Jump to content

Bikica0605

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, Trebam pomoc i savjet. Trebala bih primiti posiljku cca 50 kg iz Bahraina, avionskim prijevozom ce biti poslana i svi troskovi do Plesa ce biti podmireni. Sada, koliko mogu racunati na iznos PDV-a i carine (u paketu ce biti samo novi kucanski aparati i djecja oprema (kolica, njihaljka).. PRetpostavljam da moram uzeti neku speditersku firmu za pomoc pri obavljanju sve papirologije? Da li trebaju biti prilozeni originalni racuni ili to na carini sami odredjuju? I da li se pdv placa nakon sto se izracuna carina za svaki proizvod i onda na skupni iznos? Hvala na pomoci, prvi put primam paket pa mi je koja info dobrodosla P.s. Dobivam paket od kumova
  2. Evo, ukoliko nekome moze pomoci, stranac clan obitelji koji nije clan drzave EGP-a moze izbivati do 6 mj. godisnje izvan Hrvatske, dobila sam danas informacije iz Policije u Petrinjskoj (ured za strance) - dopuna Zakona za strance koja vrijedi od 26.6.2013. Prestanak privremenog boravka članu obitelji koji nije državljanin države članice EGP-a Članak 172. (1) Privremeni boravak prestaje članu obitelji iz članka 162. ovoga Zakona koji nije državljanin države članice EGP-a ako: 1. ima zabranu ulaska i boravka, 2. odjavi boravak iz Republike Hrvatske, 3. je privremeni boravak stekao davanjem neistinitih podataka ili je prikrio stvarni cilj i okolnosti koje su bile odlučujuće kod prijave privremenog boravka, 4. više ne ispunjava uvjete za privremeni boravak, 5. je za vrijeme trajanja privremenog boravka boravio izvan Republike Hrvatske duže od 6 mjeseci godišnje, 6. ako je za vrijeme trajanja privremenog boravka boravio izvan Republike Hrvatske duže od 1 godine neprekidno, osim ako je bio odsutan iz opravdanih razloga kao što su trudnoća, rođenje djece, ozbiljna bolest, studij, stručno osposobljavanje, upućivanje na rad u drugu državu, služenje vojnog roka. (2) Rješenje o prestanku privremenog boravka donosi policijska uprava, odnosno policijska postaja. Protiv rješenja može se izjaviti žalba o kojoj odlučuje Povjerenstvo.
  3. Koliko stranac koji ovdje ima dozvolu privremenog boravka od godinu dana (spajanje obitelji) moze godisnje izbivati iz RH? S obzirom na ulazak RH u EU, dobili smo informacije da moze izbivati do 6 mj. godisnje umjesto dosadasnjih 30 dana..Hvala!!
  4. Postovani, Da li stranac koji ima ovdje privremeni boravak na temelju braka ima pravo kupiti zemljiste u Hrvatskoj na svoje ime i izgraditi kucu? I da li placa godisnje drugaciji porez od hrvatskih drzavljana? s obzirom da ima privremeni boravak, da li na temelju kupnju zemljista ima pravo na trajni boravak ili brze dobivanje drzavljanstva? Hvala puno!
  5. Hvala puno, nadam se da ce se taj clanak tumaciti u nasu korist:-) Takve igrice naravno ne dolaze u obzir, pretpostavljam da bi se to provjeravalo pogotovo sada sa ulaskom u EU. U slucaju da ne uspijemo naci nekakvo rjesenje za njegov rad ovdje, s obzirom da radi u takvoj bransi za koju su radnici trazeni vani, kakav je postupak sa odjavom privremene vize i trazenja ponovo turisticke vize? Naime, dosli smo ovdje jer bi htjeli bebaca, pa bi meni to bilo lakse ovdje, ali to naravno ne mozemo ako smo oboje nezaposleni, tj. on..
  6. Evo, dobili smo vizu, privremeni boravak na godinu dana, i kako su mi pojasnili, nije moguce da dobije rotacioni posao vani, te za svaki dopust dolazi u RH jer moze izbivati 30 dana godisnje (tj. 90 dana isto kako ste i naveli uz javljanje pri povratku) Bez obzira sto bi razlog izbivanja bio posao ( i ja bi im dostavila ugovor iz kojeg bi sve bilo vidljivo), jer tesko da ce ovdje naci posao bez znanja hrvatskog...Postoji li ikakva caka koju bi mogla upotrijebiti, postoji li ikakav nacin da to prihvate?
  7. Postovani, Molim Vas za savjet. Suprug (drzavljanin Egipta) i ja smo zatrazili privremeni boravak u Hrvatskoj na temelju spajanja obitelji - vjencali smo se u Egiptu i dobili hrv. vjencani list u nasoj ambasadi. S obzirom da se trenutno nalazimo u Hrvatskoj (dobio je tur. vizu na 90 dana), predali smo zahtjev u PP da nam odobre zaprimanje zahtjeva unutar RH jer smo sada ovdje, te jos cekamo na odgovor. Ono sto me zabrinjava jest cinjenica da ce se strancima ukinuti privremeni boravak ukoliko borave izvan Hrvatske vise od 30 dana, a zbog prirode njegovog posla morati ce boraviti vise od toga - ugovor 4/4 ili 6/2 ( 4 tjedna izvan, 4 tjedna u Hrv ili 6 tjedana izvan i 2 tjedna u Hrvi) Aplicirao je za nekoliko poslova pa jos uvijek cekamo da vidimo kakav ce mu biti ugovor . Da li postoji mogucnost da se dostavi njegov ugovor o radu te da na temelju toga se ustanovi kako on zaista ima opravdani razlog za boravak izvan Hrv. duze od propisanog? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija