Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  19342
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  177

Sve što je G-man objavio

 1. Dvije opcije - ili prihvatiti ili se ići tužakati. Iako mislim da će vam refundirati trošak u cijelosti.
 2. Poziv iz remetinca (centar za dijagnostiku)

  Kaya, iako nisam previše upoznat s detaljima, prema Priručniku stoji da se telefonski razgovori omogućuju u skladu s odredbama kućnog reda (koliko mi je poznato, to je, u pravilu jednom tjedno, i u pravilu na trošak zatvorenika). E, sad, kakve su odredbe kućnog reda u Dijagnostici, to vam doista ne znam. Ako se dobro sjećam, mislim da su nam korisnici ovdje pisali o isustvima na Dijagnostici i da se nema baš previše slobode i pogodnosti, ali tamo se ionako ostaje mjesec dana, pa se onda ide u Zatvor/Kaznionicu koja je određena, a tamo se onda mogu steći pogodnosti u vidu češćeg telefonskog kontakta s vanjskim svijetom.
 3. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Ako se sjetite, javite ishod.
 4. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Teoretski da, iako se to u praksi iznimno rijetko desi budući niste uhvaćeni u posjedu, već stoji samo vaše priznanje toga, a to nije dovoljno. Realno, priznanjem da ste to kupili za sebe neće biti posljedica po vas (99,9%). Mogućnosti (i to realnoj) da vas se tereti za kazneno djelo neovlaštene prodaje i prometa drogama - modalitet posredovanja u prodaji kroz dovođenje u vezu kupca i dilera. Upitno je hoće li vam se vjerovati da ste mobitel dali nekome ne pitajući za što im treba, pogotovo ako se radilo o više "kupnji".
 5. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Kupovanje za sebe ne predstavlja kazneno djelo, tretira se kao prekršaj posjedovanja. A ova izjava koju ste dali policiji bi se čak mogla percipirati kao posredovanje u prodaji odnosno dovođenje u vezu kupca i dilera, pa razmislite jako dobro što ćete reći na sudu budući će taj iskaz biti dokaz (dok ovo kod policije nije).
 6. To je načelno točno, međutim za spomenuto djelo traži se baš neposredna opasnost, ne ona koja je moguća. Drugim riječima, da je spremnik "grunuo" kada nikog nije bilo u autu ili je bilo, ali srećom nitko nije stradao, onda bi to bilo djelo iz čl. 215. KZ-a. Znam da zvuči malo nelogično, ali takav je zakon, a i praksa. To je razumljivo da svakoga smeta, a poznato je da "lavovi" postaju "mačkice" kada dođe još veći igrač od njih, u ovom slučaju - država. Moja sugestija je uzeti povrat troška popravka i zaboraviti na to. Ionako više kod njih nećete, kao što ih nećete ni preporučiti drugima. Sve drugo je određeni rizik, koji se može isplatiti, ali će tražiti vremena, živaca i nešto novaca. Jasno, odluka je samo vaša. Ministarstvo eventualno može samo inicirati određene postupke, ali ne na način da bi ujedno zastupalo i vas u nekom postupku. Tu bi se prije radilo o nekom inspekcijskom nadzoru ili prekršajnom postupku. Nema potrebe za isprikom, zato smo tu. Sretno, lp
 7. 50g Marihuane (2godine zatvora)

  Vodite računa da lažnim iskazom/prešućivanjem činjenica otvarate mogućnost da vas se tereti za kazneno djelo davanja lažnog iskaza. Dakle, po vas posljedica ovdje neće biti, zato u iskazu recite istinu i to je to. Osim ako vam je sigurnost ugrožena.
 8. Naknada štete

  Dobro, ne znam kakve veze ima dogradonačelnik s tim, no u ovom slučaju, kada nije bilo ovih posljedica za koje sam pitao, po mom mišljenju, DORH-a i države u ovoj priči nema, no mogli biste ići sa naknadom štete prema osobi koja vas je prijavila, ne samo zbog povrede prava osobnosti (čast i ugled), već i vezano uz smanjenje plaće. Jasno, bilo bi puno lakše da ta osoba bude pravomoćno osuđena za kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela, ali smatram da i ovako imate osnovu za potraživanje naknade.
 9. Naknada štete

  Je li protiv vas određen pritvor ili istražni zatvor u sklopu postupka? Jeste li ostali bez posla zbog tog postupka?
 10. Kazneno djelo dovođenja u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom je kazneno djelo konkretnog ugrožavanja, što znači da bi to djelo postojalo, morala je nastati neposredna opasnost po zaštitne objekte odnosno takvo stanje opasnosti u kojem je nastup posljedice u vidu ljudskog života/ozljeđivanja ili štete u iznosu preko 200.000,00 kn gotovo pa izvjestan (i činjenica da nije nastupio je rezultat, u pravilu, čiste sreće). Prema opisanome, posebice imajući u vidu protek vremena od 10 godina jasno govori da navedeno kazneno djelo nije ostvareno. Samo da dobijete neku referentnu točku - znam za slučaj gdje je dečko bacio bombu (kinder-jaje) u cvjetnjak ispred crkve u jednome gradu, i gospođa koja je uređivala taj cvjetnjak, je par puta udarila motikom po bombi, srećom nije eksplodirala - ovdje je također bio zaključak da nema kaznenog djela iz čl. 215. KZ-a. Glede drugih upita, pitanje je što sami želite? Tužakati se na sudu za "par kuna više" ili uzeti povrat ovog naknadnog troška?
 11. Prijetnja

  Izuzev prijetnje, ovdje moguće postoji i djelo povrede djetetovih prava (čl. 177. KZ-a) ili nasilja u obitelji (čl. 179a KZ-a). Svakako prijavite nadležnom Općinskom DORH-u ili policiji.
 12. Značenje u postupku

  Vjerovnik će ga morati zaboraviti.
 13. dodjela kaznenog predmeta drugom sucu

  Djelomično jeste, ali DORH će se "uzbuniti" tek kada se približi zastara, a tada to više neće biti njihova odgovornost, već ona suca, tako da se neće previše zamarati niti bude nekih posljedica po njih.
 14. Trošenje droge,pitanje

  Ažurnost DORH-a zavisi o opterećenosti, manja sredina-manja opterećenost-brže postupanje, veća sredina-sve obrnuto. Realnost je da ćete poziv primiti u sljedećih mjesec-dva. Kazna bude, kako i Atomic piše, uvjetna osuda, po mojoj procjeni (temeljem vaših podataka) - 6 mjeseci uvjetno na godinu dana. Pravomoćna osuda, pa čak i samo vođenje postupka može biti relevantno ukoliko ste zaposlena u državnoj/regionalnoj/lokalnoj službi ili nekoj drugoj službi koja je regulirana posebnim zakonom (primjerice oružane snage, školstvo i sl.) i koji kaznenu osudu za ovakvo kazneno djelo predviđa kao razlogom prestanka službe. Ako se radi o privatnom subjektu, nema problema. To je tako, jer je naš zakonodavac odlučio trenirati strogoću na drogama, no to je tema za drugu raspravu.
 15. Kad možemo pisat uvjetni otpust

  Takvo što nije moguće, a rehabilitacija ionako nastupa po službenoj dužnosti protekom zakonom specificiranog roka.
 16. Grobno mjesto

  Tko je evidentiran u Grobnom očevidniku kao nositelj prava korištenja?
 17. Obavijesni razgovor u policiji

  U načelu, dužni niste, ali da bi vam se to moglo zakomplicirati - itekako bi se moglo. Stoga, nije na odmet otići, ionako niste dužni ništa govoriti niti vas se može prisiliti na to, a tko uopće veli da se radi o postupku prema vama? Možda se radi o postupku prema nekom drugom, a vas se zove radi prikupljanja obavijesti. Bezobrazluk je stvar odgoja i ne treba ga uzimati srcu.
 18. Ugovor sa odvjetnikom

  Vidite Tbr. 39/3 Tarife.
 19. POVRAT POSUĐENOG NOVCA

  Na vašem mjestu, ja bih mu definitivno dao do znanja da ću ga kazneno prijaviti za prijevaru ukoliko u određenom roku ne vrati dug (pa taman da mi odbace prijavu). Možda se ljudi ne boje parnice, ali kazneni postupak i osuda sa sobom vuku dalekosežne posljedice, pa su rijetki oni koji ostanu flegma i u najavi takvog scenarija.
 20. Kad možemo pisat uvjetni otpust

  Vidite čl. 158a ZIKZ-a. Ne razumijem, što mislite pod "brisovnicom", možda molbu za pomilovanje?
 21. Koja kazna me ceka ili ne

  Je li taj drugi momak prije vašeg sukoba bio u fizičkom sukobu s drugima? Jesu li ga drugi udarili u predio nosa? Imate li svjedoke za svoje tvrdnje?
 22. Nametljivo ponašanje

  Slažem se s Atomicom, trenutno nema smisla "razbijati" glavu s nečim što ne postoji, a realno, po ovom vašem opisu, ja tu ne vidim elemente nametljivog ponašanja osim ako ste doista slali te mailove, iako je i onda upitno.
 23. Kad možemo pisat uvjetni otpust

  Po službenoj ide mjesec dana prije odslužene 3/4 kazne, znači nakon 8 mjeseci.
 24. Neovisno o priči, kazna bude definitivno veća budući ste specijalni recidivist (ponavljač istog djela), jedino što možda još sud razmisli o nekom liječenju, jel vas to muči? Do toga može i ne mora doći, zato bi možda najbolja obrana bila da je to bilo u svrhu izlaska, zabave i slično (ali da se radilo o isključivo vašem jointu i da ste ga jedino vi popušili, da još ne bude kazneno djelo na kraju), da ne ispadne da ste neki teški ovisnik, koji puši svaki dan.
 25. Kad možemo pisat uvjetni otpust

  Postoji mogućnost, a ponekad i obveza opozivanja u slučaju počinjenja i osude za novo kazneno djelo. No, ukoliko ovom zadnjom presudom ništa nije spomenuto po tom pitanju, onda je miran.
×