Jump to content

DBK1

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani prof, S obzirom na činjenicu da je veliki dio redovnog staža koji je kako je navedeno cca 25 godina 20-tak provedeno u MUP-u i MORH-u i procjenu da je za odlazak starosnu mirovinu određena 2026. godina ( i kasnije jer ste Vi po mojim podacima pretpostavili da je cjelokupan staž ostvaren u MUP ili MORH - u), a uz to primanja u tih ostalih 5 nisu bila niti na razini prosjeka nego niže, mislim da je logično da je ipak ovaj sadašnji obračun koji uzima 10 najpovoljnijih godina za nas i najpovoljniji, jer su to i uistinu "najbolje" godine naravno, govorimo o dohotku. A kad dođe na red i mogućnost odlaska u "redovnu mirovinu", vidjet ćemo. Pozdrav, hvala još jednom.
  2. Hvala, potvrdu o beneficiranom stažu sam pribavio, i od MORHA i MUP-a do 30.06.2006. je u duplom trajanju (Do potpisivanja Daytona) a nastavak je 12/16 mjeseci. Svima napominjem da kod rješenja o mirovini ili kod probnog odnosno informativnog obračuna u HZMO dobro provjere točnost izračuna staža, meni su propustili duplo uračunati staž u dvostrukom trajanju ostvaren u MUP-u , jer su površno na staž pridodali samo 4 mjeseca po godini, pa sam trebao intervenirat, a onda su pogrešku ispravili. Dakle, ništa ne treba shvaćat zdravo za gotovo, znaju i oni pogriješit i treba sve kontrolirat. Ugodan dan Vam želim, pozdrav
  3. >Budući da nisam siguran da li i kada ostvarujem pravo na starosnu mirovinu, molim vas za malu pomoć. Situacija na dan 31.12.2013. (planiram umirovljenje 01.01.2014. godine) je slijedeća: ukupan staž bez beneficije: 25 godina, 9 mjeseci, 13 dana beneficirani staz u duplom trajanju 3 godine, 5 mjeseci 19 dana beneficirani staz 12=16 mjeseci: 5 godina i 10 mjeseci sto ukupno iznosi 35 godina, 1 mjesec i 3 dana. Godište je 1967. Molim Vas, ako Vam nije veliki problem pomoć kod izračuna kad bi bilo moguće ostvariti pravo na mirovinu po općim propisima, jer mi se čini s obzirom na godište, to nije tsko brzo izgledno. Napominjem da se radi o muškarcu. Jednako tako, zanima me i da li je moguće kad se navrše godine starosti potrebne za mirovinu po općem zakonu tražiti izmjenu iste, ili to treba procijeniti pri odlasku u mirovinu. Još samo nešto, kažite mi, prosječan vrijednosni bod za sve godine staža bi bio zbroj svih vrijednosnih bodova podjeljen sa godinama staža, jesam li u pravu?
  4. Hvala na odgovoru, pojasnio mi je našu "situaciju", sad znamo s čim možemo računati. Pozdrav,
  5. Hvala, s obzirom da sam Vas tek jučer pronašla na forumu, u 24 sata sam pametnija jedno 100 %. Sad barem znamo s čim možemo računati. Kako stvari u državi stoje, opravdan je strah svih policajaca i vojnih djelatnika da će se ići ako ne na pooštavanje uvjeta za mirovinu, onda barem na nepovoljnije odredbe za izračun mirovine ( šuška se o prosjeku plaće temeljenom na 20, a ne 10 godina kao do sada i Bog zna čemu još). Tako da ispada da na neki način stimuliraju ljude na odlazak u mirovinu. U svakom slučaju, bitno je znati koliko čovjeku mirovina po današnjim propisima iznosi, pa pratiti razvoj događaja i biti spreman reagirati ukoliko se krene u mjenjanje propisa. Iskreno Vam zahvaljujem na pomoći i pozdravljam Vas iz danas kišnog Dubrovnika.
  6. Zahvalna sam na tumačenju , zaista se nije lako snaći u "šumi" propisa, koliko god čovjek bio upućen i proučavao iste. Vaša tablica je pokazala izračun na 3.500,00 kn, ali kad se provjeri "ručno", izračun je 3.503,99 kn. Očito je da je tablica, sukladno ovom Vašem obješnjenju, a i odrebi zakona sama zacimentirala mirovinu na 3.500,00 kn. Nažalost, bez obzira na vaše objašnjenje o neusklađivanju tih mirovina, ovo su za nas dobre vijesti, kako kažu, od dva zla odaberi manje. Molila bih vas jo da mi, ako ste upoznati objasnite i porez na mirovinu u vidu dohotka, negdje se spominje da je osnovni osobni odbitak 2.200,00 kn, a negdje nailazim na podatak da je neoporezivo 3.400,00 kn. Još jednom, iskreno zahvaljujem.
  7. Nova sam na forumu, ali sam već "skinula" tablicu za izračun mirovine policijskog službenika i uspjela pomoću podataka sa HZMO izračunat mirovinu. utvrđena svota mirovine je 3.618,17 kn, nakon umanjenja od 8 odnosno 12% na pripadajući iznos mirovine ona iznosi 3.503,99 kn. Sad sam u nedoumici što sa smanjenjem od 10% po Zakonu o smanjenju mirovina određenih odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mir. osiguranju. Ako dobro čitam taj zakon, na sve mirovine ostvarene po posebnom propisu veće od 3.500,00 kn obračunava se taj porez, ali me buni rečenica iz članka 3 stavak 3 spomenutog zakona koja kaže da "Svota mirovine i mirovinskog primanja, smanjena na temelju ovog zakona, ne može iznositi manje od 3.500,00 kn mjesečno. Sad me zanima i molim Vas za pojašnjenje, znači li ovo da izračunata mirovina ostaje na 3.500,00 kn, bez obzira što je za 3,99 kn prešla 3.500,00 kn ili ipak ulazi pod odredbe zakona i umanjuje se za 10 % što bi značila da zbog prelaska od nepune 4 kn treba platiti državi porez od 350,00 kn.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija