Jump to content

markovi.marko

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. BTW zaboravio sam na ovaj post. Što je na kraju bilo: Dobio sam rješenje od porezne uprave po kojemu moram platiti oko 22000kn poreza i nemam oslobođenje jer sam se OŽENIO OSOBOM KOJA SE OSLOBODILA plaćanja poreza na prvu nekretninu! Kažem im da nemam te novce jer sam jedva skucao za dizanje kredita i da sam računao na oslobođenje, jer mi je to prva nekretnina!! Nakon toga sam čekao 15 dana da postanem dužnik i podnio zahtjev za reprogram i uredno dobio broj (urudžbeni il kakvi već) i žig. ... i čekam ja... To je bio srpanj 2013. Kad evo u studenom stiže opomena pred ovrhu i da sam im sad dužan, uz taj porez, i 1000kn kamate! 23000kn! Krasno. Zovem ih. Veli mi gospođa u poreznoj da "što nisam po malo uplaćivao pa ne bi bile tolike kamate." ?!?!?!?! Što smo na placu? ja ću njoj na to. Po koliko da sam uplaćivao? "Pa koliko god ste mogli, tako bi pokazali da ste voljni platiti porez". ?!?!?!?!??!?!??! Rekoh, pa vama nije ni u interesu da riješite moj predmet, idu vam lijepo kamate dok ja naivčina čekam "rješenje o reprogramu". Pitam ja kolike su te vaše kamate? Kaže ona "pa gospodine, zakonom propisane zatezne kamate 13,99%". Ja ću njoj na to da su banke milostivije od porezne, a ona kaže da se "ne bi složila". Na to sam joj odgovorio da je meni kamata na dopušteni minus 11,99% pa nije imala komentara. Na kraju sam se dodatno zadužio gdje sam mogao i platio lihvarskoj državi. I onda kad se sjetim kolike su milijune dugovanja prema državi oprostili sirotinji poput Todorića i sličnih ratnih profitera i kriminalaca, bljuje mi se. Eto, tek toliko da znate u kakvoj državi živimo i s kakvim sustavom i ljudima se borimo. ...kao da to posjetitelji ovog foruma ne znaju sami... P.S. Prijatelj je nedugo nakon toga kupovao kuću s tadašnjom curom (sadašnjom suprugom). Rekoh mu: "Ni slučajno da se niste vjenčali prije kupovine, oslobodit će te se 65m2. Ovako podijelite pola-pola i ukupno se oslobađate 100m2." Kasnije smo računali, uštedio sam mu oko 20ak tisuća kuna. Vjenčali su se 2 mjeseca nakon što je kupovina prošla.
  2. Matrix, hvala na mišljenju. I ja sam takvog mišljenja. Pogotovo ako pogledamo u Zakonu o porezu na promet nekretnina (NN 69/97, 26/00, 127/00, 153/02, 22/11), čl. 11a točke (3) i (4.1) Međutim, čl. 11d točka (2) kaže da nemam pravo na oslobođenje. Isto tako, kontaktirao sam odvjetnika (za porezno savjetovanje) i on mi je rekao da nemam pravo na oslobođenje, al da podnesem zahtjev pa kad me odbiju možda će bit prostora za neku žalbu na rješenje. E sad sam tek zbunjen.
  3. Pozdrav svima! Imam pitanje vezano za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretninama, proučavao sam Zakon al nisam uspio shvatiti. Prije 4 godine i 10 mjeseci supruga je kupila stan površine 22m2 i iskoristila pravo na oslobođenje od plaćanja poreza. Prošle godine smo se vjenčali i nedavno sam ja kupio drugi stan površine 53m2. Da li imamo ikakvo pravo na ponovno oslobođenje od plaćanje dijela poreza? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija