Jump to content

vojdrag

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. @Borbena7 Kako me interesira slicna tematika, ako moze mali savjet. Djeca su vec punoljetna i sve OK. Razvod bi bio sporazuman. Jel moze samo u par koraka kako ide procedura, kako napisati tu ''Tuzbu? - zahtjev za razvod braka, te kako ide s podjelom imovine kod sporazumnog razvoda. Preda se zahtjev na sudu (da li treba predavati imovinsko stanje, racune,itd...) Pretpostavljam da sud zakaze rociste ,donese odluku o razvodu i sve OK. Kad se podjeli imovina ? Prije odluke o razvodu (dali treba sastaviti sto kome ide, pa to postaje dio odluke / presude), ili moze i naknadno, nakon sto se brak sluzbeno razvrgne od strane suda. Jos jednom da spomenem, sve oko razvoda je dogovorno, nema nikakvih sporova ili sl. Unaprijed hvala.
  2. Postovani, Molim za savjet. Prijatelju sam posudio izvjesnu sumu novca (5.000 EUR). Ne postoji ugovor o posudbi (jer je isti bio dobrog imovinskog stanja, ali privemeno zbog posla nije bio u Hrvatskoj u tom momentu te kao dugogodisnji prijatelj nisam trazio nikakav ugovor) ali imam sve poruke putem Whats up poruke u svezi tog te potvrdu o uplati na racun njegove supruge. Ubrzo nakon tog je umrla supruga (koja je bila u bolnici i za koju je trebalo kupiti ljekove) a odmah nakon nje i on te su iza njih ostali jedno punoljetno i jedno maloljetno djete. Postoji li mogucnost naplatiti taj dug,kojim putem te sto napraviti obzirom da jos nije bila ostavinska rasprava. Obitelj je kao sto sam rekao dobrog imovinskog stanja al jednostavno djeca nisu nuzno upoznata s posudbom koju je trazio njihov otac i vjerojatno ne znaju za nju. Molim za savjet. Hvala unaprijed. Lp
  3. Postovani, ako moze mali savjet. Uslijed novcanog dugovanja nastalog po pravomocnoj sudskoj nagodbi a koje nije placeno,pokusao sam se naplatiti od suprotne strane putem FINE ovrhom na mirovinu al kako su me informirali, tek sam 4. u redu i obzirom da se radi o umirovljeniku, tesko da cu ikad doci do dosudjenog novca. Istovremeno isti (nismo rodbina) posjeduje 1/3 kuce (ja i brat smo vlasnici ostale 2/3) te me interesira da li bi mogao podnijeti zahtjev za ovrhu nad tom njegovom 1/3 te da u ovrsnom postupku ja i brat kupimo taj dio. Tim bi dosli u potpuni posjed kuce (u koju sad nemamo pristupa zbog suprotne strane obzirom da tu zivi) a istovremeno bi naplatio i dosudjeno dugovanje iz pravovaljane sudske nagodbe. Suprotna strana je umirovljenik i osim nekih zemljista mislim da nema dodatnih nekretnina. BTW, racune za vodu,struju, itd za kucu ne placa, te ce na kraju vjerojatno sve pasti na mene i brata kao 2/3 vlasnike. Hvala.
  4. Da, ovjereno kod javnog biljeznika i kod prodaje i sad kod kupnje. Da li JB salje na poreznu ??
  5. Postovani, Molim vas ako netko zna za savjet. Prije 6-7 godina susjedu sam prodao mali dio garaze (cca 3 m2) a ciji ugovor je taj gospodin prijavio na poreznu upravu tada te platio porez 5% na naznacenu cijenu. Vlasnistvo se nikad nije mijenjalo jer se nije mogao knjizit na taj dio s obzirom da nije radjena nova etzacija garaznog mjesta itd. Sve ovo vrijeme dakle, garazno mjesto ukljucujuci taj dio se vodio u vl.listu na mene. Sada nakon tih 6-7 god.sam otkupio nazad (po istoj cijeni, kao prvokupac, jer je tako bilo ugovoreno) taj isti dio garaznog mjesta. Da li moram ponovno to prijavljivat na poreznu - placat ponovno porez na promet nekr. 5% ??? Naime ,vlasnistvo se nikad nije promijenilo , i dalje je na moje ime na zemljisniku / katastru te ne vidim koja bi bila svrha istog osim samog placanja poreza. Zahvaljujem
  6. Objekt je legalan.Neosporno s svim dozvolama.Kuća je stara cca 150 g. Vlasnicki list kaže 2/3 na nas (moje+suprugion ime) te 1/3 na tu drugu stranu. Jednako i za dvorište. Kao što sam naveo, prizemlje koje je u vlasništvu druge strane je zasebna cijelina s svojim ulazom, dok je moj dio iznad s ulazom vanjskim stepenicama. Koliko sam mogao pročitati, razvrgnuće suvlasničke zajednice. Koliko to traje uopće ? Hvala.
  7. Poštovani, molio bi ako mi možete pomoći s savjetom u vezi prisilne etažacije. Vlasnik sam dijela kuće, u naravi 1 i 2 kat kuče te 2/3 pripadajučeg dvorišta. Druga osoba je vlasnik prizemlja koje je potpuno odvojeno s obzirom da 1 kat ima vanjsko stubište te 1/3 dvorišta. prije par dana sam odlučio prodati moj dio, našao kupca za moj dio i sve OK ali ovaj drugi vlasnik ne želi pristati na etažaciju, već me ucjenjuje na način ili da prodam njemu po znatno nižoj cijeni ili pak da neće potpistai / pristati na etažaciju. Potencijalni kupac čak ni ne inzistira na etažaciji već bi se zadovoljio s izjavom tog suvlasnika da isti neće praviti probleme kod etažacije u budućnosti te da priznaje stanje iz vlasničkog lista. Pročitao sam tu na forumu o izvanparničnom postupku prisilne etažacije pa ako bi me tko mogao posavjetovati u svezi iste. Koliko traje taj proces (Split), cijene itd... Neka druga mogučnost ? Zahvaljujem, Lp
  8. Pa nemoze biti istovremeno posjednik i ne trositi struju. Da sam mu iskljucio struju onda bi to bilo ometanje posjeda, zar ne? Tako mi je makar odvijetnik rekao. U vlasnickoj tuzbi za iseljenje mislim da je odvjetnik trazio i naknadu troskova, te najam za protekli period.
  9. Zahvaljujem na uistinu iscrpnom odgovoru. Hvala vam puno. Bi odanas na HEP - dug za struju 7.700 kn !!! i jos nije iskljucena. Navodno sutra i to nakon sto sam intervenirao da ga napokon iskljuce. Uz to ostali dugovi, za koje mi je vec dosla obavijest o pokretanju ovrhe te su neki zbog tog placeni. Mjerilo za struju je jos uvijek na pokojnu majku, ali kako sam ja sad jedini vlasnik ocito da cu morati platiti taj dug a kako bi prebacio mjerilo na sebe. Bio kod bravara i kaze da nema problema (vise / manje).
  10. Za bravu i kljuceve mi je jasno .Vlasnicki list je OK, jer sam vec uveden kao vlasnik (ja i brat). Ta gospodja zivi na Hvaru mislim dok je ovaj stan u Splitu. Promijena brave i ulazak - hoce li to biti ometanje posjednika , te moze li on povuci tuzbu da se mene izbaci po hitnom postupku zbog tog ? E da, HVALA puno na pomoci
  11. Nemam kljuceve. Doticni gospodin - "ocuh" je vec neko vrijeme na drugoj lokaciji, (kuci) gje mu je pripala 1/3, dok ja i brat imamo isto tako po 1/3 + 1/3. Nema nikog u stanu. I do kad tako da cekam ? On je drugdje, a ja nesmijem u stan ??? Nije prijavljen ni na jednoj od ove dvije adrese.
  12. Odjava struje, vode, plina - zar se to ne bi smatralo ometanjem posjednika ? Iako sam razmisljao o tome ,da to i napravim, on npr. nakon tog ode zivjeti u drugu nekretninu ali i dalje ja nemam napismeno da on izlazi iz posjeda. Tako, on moze zivjeti drugdje a ja ne smijem uci u stan. ??? Do kad ? Opet dok on ne da izjavu da izlazi iz posjeda ili dok sud ne donese presudu. Npr. konkretno u ovom trenutku izgleda da je HEP iskljucio struju zbog neplacanja racuna, te da je otisao zivjeti na drugo mjesto (vlasnik 1/3 skupa sa mnom i bratom). I sad paradoxa, on zivi na drugom mjestu, a ja ne smijem uci u stan ??? Sto s tuzbom protiv dodatnih stanara koje ej on doveo. Za svakog nanovo prosirivati tuzbu??? Do kad? Osim tog, netom prije donosenja presude, neko drugi se moze doseliti koji nije obuhvacen tuzbom. Sto onda? Opet sve iz pocetka. Toliko nelogicnosti za ne povjerovati. Hvala na pomoci.
  13. Neovisno sto on nije tu prijavljen ? Ja jesam. Ja sam vlasnik... itd. I konacno, koji su elementi po kojima netko postaje POSJEDNIK stana ? Samim tim sto je unutra? Pa tako bilo tko moze provaliti u bilo ciji stan ? U svakom slucaju Hvala Vam.
  14. Postovani, molim Vas za jedan savjet; Nakon smrti majke, pravovaljanom ostavinskom, nasljednici jedne od nekretnina (stan) postali smo ja i brat, dok se majcin nevjencani partner (12 godina skupa) odrekao prava na nasljedstvo tog istog stana. Zadrzao je neka druga prava na ostale nekretnine / pokretnine. Isti NIJE NIKAD bio prijavljen na adresi stana. Nakon majcine smrti / ostavinske rasprave on nastavlja zivjeti u stanu, ne placa racune uslijed kojih stizu opomene / ovrhe na mene i brata kao pravne nasljednike tog stana a prema pravovaljanoj ostavinskoj raspravi. Isti ne zeli izaci iz stana i ne dozvoljava ulazak u posjed neovisno sto u vlasnistu ima dio druge nekretnine u kojoj moze nastaviti zivjeti (nije ni tu prijavljen). Kakva su moja (i bratova) prava u svezi useljenja u stan ? Ponavljam, isti NIKAD nije bio prijavljen na toj adresi. Poveli smo sudsku parnicu za iseljenje al to ce ocitio potrajati. Gospodin je dapace povrh svega u taj stan doveo drugu zenu (nevjencanu). Pitanja: 1. Kada mogu uci u posjed stana? Da li on treba dati neku izjavu ??? ili pak samo i jedino presudom suda ? Sto s tom gospodjom koju je on doveo. Teoretski ona moze isto tako nastaviti zivjeti u stanu. Sto onda? Nova parnica za nju? Do kad tako.? Unedogled da se drugi useljavaju ? 2. S obzirom da je privremeno na drugoj lokaciji ,dali da udjem u stan i jednostavno promijenim bravu? Ja sam prijavljen na toj adresi i vlasnik prema vlasnickom listu. Ima li on kakva prava i po kojoj osnovi da mene onda izbaci iz stana po povratku, neovisno sto mu to nije mjesto prebivalista, sto sam ja stvarni vlasnik (brat je u medjuvremenu poklonio meni svoj dio 1/2), sto sam prijavljen na toj adresi? Sto ako nisam u stanu? Onda bi to bila provala, ko da vam netko provali u stan? Bilo kakav savjet / preporuka je dobrodosla. Zahvaljujem svima. LP
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija