Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  19630
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  183

Sve što je G-man objavio

 1. pisanje grafita po zgradama

  Sve OK, i inače 235/2 ide ex offo uvijek (235/1 ovisi o vlasništvu imovine), ali jasno je da ako se radi o privatnom vlasništvu, vlasnik i nije nužno zainteresiran za progon, već samo želi dobiti obeštećenje, pa se zato i ne prijavljuje (pre)često. Da ne govorim o tome kako je, u velikoj većini slučajeva, vrlo teško otkriti identitet počinitelja.
 2. Crvena prijava / tuzba

  Zbog detalja cijele situacije, uspjeh je vrlo dvojben, a ako i dođe do njega, to će biti nakon nekoliko godina suđenja, pa si vodite računa o tome prilikom odluke.
 3. pisanje grafita po zgradama

  Kod zgrada u vlasništvu države/županije/grada/općine ide se u kazneni progon.
 4. Ovrha-kazneni postupak

  Možete priložiti, dapače. I to je dobar korak u smjeru pokazivanja da nemate namjeru izbjegavati svoje obveze.
 5. pisanje grafita po zgradama

  Odluka o komunalnom redu nadležnog JLS-a. Osim toga, čl. 235/2 KZ-a.
 6. Ovrha-kazneni postupak

  Poziv će doći relativno brzo, ali vodite računa da stižu i blagdani. Vrlo je važno da niste mijenjala adresu u međuvremenu, jer bi poziv mogao otići na staru adresu, pa pazite i na tu činjenicu. Glede dopisa, nemojte pisati da novac niste vratili zbog pokretanja ovrhe, jer to ispada kao da se inatite čovjeku. Napisati samo da postupak prisilne naplate jeste pokrenut, ali kako postoje i raniji postupci, naravno da nema prednost. U međuvremenu ste se zaposlila i pokušavate sukladno mogućnostima vratiti dug, no kako ima i ranijih dugovanja, to ide teško i sporo te molite sud za razumijevanje. Nemojte negirati dug.
 7. Ovrha-kazneni postupak

  Kv (kazneni vijeće) znači da ide postupak opoziva. Odazovite se svakako pozivu suda i ponesite sve ove dokumente koje imate te tamo ispričajte ovo što ste naveli i ovdje. Po meni, do opoziva ne bi smjelo doći.
 8. Ovrha-kazneni postupak

  Neće pobiti jer činjenica jeste da on nije dobio novac. No, biti će relevantan za odluku o pozivu.
 9. Ovrha-kazneni postupak

  Sve ove podatke navedite sudu u dopisu i potkrijepite ih svom dokumentacijom koju imate.
 10. Ovrha-kazneni postupak

  Vrlo vjerojatno prijedlog da se pokrene postupak opoziva uvjetne osude. Ukoliko dođe do pokretanja postupka opoziva, dostavite svu dokumentaciju koju imate, a tiče se pokušaja naplate.
 11. Je li to krađa?

  Nema potrebe za isprikom, jedino što posljednji upit i nije toliko pravno pitanje koliko je pitanje međuljudskih odnosa. Sve u redu! Lp
 12. Posebne pogodnosti : moguci izlazak iz zatvora

  Nema frke! Sretno...
 13. Posebne pogodnosti : moguci izlazak iz zatvora

  Postupak i uvjeti izvršavanja kazni zatvora nisu mi previše poznati, no evo što zakon veli o njima - Odredba čl. 131. st. 1. t. 1. citiranog zakona veli da je inicijacija postupka odobravanja pogodnosti zatvoreniku u rukama referenta kaznionice zaduženog za Vašeg supruga. Također, to je samo mogućnost, ne i obveza, no sasvim logično je da ukoliko je referent Vašeg supruga tako procijenio, da su dobre šanse da se suprugu odobre pogodnosti u vidu češćih dodira sa vanjskim svijetom. Konačnu odluku o tome daje upravitelj kaznionice. Vidite odredbu čl. 130. st. 2. t. 7. zakona. Jasno je da će sve biti potrebno definirati vrlo jasnim vremenskim okvirom unutar kojeg će pogodnosti biti odobrene (ako budu odobrene). Udaljenost nema veze, jedini uvjet je područje RH. Moguće da i nadolazeći blagdani tu igraju neku ulogu. Vidite odredbe čl. 151-154. zakona. Premještaj je domena upravitelja budući se postupak odobravanja premještaja pokreće na prijedlog upravitelja i ovi razlozi koje Vi navodite nisu zakonom propisani razlozi zbog kojih bi se postupak inicirao. Možda baš to bude neki dodatan argument u smjeru odobravanja pogodnosti.
 14. Je li to krađa?

  Sve u redu, ali ja sam aludirao na pravo zaposlenika na obrok, a hoćete li ga pojesti na licu mjesta ili kasnije na putu kući ili kod kuće, Vaša je stvar, po meni. Ovo sa suprugom Vam ne mogu riješiti ni ja, ni nitko drugi ovdje, već Vas dvoje sami.
 15. Kaznena prijava i daljnji postupak

  Zahvaljujem na dopuni, M.
 16. posjedovanje automatskog oruzja

  Posebice čl. 6. st. 1. t. 17. i čl. 7. st. 3. t. 2.
 17. Oštećenik

  Nema problema, hvala Vama na čestitci, Vama također sve najbolje za blagdane, a zdravlja na prvom mjestu! Uvijek se možete javiti, netko će biti ovdje spreman za pomoć. Lp
 18. posjedovanje automatskog oruzja

  Prijavite da ste ga našli na djedovom/očevom tavanu nakon njegove smrti. Ili nešto slično. Trajno onesposobiti oružje može fizička ili pravna osoba koja ima odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelat­nosti popravka i prepravka oružja, koja će izdati potvrdu o onesposobljavanju oružja.
 19. Kaznena prijava i daljnji postupak

  Andrea, problem ovdje je što teško da je netko na ovom portalu upoznat s važećim propisima koji vrijede u BiH (no, možda netko naleti). Istina jeste da su nam pravni sustavi bliski i imaju zajedničku prošlost, no to ne znači automatizmom da su i identična rješenja. Ja ću vam navesti kako je to riješeno kod nas, ali ne znam je li ista regulativa i kod vas. Prema HR pravu, ovo do suda realno ne bi došlo budući se radi o krađi stvari tzv. male vrijednosti (ako se ne varam, 100 KM bilo bi nešto manje od 400,00 kn, slobodno me ispravite ako griješim). Takvi slučajevi prema HR pravu podliježu privatnom progonu, što znači da u igri nema državnog odvjetništva, već bi sama žrtva/oštećenik bila dužna inicirati kazneni progon. Kako su stvari vraćene budući ste uhvaćena, nema ni realne štete, a onda ni smisla za vođenjem kaznenog postupka. Ukoliko su vama izričito rekli da ide kaznena prijava, onda pretpostavljam da je regulativa drugačija. Ali i u najgorem scenariju da to jeste istina i dođe do postupka, vi nema šanse da dobijete neku zatvorsku kaznu, ako se toga bojite.
 20. Oštećenik

  Sve OK. Ako se tužbeni zahtjev realno postavi, nećete izgubiti ništa, jedino ako se pretjera u tome, onda postoji dobra mogućnost da vam troškovi druge strane "pojedu" dosuđenu naknadu štete (jer troškovi se dosuđuju sukladno uspjehu u parnici). Nema problema ni potrebe za isprikom, Drot vam je samo ukazao da se u ovakvoj vrsti komunikacije pisanje velikim slovima uobičajeno percipira kao vikanje, pa ga je bolje izbjegavati. Sve OK.
 21. Pretres stana

  Ako je po nalogu suda, ne može se ništa budući postoji neka osnova za izdavanje naloga. Da je policija to učinila samoinicijativno bez naloga, onda bi bilo pitanje je li bilo osnova sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima da se u kratkom vremenu to čak tri puta čini, pa bi bilo rezona za prijavu Unutarnjoj kontroli. Pretpostavljam da se tražila droga ili oružje, to su najčešći razlozi (no ne trebate mi to potvrđivati).
 22. Pretres stana

  Pretraga je vršena po nalogu suda?
 23. posjedovanje automatskog oruzja

  Kod nas, onesposobljavanje vrši stručna osoba (inače bi netko stavio pluteni čep u cijev, kao u Looney Tunes i njemu dobro ). 99% takvog oružja je "suvenir" iz rata, realno.
 24. Odobrenje privremenog boravka strancu

  Moja sugestija Vam je da se obratite nadležnom Matičnom uredu i dobijete sve potrebne i provjerene informacije.
×