Jump to content

Fiducija

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Fiducija je na 8. siječnja 2014 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Fiducija objavi!

  1. poštovana, Vaša majka ipak dolazi u obzir za nasljeđivanje kao nužni nasljednik, ali samo ako se ispune sljedeći uvjeti: Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život. Čl.69.st.2. Zakona o nasljeđivanju. Što se tiče pohranjivanja oporuke u Hrvatski upisnik oporuka, ona se ne može tamo fizički pohraniti, samo možete upisati njezino postojanje i navesti kod koga se, odnosno na kojem mjestu se oporuka fizički nalazi. Tada se na ostavinskoj raspravi, nakon što se izvrši obavezni upit u HUO, vidi da oporuka postoji i gdje se nalazi. Pozdrav!
  2. Obrazac kupite u Narodnim novinama, a vjerujem da ga ima i u svakoj većoj knjižari. Kad ga ispunite, javni bilježnik samo ovjerava potpis osobe ovlaštene za zastupanje društva. p.s. evo na ovom linku sam vam našla obrazac PO http://www.hitro.hr/Default.aspx?art=35&
  3. Osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost i dalje može biti nasljednik. Dakle u vašem slučaju NIKAKO država ne može naslijediti. Ali ako je oporuka valjana vi ste nasljednica, braća i sestre ostavitelja NEMAJU pravo na nužni dio. Pozdrav!
  4. Prvo idete u matični ured prijaviti činjenicu smrti. Tamo će Vas matičar, između ostalog, pitati postoji li kakva oporuka. Vi ćete navesti da postoji i da ste vi oporučni nasljednik i to je to u ovoj fazi. Zatim matični ured prosljeđuje smrtovnicu na općinski sud gdje se formira ostavinski spis, koji se zatim prosljeđuje javnom bilježniku. Ostavina se raspravlja u ostavinskom, a ne u parničnom postupku. Tada ćete dobiti poziv od javnog bilježnika za ostavinsku raspravu, gdje trebate svakako ponijeti oporuku. Ne znam zašto mislite da teta ne može biti nasljednica ako je u staračkom domu. Može. U Vašem slučaju otac i tete nemaju pravo tražiti nužni dio budući da su oni braća i sestre ostavitelja, koji po zakonu nisu nužni nasljednici. Država neće pobijati oporuku. Za takvo što nikad nisam čula. Ne znam što Vam znači "ako se oporuka ne gleda". Ako postoji, uvijek se "gleda".
  5. To nije moguće. Naime, vođenje ostavinskih postupaka je Zakonom o nasljeđivanju povjereno javnim bilježnicima, koji u tim postupcima rade kao povjerenici suda. Takva praksa je uvedena radi rasterećenja sudova, a sud po zaprimanju smrtovnice i nakon formiranja spisa automatski dodjeljuje spise bilježnicima. Ako želite izbjeći plaćanje visoke nagrade bilježniku, sporazumite se s ostalim nasljednicima da vrijednost imovine procijenite na neki REALNI minimum.. jer ako kažete da pola kuće i automobil vrijede 5.000,00 kn naravno da će bilježnik paušalno sam odrediti koliko je to zapravo vrijedno. Osim toga, opunomoćite jednog od nasljednika za primitak rješenja o nasljeđivanju te na taj način izbjegnite trošak dostave rješenja svim ostalim nasljednicima. Lijep pozdrav!
  6. To je jednostavno tako, javni bilježnik se neće s Vama dopisivati, on svaki vaš podnesak može i hoće uputiti sudu na daljnje rješavanje jer nema zakonske osnove da vam "oprosti" dugovanje ili vas oslobodi snošenja troška ovršnog postupka. Nije nužno da ste vi vaš dopis nazvali prigovorom. Mogli ste čim ste dobili rješenje kontaktirati ovrhovoditelja da ne ide na prisilnu naplatu već da mu po rješenju platite. Ovako je vaš dopis smatran prigovorom te je sukladno ovršnom zakonu spis proslijeđen na sud što vam u konačnici uzrokuje nove troškove. Žao mi je, ali morat ćete snositi sav trošak a drugi puta znate, odnosno nadam se da do drugog puta neće ni doći. Pozdrav!
  7. Stranačka pripadnost suca? Ovo ne drži vodu. Suci ne smiju pripadati niti jednoj stranci. Vi vjerojatno mislite da on simpatizira protivnu stranku ali tako misli i 90% ljudi koji izgube spor. Neću reći da takva situacija nije moguća ali je malo vjerojatna. Žalite se na presudu i nađite si dobrog odvjetnika da vidi imate li stvarne osnove za pritužbe na rad suca ili ste samo nezadovoljni i povrijeđeni. Sretno u svakom slučaju!
  8. Upravo zbog činjenice da ćete naslijediti ostavinsku imovinu, vi se ne možete osloboditi plaćanja troška ostavinskog postupka. Ako biste se eventualno odrekli imovine ili svoj dio ustupili nekome od sunasljednika, tada ne biste bili u obvezi snositi taj trošak. Činjenica je da se tijekom postupka kod bilježnika vrijednost imovine utvrđuje na temelju izjave nasljednika, odnosno njihove procjene, ali mišljenja sam da bilježnici često paušalno odrede jednu svotu pretpostavljajući da imovina vrijedi toliko i toliko dok to u stvarnosti možda nije tako. Tu vam Zakon o javnom bilježništvu pruža jednu mogućnost, pa si pogledajte: Sporovi o nagradi i naknadi troškova Članak 162. (1) Ako stranka ne prihvati obračun javnog bilježnika o visini nagrade i naknade troškova, javni bilježnik i stranka mogu zatražiti od zakonom određenog suda na području kojega je sjedište javnog bilježnika da odmjeri visinu nagrade odnosno naknade troškova. Protiv odluke suda dopuštena je žalba u roku od osam dana. Drugi pravni lijekovi nisu dopušteni. (2) Postupak iz stavka 1. ovoga članka provodi se po pravilima izvanparničnog postupka.
  9. Poštovani, Ono što Vi u prvom postu nazivate "Frazom 1." zapravo je institut koji se zove sudački imunitet. On postoji iz razloga da se stranke nezadovoljne vođenjem ili ishodom postupka ne bi obrušavale na suca i njegovo izraženo mišljenje odnosno pravno stajalište. Neću reći da u Vašem slučaju sudac nije pogriješio, možda i počinio kazneno djelo, ali moram priznati da je vrlo ružno skrivajući se iza nadimka prozivati poimenično prozvane osobe na takav način. Štoviše, malo mi djelujete i kao kverulant. (Guglajte radi razjašnjenja.) Toliko od mene, pozdrav!
  10. Kolegice, dajte mi svoj mail pa ću vam poslati pitanja. Pozdrav!
  11. Kad bi postojala takva mogućnost izgubio bi se svaki smisao te mjere. Ne možete kršiti zakon i onda birati kako i kad ćete snositi posljedice.
  12. Da, ako je obveza zastarjela kao u ovom slučaju, više se ne može tražiti njezina naplata (znači - ne mogu vas ovršiti za taj dug). Dug i dalje postoji, i vjerojatno je njihovim internim aktima regulirano da dužnici ne mogu sklapati nove pretplatničke ugovore, ali ovrha ne može biti provedena. Ako je i pokrenu, vi se pozivate na zastaru. Pozdrav!
  13. Kad bi se uspjeli sve dogovoriti sa sunasljednicima na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika, tako bi ušlo u zapisnik i prema tom dogovoru bi se donijelo rješenje o nasljeđivanju. Ako se pak ne budete uspjeli usuglasiti, te će se stvari rješavati i dokazivati na sudu. U svakom slučaju, još jednom savjetujem pokušaj dogovora, a ako nikako ne bude moguće, kontaktirajte odvjetnika pa će vam objasniti daljnji postupak. I sam bilježnik će vam na raspravi tako reći. Pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija