Jump to content

maja33

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Završila sam Srednju medicinsku školu 1995.godine, smjer medicinska sestra. Nakon toga sam diplomirala pri Visokoj zdravstvenoj školi u studij fizioterapije 1998.god. Kao fizioterapeut sam odradila pripravnički staž i imam 15 godina radnog iskustva. Od prošle godine sam nezaposlena, te želim odraditi pripravnički staž za medicinsku sestru, kako bi stekla uvjete za polaganje stručnog ispita i upis u Komoru. S obzirom da mi zvanje medicinske sestre nije zadnje stečeno, odbili su me za projekat "Osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa". Nakon toga sam pisala molbu jednoj bolnici da me prime na pripravnički staž kao volontera, i dobila sam odbijenicu sa obrazloženjem da je bolnica u stečaju, te da mi nisu u mogućnosti plaćati doprinose. Zanima me postoji li ikakva mogućnost da odradim pripravnički staž za medicinsku sestru. Postoji li neki zakon koji me štiti i po kojem su bolnice obavezne primiti pripravnika volontera?
  2. Molim Vas da mi ovo prebacite na nasljedno pravo, greškom sam napisala ovdje. Kao što naslov kaže, zanima me je li to moguće. Imam kumu koja je u kasnim 70-im, pokretna, zdrava, cijeli život je prisutna u našoj obitelji iako nismo krvni srodnici. Jedini rod joj je nećak koji živi u Njemačkoj i ne želi ni čuti za svoju tetku, ni vidjeti je. Ona je nedavno otišla u Dom umirovljenika i izrazila je želju da svu svoju imovinu ostavi mojoj mami u nasljeđe. Pretpostavljamo da ako to napiše u oporuci, imat će mo problema sa nećakom, kojibi nas vjerojatnosudski gonio i razvlačio, pa smo pomislili da složimo ugovor o doživotnom uzdržavanju. Sad me zanima može li se sklopiti takav ugovor, s obzirom da je ona štićenica Doma umirovljenika i ako može,prenosi li se taj ugovor na mene kao nasljednika moje majke u slučaju da ona umre prije kume.Moram naglasiti da kumina mirovina u potpunosti pokriva troškove smještaja, i da smo joj moja mama i ja jamci na ugovoru sa domom.
  3. Molim vas da mi odgovorite ako znate što hitnije. Sestra mi je završila srednju medicinsku školu i zaposlila van svoje struke. Ona bi sad htjela odraditi pripravnički staž kako bi stekla uvjete za polaganje stručnog ispita. Zanima je može li ona ostati u radnom odnosu u ovoj firmi u kojoj sad radi i odrađivati pripravnički staž kao volonter u bolnici.
  4. Kada se prijaviš na burzu nakon isteka takvog ugovora, a poslodavac želi zaposliti nekoga na to radno mjesto i traži opet tebe, e onda bi mogao izgubiti prava na naknadu ako se ne odazoveš. ( nisam sigurna koliko puta imaš pravo odbiti zaposlenje)
  5. nicols javi kako je prošao ovaj slučaj. Možda netko drugi od vas zna odgovor je li ovakav način izvediv.
  6. 1.ukoliko je prestala potreba za tvojim radnim mjestom, ako ti poslodavac da otkaz kao tehnološki višak imaš pravo na otpremninu u skladu sa radnim stažom koji si ostvarila kod tog poslodavca. 2.Kad te poslodavac sili da potpišeš sporazumni raskid ugovora, onda ga ti NE POTPIŠEŠ nego mu kažeš da ti napiše novi raskid ugovora radi toga jer si tehnološki višak, pa onda odmah poslije porodiljnog otvoriš bolovanje (radi vrtoglavice, glavobolje isl.) i čekaš da ti poslodavac da otkaz kakav želiš. 3. Da. Može te vozati i na taj način prisiliti da sama daš otkaz. 4. Ne znam, ali mislim da možeš iskoristiti taj godišnji bez obzira na zatvaranje poslovnice. Čitajući ovaj tvoj post sve mi se čini kao da radimo za istoga poslodavca.
  7. Ja također planiram dati otkaz, nakon dugo godina mobinga i nakon što mi poslodavac nije dopustio da budem na bolovanju u periodu kad sam radi bolesti morala mirovati, pa će mi to vrijeme koje nisam radila pravdati kroz slobodne dane ili godišnji odmor. (Ista stvar napravljena kolegi) Možete li mi reći kako napisati taj otkaz koji ću predati poslodavcu?
  8. Moj direktor nam je radi njemu poznatih razloga umanjio plaću za 1000,00kn, bez upozorenja na način da je uplatio cijelu plaću, a onda smo mu mi morali vratiti novac i tako kroz dva mjeseca, a onda nam je jednostavno uplatio umanjenu plaću za toliki iznos. Isto se pravdao putnim troškovima (?). Platnu listu u šest godina radnog staža još nisam vidjela.
  9. To je strašno. Moj poslodavac krši SVA prava iz radnog odnosa i iz mjeseca u mjesec je sve gore. Postalo je nepodnošljivo, stičem dojam da me primorava da dam otkaz. Naravno da mi je u cilju dobiti otkaz kao tehnološki višak i zato sve to trpim, ali ne znam koliko dugo.
  10. Često idemo u Dubrovnik i naravno čekamo u kolonama na granici sa BiH. Do sad bi nas uglavnom pitali jesu li djeca (6god. i 8 god.) naša i puštali nas. Međutim, napravili su nove kućice na granici radi ulaska u EU i sad to sve izgleda ozbiljnije. Sutra idemo za Dubrovnik i bojim se da će mi za djecu trebati putovnica. Možete li mi reći ima li kakav zakon po kojem djeca mogu nesmetano prelaziti granicu sa BiH u tranzitu na koji se ja mogu sutra pozvati ako me policajac pita putovnicu.
  11. Hvala rubens na strpljenju i utješnim riječima. Ponekad mi je žao što ne znam igrati šah, jer na mom radnom mjestu potrebno je znati makar dva šefova poteza unaprijed.
  12. HZZO radi rezove u zdravstvenim djelatnostima. Pacijentima se glatko odbijaju doznake (uputnice) za provođenje zdravstvenih usluga na koja su do sada imali pravo. Meni je za plaću trebalo otprilike 15 pacijenata mjesečno, a sad ih nemam toliko. Direktor je ostavio na meni da si sama "nabavljam" pacijente, što je nemoguće. Mreža je popunjena sa mojim radnim mjestom i za to mjesto se natjecala još jedna ustanova, koja bi lako mogla dobiti ugovor umjesto nas. Recimo da ima bolju "logistiku". Istina je da se i u tom slučaju djelatnost može nastaviti, ali isključivo privatnim plaćanjem pacijenata. Ljudi nemaju novaca i oni koji su voljni platiti nisu dovoljni da isfinanciraju šefove potrebe i moju plaću. Ja sam potpisala ugovor sa poslodavcem, a ne HZZO-om i pretpostavljam da poslodavac mora ispoštovati otkazni rok, bez obzira na istek ugovora sa državom. Istina?
  13. Šest godina radim na neodređeno u privatnoj zdravstvenoj ustanovi koja ima ugovor sa HZZO-om. Ugovorno razdoblje moga šefa i HZZO-a traje do30.04.2013. Opseg posla se smanjio i vjerojatno je da neće produžiti ugovor. Zanima me ukoliko se njihov ugovor ne produži , ima li vlasnik ustanove ikakve obaveze prema meni dalje (otkazni rok) ili automatski dobivam radnu knjižicu u ruke. Hvala
  14. Pronašla sam u Zakonu o radu da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici ukoliko je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje ovih okolnosti, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o trudnoći. Prema ovome, ja sam zaštićena, nakon što preživim direktorov bijes kad čuje da sam trudna. Ispravite me ako griješim.
  15. Hvala vam na odgovoru. Ovo sa otpremninom me je nasmijalo, jer ne mogu zamisliti direktora da nekome to plaća. Dobro je da znam svoja prava, pa se mogu s njim "cjenkati" u slučaju da me želi zakinuti u još nečemu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija