Jump to content

maver1ck

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, nakon nekoliko sakupljenih ponuda uvidio sam da građevinske firme za izgradnju objekta od nekih 250m2 traže opscene iznose te sam odlučio stambeni objekt izgraditi u vlastitom angažmanu - uz pomoć nekoliko prijatelja građevinske struke i nadzor inženjera statike. Izračunao sam da bi mi to bilo barem 30% isplativije. Prema zakonu to ne smijem napraviti, odnosno trebao bih angažirati građevinsku firmu/obrt, koliko sam uspio shvatiti iz pročitanoga. Postoji li neki način na koji bi to ipak bilo moguće izvesti? Recimo da otvorim vlastiti j.d.o.o te sa ljudima koji bi izvodili radove sklopim ugovor o djelu? Da li bi to bilo protuzakonito ukoliko bih sebi i radnicima uredno isplatio plaću te platio poreze i doprinose? Nakon odrađenih radova predao bih zahtjev za zatvaranjem. Hvala na odgovoru.
  2. Poštovani, nakon što je otac preminuo imali smo ostavinsku raspravu. Pošto nije bilo oporuke nasljedstvo je podijeljeno na sedam jednakih dijelova jer je toliko braće i sestara u obitelji. Budući da sam vikendicu na moru sam izgradio, na ime oca zbog komplikacija oko građevinske dozvole, svi su se složili da će se odreći toga dijela u moju korist. Problem je u tome što neki žive u drugim državama pa nisu u mogućnosti/ne da im se dolaziti isključivo zbog toga. Probao sam ih skupiti sve, nudio sam da ću pokriti prijepis i troškove puta, ali nije bilo izvedivo. Koje bi bilo moguće rješenje mojega problema? Mogu li unajmiti odvjetnika da sastavi ugovor pa svakom poslati primjerak da potpiše i ovjeri kod bilježnika pa ih onda potpisane pokupit i samostalno, bez njih, obavit prijepis? Kakva je uobičajena praksa u takvim slučajevima? Unaprijed hvala.
  3. Možeš zaokružit neposjedovanje prijamnika i priložit potvrdu sa servisa da isti više ne radi. (Pokupiš neki neispravan negdje.)
  4. Ja sam uz njihovu odjavnicu priložio kopiju privremene odjave prebivališta (dobiješ u mupu) i kopiju osobne. RTV pristojba uredno odjavljena, nije bilo nikakvih problema.
  5. Poštovani, ne bih htio plaćati RTV pristojbu u Hrvatskoj pošto mi je adresa prebivališta u inozemstvu. (U Hrvatskoj boravim mjesec dana godišnje. Čak ni tada ne gledam televiziju jer smatram da su programi užasni.) Kako ju otkazati bez posljedica u vidu gomilanja računa, tužbi i ovrha? Naime, na njihovoj odjavnici su navedena samo tri moguća razloga odjave. 1. neposjedovanje prijamnika 2. odlazak u dom za starije i nemoćne 3. smrt Mogu li napisati svoju odjavnicu uz koju bih priložio dokaz o promjeni prebivališta i poslati poštom uz povratnicu? Moraju li oni uvažiti tako nešto?
  6. Poslano. Zahvaljujem još jednom. Što radim u slučaju da navedeni zahtjev ponovno ignoriraju? Koje su mi opcije?
  7. Poštovani, situacija je sljedeća. Majka je radila u privatnoj praksi kao medicinska sestra. Odnosi poslodavca prema njoj nisu bili korektni u smislu da je dva mjeseca nakon formalnog zapošljavanja počeo izmišljati stvari i zahtijevati od nje da radi fiktivno. Znači nakon trećeg mjeseca rada, on je tražio da mu plaću (radilo se o minimalcu) vraća natrag. Da ne dolazi na posao, a zauzvrat dobiva staž (radilo se o području koje je bilo pod posebnom državnom skrbi pa je vjerojatno imao neke beneficije.) Nakon toga, majka je napustila posao s time da mu uplaćeni novac u iznosu zadnje mjesečne plaće koju je zahtijevao natrag nije vratila - ne zato što joj je bilo do tih 2800 kuna koliko zbog toga što se osjećala prevareno i izigrano. Nedavno je ispalo da joj baš ta 2-3 mjeseca staža nedostaju kako bi u inozemstvu mogla ostvariti bolji status na radnom mjestu. Nakon što ih je kontaktirala, na mail nisu odgovarali. Otišao sam tamo i u lice su mi rekli da su mail pročitali i da te papire neće dobit jer ona nije bila korektna prema njima. Ono što me zanima je sljedeće. Moraju li privatnici prema zakonu o radu bivšim djelatnicima izdati potvrdu da su radili kod njih? Konkretno, treba uvjerenje o vremenskom periodu rada i kakve je točno poslove obavljala tamo. Mogu li oni odlučiti ne izdati joj isto, unatoč tome što je fizički i na papiru (u potvrdi o radnom stažu) radila tamo? Što se po pitanju toga može napraviti? Unaprijed hvala na odgovoru.
  8. Znači ako imam adekvatno uređen "vodovodni sustav" (koji prema mišljenju mjerodavne osobe/institucije nije štetan za ljude i okolinu) postoji mogućnost izuzimanja od obveze priključenja na javnu vodovodnu mrežu. Jedini problem je u tome što nigdje ne piše da te u slučaju "ispravnog" sustava, na osobni zahtjev, MORAJU izuzeti. Hvala vam momci, puno ste pomogli, uživajte.
  9. Znači situacija je sljedeća. Živimo na selu i nemamo priključak na javni vodovod. Zašto? Ne treba nam. Na posjedu imamo savršeno funkcionalan bunar iz kojega crpimo vodu već desetljećima. U biti, sve funkcionira kao da imamo gradski vodovod, samo što ne moramo plaćati priključak niti bilo kakve račune za vodu jer je izgrađena infrastruktura naša. Doista nemamo potrebu za priključkom na javni vodovod jer bi nam to samo nepotrebno stvorilo dodatne troškove. Također, vjerujem da je prirodna voda mnogo bolja od one filtrirane i klorirane vodovodne. Problem je u tome što smo iz lokalnog "vodovoda" dobili nekakvu obavijest o obvezi "priključivanja" do 31.12.2014. kako ne bi došlo do sankcija. Zanima me po kojoj osnovi oni mogu sankcionirati to što ja ne želim i ne trebam njihovu USLUGU? Mislim, smiješno mi je.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija