Jump to content

RENATA O

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim za pomoć, vlasnica sam grobnog mjesta gdje je pokopana moja mama. Sve troškove pogreba, grobnice i nadgorbnog spomenika snosila sam sama. Danas slucajno prilikom posjeta groblju jedan od komunalnih radnika mi je rekao da je mama preseljena u drugu grobnicu na zahtjev moga oca od 24.4. a premjestena je 2.5. bez mog znanja, nitko me o tome nije obavijestio i da slučajno nisam danas bila na groblju ne bi ni znala da je nema u grobnici. Kako je moguće eshumirati pokojnicu bez suglasnosti vlasnika grobnog mjesta (mene, njene kćeri??). Redovno obilazim i održavam grobnicu dva do tri puta tjedno i evo što doživim od vlastitog oca? Šta da radim, hvala svima na pomoći?!!
  2. Hvala na brzom odgovoru, samo još malo pojašnjenja: Da li šogorica i ja uopće smijemo i možemo oporuku nakon toliko vremena priznati nevaljalom kad smo kod javnog bilježnika potpisale nasljedničke izjave da oporuku priznajemo za istinitu i pravovaljanju. Kakve su posljedice toga? S obzirom da se novac i ušteđevina ne navode u oporuci (a naveli smo ih prilikom ostavinske rasprave i navedena su u zapisniku) kako bi se dijelio? hvala unaprijed
  3. RENATA O

    Oporuka

    Potreban mi je savjet vezan za ostavinsku raspravu. Za života moja mama je ostavila pisanu oporuku (odnosno zbog loših odnosa u braku htjela je dogovornu podjelu imovine). U sklopu podjele navela je u zadnjem odlomku da poslije njene smrti želi da sve što od navedenog u toj podjeli bude njeno da pripadne njenim unucima. U braku moji roditelji su imali dvoje djece, mene i brata. Nažalost brat mi je smrtno nastradao na radnom mjestu priotehničara te je iza sebe ostavio 4 djece. Prema Zakonu o nasljeđivanju znam da su i bratova djeca (koja su malodobna) nasljednici prvog reda, što je i ok. Do problema dolazi predajom te oporuke na ostavinskoj raspravi. Otac ju opovrgava jer ju smatra pravno nevaljalom. Javni bilježnik donosi odluku da je pravno valjana te da je ostaviteljica oporukom kao nasljednike imenovala svoje unuke U toj podjeli imovine navedeno je svašta odnosno mama je navodila od podjele namještaja, soba, garaže itd., nije navela svoju štednu knjižici, jedan dio oročenih sredstava i svoju mirovinu. Znam da se po tome ne može postupiti i da bi podjela trebala biti na osnovu Zakona o nasljeđivanju, međutim sve završava na općinskom sudu koji u vrlo kratkom vremenu isto donose odluku da je pravno valjana oporuka samo što se podjela tako ne može izvršiti što je i meni i šogorici jasno samo nije mom tati. To mu nije bilo dovoljno te podigao tužbu i sad se naš predmet nalazi na Županijskom sudu. S obzirom da se je to sve oteglo i s obzirom da me otac obilazi i stalno govori da ako nas dvije povućemo taj papir (oporuku) da će se taj slučaj završiti za 15 do 20 dana. Zanima me kakve su pravne posljedice povlaćenja oporuke? Kako bi se imovina dijelila na osnovu te oporuke jer na osnovu Zakona o nasljeđivanju znam da bi se mamina polovina dijelila na tri dijela (tata, ja i brat odnosno bratova dijeca). Napominjem da je cjelokupna imovina mojih roditelja već bila podjeljenja 50:50. Kako bi se dijelila novčana sredstava koja nije navela u toj podjeli te kako bi se dijelio auto (naveden je podjeli), grobnica koju je mama napravila za života (nije navedena u podjeli). Kakva je uloga socijalne skrbi s obzirom da su svi navedeni nasljednici malodobni? Još nas tata nagovara da kažemo da želimo podjelu na osnovu Zakona o braku (kakve to ima veze sa Zakonom o nasljeđivanju)? Da li se što plaća prilikom upisa imovine?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija