Jump to content

alien.et

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja skoro svakodnevno idem u BiH te je naša vozačka dozvola važeća. Što se tiće upravljanja vozilom stranih tablica U BiH, mislim da nebi imali nikakvih problema ako niste državljanin BiH, odnosno vi sa vozilom kao strani državljanin ne činite nikakav carinski prekršaj. 2. Hrvatski državljanin ne može upravljati vozilo stranih reg. oznaka na teritoriju RH ukoliko nema potvrdu o školovanju ili zaposlenju u inozemstvu. Nikakve punomoći tu ne pomažu, osim u slučaju da je vlasnik vozila sa vama u vozilu. To se gleda da ste vi uvezli i koristite vozilo stranih oznaka na teritoriju RH bez prijave nadležnoj Carinarnici, odnosno bez plaćanja posebnog poreza i carine ukoliko vozilo nije iz zemalja EU.
  2. ​Editirao moderator. Definicija prometne nesreće je "događaj na cesti u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je najmanje jedna osoba ozlijeđena ili poginula ili u roku od 30 dana preminula od posljedica te prometne nesreće ili je izazvana materijalna šteta. Nije prometna nesreća kada je radno vozilo, radni stroj, motokultivator, traktor ili zaprežno vozilo krećući se po nerazvrstanoj cesti ili pri obavljanju radova u pokretu sletjelo s nerazvrstane ceste ili se prevrnulo ili udarilo u neku prirodnu prepreku, a pritom ne sudjeluje drugo vozilo ili pješak i kada tim događajem drugoj osobi nije prouzročena šteta." Ja osobno bi se žalio na prekršajni nalog zbog kvalifikacije događaja. Po mom mišljenj policija je trebala izaći na mjesto događaja, konstatirati događaj i napraviti zapisnik, te uručiti vaše podatke oštećenoj osobi poradi podizanja privatne tužbe. Ovo je moje mišljenje.
  3. Poštovanje, Zbog teške bolesti majke u trenutku kada je dijete navršilo 20 dana starosti (majka doživjela moždani udar i trenutno je nepokretna), skrbništvo nad djetetom je dobila njezina punoljetna kći, odnosno sestra novorođenog djeteta. Ne pitajte di je otac... duga priča, a davno sam imao na ovom portalu i pitanje u svezi toga. Dijete je sad staro 4 mjeseca i u međuvremenu je njegova sestra - skrbnica uspjela riješiti i dobiva porodiljsku naknadu (1660 kn). Danas sam našao na netu da skrbnik ima i pravo na naknadu za skrbnika, gdje u pravilniku piše da je ista do 100 kuna, ali ne piše jeli to dnevno, tjedno, mjesečno? Pa ako netko zna. Također me zanima dali bi se za tu naknadu teretio otac djeteta koji je upisan u rodni list (nije biološki otac, ali je žena u braku i propisi su takvi)? Također bi bio zahvalan ako tko zna sva prava koja pripadaju sestri kao skrbnici s obzirom da je sestra ne zaposlena. Ne upućujte me na nadležni Centar za socijalnu skrb jer oni nemaju pojma ni o čemu, čak se ne mogu dogovoriti oko nadležnosti jer je majka prijavljena na području gdje je nadležan jedan centar, a dijete na adresi sestre gdje je nadležan drugi centar. Ako netko zna koji je centar po zakonu nadležan s obzirom na različito područje stanovanja majke i skrbnice djeteta? Po čl. 176. Obiteljskog zakona Centar je bio dužan upoznati sestru - skrbnika o dužnostima i pravima što nisu, a niti su je obavijestili da ima pravo na naknadu od 100 kuna za obavljanje pravnih poslova za dijete. Bitno da dijete nije njihova briga. Unaprijed zahvaljujem
  4. Hvala na odgovoru. Znači po ovome majka prilikom upisa djeteta u Matični ured, svog zakonitog muža MORA upisati kao oca djeteta, pa onda pred sudom osporavati očinstvo? Napominjem da djete još nije nigdje upisano, a njzin zakonit muž ne želi ni čuti da se on upiše kao otac, jer kolikom mi je poznato oba roditelja moraju biti prilikom upisa djeteta. Zar stvarni biološki otac ne može pred centrom za socijalnu skrb ili pred sudom dati izjavu da je on otac i automatski se u Matičnom ured na temelju pisane izjave upisati kao otac djeteta bez razloke što nisu zajedno u braku, a majka je još u pbaku sa drugom osobom?
  5. poštovani, jedno pitanje u svezi prijave tek rođenog djeteta. Situacija je malo čudna, a ide ovako. Gospođa koja je zakonski još uvijek u braku, unazad više od dvije godine traje brakorazvodna parnica, i još uvijek nosi muževo prezime. Unazad više od 3 godine ne žive zajedno, čak ne žive zajedno u istom gradu. Gospođa je u međuvremenu upoznala drugog muškarca, sa njim živi u istom kućanstvu i prije par dana rodila mu dijete. I sad mi ona kaže nešto što meni zvuči nevjerojatno. Kaže da je nazvala Matični ured po mjestu rođenja djeteta, nije rodila u mjestu prebivališta i tamo joj kažu slijedeće: Kako njezin još uvijek zakonski muž (sa kojim vodi brakorazvodnu parnicu i čije prezime ona još nosi) mora priznati da je to dijete njegovo da ga ona može prijaviti??? Naravno da on na to ne pristaje, a vjerujem da ne bi pristao nitko normalan, dok pravi biološki otac priznaje svoje dijete. E sad me zanima dali je ovo istina? I ako znate koji zakoni reguliraju ovakve situacije? Hvala,
  6. Poštovanje, Situacija je slijedeća: U selu gdje živim, telefonski kablovi idu od kuće do kuće, tj. kroz tavane kuća i tako kroz cijelo selo, nije kao struja na posebnim stupovima. Prije dvije godine rušio sam kuću do pola, te sam tražio od t-coma da dođu makuti kabaL jer mi smeta u radovima. Naravno, obećali su doći ali ništa od toga pa sam morao kabal prebacivati, štititi spojeve od kiše, itd. Još da kažem da sam telefonski zvao da mi kabal uklone, što obećali da će doći, a godinu dana kasnije u jednoj trgovini t-coma mi kažu da mi je za to trebao vlasnički list itd. Nema veze, kuća napravljena, kabal sam ponovno učvrstio i kao novo. Međutim ja sad u kući pravim tavanske prostorije, ali kod ponovnog stavljanja kabla dobio sam višak od oko 5 metara koji visi na tavanu i smeta mi kod postavljanjE izolacije. Opet ja telefon i objasnim problem, na što oni mene prespoje i gospodin zaprimi prijavu, te obeća u roku 30 dana doći i srediti stvar. Još ih zamolim da dođu što prije jer mi je potrebno i radi uvida gdje će postaviti kutiju za priključak tako da ja u kući telefonski kabal za telefon koji planiram uvesti, ugradim u zid. To sam sa njima dogovorio još prije oko dva mjeseca i naravno niti tko dolazi niti me zovu!! E sad glavno pitanje: POŠTO SU ONI MENE ZEZALI I ZAVLAČILI, DALI JA IMAM PRAVO PREREZATI KABLOVE SA SVOJE KUĆE I SVE OSTAVITI BEZ TELEFONA I DALI IH IMAM PRAVO TUŽITI ZA NAKNADU ŠTO KORISTE MOJU KUĆU. Napominjem da se postavljanje tog kabla desilo još prije 20-30 godina, odnosno u Jugi pa neznam kakvi su tad propisi bili. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru ako tko zna. ISKRENO, JA BI NJIMA PRESJEKAO KABLOVE PA DA VIDI TKO ĆE U MOJU KUĆU BEZ SUDSKOG NALOGA, ILI SE NAGODIO ZA BESPLATAN INTERNET.
  7. sami ste napisali da ste kasnije pročitali obavijest dobivenu na kućnu adresu te vam je u njoj pisalo da zabrana teće od dana primitka obavijesti. policija ne izdaje nikakav nalog za uklanjanje iz prometa, več protiv vas diže optužni prijedlog. kazna je od 5.000,00 do 15.000.00 kuna ili 60 dana zatvora.
  8. po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, tehnički preged vozila vrijedi do datuma u prometnoj dozvoli, a ne nikako do kraja mjeseca. čl. 238 st. 8 govori o kazni ako tehnički istekne do 15 dana, a st. 7 za više od 15 dana. u pitanju ste naveli samo datum isteka tehničkog pregleda, a ne kad vas je zaustavila policija i kada ističe osiguranje u polici. inače kazne za ne osigurano vozilo pdoliježu Zakonu o obaveznom osiguranju u prometu.
  9. ja mislim da ukoliko osoba oštećena u prometnoj nesreći, u ovom slučaju pješak, svoje pravo ostvaruje (nadoknadu) preko vaše police osiguranja vozila. u vašoj osiguravajućoj kući sa zapisnikom od policije podiže zahtjev za nadoknadu štete i o nadoknadi odlučuje osiguravajuća kuća.
  10. našao sam odluku na netu.... "službeni vijesnik" broj 54. od 21.12.2009. u kojoj je objevljena odluka. ukratko.... pola troškova plaća državna geodetska uprava, a pola grad novska... čl. 3. čl. 4 govori da novska svoju polovicu obaveze dijeli na dva dijela... pola grad, a pola građani... 250.00 kuna po čestici. čl. 5. govori da će građani platiti svoj udjel najkasnije do 30.06.2010. godine!!! a na kućnu adresu mi došla dva računa (imam dvije čestice) sa rokovima plaćanja: prvi 30.11.2010. godine, a drugi 31.12.2010. godine. sad me zanima dali mogu osporavati obvezu plaćanja i dobiti sud jer imam dokaz kako grad nije poštovao svoju odluku, odnosno nisu nas obavijestili prije samog mjerenja da će se isto morati platiti. a iz navedenog je očito jasno kako je grad unaprijed odlučio da će jedan dio plaćati i sami građani. također imam odluku Državne geodetske uprave (NN 141/2008) u kojoj se obavještava kako će se vršiti katastarska izmjera te samo da su građani, vl. čestica o svom trošku dužni trajnim oznaka obilježiti granice zemljišta, a ukoliko to ne učine, isto če učiniti djelatnici tvrtke Geofoto na trošak vlasnika čestice. I u toj odluci ne piše tko snosi troškove katastarske izmjere.
  11. ok. zanima me dali me je grad bio dužan unaprijed obavijestiti da se mjerenje naplaćuje i po kojem zakonu. jeli Zakon o obaveznim odnosima ? naime svi smo dobili obavijest da će se vršiti katastarska izmjera ali niju u istoj stajalo da će se usluga naplatiti, odnosno koliko će to koštati.
  12. to ste vjerojatno dobili prekršaji nalog od policije, a iznos je najmanji koji policija može napisati. pretpostavljam se vašem suprugu na teret stavlja "neprilagođena brzina" za koju je propisana novčana kazna u iznosu od 500 kuna (čl. 51 Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te se kazna uvećava za 1000 kuna jer je u nezgodi bilo ozlijeđenih osoba. ukoliko napišete prigovor, kaznu ne morate platiti već predmet ide na prekšajni sud. sud vam može odrediti i veću kaznu + troškove očevida (zapisnik, foto elaborat...), a može kaznu i smanjiti, kao i osloboditi vašeg supruga od odgovornosti, tj. proglasiti nije kriv. ukoliko idete na sud poželjno bi bilo da navedete onog svjedoka kojeg spominjete. ako bude gospodin osuđe, zamolite plačanje kazne u ratama.
  13. čl. 250 st. 1 Zakon o sigurnosti prometa na cestama govori da je vlasnik dužan u roku od 15 dana od datuma isteka važenja prometne dozvole, vozilo odjaviti u policijskoj postaji koja je izdala prometnu dozvolu. čl. 250 st. 12 kaže da je novčana kazna za vlasnika ukoliko ne odjavi vozilo 700 kuna. od osiguravajuće kuće možeš zatražiti povrat novaca po polici osiguranja
  14. poštovani, može li me netko savjetovati u svezi jedne ovrhe koju sam dobio. Grad Novska je svojom odlukom i preko ovlaštenog geodeta, odlučila vršiti mjerenje katastarskih čestica na području grada i okolice, a radi usklađivanja sa katastarskim knjigama. Isto je urađeno tijekom 2010. godine, te je smo od strane geodeta obaviješteni kako je novo mjerenje besplatno. Nakon nekog vremena, kraj 2010. godine na kućnu adresu zaprimio obavijest da sam dužan platiti jedan dio troškova mjerenja, odnosno 250,00 kuna po izmjerenoj čestici. Prije samog mjerenja došla obavijest da će se isto vršiti, te naše obveze za obilježavanje međa, u istoj obavijesti nije naznačeno kako će se isto morati platiti. Jućer (12.02.2013.) sam dobio obavijest od javnog bilježnika, odnosno riješenje o ovrsi, te me zanima dali imam osnova za žalbu jer nisam potpisivao nikakvu suglasnost za obavljanje mjerenja niti sam mjerenje tražio.<br>Ukoliko mi netko može pomoći, zamolio bi za brzi odgovor jer imam još 7 dana za žalbu. Hvala
  15. poštovani, može li me netko savjetovati u svezi jedne ovrhe koju sam dobio. Grad Novska je svojom odlukom i preko ovlaštenog geodeta, odlučila vršiti mjerenje katastarskih čestica na području grada i okolice, a radi usklađivanja sa katastarskim knjigama. Isto je urađeno tijekom 2010. godine, te je smo od strane geodeta obaviješteni kako je novo mjerenje besplatno. Nakon nekog vremena, kraj 2010. godine na kućnu adresu zaprimio obavijest da sam dužan platiti jedan dio troškova mjerenja, odnosno 250,00 kuna po izmjerenoj čestici. Prije samog mjerenja došla obavijest da će se isto vršiti, te naše obveze za obilježavanje međa, u istoj obavijesti nije naznačeno kako će se isto morati platiti. Jućer (12.02.2013.) sam dobio obavijest od javnog bilježnika, odnosno riješenje o ovrsi, te me zanima dali imam osnova za žalbu jer nisam potpisivao nikakvu suglasnost za obavljanje mjerenja niti sam mjerenje tražio. Ukoliko mi netko može pomoći, zamolio bi za brzi odgovor jer imam još 7 dana za žalbu. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija