Jump to content

Potočnica

Korisnik
 • Broj objava

  481
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  13

Potočnica je zadnji put osvojio dan lipanj 23

Potočnica objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Potočnica

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

3864 pregleda profila
 1. preraspodjela radnog vremena

  Da, ukoliko se ispostuje dnevni i tjedni odmor. Sto je s ova 2 sata preko 40 tjedno? Plate vam prekovremeno ili ide u preraspodjelu?
 2. Trajanje otkaznog roka

  Zakon o radu propisuje najmanje trajanje otkaznog roka, sto znaci da ugovorom mozete propisati i duzi otkazni rok, a to ste i ucinili, pa mislim da tu nema govora o onom sto je najpovoljnije za radnika. Eventualno ako za vasu bransu postoji kolektivni ugovor (ili tvrtka mozda ima pravilnik) u kojem je otkazni rok kraci, onda bi se gledao kolektivni. E sad, 45 dana za nekog tko je radio 4 mjeseca, po meni nije bas posteno, ne znam kakva je sudska praksa po tom pitanju i kako bi to na kraju zavrsilo… Na kraju krajeva, koliko vam se isplati zadrzavati nezadovoljnog radnika? On ne mora prestati dlaziti na posao, moze dolaziti na posao i jednostavno ne dati svoj maksimum, za sto bi stetu tesko mogli dokazati, a morali bi mu isplatiti placu, plus jos koji dan godisnjeg…
 3. Pravo na godišnji, rad na određeno

  Ukoliko dolazi do prekida radnog odnosa Nemate pravo na puni go vec na razmjerni dio (puni GO÷12×mjeseci rada kod tog poslodavca u tekucoj godini). Takodjer, poslodavac je taj koji odredjuje plan koristenja GO, ne mora vas pustiti da iskoristite ono sto vam je ostalo, no ukoliko vam do kraja RO ne omoguci koristenje istoga, morat ce vam isplatiti razliku.
 4. Trajanje otkaznog roka

  Rekla bih 45 dana - 8 dana je ukoliko vi otkazujete radniku zbog nezadovoljavanja na probnom radu, ZOR propisuje najmanje trajanje OR, dakle vi s ugovorom/pravilnikom/kolektivnim mozete odrediti i duzi rok E, sad, ako i vi zelite pustiti radnika cim prije, tu vam je sporazumni raskid s kojim se mozete dogovoriti da radni odnos prestaje vec danas.
 5. Otkaz - koja vrsta - radi naknade sa zavoda

  Za vas je najbolji poslovno uvjetovani (tehnoloski visak) - s njim imate pravo na burzu i, ako za poslodavca radite duze od 2 godine, otpremninu. Mislim da druge opcije nema.
 6. Rad kod dva poslodavca na nepuno radno vrijeme

  Da, oba poslodavca razmjerno obracunavaju poreze i doprinose, no poreznu olaksicu ce koristiti onaj poslodavac kod kojeg je vasa porezna kartica. Mozete na poreznoj traziti raspodjelu osobnog odbitka, tako da ga mozete koristiti kod oba poslodavca. U svakom slucaju, uplatili vise ili manje poreza, drzva ce vam to obracunati kod godisnje prijave pa cete dobiti/platiti razliku iduce godine . Raspored rada moze biti nejednak, no, mislim, kako mora postovati dnevni i tjedni odmor. Sto se GO tice, zakon propisuje kako se dva poslodavca moraju usaglasiti oko perioda koristenja GO za radnika koji radi kod obojice, ukoliko se ne mogu dogovoriti, mora se postovati zelja radnika, jer se u suprotnom "ne ostvaruje svrha godisnjeg odmora". Naravno, postoje iznimke, radnik kod dva poslodavca moze ostvariti razliciti broj dana GO (duzina staza, dodatni dani iz pravilnika, kolektivnog...), kod jednog vise, kod drugog manje ili nista (tek je poceo raditi). U tom se slucaju poslodavci moraju usaglasiti za manji broj dana (onoliko dana koilko radnik ima pravo god poslodavca kod kojeg ostvaruje pravo na manji broj dana GO), dok ce razliku radnik iskoristiti kod onog poslodavca kod kojeg i ostvaruje preavo na veci broj dana. Drugi poslodavac nije duzan radniku omoguciti veci broj dana GO, pa ispada da radnik moze kod jednog poslodavca raditi za vrijeme koristenja GO kod drugog poslodavca. Mislim da bi vam najbolje bilo pitati direktno u ministarstvo - nek pitanje bude sto konkretnije, kako bi cim prije dobili i konkretan odgovor, naglasite da zelite raditi kod drugog poslodavca za vrijeme koristenja GO kod prvog...
 7. Što napraviti kada vam šef neda na godišnji odmor

  Ok. Provjerite jos smijete li s takvom "dijagnozom" otici negdje ili morate biti kod kuce, jer, budite svjesni, poslodavac vam moze dati izvanredni otkaz, a dok vi dokazete da je bio neopravdan...
 8. Otkaz tijekom godišnjeg odmora

  Da, moze.
 9. Otkazni rok

  Radni odnos je u kontinuitetu, dakle - mjesec i 2 tjedna, osim ako sporazumno mozete dogovoriti kraci.
 10. Što napraviti kada vam šef neda na godišnji odmor

  Šef koji vas se zeli rijesiti, vrlo vjerojatno ce traziti kontrolu bolovanja, a kako ce se dalje razvijati situacija, tko zna...
 11. Osobito vazni razlozi nisu nigdje propisani, al evo nasla sam misljenje iz 2008e, u kojem, medju ostalima, navode - kad bi novi posao bio osobito vazan razlog, ne bi uopce bilo potrebe da postoji otkazni rok kada radnik daje otkaz https://burza.com.hr/portal/da-li-je-novi-posao-opravdani-razlog-za-izvanredni-otkaz/4302
 12. Novo zaposlenje nije osobito vazan razlog. Mozete pokusati s poslodavcem dogovoriti novi sporazumni sa novim datumom prestanka radnog odnosa, da se postojeci stavi van snage. Ako poslodavac ne pristane, morat cete se drzati dogovorenog. U sporazumu ne mora biti posebno definirano sto ce biti s GO, podrazumijeva se isplata onog sto niste uspjeli iskoristiti.
 13. Obračun radnih sati

  Radniku svakako morate platiti sva 24 odrađena sata. E sad - 8 sati dnevno, ne mora nužno značiti pon-petak, ovisi o tome kako ste formulirali u ugovoru. Ako stvarno stoji da će raditi pon-pet, a slobodne dane koristiti subotu i nedjelju (pa čak i ako niste točno definirali, ali će mu budući raspored biti takav), onda mu trebate platiti 16 sati redovnog rada + 8 sati prekovremenog rada. Ako u ugovoru stoji neodređena izjava da će radnik raditi 5 dana u tjednu, a dva dana koristiti slobodne dane (i budući raspored će mu biti takav, npr. slobodno će mu biti nedjelja i ponedjeljak, ili utorak i srijeda, ili...), onda mu možete platiti 24 sata redovnog rada.
 14. ugovor o radu

  Kad je riječ o ugovoru na određeno, u njemu mora biti naznačeno da se može otkazati, a da bi se uopće mogao redovno otkazati, drugim riječima - moglo vam se dogoditi da ugovor uopće ne možete otkazati, nego bi morali čekati njegov istek. ZOR propisuje najmanje trajanje otkaznog roka, što znači da se može ugovoriti u duže trajanje otkaznog roka. E sad, stavka 6, članka 122 kaže; " Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od roka određenog u stavku 1. ovoga članka (a to je dva tjedna u slučaju da je radnik kod poslodavca proveo manje od godinu dana) , za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu. " - piše "može", po meni je logičan nastavak "ali i ne mora", no logika i zakoni ne idu baš ruku pod ruku, pa se nadam da će neki stručnjak objasniti ovu stavku. Radite li možda u grani koja ima kolektivni ugovor? Npr, kolektivni ugovor za ugostiteljstvo kaže; " Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok utvrđuje se u dužini polovice otkaznih rokova utvrđenih zakonom, osim kada radnik ima osobito važan razlog za otkaz ugovora, u kojem slučaju otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana.", što bi za vas značilo - tjedan dana. Ako na tri mjesta (ugovor, kolektivni, ZOR) piše drugačije - gleda se ono što je najpovoljnije za radnika.
 15. Korišteje GO prije isteka od 6 mj.

  Ako želi, poslodavac radnika može pustiti na GO i drugi radni dan. Kako vam je Sivko rekao, radnik ima pravo na 1/12 punog GO za svaki odrađeni mjesec, ali ga se može i "kreditirati", pustiti da iskoristi više GO nego što trenutno ima pravo. No, ukoliko ukoliko dođe do ranijeg prestanka radnog odnosa (i radnik je iskoristio više GO nego što bi na kraju imao pravo), poslodavac ne može tražiti nikakvu refundaciju. Za svaki GO pišete rješenje/odluku.
×