Jump to content

lidiafx

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lidiafx objavio

  1. Mozda krivo napisano, osoba je prije par godina kaznjena uvjetno. Ovo je novo djelo i nova prijava. Pitanje je: u stanu je policija nasla 86 stabljika, lampe, ventilatore (vagice nije) + krađa struje, plinski pistolj. Moze li ta kolicina stabljika biti "objasnjena" da je za osobnu upotrebu.
  2. Pilicija u stanu pronašla 86 stabljika marihuane, ventilatore, lampe..., vagice nije. Osoba je vec prije privođena, uvjetna s obvezom lijecenja. Ali...bez rezultata. Moze li proci "za osobnu upotrebu" ili..., kolika moze biti kazna?
  3. pitanje: brat i ja smo nasljedili stan u omjeri 1:3. 2/3 ima brat. Struja je na cijelom stanu iskljucena i on krade struju, to policija utvrđuje i pecati sat. Kako ja mogu doci do novog sata za svoj dio stana?
  4. pitanje: brat i ja smo nasljedili stan u omjeri 1:3. 2/3 ima brat. Struja je na cijelom stanu iskljucena i on krade struju, to policija utvrđuje i pecati sat. Kako ja mogu doci do novog sata za svoj dio stana?
  5. koji i kakav je postupak dokazivanja? Ja sam se odrekla imovine, koristim svoju mirovinu itd. Naime, to je licne prirode da "zacepim" sinu usta!!
  6. Nakon razvoda nastavili smo zivjeti u istom kucanstvu (stan). Domacinstvo i obaveze bile su iste, kuhanje, pranje, racuni, pa i isti krevet, kao da se i nismo rastali. Bilo je mirenja i svađa. Tada je nas sin imao 2 god, a sa nama je zivio i njegov sin iz prvog braka (punoljetan). Suprug se razbolio i veci dio skrbi oko njega sam vodila ja sve do njegove smrti. Od sluzbenog razvoda do njegove smrti je proslo 5 godina. Da li se taj period smatra vanbracnom zajednicom?
  7. Mozda nisam dobro napisala. Obzirom da sud oko stana nije zavrsen.. vecinski vlasnik.. pola stana je moj. Sin je nasljednik sto govori da jos nije vlasnik svog dijela tj 1.4 stana. Ažurirano Sto se tice ovjerene izjave. Ona govori da ce izjava zmijeniti se oporukom istog teksta ukoliko se ne bude postivala i sinu ukinuti nasljedstvo mog dijela stana te da se kao takav ima prodati a novac namijeniti u xy
  8. lidiafx

    mogu li?

    eh ovako, u stanu je prijavljen samo moj sin. Nad istim stanom se vodi postupak za dokazivanje vlasništva u sporu sa državom, izgrađen tavanski stan s građevnom i uporabnom dozvolom još 1980.... Nakon smrti supruga od kog sam razvedena, nastavljam živjeti do prije nekog kratkog vremena.... kad je stan opožaen i adaptiran. Moj sin dovodi neku curu za koju sam izričito zabranila da ju dovodi u stan. Predmijevam da sam ja vlasnik polovine stana - nakon postupka, a dvojica sinova nasljednici iza supruga. Dakle - ne dozvoljavam da ona dolazi i boravi u tom stanu - što sin naravno krši ... bdw - imaju i djete. Opet mislim - djete može viđati i kod nje i bio gdje - ona tamo noći vikendom...- Kako joj mogu zakonski zabraniti dolazak u taj stan? Napisala sam izjavu s istim tekstom i ovjerila kod javnog bilježnika. Da ukoliko se moja želja ne bude poštivala, da se stan ima prodati nakon suda i svakom podijeliti njegov dio. Ukoliko poštuje - ostaje sinu cijeli san - bratov dio. Ima li neki zakonski postupak zabranje toj ženi?
  9. Hvala na brzom utješnom odgovoru.
  10. lidiafx

    Punomoć

    Poštovani, otac mi je dao specijalnu punomoć na sva svoja bankovna sredstva. Kako je star i 'boji' se da ne ostane bez tih sredstava, dogovor je da ću ja to podignuti netom nakon njegove smrti. Znam da je to kršenje Zakona, ali - zanimaju me posljedice takvog čina iako sam ja njegov jedini nasljednik. Obzirom da imam neka porezna dugovanja, zanima me, ukoliko bi taj novac naslijedila putem ostavinskog postupka - dali ga ja rješenjem o nasljeđivanju mogu podići u banci ili prethodno to rješenje ide na poreznu upravu, pa samim time porezna 'sjedne' na ta sredstva?? Hvala na odgovoru.
  11. Veliko hvala Renata, al nastavljam s pitanjima..... Tata ima neke dijagnoze koje su prilicno ozbiljne od neurologa, kao i od psihijatara sa Rebra. Rado ću poslušati i nazvati Udrugu. A sad pitanje; dali je mama već u domu? Ukoliko je, kako je išla procedura? Zar nije trebalo se izboriti za skrbništvo, ili centar ima tu mogućnost da donese rješenje i 'bez privole', dakle prisilno smještanje u dom ili Ustanovu? Ne ide li to sudskim putem? Moj otac takodje - puno toga se ne sjeca iz bližeg vremena, ali se sjeti onog od prije 40 god ... Ne može hodati, potpuno je nesamostalan, inkontinentan i teži od Pavarotija (po naravi). Što radi centar nakon te preporuke od psihijatra, Jel to baš preporuka ili mišljenje???? Thnk, Lidia
  12. Hvala na odgovoru No, moj otac nije baš toliko dementan, još množi dvcifrene brojeve na pamet u trenu, komunicira na nivou - kad hoce, ili suti. Namjera mu je 'ako se i svjet ruši i ja padnem na koljena da ostane u svom i na svom, ali ja više zaista ne mogu. Što je i gdje je ta Alzhemier udruga? Kako oni djeluju? Kako i s kojom dokumentacijom ste išli i dobili od socijalnog potvrdu o smještaju u dom i protiv volje majke??????? Pozdrav, Lidia.
  13. Poštovani, rijeć je o mom ocu koji je '28 godište, dakle u 87-oj godini života. Inaće je živio sam, intelektualac - zadnjih godinu i pola ja živim s njim. Razlog: njegovo zdravstveno stanje. Boluje od ekstrapiramidalnog sindroma, velikih problema s kićmom i ... i .... inkontinencijom, pomalo dementan. Gotovo je nepokretan, te i po nalazu neurologa i psihijatra potrebna mu je 24-satna skrb, kao i preporućen smještaj u adekvatnu ustanovu (dom). On to odbija, želi 'umrijeti' na svom. Svi molierovski problemi tipa škrtosti oko novca - ne daje dovoljno za svoju prehranu, te ja dodajem novac. Odbija mi prijaviti boravak u njegovom stanu, ja sam prijavljena van Zagreba. Odbija sve što se odbiti može i samo zašuti ma o kojoj temi da je rijeć - ne sjećam se. U pokušaju da si pribavim pomoć i nađem neku ženu koja bi bar tjedan dana bila s njim da ja malo odmorim - završi tako da ona 'više ne želi i ne može' brinuti o njemu. Dakle - manipulira šutnjom i sl mogućim ucjenama moju brigu i stalni nadzor nad njim. Često tvrdoglavo ustaje i hoce sam hodati što većinom završi padom i povredama. Ja sam njegovo jedino djete.... i na kraju sam psihičkih i fizičkih snaga. Što mi je činiti? Hoće li postupak , i dali je moguć, oduzimanja poslovne sposobnosti dovesti do toga da se njega ipak smjesti u ustanovu ili je to i pored njegovih bolesti - njegova dobra volja. Koliko traje taj postupak? Kolike su dužnosti i ovlasti skrbnika?.. Recimo da ja dobijem skrbništvo - dali je to dovoljno da ga smjestim u dom i protiv njegove volje. On sam nikako ne može ni do kuhinje a kamoli da brine sam o sebi. Što da radim????
  14. Poštovani, imam saznanje o osobi koja je od određene državne firme dobivala plaću nekoliko godina a da ni dana nije provela na radnom mjestu. Pod koji to Zakon kao kaznu spada, kolika je moguca kazna - kao i kome to prijaviti a ostati anoniman..?
  15. Etažiranje nije provedeno, moje saznanje je upravo stoga - što premetni stan je 'čardak ni na nebu ni na zemlji. Stoga je i tužen grad i svi stanari - bilo vlasnici (otkupljeno ili ne). No, niste mi odgovorili, oni traze (predstavnik stanara . koji se vodi Zakonom o nadstojničkim stanovima ili zajedničkim prostorijama, a kojih su se odrekli 1978 u ime kreditora) od mene novac, pa da mi potpišu da sam ja vlasnik.????? Iz saznaja - koliko mjerodavnih, imam spoznaju da oni nemaju nikavih temelja da isto potražuju od mene. U tom stanu stanujem vec gotovo preko 30 godina. I na pitanje dobivanja vode - takodjer bi molila odgovor.
  16. Poštovani, moj pokojni suprug je bio režiser i kao takvom se repriziraju djela, a tantjeme od repriza bi trebala dobiti njegova dva sina. Predala sam žiro-račun tada još maloljetnog sina, na koji je stigao jedan hornorar gotovo prije 20 godina. Nakon toga, valjda se nije ili je repriziralo, pošto TV nema ??? arhivu repriziranih emisija, nista vise nije uplaceno. Ipak, drugom sinu je uplacivano - jer kao ovaj maloljetan je postao punoljetan, a žiro- pošto se dugo ništa nije uplaćivalo - kažu 'zatvore'. Tražila sam uvid u uplate drugom sinu - ta da drugu polovin tantjema isplate mom sinu. Na to su rekli da sam ja njima duzna za pretplatu, pa su jos naveli da je potrazivanje u zastari. I dalje se repriziraju emisije - a ja ne mogu ostvariti pravo. Kako da djelujem?
  17. Poštovani, 1978 god, moj pokojni suprug dobio je od grada Zagreba pravo da izgradi stan u potrkovlju zgrade u Zagrebu. Tada je SIZ vodio te poslove i kao jedini mogući način: suprug je bio KREDITOR SIZ-a, a pravno SIZ nosioc kao investitor građevinske dozvole. SIZ se obvezao Ugovorom da će po završetku i prijemu stana upisati stan u zemljišne knjige, da će sklopiti Ugovor o korištenju stana, a da će se kreditoru vratiti novac za izgradnju istog; ili u cijelosti ili u vidu stanarine. SIZ nije upisao stan u zemljišne knjige nakon tehničkog prijema stana. Nliti je uložen novac vraćen u bilo kojem obliku. Niti je sklopljen Ugovor o korištenju stana. Dakle, stan ima građevinsku i tešhničku dozvolu. Pravni slijednik SIZ-a jest grad Zagreb. Tada je vrijedilo da se stanari zgrade ODREKNU dijela potrkovlja u korist izgradnje nove stambene jedinice. Kao što su naravno, za sve potrebito ishođene valjane dozvole, što je i prethodilo izdavanju građevinske i uporabne dozvole. Danas, neki od stanara traze od mene da dam novac za taj prostor s tvrdjom da je to njihov prostor, jer su u medjuvremenu otkupom postali vlasnici svojih stanova. 2006 stan je izgorio do temelja, za što sam od redovitog Alians osiguranja dobila nešto novca za adaptaciju, te sam to prepustila za izvođenje GSK. Ne mogu tvrditi, ali stanar ispod mene je ili presjekao dovod vode u moj stan, ili je zaista pukla cijev - te je hitnoj intervencijskoj sluzbi rekao da samo zakrpe i ostave presjecen dovod vode u moj stan. Tvrdi da izvođenje vode u moj stan nije bilo lege artis, te taj stan i nakon prijema adaptiranog prostora nema vodu, vodim sud od 2008 - kao po hitnom postupku. Dakle, imam 2 problema: 1. Tuzila sam sve stanare kao i grad Zagreb za dokazivanje vlasništva. Sto i kako stvari stoje s tim? 2. Tuzila sam stanara ispod mene da je duzan trpiti dovod vode u moj stan. On tvrdi da su cijevi stare - da je profil nedovoljan.. i itd. Pa ako sud odredi da mora trpiti, stanar ispod njega ce takodjer praviti probleme... Znaci li to da moram ona redom tuziti stanere po katovima? Obzirom da je voda Ustavom zaštićena i zaista osnovna ljudska potreba - po hitnom postupku i stotine požurnica - od 2008 do danas - ništa. Izlazio je vještak - te ustvrdio kako se ne mogu spojiti, a trazilo se da odredi kako se mogu spojiti... i citava zavrzlama. Stanar ispod mene je promijenio profil cijevi u svom stanu i sazidao novu kupaonu, što je vjerovatno načinom sprijećio.... ne znam ni sama. U arhivi grada ne postoji dokumentacija za ivedene vodovodne instalacije iz kojih bi bilo vidljivi profili u starom dijelu grada - centar. Stanari su prilicno neskloni da suradjuju, dapace - nadaju se mogucnosti da ja moram dati novac za taj prostor, a ujedno me eto 'ucijenjuju' i vodom. Kako stoje stvari sa dokazivanjem vlasništva, jesam li ja na kraju vlasnik ili ipak nisam??? Što je sa novcem koji je SIZ trebao vratiti, upisom u zemljišne knjige. Dali je ta tuzba dovoljna i kako to sve ide dalje - nadam se ne stoljećima.. Kao i što da radim s dobivanje vode konačno u predmentn stan? jer i ovo već traje - predugo. Unaprijed zahvalna na odgovoru.
  18. Poštovani, imala sam obrt koji je zatvoren u maju 2010 i ja sam otisla u mirovinu koja iznosi oko 2200kn. Dio duga se odnosi na 2009 i i 2010 god. Ostala sam duzna poreza sa kamatom oko 130 tisuća kuna, koje NE MOGU NIKAKO VRATITI. Stan u Zagrebu, kojem nisam vlasnik - gdje sam prije stanovala, izgorio je do temelja, te sam mogucu ostvarenu zaradu ulagala uadaptaciju istog, jer tamo stanjuje moj nezaposleni sin. Porezna uprava je stavila založno prvo na nekretninu koja je moja jedina imovina, no tamo nisam prijavljena sa stanovanjem, no i jedina gdje živim i stanujem. Ista ta nekretnina u mogucoj prodaji ne bi namirila taj dug. Što i kako mogu i dali mogu tražiti oprost tog duga? Koji je način i put. Naime, čula sam da to vrijedi još samo uvaj, maj mjesec '13 godine.
  19. Poštovani, imala sam obrt koji je zatvoren u maju 2010 i ja sam otisla u mirovinu koja iznosi oko 2200kn. Ostala sam duzna poreza sa kamatom oko 130 tisuća kuna, koje NE MOGU NIKAKO VRATITI. Stan u Zagrebu, kojem nisam vlasnik - gdje sam prije stanovala, izgorio je do temelja, te sam mogucu ostvarenu zaradu ulagala u adaptaciju istog, jer tamo stanjuje moj nezaposleni sin. Porezna uprava je stavila založno prvo na nekretninu koja je moja jedina imovina, no tamo nisam prijavljena sa stanovanjem, no i jedina gdje živim i stanujem. Ista ta nekretnina u mogucoj prodaji ne bi namirila taj dug. Što i kako mogu i dali mogu tražiti oprost tog duga? Koji je način i put. Naime, čula sam da to vrijedi još samo uvaj, maj mjesec '13 godine. Unaprijed zahvalna.
  20. Sve sam shvatila No, u potpisu su dvije osobe i dvije teme samo s istog profila. Hvala na opsežnom i strpljivom odgovoru. Lidia i Nada.
  21. Na žalost, nisam Vas dobro razumijela. Prvi suprug je umro 1991, sin je tada imao 7 god, predpostavljam automatizmom je dobio obiteljsku mirovinu koja je prestala s njegovih 27 god zivota. Od tog supruga sam se razvela 2 god prije njegove smrti, ali je zajednica ostala do dana smrti. Nako toga sam se udala prije 4 god (2009), brak je trajao godinu dana i taj je umro. Ja sam u prijevremenu mirovinu otisla sa 55 god. (sad imam 59), a ta mirovina je mala. Obzirom na to, zanima me imam li pravo na mirovinu - ili kako vec tu obiteljsku mirovinu od prvog supruga s kojim imam sina? Ukoliko imam, kojim putem trebam krenuti da bi isto i ostvarila? ..... U trenutku razvoda nisam trazila nikakvo izdrzavanje, tad sam jos radila- tad sam imala 37 god.
  22. UH, ovako:bila sam u braku, razvela se od istog ali smo nastavili živjeti zajedno u 'bračnoj zajednici' do smrti supruga. Sin je nasljedio obiteljsku mirovinu, koju je izgubio radi neredovitog školovanja. Udala sam se ponovo, ali i taj je umro. Imam 59 godina, prijevemenu mirovinu - koja je mala. Zanima me: imam li pravo na mirovinu prvog supruga od kojeg sam se razvela ali nastavila bračnu zajednicu do njegove smrti? Takodjer: dali se prijevremena mirovina povećava sa punih 60god? Pozdrav, Lidija
  23. Poštovani, imam 56 godina, u braku sam 3 godine, suprug ima 81 godinu. Ne zaposlena sam i imam 20 godina staža. Imam u svom vlasništvu (živimo u mom stanu, jedan stan iznajmljujem a jos nije upisan u knjige kao moj) 2 stana, od kojeg jedan iznajmljujem. Imam odraslog sina, koji nije u srodstvu sa sadašnjim suprugom. Redovito se javljam na burzu rada - nisam radno nesposobna. Obzirom da se moj suprug želi razvesti i ponovo oženiti sa ženom od 59 godina, koja je već u mirovini , zanima me: Imam li pravo na njegovu mirovinu, imam li pravo na izdržavanje (osim najma stana, nemam drugih sredstava). Ukoliko imam pravo na izdržavanje, u kojem trajanju? Predviđa li Zakon vremensko trajanja bračne zajednice za ostvarivanje prava na mirovinu iza smrti bračnog druga? Zahvalna, Nada.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija