Jump to content

slatkic_123

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ovaj odustanak od darovanja..u članku tog ugovora o darovanju piše: U posjed darovane polovice stana Obdarenik stupa odmah Darovatelj daje suglasnost obdareniku da bez bilo kakvog daljnjeg odobrenja polovicu stana iz ovog ugovora upiše u zemljišne knjige na svoje ime Ugovorne strane se odriču prava pobijanja ovog ugovora. I što misliš pod time da je uranila sa izjavom? Inače, danas sam bio sa jednim zg odvjetnikom koji mi je rekao slijedeće: bez obzira što nije upisan u ZK kao vlasnik nekretnine, on je trenutno vanknjižni vlasnik jer je ugovor o kupoprodaji nekretnine finalan- odnosno ispunjeni su svi uvjeti da bude vlasnik. Ja sam mu pojašnjavao da se on nije upisao u ZK a on je rekao da to nema veze. I da je ugovor o darivanju valjan kao takav i također finalan. I da je najbolji način da se riješi: da se ugovor o darovanju poništi. A kada sam pitao prodavatelja (investitora) da se sporazumno raskine ugovor o kupoprodaji nekretnine, on na to ne pristaje jer mu je odvjetnik rekao da bi eventualno mogao imati problema sa sudom jer je već potpisan ugovor o darivanju za polovicu stana. Ja sam mu tvrdio da to nije točno.
  2. Sukladno članku 22 Zakona o porezu na promet nekretnina stoji da se porez na promet nekretnina može ne platiti ukoliko je sporazumno raskinut ugovor i ukoliko nije predan zahtjev za promjenom vlasnika u ZK odjel. Dakle, nema novog poreza. Hvala na svemu, danas to rješavam.
  3. Poštovani, može li supruga tužiti muža (mog brata) da joj je darovao nešto što u tom trenu nije bilo njegovo? Jer nije bilo provedeno vlasništvo u zemljišne knjige? Može li se: sporazumno raskinuti ugovor o kupoprodaju (prodavatelj i moj brat) i potpisati novi ugovor o kupoprodaji sa novim vlasnicima (mojim roditeljima npr?) Ima li u tom slučaju njegova supruga osnovu za tužbu prema bratu, novim vlasnicima ili prodavatelju? Zahvaljujem
  4. Hvala na odgovoru- a što je sa vanknjižnim vlasništvom? Postaje li on vlasnik po ispunjenju uvjeta ili tek po primitku tabularne izjave? (ovdje mislim na to vanknjižno vlasništvo). Jasno mi je da pravo vlasništva postaje tek upisom u ZK pod B. Zašto je to napravio- ostaje misterij svima oko nas. Pokušali smo ga zaštiti od žene i od njega samoga ali nismo uspjeli i sada moramo sanirati štetu. Ukoliko je sve ovo točno što ste naveli, tada, koliko sam shvaito je ugovor o darovanju između njega i supruge ništetan. Mora li onda on za svaki slučaj dobiti tabularnu izjavu od sadašnjeg vlasnika sa datumom nakon datuma sklapanja ugovora o darovanju sa suprugom kako bi se dodatno zaštitio od instituta vanknjižnog vlasništva? Vaši postovi su izuzetno korisni, zahvaljujem.
  5. U ZOOu piše da u članku 480 navodi da se mogu darivati sadašnje i "buduće" stvari, što po meni znači upravo to, bez obzira što trenutno nije vlasnik u ZK-u, ima ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojoj je ispunio uvjete, tj isplatio novčani iznos i može postati vlasnikom. Zašto je to napravio? Apsolutno neobjašnjivo, ljudi rade stvarno glupe stvari. I nije mi prijatelj već je moj brat koji je ujedno i dr.sc. Što reć? Budala.
  6. Ekipa pozdrav, situacija je slijedeća: mom bratu su roditelji prije 1 mj darovali novac za kupnju stana. On je stan kupio tim novcem. Napravljen je ugovor o darovanju za tu radnju u kojem piše da je on primio tu lovicu sa zahvalnošću. E sad, nakon 2 mj on je pola tog stana darovao svojoj suprugi i ovjerio ugovor kod j.b. Prvi darovni ugovor upravo je rađen samo s njim kako njegova supruga nebi došla do dijela nekretnine, obzirom da je on u braku. Nakon što je darovao supruzi pola stana, ona je njemu drugi dan rekla da je trudna i da ne želi s njim živjeti, ali ne želi razvod braka. Moje je pitanje- može li se razvrgnuti darovni ugovor (jedan od dva spomenuta) da njegova supruga ne dođe u posjed pola stana? Napomena: on još nije promijenio vlasništvo sa investitora na sebe u Zk izvatku, iako je novac isplaćen, ali kupoprodajni ugovor još nije predao u ZK sud. Što je činiti da se šteta sanira?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija