Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  20898
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  201

G-man je zadnji put osvojio dan siječanj 10

G-man objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O G-man

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

26548 pregleda profila
 1. Ublažavanje kazne zatvora i spajanje zatvorskih kazna

  Piše se ona presuda kojom je izrečena kazna čije se objedinjavanje traži, u ovom slučaju to je presuda suda prvog stupnja, a onda se u zagradu može staviti "koja presuda je potvrđena presudom višeg suda broj K-XY/201X od datuma tog i tog".
 2. KR-DO

  Uz već navedeno, čl. 184. st. 2. ZKP-a.
 3. KR-DO

  KR-DO jeste upisnik tzv. raznih kaznenih predmeta, u koji se upisuju prijave, dojave, službene zabilješke DO-a, u pravilu, kada je potrebno bolje razjašnjenje stvari odnosno prijavljene situacije, a kroz obavljanje izvida kaznenih djela, rezultati kojih će onda razjasniti situaciju do mjere u kojoj će se, ili izvršiti prijepis u K-DO upisnik (upisnik kaznenih prijava) ili će se stvar staviti ad acta (čime se smatra riješenom). Uvdi u spis reguliran je čl. 110. Poslovnika. Rok za donošenje DO odluke je 6 mjeseci od upisa u KR-DO upisnik (čl. 206b st. 2. ZKP-a).
 4. Ugriz psa

  Bojim se da će doprinos ovdje biti vrlo visok što posljedično smanjuje visinu odštete, pa imajući na umu da ozljeda nije teške naravi, postavlja se pitanje isplativosti. Jasno, odluka je samo vaša.
 5. Fizički napad

  Budući se radi o maloljetniku, kazneno-pravna sankcija neće biti pretjerana osim ako bi se radilo o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi. Maloljetnici uživaju pogodnost blažeg pristupa. Glede odštete, ona ovisi o medicinskom vještačenju sudskog vještaka, a o kojem neću ni spekulirati budući nisam liječnik. Međutim, kako se ovdje radi o maloljetniku, pitanje je ima li on što od imovine iz koje bi mogao naknaditi štetu oštećeniku. Imajte na umu doduše, kako u teoriji postoji mogućnost da se maloljetnikove roditelje obveže na naknadu štete putem tzv. zahtjeva pravičnosti (čl. 1060. ZOO-a).
 6. Ublažavanje kazne zatvora i spajanje zatvorskih kazna

  Koliko je meni poznato, nema ograničenja na koji način bi se spajale kazne izrečene većim brojem presuda budući se tu radi o tzv. nepravoj obnovi kaznenog postupka (čl. 498. st. 1. t. 1. ZKP-a), koja ovisi o zahtjevu podnositelja, a sud ne može ići izvan onoga što ćete zahtjevom tražiti. Stoga sam mišljenja da možete ići jednu po jednu presudu, jedino pripazite da sve zahtjeve podnesete prije nego izdržite koju od kazni do kraja.
 7. grobno mjesto - ovrha

  Zahvaljujem Vam na povratnoj informaciji.
 8. Prijevara

  Ne razumijem čemu ovakva reakcija. Polako, smirite se. Pitanje je validno iz razloga što, ako se radi o nekim mutnim, da ne kažem ilegalnim stvarima, potezanjem cijele ove priče na sud i sebe ćete izložiti mogućim neugodnostima, možda čak i kaznenom progonu. Nitko vas ne traži detalje, ali barem okvirno o čemu se radi. Inače, privatna tužba za prijevaru podnosi u slučajevima u kojima je visina protupravno stečene imovinske koristi do iznosa od 1.000,00 kn, sve iznad ide po službenoj dužnosti (ako pričamo o kaznenom postupku). Parnica je druga stvar, no onda je promašen podforum (podforum obvezno pravo je pravilna adresa).
 9. Skracenje kazne zatvora

  Radi se o obnovi kaznenog postupka na temelju čl. 498. st. 1. t. 4. ZKP-a, zahtjev za koju podnosite sudu koji je donio prvostupanjsku presudu kojom je izrečena uvjetna osuda (Općinski sud u XY). Zahtjevu priložite rodni list djeteta i eventualnu drugu dokumentaciju, ako ćete isticati više činjenica. Kaznionica nije dio sudbene vlasti te nema utjecaja na vrstu ili visinu kazneno-pravne sankcije. Nema problema. Ponavljam, sumnjam u pozitivan ishod, ali ne škodi probati. Sretno...
 10. Skracenje kazne zatvora

  Po meni, jedino što vam ostaje je ovo najnovije dijete, ali obzirom na okolnosti, sumnjam da će doći do obnove, a ako i dođe, eventualno će "skinuti" jedan mjesec kazne. Suprugova majka kao posrednik je njegov "problem", da se radilo o majci djeteta, onda bi svakako bilo osnove da se i to spomene, ovako ne vidim smisla, pogotovo ako ste to već isticali u ranijem zahtjevu.
 11. Prijevara

  Pomalo opskuran opis događaja. Radi li se ovdje uopće o nekom legalnom poslu?
 12. Skracenje kazne zatvora

  Želite reći da je razlog zakašnjele uplate majka djeteta? Je li to isticano tijekom postupka, posebice kod predlaganja dokaza? Bi li majka bila voljna potvrditi to u novom iskazu?
 13. Prijava Uskoku

  Nema zapreke da i sama podnesete kaznenu prijavu uz navođenje svog imena, no tu će pojaviti problem u vidu prikupljanja informacija od vašeg supruga budući nije u RH.
 14. Prijava Uskoku

  "Suradnju" vezanu za djelo počinjeno u RH ili SR Njemačkoj?
 15. Skracenje kazne zatvora

  Ne, to sam samo istaknuo da ukažem na apsurd legislative u sličnim situacijama. Znači, postoje vrlo similarne stvari koje se različito normiraju. Po kojoj osnovi ste je tražili i koje je obrazloženje odbijanja? Pazite, obnova u korist osuđenika se može tražiti unedogled, a obnova na štetu te još neki specifični slučajevi imaju rok, no vaš ne spada u iste. Rođenje novog djeteta, što bi trebalo vrednovati olakotnom okolnošću, možda i oprost žrtve (djeteta), posebice nakon vraćanja dugovanog (iako van roka). Nažalost, sve to vam nije garancija uspjeha. Nisam upoznat s detaljima mogućnosti izvršavanja kazne u drugoj državi, no prema odredbama Zakona ne vidim da se igdje spominje nužnost početka izvršavanja kazne zatvora u RH. Stoga smatram da možete podnijeti pismenu molbu u tom smjeru, no i BiH bi se morala složiti s time. Doduše, ne znam kako se gleda na situaciju kada se radi o osobi koja im i RH i državljanstvo BiH.
×