Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  20548
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  193

Sve što je G-man objavio

 1. GODIŠNJI ODMOR I BOLOVANJE

  1. Nije mi jasno koji cilj želite postići? Imajući u vidu da odlazite samovoljno. Osim ako želite "zapapriti" uskoro bivšem poslodavcu. 2. Ovisi o tome što vam stoji u ugovoru o radu. Otkaz vam nitko ne može zabraniti.
 2. Potraživanje neisplaćene plaće

  Niste dužni ništa potpisivati, pogotovo ne bez prethodne pravne konzultacije.
 3. Poslodavac smanjio godišnji odmor

  Poput najnormalnijeg dopisa - u gornjem lijevom kutu vaši podaci, malo ispod u desnom kutu podaci poslodavca, zatim naslov Zahtjev za zaštitu prava, i ispod toga tekst (obrazloženje) onoga što tražite. Na kraju datum i mjesto te potpis.
 4. prelazak iz firme u firmu

  Odgovori na vaša pitanja nalaze se kod poslodavca, jer on je taj koji donosi raspored korištenja GO-a (dužan ga je donijeti do konca lipnja), vodeći računa o, primarno, radnom procesu i njegovim potrebama te podredno, koliko može, željama radnika. Ukoliko ne želite ići direktno poslodavcu jer se bojite da će vas krivo shvatiti (kao "gle ovoga, još nije ni pol godine tu, a već traži godišnji"), interesirajte se kod ostalih radnika u firmi kakva je praksa poslodavca glede godišnjih i kakav je poslodavac glede fleksibilnosti što se godišnjih tiče. Jasno da je najbolja opcija porazgovarati s poslodavcem i sve riješiti ljudskim razgovorom (objasnite da pitate iz razloga da znadete napraviti planove sa familijom i rezervacije, pa da imate neku čvrstu informaciju glede toga, ako je moguće).
 5. Ukoliko vam nije omogućeno da iskoristite GO za 2018. godinu do 30/06/2019, pripada vam naknada za neiskorišteni dio GO-a i za 2018. (kao i za razmjerni dio GO-a iz 2019.).
 6. Isplata godišnjeg nakon otkaza

  Pravilo je da se sva dugovanja isplaćuju sa zadnjom plaćom odnosno sve do isteka mjeseca u kojoj je poslodavac dužan isplatiti zadnju plaću (što bi svibanj bilo do 30. lipnja).
 7. Nasljedstvo

  Hoćete li štogod naslijediti iza oca ovisi o tome hoće li ostati štogod u ostavini od imovine nakon namirenja svih obveza, uključujući i one državi.
 8. Nasljedstvo ili ili ?

  Sestre (braća) te nećakinje/nećaci ostaviteljice ne spadaju u krug nužnih nasljednika, pa stoga neće ni moći tražiti nužni dio (kad do toga dođe). S druge strane, načelno govoreći - preuređenjem, dogradnjom, nadogradnjom, ulaganjem u tuđe ne može se steći pravo vlasništva, ali nema nikakve zapreke da vlasnik prizna ulagatelju na ime izvršena ulaganja određeni suvlasnički udio, a onda preostali suvlasnički udio daruje. Kakve planove imate s tom kućom danas-sutra? Pitam iz razloga jer se može ići na etažiranje, ako bi vam bio cilj da imate dva posve odvojena i funkcionalna stana.
 9. Ništetnost ugovora

  Morate malo precizirati - ugovor je sastavio JB? Koji je razlog ništetnosti?
 10. Stradali pjesak

  Da li znate kakav je postupak pokrenut - kazneni ili prekršajni? Kakve ozljede je otac zadobio?
 11. Nastavak ovdje. Temu zaključavam.
 12. Ovrha-kazneni postupak

  Znači da se kod kazni zatvora vodi računa o tome da se u zatvor ne ide osim ako se baš mora, zbog problema sa smještajnim kapacitetima u našim zatvorima i kaznionicama (nedavno je objavljen podatak da postoji ozbiljan problem zbog novonastalog radikalnog rasta krijumčara ljudi).
 13. Oduzimanje oruzja

  Citirana odredba ističe "da nije pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja protiv JRM-a ...", no svakako da postupak mora završiti osuđujućom presudom da bi oduzimanje bilo definitivno.
 14. Kaznena prijava za silovanje

  Nema frke u tom slučaju, sve OK.
 15. Ovrha-kazneni postupak

  Npr. na putu do pošte/suda, pregazi vas auto i završite u bolnici i ne predate žalbu. To i je sukus razmišljanja kod ovakvih situacija.
 16. Kaznena prijava za silovanje

  Uz navedeno - kaznena odgovornost nije moguća u slučaju prometne nesreće sa posljedicama samo po sebe, a prekršajna odgovornost bi zavisila o točnoj dobi u kojoj ste bili tada, ali i ako biste bili u "odgovornoj dobi", sankcija najvjerojatnije ne bi ni bilo (osim nekih razgovora).
 17. Pretres

  Načelan rok za meritornu DO odluku (bilo optužnicu bilo rješenje o odbačaju kaznene prijave) je 6 mjeseci računjaući od upisivanja kaznene prijave u upisnik kaznenih prijava (K-DO upisnik) odnosno računajući od uhićenja. Ako se taj rok premaši, okrivljenik ima pravo pisanog prigovora sucu istrage zbog odugovlačenja postupka (čl. 213b ZKP-a).
 18. U pravilu se u ovakvim predmetima vjeruje oštećeniku, a u konačnici, i u samoj optužnici vam stoji što vam se točno stavlja na teret (koji iznos). Moram napomenuti kako iznos od cca 3 tisuće eura nije enorman ili neuobičajen iznos za gosta iz bogate zemlje, i tu se bojim, da nećete uspjeti sa obranom "uzeo sam, ali ne toliko, već upola". Ajde da je rekla 30.000,00 eura, onda definitivno ne bi išlo, jer se takav iznos mora i prijaviti, ali 2.800,00 eura nije izvan okvira uobičajenog. Sve u svemu, i da priznate pola, sud će vas 99,9% osuditi za sav iznos, pa razmislite. U svakom slučaju, obzirom ste mlađi punoljetnik, nema šanse za bezuvjetnim zatvorom, kao što smo već ranije spomenuli - uvjetna osuda.
 19. odjava utajenog vozila

  Obzirom da vam krajnji cilj nije postati vlasnikom vozila, moja je sugestija prijaviti utaju te o svemu obavijestiti leasing kuću. Ova varijacija utaje, obzirom na vrijednost automobila goni se ex offo. Progutat ćete knedlu, platiti "penale", ali barem ćete nakon toga imati čistu savjest i nećete brinuti je li netko tim automobilom izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. Drugi scenarij vas samo rješava problema s leasingom, a sve ostalo i dalje ostaje, pa razmislite isplati li vam se to odnosno je li ta osoba toga vrijedna.
 20. Oduzimanje oruzja

  Nažalost, izgleda da nećete izbjeći oduzimanje oružja zbog neispunjavanja uvjeta iz odredbe čl. 11. st. 2. t. 4. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.
 21. Pomilovanje

  Pomilovanje je akt državne milosti rezerviran za instituciju Predsjednika/-ce RH. Sabor RH može dati amnestiju (što je druga vrsta državne milosti), no kroz legislativni okvir i to većem broju, individualno neodređenih osoba (primjerice Zakon o općem oprostu). Da bi pojedini odbor Sabora RH-a imao ovakvu vrstu ovlasti, nisam nikad čuo niti smatram mogućim, jer se radi o vrlo ozbiljnoj stvari. Odakle vam taj podatak? Nažalost, nema. Pravilo jeste da se čeka da se prikupi veći broj molbi, koje se onda šalju "u rinfuzi" na odluku. Svakako bi to moralo biti barem jednom godišnje, ali o nekom okvirnom roku, teško je govoriti. Uvjetni otpust. Nešto treće ne vidim.
 22. Oduzet mobitel na ispitivanju

  Od mobitela neće biti ništa do sudske odluke, a koliko će ona biti brza, ovisi o više faktora (među inim, i vašem držanju u postupku).
 23. Teže tjelesne ozljede

  Izvanraspravno vijeće županijskog suda. U ovom slučaju propisanog roka za odluku po žalbi nema, no svi predmeti sa istražnim zatvorom su hitni i imaju prioritet. I jedna bitna stvar - žalba nema suspenzivan karaktewr, što znači da ukoliko je sudac istrage prihvatio zahtjev DO za određivanjem istražnog zatvora, vaš suprug ostaje u njemu najmanje do odluke vijeća po žalbi. Tada će istražni zatvor definitivno biti zamijenjen mjerama opreza (zabranom približavanja), ako to prekrši, opet ide u zatvor. Postupak se dalje normalno provodi, tu nema straha, a obzirom na okolnosti slučaja, postupak će imati prioritet. O tome se u kaznenom postupku neće odlučivati, morat ćete pokrenuti parnicu radi naknade štete (no definitivno možete unutar kaznenog postupka staviti prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva usmjerenog na naknadu štete).
 24. Članak 236.stavak 2

  Sudu morate podnijeti zahtjev za postavljanjem branitelja na teret proračunskih sredstava i tom zahtjevu morate priložiti dokaze o svom imovinskom stanju (npr. prijava HZZ-u kao dokaz nezaposlenosti, potvrda o tome da nemate u vlasništvu nekretnine ili pokretnine, podaci o članovima obitelji koje uzdržavate i slično). Obzirom na kazneno djelo za koje vas se tereti, morat ćete se odazvati na barem jednu raspravu kako bi se očitovali o optužnici. Ukoliko se ne odazovete pozivu, a uredno ste pozvani i niste imali opravdanih razloga za nedolazak, onda će sud naložiti policiji da vas dovede na narednu raspravu. Odgodu rasprave zbog financija ne možete tražiti, no ukoliko se ne odazovete, ona će se ionako morati odgoditi.
×