Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  18692
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  158

Sve što je G-man objavio

 1. Pravomocna presuda-smrt optuzenika

  Mislite supočinitelj?
 2. Rad Dorha

  Nema frke...
 3. Rad Dorha

  Nije dobro, jer se posao na taj način ne bi smio raditi. Iznimke su zdravstveno stanje suca ili "prosljeđivanje" spisa iz referade u referadu, kao i slučajevi kada je međunarodna pravna pomoć u pitanju. Sve ostalo je teško opravdati. Nije pritisak, već sugestija da se krene konačno rješavati to. Nema pametovanja, niti se posao treba shvaćati osobno. Izvršnost presude nastupa (u pravilu) dostavom pravomoćne presude i nepostojanjem zapreka za njeno izvršenje (iznimno protekom roka za podnošenje žalbe, ako žalba nije podnesena ili pak odricanjem od prava na žalbu/odustajanjem od žalbe - danom odricanja odnosno odustajanja). Problem sa VPS-om je njegova zatrpanost i potkapacitiranost, ali možete u požurnici navesti da vam je za tijek kaznenog postupka bitno da prekršajni postupak (koji je u korelaciji) bude čim ranije okončan.
 4. Jel se smatra prekršajem

  Koliko je meni poznato, ta kamera ne služi da snima takve stvari (niti da bude dokaz), ali naići će Drot13 pa me demantirati, ako sam zeznuo. A ovo sa prijavom, ako nema dokaza (kamera nije), jel to znači da bilo tko može prijaviti bilo koga i da će ta osoba biti automatski kažnjena? Ne funkcioniraju stvari na takav način (hvalabogu) niti pak ljudi pamte brojeve tablica na autima za takve stvari (da ste izazvali nesreću, onda da, ali ovo ...).
 5. Rad Dorha

  Gledajte, nema ničeg lošeg u pokušaju, samo mi je argumentacija manjkava i poznavajući praksu po tim pitanjima, nije realno za očekivati da ćete uspjeti. Ali pokušati možete.
 6. Imovinskopravni zahtjev, zastara.

  I dodatna napomena - podnošenjem prijedloga za ostvarivanje IP zahtjeva, prekinuli ste rok zastare, sve do pravomoćnosti odluke kojom ste upućeni s istime u parnicu, pa od tog trenutka teče novi rok kako je Ruby pojasnila.
 7. Pravomocna presuda-smrt optuzenika

  IP zahtjev nema veze sa oduzimanjem imovinske koristi. Adresat prvog je oštećenik, a drugog proračun RH. Sa IP zahtjevom, ukoliko je istaknut prijedlog za njegovo ostvarivanje, sud će oštećenika uputiti u parnicu (ili rjeđe, dosuditi ga u nespornim stvarima), a tada u zasebnoj parnici, oštećenik nastupa prema nasljednicima pokojnog okrivljenika, kao što je Ruby navela. No, vi spominjete i II-okrivljenog, zar prema njemu nemate istovrsno potraživanje?
 8. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Ići će se u proširenje istrage, i ako se nađe još koji slučaj, isti će se obuhvatiti optužnicom, a vas će se dodatno ispitati na te eventualne nove "klijente" (jednako kao i njih same). Po sam ishod postupka to neće imati prevelik utjecaj, ali bi moglo imati utjecaja na odluku o sankciji.
 9. Bruto placa

  Ovo, po meni (prema napisanome), već spada u kazneno-pravnu sferu, i svakako se može "elegantno" naglasiti u ZZP-u.
 10. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  Možete pokušati dobiti podatak od policije (i smatram da bi vam ga trebali osigurati), ali isto tako možete zatražiti i od suda u samoj privatnoj tužbi (navedete podatke koje imate, a za ostale napišete da su nepoznati privatnom tužitelju). No, prije toga, zašto se ne poslužiti "čudima modernog doba", provjerite ima li ta osoba Face profil, možda je tamo podijelila neke podatke. Ili otiđite na tražilicu za telefonski broj (tportalov imenik), samo odaberite pretragu prema imenu, upišite podatke koje imate, pa će vam se izbaciti neki rezultati, što bi vam moglo pomoći odnosno barem suziti potragu.
 11. Rad Dorha

  Jer ovo što spominjete neće biti percipirano kao validna osnova za izuzeće.
 12. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Ukoliko se na mobitelu nalaze poruke u kojima se jasno vidi pregovaranje i dogovaranje glede prodaje (i to se dodatno bude potvrdilo sa kupcima), onda nema šanse da se izvučete, pa se logičnim čini priznanje i kajanje, što uz dosadašnju neosuđivanost, loše financije i mlađu životnu dob, daje vrlo, vrlo dobru priliku za uvjetnu osudu. Svakako se sugerira angažman odvjetnika kaznenjaka, da vam sve pogleda i daje sugestiju, iako ponavljam, ako mobitel potvrdi ovo što i sami pišete, šansa za izvući se postaje teoretska. I mala napomena - kazneni nalog ovdje ipak ne bi bio moguć ukoliko bi se išlo na čl. 190. st. 2. KZ-a, zbog zapriječene kazne, koja je do 12 godina (nalog može ići za djela do 5 godina, a i tada se mora raditi o djelu za koje nije propisana nadležnost vijeća, već je u sferi suca pojedinca).
 13. Bruto placa

  Propisani put je da se prvo obratite poslodavcu sa zahtjevom za zaštitu prava (ZZP), u kojem tražite ostvarenje plaće sukladno ugovoru odnosno pojašnjenje manje isplate, nakon čega, ukoliko poslodavac odbija zahtjev, treba ići na sud (iako, za novčano potraživanje možete i odmah na sud bez podnošenja ZZP-a, ali to ne bi sugerirao, jer biste time navukli bijes poslodavca na sebe). Pripazite samo na rok od 15 dana, kako za ZZP (rok se računa od dana saznanja manje isplate), tako i za sudsku zaštitu (rok se računa od dana dostave poslodavčeva odgovora na ZZP odnosno nakon isteka 15 dana od dana podnošenja ZZP-a). No, kako Sivko sugerira, prvo bi bilo dobro da se porazgovara s poslodavcem, da se vidi u čemu je problem i otkud razlika u plaći.
 14. Sankcije

  Prijetnje se slobodno prijave i nadležnom općinskom DORH-u. Poruke i evidenciju poziva obavezno čuvajte.
 15. Pravomocna presuda-smrt optuzenika

  Prvo mora doći do odluke o obustavi, nakon toga DORH ima dispoziciju inicirati ovaj drugi postupak.
 16. Bruto placa

  Koje pojašnjenje poslodavac daje?
 17. Rastava i alimentacija - otac odlazi u inozemstvo

  Uzdržavanje se određuje prema imovinskim prilikama obveznika davanja uzdržavanja. Vi kao zz mldb djeteta, tijekom postupka možete ukazati sudu na činjenicu da će obveznik uskoro ostvariti veća primanja, pa se to može imati u vidu prilikom određivanja visine. Ako se ne bi uzelo u obzir, u slučaju promjene u imovinskim prilikama obveznika, vi možete inicirati novi postupak, u kojem će se ta promjena uzeti u obzir i doći do povećanja obveze uzdržavanja. Međutim, imajte na umu da ne možete gledati samo plaću, koja će rasti, već i nove troškove koje će obveznik imati, a kojih u RH vjerojatno nije imao, pa vam moguće sve dođe na isto. To je stvar matematike. Glede prisilne naplate u Kraljevini Norveškoj, nisam siguran, ali kako ista nije u EU, putem europskog ovršnog naslova to ne bi bilo moguće (slobodno me ispravi tko ima drugačijih saznanja), pa biste onda morali ići putem njihovih pravosudnih institucija, vjerojatno kroz priznanje presude HR suda u Kraljevini Norveškoj, pa onda u ovrhu (za slučaj da se ne plaća). Malo kompliciranija procedura, ali smatram da se u konačnici može doći do cilja. Kontakti s djecom, u slučajevima poput vašeg, u pravilu se rješavaju, da odsutni roditelj dobiva to pravo u "rinfuzi", u komadu, za vrijeme godišnjih odmora i praznika, budući drugačije rješenje zapravo i nije moguće. Jasno je da dobar međusobni odnos roditelja ovdje čuda čini, no to je rijetkost, nažalost.
 18. brak sklopljen u drzavi koja nije u EU

  Kontaktirajte nadležni matični ured i zatražite pomoć. Iako sumnjam da će se to moći obaviti bez vas.
 19. DNK- analiza na već priznato očinstvo

  Iako nije 100% prihvaćeno (ali i DNK analiza ne daje uvijek 100%), u ogromnoj veličini slučajeva, i putem očiju djeteta može se uvidjeti problem glede očinstva (ili čak i majčinstva u slučaju zamjene djeteta u rodilištu). Treba samo napomenuti kako bebe do 1. godine života mogu promijeniti boju očiju (neke čak i do 3. godine), pa ne treba odmah krenuti s analizom. Ponavljam, ova metoda nije 100% točna, ali može biti snažan indikator za daljnje korake. Evo tablice -
 20. Dokumenti o rastavi

  Iako zakašnjelo - ukoliko se vodite u HR maticama, onda bi trebalo nadležnom matičnom uredu dostaviti pravomoćnu presudu o razvodu, radi evidentiranja promjene u maticama. Kontaktirajte nadležni matični ured u RH radi pojašnjenja.
 21. Godisnji odmor

  To je bilo tako za vrijeme važenja ranijih zakona. Vidite odredbu čl. 78. st. 2. aktualnog Zakona o radu.
 22. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  17. kolovoza u 24:00h.
 23. Otkaz - Penali

  A otkaz bi bio redovan ili izvanredan (razlog)?
 24. Godisnji odmor

  GO vezan uz "starog" poslodavca, trebali ste riješiti s njim, ili na način da ga iskoristite, ili da vam se isplati naknada za neiskorišteni dio GO-a, u razmjernom trajanju (za 6 mjeseci rada, dakle 1/2 punog GO-a). "Novi" poslodavac s time nema veze, jer do tog trenutka niste bili u radnom odnosu kod njega. Kod "novog" poslodavca za 2018. stječete pravo na razmjerni dio GO-a, ovisno o točnom trajanju radnog odnosa (hoće li se nastaviti i nakon kolovoza ili ne).
 25. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  Vidite odredbu čl. 90. ZKP-a.
×