Jump to content

JohnDoe1981

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je JohnDoe1981 objavio

  1. Pozdrav,Mozete li mi dati informaciju vezanu za plaćanje poreza za dobiven novcani poklon iz inozemstva.Radi se o malom iznosu od 750 kn koji mi je jučer uplaćen na tekući račun od fizicke osobe.Da li sam ovdje dužan platiti porez?Ugovora o darovanju ovdje nije bilo. Radi se o malom poklonu koji je povodom mog odlaska iz firme u Hrvatskoj sakupila nekolicina kolega iz maticne kuce u Njemackoj kao oproštajni poklon, te ga uplatila na moj devizni racun. Hvala na odgovoru.
  2. Pozdrav. Imam pitanje vezano za unos automobila. Automobil sam kupio povoljno od jednog kolege iz matične firme koja se nalazi u Njemačkoj. Automobil je isporučen do firme u Hrvatskoj kamionom. Ugovor sam dobio nešto preko tjedan dana nakon što su istovarili vozilo. Ideja mi je bila izvaditi probne tablice, riješiti homologaciju, carinu te potom riješiti registraciju. Privremeni tehnički sam riješio bez problema, međutim na mupu nisam riješio ništa. Problem je u tome što ugovor koji sam dobio, a koji je u Njemačkoj važeći, nije ovjeren i kao takav se ne prihvaća na policiji. Kasnije sam doznao da niti probne tablice ne mogu dobiti bez carine... Da li potrebnu ovjeru kod notara mogu dobiti bez da osobno putujem u Njemačku? Da li prvotni ugovor uopće vrijedi, ili treba raditi nove ugovore? (možda trebaju biti upisani neki dodatni podaci?) S obzirom da carina traži da se posao odradi unutar 15 dana od uvoza, što je sada već relativno nemoguće riješiti u tom roku, koje su kazne za ovakav prekršaj? (ili se gleda datum sklapanja ugovora?) Hvala na pomoći.
  3. Pozdrav. Trebam savjet u svezi glede porezne prijave. Naime, 2011.godine počeo sam raditi u jednoj firmi u Zagrebu koja me je tražila da moram imati boravište u Zagrebu. Pa sam se tako boravište i prijavio u Zagrebu. Međutim, gospođe u firmi koje se bave pravnim i financijskim stvarima, nisu me upozorile da bih i na poreznoj trebao drugo boravište prijaviti. Što ja nisam mogao znati jer sam skroz druge struke. Pa se tako dogodilo da sam 2012. (za 2011.) uredno napravio poreznu prijavu prema mjestu boravišta (prijavio porez i prirez) iako je porezna kartica prijavljena na mjesto prebivališta. I nije bilo nikakvog problema. Međutim ove godine sa tim imam problem jer poslije isteka prijavljenog boravišta u trajanju od jedne godine, više nisam bio dužan prijavljivati boravište u Zagrebu. Kako sam krajem 2012. prestao raditi u toj firmi krenuo sam u izradu porezne prijave i tu su mi se javila 2 problema: 1) Što na poreznoj prijavi pisati u rubriku 9.5.13 Godišnji prirez? Ne mogu na osnovu prethodno upisanih brojki dobiti točan podatak kada sam 4 mjeseca bio prijavljen u Zagrebu, a ostalih 7 mjeseci koliko sam radio prijavljen u mjestu prebivališta u kojem nemam prireza. I kamo bih prijavu trebao poslati u ispostavu prebivališta ili u Zagreb? 2) Da li da uopće pristupim prijavi poreza u svrhu povrata budući da sam iz svog neznanja tu napravio prekršaj time što poreznoj upravi nisam prijavio promjenu boravišta? Da li ću time sebi uzrokovati kakve probleme? Firma je uredno plačala porez i prirez. Te su ovdje čak također napravili grešku jer nakon isteka mog boravišta u Zagrebu, iako su u sustav unijeli adresu prebivališta, koliko vidim nastavili su plaćati i porez i prirez kao da sam u Zagrebu. Iako prireza u mjestu prebivališta nemam. I dodatno pitanje nevezano uz boravište: Na što se odnosi rubrika broj 3.1 na prvoj strani "Podaci o uvećanju osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje"? Što se ovdje unosi? Koliko sam upućen nije došlo do promjene zakona gdje bih uplate od zdravstvenog mogao koristiti kao olakšice? Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija