Jump to content

ANMA123

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. 1. Plaća li se porez na promet nekretnina kad sin daruje nekretninu majci? Gdje je to točno regulirano. Hvala! 2. Kako se pravno "tretira" darovanje vanknjižnog vlasništva, naime u gruntovnici je upisano 33 ljudi,a u posjedovnom listu je ispravno. Hvala!
  2. Ugovor o radu prestaje 15.10, Djelatnik je za vrijeme bolovanja dobio otkaz i još je na bolovanju. Po isteku ugovora ide na burzu, još je bolestan i može i dalje biti na bolovanju. Da li se na burzi dobije neka naknada za bolovanje( drugu naknadu neće primati,malo staža). Hvala.
  3. Za par dana ću imati pravomoćnu presudu da je jedna nekretnina moja 1/1. Imam zainterisiranog kupca, i htjela bih to prodati ne čekajući uknjižbu,samo na temelju presude( u mom kraju uknjižba traje predugo). Moje su namjere poštene ali ne znam kako "osigurati" kupca da i njemu bude sve čisto i sigurno.Kupac već dugo ćeka ovu presudu,bojim se ako bude trebao čekati i uknjižbu da će naći nešto drugo,odustati....
  4. Molim pomoć. ako radnik dobije otkaz zbog" vlastite krivnje" jer nije zadovoljio na radnom mjestu kakva su njegova prava na birou za zapošljavanje i na koji način on regulira svoju zdravstvenu zaštitu. O ovoj problematici ne znam skoro ništa,a sad mi je nažalost vrlo bitna.
  5. Molim pomoć . Imam česticu zemlje za koju imam pravomoćnu presudu da je moje vlasništvo i prije par dana je dat nalog za uknjižbu istog. Za istu česticu zemlje već godinama se vodi postupak kod Ureda za državnu upravu - Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove za povrat prema Zakonu o imovini oduzetoj za vrijeme jugoslavenske vladavine... Zemlja je oduzeta, ali isto nije nigdje zabilježeno ni na koji način, niti u katastru niti u gruntovnici. Ja u povratu imam velike šanse da mi se zemlja i u naravi stvarno vrati. Radi se o kampu , a hotel koji je dosada koristio taj kamp (IZNAJMLJIVAO OD AUDI-JA) je država prodala privatnom vlasniku i bojim se da će novi vlasnik hotela sada na neki način uzurpirati moje zemljište. Želim u gruntovnicu unijeti zabilježbu da se o istoj zemlji vodi upravni postupak. Ne znam točno je li se to može unijeti kao zabilježba i kako se to radi, i koji dokumenti su potrebni. Zahvaljujem!
  6. Hvala na odgovoru,stvar se zakomplicirala jer uRješenju o nasljeđivanju nema upisane te ćestice,tj uopće nema niti jedne čestice iz susjedne katastarske općine.Ne znam zašto. Otac je davno umro, brača i ja smo bili još djeca, ne znam. Čula sam da je više takvih slučajeva. Svakako ja sad imam pravomoćnu presudu da sam ja vlasnica i u obrazloženju presude je vrlo razvidno da sam to naslijedila od oca , a on od svog oca, Službenik u poreznoj smatra da trebam platiti porez, ja molim pomoć kako dalje.Pogotovo stoga što ću ubrzo imati još takvih presuda, Hvala,pozdrav
  7. Od svog oca nasljedila sam jednu česticu zemljišta /a on od svoga oca/. Međutim, kako je u Dalmaxciji zemljišno knjižno stanje vrlo neuredno,te su nakon smrti djeda i oca po nekoj automatici upisani svi mogući nasljednici /dakle, moje tetke i stričevi a sad već i njihova djeca/. Ja sam utužila sve navedene na vlasničkom listu i dobila pravomoćnu presudu da sam ja isključivi vlasnik te čestice zemlje. U sudskoj presudi je temeljito obrazložen način na koji sam ja to stekla, dakle, nasljedstvo prvog nasljednog reda,. Dosada sam imala već par takvih presuda koje su uredno uknjižene i nikad nisam prijavljivala porez niti sam dobivala upit od porezne uprave da to reguliram. Sad sam od porezne uprave dobila obavijest da prijavim porez. Mislim da obzirom da se radi o nasljedstvu prvog nasljednog reda, bez obzira na presudu, nisam u obvezi platiti porez na promet nekretninama. Mislim da je presuda samo deklaratorne naravi. Molim ako je netko imao sličan slučaj da se javi sa svojim iskustvom. ČUla sam od nekih pravnika da po ovoj tematici postoji sudska odluka Ustavnog suda /Crnić/ koja služi kao presedan. Zna li netko koja je to presuda? Hvala na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija