nisu povezani. Posebno sam se išla prijavljivati na jedno i drugo. Po tome bi onda značilo da bi dobila zdravstveno po osnovi nezaposlenosti i da nisam prijavljena na burzi. Pa prema tome ni skidanje sa burze ne bi trebalo imati utjecaja.
  2. Ako me skinu sa burze ako odbijem jedan posao, koja prava gubim? Najviše me zanima da li ostajem bez prava na zdravstveno osiguranje? Sad mi država plaća zdravstveno od kako sam izgubila posao, pa sve dok se ponovno ne zaposlim (tako mi je rekla službenica na zdravstvenom). Ako ostajem samo bez prava na onaj mjesečni pokaz od 100 kn, onda nije toliki problem. Hvala puno.
  3. Koliki priljev na tekući račun smije imati nezaposlena osoba (da bi i dalje ostala na burzi)? Znam da je bilo oko 2000 kn mjesečno, ali bih željela znati točan iznos. Također me zanima da li se to gleda za jedan konkretan mjesec ili za razdoblje od godinu dana, pa se podijeli sa 12. U ovom drugom slučaju bi mi i moglo sjesti recimo 2500 kn u jednom mjesecu, ako u ostalim mjesecima ne bi imala priljeva. I da li to ograničenje priljeva vrijedi za sve osobe na burzi ili samo za one koji primaju novčanu naknadu za nezaposlene. Ja više ne primam naknadu. I još nešto. Radi se o honoraru od autorskog djela. Prvo mi sjeda na žiro, a onda nakon plaćenih poreza i doprinosa ostatak prenosim na tekući. Da li se za taj limit prihoda gleda ukupan iznos koji mi sjedne na žiro ili ovaj neto iznos koji povučem na tekući?
  4. Ja JOPPD popunjavam na e-građani. Ovo su polja koja trebaš popuniti: Zaglavlje Oznaka podnositelja: 4 Vrsta izvješća: 8 Dan izvješća: staviti datum kad je novac sjeo na žiro račun JOPPD oznaka: ova šifra vezana je za datum kad je novac sjeo na žiro račun, automatski program stavlja stranica A – 3 stvari popuniti stranica B 1. Redni Broj: 1 2. šifra grada prebivališta: 01333 Zagreb (izabereš šifru grada gdje živiš) 3. šifra grada rada: odabrati šifru SAD-a (tj. države iz koje dobivaš novac) 4. OIB: upisati OIB 5. Ime i prezime 6.1 oznaka stjecatelja/osiguranika: 4002 6.2 oznaka primitka/obveze doprinosa: 4047 10.1 razdoblje obračuna od 01.01.2021 10.2 1 razdoblje obračuna do 31.12.2021 11. iznos primitka (oporezivi): cijeli bruto iznos koji je sjeo na račun 12. osnovica za obračun doprinosa: bruto iznos – 30% 12.1 doprinos za mirovinsko osiguranje: doprinos za 1. stup 12.2 doprinos za mirovinsko osiguranje drugi stup 13.1 izdatak: Priznati trošak 30% 13.2 izdatak – uplaćeni doprinos za mirovinsko osiguranje: ukupna cifra za 1. i 2. stup 13.3 dohodak: cijeli bruto – izdatak – sav MO 13.5 porezna osnovica: to je isto što i dohodak (jer nemam osobni odbitak)= 13.3-13.4 14.1 iznos obračunanog poreza na dohodak 14.2 iznos obračunanog prireza porezu na dohodak 15.1 oznaka neoporezivog primitka: 0 16.1 oznaka načina isplate: 2 16.2 iznos za isplatu: Neto primitak = Bruto primitak – doprinosi za mirovinsko - Porez i prirez Kod Etsy je zeznuto to što je to valjda jedina platforma kod koje ne možeš povući novce kad ti hoćeš, nego ide automatski, bar jednom mjesečno. A čim ti sjednu novci na račun, počinju teći tvoje obaveze prema državi. I onda za neku siću moraš popunjavati JOPPD ako nemaš drugog priljeva taj mjesec. Zato možda ne bi bilo loše prvo svoje proizvode staviti na neku fleksibilniju platformu. Pogledaj što možeš plasirati na Fiverr, Redbubble Teespring. Na Fiverru lijepo mogu imati novce ako hoću i mjesecima, pa prebaciti na Paylal, pa imati na Paypalu koliko hoću i na kraju prebaciti na žiro i tek tad mi kreću obaveze prema državi.
  5. Uh, ovo je puno opširnije pitanje od ove teme, ali evo sve ću napisati pa možda još nekome pripomogne. Više novi selleri ne mogu koristiti opciju da koriste svoj Paypal račun, nego ti Etsy direktno plaća zaradu na tvoj bankovni račun. Za primitak te zarade trebao bi koristiti žiro račun, a ne tekući. Dok ne vidiš kako će i kojom brzinom ići prodaja, ja ne bih odmah otvarala obrt, ali odluka je na tebi, naravno. Konkurencija je brutalna. Novim sellerima se zna dogoditi i da imaju 50 kn zarade mjesečno u početku, šta ćeš sa tim? Ja sam otvorila Etsy shop prije cca 1 tjedan. Isto za digitalne proizvode. Budući da su ti proizvodi autorsko djelo, plaćat ću porez na drugi dohodak iz inozemstva – za autorski honorar. Tvoji proizvodi su sigurno isto autorsko djelo (grafički, fotografski i slični proizvodi koje sam napraviš). Drugi dohodak ti je dohodak koji ne dolazi ni od plaće koju dobivaš od poslodavca, niti od neke registrirane djelatnosti (obrta itd.). Dakle, možeš kao potpuno fizička osoba legalno zarađivati i plaćati porez, bez da otvaraš obrt, poduzeće i slično. Ako si nezaposlen i na burzi, da bi ostao na burzi ne smije ti sjesti na račun više od 1.900 kn mjesečno. Ako želiš to prijaviti kao drugi dohodak, unutar 8 dana od prve uplate na žiro, odi u nadležnu ispostavu Porezne (ne glavnu gradsku, nego tvoju “kvartovsku”) i reci da se želiš upisati u registar poreznih obveznika jer dobivaš drugi dohodak iz inozemstva. Dobit ćeš RPO obrazac koji popuniš osnovna polja. Ja sam svoj skinula sa neta, doma popunila i odnijela. Imaš rubriku inozemni dohodak – pa unutra drugi dohodak, država iz koje dobivaš je SAD. U roku od 30 dana od primitka novca na račun, moraš platiti porez, doprinos za MO i popuniti JOPPD obrazac. Doprinos za zdravstveno se ne plaća na drugi dohodak iz inozemstva. Ubaciš ukupan iznos koji ti je sjeo na račun, u kalkulator za autorski honorar. https://www.teb.hr/kalkulatori/kalkulator-za-autorski-honorar-od-112021/ Porez i prirez: Uplatni račun: HR1110010051713312009 (to je za Zg, ako si iz drugog mjesta potraži na netu ili pitaj svog poreznog savjetnika u poreznoj upravi) Model: HR68 Poziv na broj primatelja: 1945- tvoj OIB - oznaka izvješća JOPPD Doprinos za mirovinsko osiguranje 1. stup: Uplatni račun: HR12 1001 0051 8630 0016 0 Model: HR68 Poziv na broj primatelja: 8176 - tvoj OIB - oznaka izvješća JOPPD Doprinos za mirovinsko osiguranje 2. stup: Uplatni račun: HR76 1001 0051 7000 3600 1 Model: HR68 Poziv na broj primatelja: 2291- tvoj OIB - oznaka izvješća JOPPD Kad uplatiš poreze i doprinose, popuniš JOPPD obrazac. Budući se zakon mijenjao nema više ažurnih uputa na netu kako to popuniti. Za sve možeš pitati svog savjetnika na poreznoj.
  6. hm, a da i to što veliš mi djeluje logično
  7. Ipak onda neću prenositi ništa na žiro. Možda ne bi bilo ništa jer bi se vidjelo da je prijenos sa tekućeg, ali što je sigurno je sigurno. Za ovo što me mučilo da li mi za Etsy možda treba neka registrirana djelatnost, rekla mi je sad savjetnica da ako je moj proizvod, individualan, onda mogu voditi kao autorski honorar. Kao najbitinije je da ja to prijavljujem i plaćam porez, a oni dalje u detalje puno ne ulaze, koliko sam shvatila.
  8. Franki, puno vam hvala, na sve mi odgovorite. Bog vas blagoslovio. I još me malo muči što je Etsy marketplace, a ne freelancer platforma kao Fiverr. Pa me muči da li uopće zaradu sa Etsy mogu prijaviti kao autorski honorar ili bi morala imati registriranu djelatnost. Radi se o digitalnim proizvodima (ništa fizički ne šaljem). I stvarno tamo neki selleri nude baš digitalne/grafičke usluge, praktički isto kao na Fiverru, mada ih većina prodaje gotove proizvode. Nadam se da samo previše cjepidlačim kao i uvijek i da će proći pod plaćanje poreza za autorski honorar.
  9. Kako porezna gleda na uplate na žiro račun? Da li za svaku uplatu smatra da je to neki prihod na koji treba platiti porez? Imam žiro račun na koji primam honorar iz inozemstva i na to plaćam porez. Kako sam za taj račun dobila i visa karticu, kartica tog računa se može koristiti i za plaćanja na internetu. Za Etsy shop koji sam danas otvorila mi treba i račun na koji će mi Etsy uplaćivati zaradu (stavila sam taj žiro, naravno na tu zaradu ću platiti porez), ali trebaju i billing račun tj. debitnu ili kreditnu karticu sa kojom ću im platiti stavljanje svakog proizvoda u prodaju (stavila sam karticu od tog žiro računa). Kako trenutno nemam skoro ništa na žiro računu (sve sam povukla na tekući), uplatila bih 100 kn sa mog tekućeg na žiro račun (ista banka tekući i žiro). Pa nek se nađe za Etsy billing. Vidjet će se da je došlo sa mog tekućeg i još ću staviti u opis transakcije “vraćanje novca sa tekućeg na žiro”. Naravno na taj prijenos novca sa tekućeg na žiro ne plaćam porez, ali ne znam da li porezna gleda opis transakcije ili samo iznose koji su sjeli na žiro račun pa to sve računa kao nešto na što bi trebala platiti porez?
  10. Evo, ipak sam nazvala svoju savjetnicu na poreznoj. Veli da mogu objediniti u jedan JOPPD. Stavim zadnji datum.
  11. Nedavno sam počela sam zarađivati na Fiverru (drugi dohodak iz inozemstva). Platila sam na to porez i doprinos. Htjela bi nešto početi prodavati i preko Etsy. Međutim njihova nefleksibinost me baš muči. Novce isporučuju direktno na bankovni račun (ne mogu povući na Paypal, pa onda kad hoću, kad se skupi, na bankovni račun). I ne mogu odabrati ručno kad hoću povući novce nego samo fiksno – najrjeđe jednom mjesečno – svaki prvi ponedjeljak u mjesecu. Sad u drugom dijelu ljeta nisam imala narudžbe sa Fiverra. Ako otvorim Etsy i imam neku malu zaradu, ako mi sjedne recimo 15-20 usd na bankovni račun, onda za to moram raditi JOPPD. I onda ako za tjedan-dva povučem novce sa Fiverra, onda opet za JOPPD izrađivati. Hoću reći, za svaki dan uplate, moram raditi drugi JOPPD jer se JOPPD veže baš za datum uplate. Je li postoji neki način da to obuhvatim u jednom JOPPD-u? Npr. ako u mi nešto sjedne 06.09., a nešto 17.09. da li mogu to sve objediniti u jednom JOPPD koji bi imao datum vezan za 17.09.?
  12. Da se i ja nadovežem. Nezaposlena sam. Odnedavno zarađujem na Fiverru (drugi dohodak iz inozemstva – autorski honorar). Uredno prijavljujem i plaćam porez i doprinos za to. Razmišljem nešto ponuditi i na Etsy. Mogu li samo još i taj iznos dodati na žiro pa za sve zajedno platiti porez? Bez da poreznu posebno obavještavam o nekim promjenama (ne znam baš da li se prodaja na Etsy može svesto pod autorsko djelo (mada bi bile neke digitalne stvari (grafika) u pitanju). Najviše me Muči što je Etsy američki (vjerojatno je i većina kupaca iz USA), a od lipnja su tu neke porezne promjene. Izgleda da sve dok RH ne uspije potpisati sa USA sporazam o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, morat ćemo platiti porez i Hrvatskoj (20%) i USA (30%). Nije mi jasno kako plaćam američki dio poreza, kome, da li Etsy o tome vodi brigu ili što. Zasad je počelo sa Google-om i Youtube-om https://support.google.com/youtube/answer/10391362?hl=hr Po ovome mi se čini da dok god Etsy ništa ne traži, nema brige sa američkim porezom. Jel tako? I jel mogu onda samo sve što mi se skupi na Paypalu (Fiverr, Etsy) prenijeti na žiro račun zajedno i kao i dosad platiti porez?
  13. pronašla sam. stavit ću: 59.20 Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa jer nije da ja to samo čitam, nego baš i snimam i obrađujem taj zvuk. snimam i ispostavljam zvučni zapis.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija