Jump to content

Potočnica

Korisnik
 • Broj objava

  425
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  10

Potočnica je zadnji put osvojio dan svibanj 17

Potočnica objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Potočnica

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

3662 pregleda profila
 1. Prestanak radnog odnosa i odjava sa HZMO

  Jedino ako se radnik svojevoljno, u pisanom obliku, odrekne otkaznog roka.
 2. ugovor o radu

  https://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima Članak 247 kaže "Ugovor je sklopljen kada su se ugovorne strane suglasile o bitnim sastojcima ugovora". Može li vaš poslodavac, bez vašeg potpisa dokazati da ste se usoglasili oko promjene? Evo malo objašnjenja http://klinika.pravo.unizg.hr/content/novine-i-aktualna-pitanja-iz-radnih-odnosa-2017 https://burza.com.hr/portal/izmjene-ugovora-o-radu/7010
 3. otkaz i godišnji odmor

  Našla sam ZOR iz 2009e, i sada je tako , pa mislim da je bilo i 2011e - nakon 6 mjeseci rada stekli ste pravo na puni GO. U 2011oj ste radili duže od 6 mjeseci, pa smatram da ste za tu godinu ostvarili pravo na puni godišnji, tako onda i za 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017, a za 2018u imate pravo na razmjerni dio od 9 dana (ostalo ćete koristiti kod drugog poslodavca)
 4. Na jesen, za suprugom, selim u Njemačku. Trenutni poslodavac mi je ponudio da iz Njemačke nastavim raditi za njega (na pola radnog vremena ili kako mogu). Radi se o poslu koji mogu raditi od kuće, osigurao bi mi potrebnu opremu (računalo, telefon/mobitel, internet… ) Može li se, i na koji način, to provesti po zakonu? Ja ću promijeniti boravište. Poslodavac nema nikakve podružnice van Hrvatske, ne vjerujem da mogu biti izaslani radnik, ili? Je li opcija kakav ugovor, koji? Tko i gdje plaća doprinose, poreze, mirovinsko…? Što je sa zdravstvenom zaštitom? Na što bih trebala paziti? Čini mi se super prilikom jer sam i tako mislila neko vrijeme ostati doma, dok se klinci ne priviknu na promjenu, novu sredinu, školu, vrtić, dok ja ne savladam jezik bolje, a ovo mi je prilika da ipak nešto i sama zaradim za vrijeme dok nisu doma.
 5. otkaz i godišnji odmor

  Porodiljni je bio van radnog odnosa?
 6. otkaz i godišnji odmor

  Ako je to bio GO za 2017, onda imate pravo na još 9 dana GO za 2018u. To morate vidjeti. 2011e je drugi ZOR bio na snazi, ne sjećam se više - moguće da ste imali pravo na puni GO za 2011, al molim da to potvrdi netko ko zna kako se tada računalo (vjerujem da bi dobro došla i info jeste li u 2011oj imali još koji radni odnos i u kojem periodu).
 7. ugovor o radu

  Nije važeči. Ugovori se ne mogu jednostrano mijenjati.
 8. Prestanak radnog odnosa i odjava sa HZMO

  Imate opciju sporazumnog otkaza u kojem možete dogovoriti što god želite (i skojim danom odnos prestaje i otpremninu i...), ali ne vjerujem da bi radnik na to pristao (prijava i prava na burzi). Trećeg nema. Eventualno radnika osloboditi rada za vrijeme trajanja otkaznog roka, no za to vrijeme, naravno, ima pravo na plaću, plaćeno zdravsveno, mirovinsko, doprinose...,
 9. otkaz i godišnji odmor

  Razmjerni GO se računa puni GO:12 mjeseci x mjeseseci koliko ste za poslodavca radili. Pretpostavljam da je vam je puni GO kod trenutnog poslodavca 22 dana, znaći 22:12x5= 9 dana. Ispada da ste kod starog poslodavca iskoristili sav godišnji na koji kod njega imate pravo. Ovaj jedan dan više poslodavac nema pravo tražiti povrat u bilo kakvom obliku. Kod novog poslodavca imat ćete pravo na drugi dio GO, s obzirom da ne znam detalje ( koliko bi bio puni GO, hoće li doći do prekida radnog odnosa...) neću računati, ali sad imate formulu, pa možete i sami kada bude potrebno i kada budete znali detalje.
 10. otkaz i godišnji odmor

  Kod starog poslodavca ste koristili 10dana GO za 2018u? Kod prekida radnog odnosa, i zasnivanja novog radnog odnosa, za tekuću godinu, kod svakog poslodavca imate pravo na razmjerni dio GO. Stari poslodavac vam mora eventualno isplatiti razliku između onoliko dana na koliko kod njega imate pravo i dana koliko ste iskoristili.
 11. Otkazni rok

  Najmanje. Što znači kako može i više Ozbiljno, porazgovarajte s poslodavcem, probajte dogovoriti sporazumni, nijednom se poslodavcu ne isplati zadržavati nezadovoljnog radnika.
 12. Otpremnina

  Otpremnina nije zaštićena od ovrhe i, ako se isplaćuje na račun, mora se isplatiti na redovan, blokirani račun. E sad, ovisno o visini otpremnine, ona može biti neoporeziva, što znaći da se može isplatiti u gotovini, na ruke. Niže je par članaka koje sam našla. Također, važno je znati je li ovrha samo nad plaćom ili nad svim novčanim sredstvima? https://www.hsuir.hr/eu_projekt/primanja_radnika_koja_se_osim_place_uplacuju_na_zasticeni_racun https://burza.com.hr/portal/moze-li-poslodavac-isplatiti-otpremninu-u-gotovini/11670 http://www.poslovni.hr/tips-and-tricks/otpremnina-je-pravo-radnika-evo-kako-je-neoporezivo-isplatiti-273398?gclid=EAIaIQobChMIo_iYw7X_2gIVaLvtCh1LbQLPEAAYASAAEgKshPD_BwE
 13. Otkazni rok

  Što o otkazu piše u Ugovoru o radu? Prema ZORu možeš dati otkaz, otkazni rok je dva tjedna (pretpostavljam da si tamo manje od godinu dana). Osobno bih prvo porazgovarala s poslodavcem, možda možete dogovoriti i sporazumni u kojem možete dogovoriti što želite, pa i kraći otkazni rok - poslodavac možda još ima kontakte i drugih osoba koji su se javili na to radna mjesto. Svakako neka otkaz bude u pisanom obliku, u dva primjerka, obje strane neka ga potpišu.
 14. Ugovor o radu izmedu dvije fizicke osobe

  Može li ovo pomoći; 1.2. Protekao mi je rok od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa. Ako je navedeni rok od 30 dana od prestanka radnog odnosa istekao, a osoba status ne može steći kao npr. član obitelji po bračnom drugu ili po nekoj drugoj osnovi osiguranja utvrđenom Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, onda se obvezna osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje na način da prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječe pod uvjetom da je prethodno jednokratno uplaćen doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (416,90 kuna), od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci. http://e-usluge.hzzo.hr/pitanjaodgovori/
 15. probni rad

  Ako su drugi voljni sudjelovati, ili imate konkretne dokaze da ste radili - poslodavcu pisite zahtjev za zastitu prava , zaprijetite inspekcijom, prijavite inspekciji.
×