Jump to content

Pripravnick

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. I lijepo molim da mi se posalju sve knjige koje su raspoložive. Moja adresa je: ida_stancic@hotmail.com Unaprijed zahvaljujem,
  2. Nažalost, moram vas ispraviti, to nije to...ali nasao sam sto me zanimalo..iako nacelno se ovrha provodi i prije pravomoćnosti rješenja, i to je načelno pravilo, a postoji i odredba koja kaže da upućivanje u parnicu ne zadržava ovrhu, ipak postoji iznimka. Iznimka je normirana čl. 173. st.1. Oz-a gdje kaže da se rješenjem o ovrsi na plaći određuje ovrha , ali NAKON pravomoćnosti tog rješenja. Ovo što vi spominjete nije u nikakvoj vezi s temom razgovora, valjda smo se krivo razumjeli ili sam bio nejasan.ali hvala na trudu, svejedno.
  3. e sad, di je ta iznimka u OZ-u, ja za tu odredbu OZ-a nisam nikad cuo pa me zanima da me upućeniji u ovršno pravo prosvijetle..
  4. Može, samo mi recite gdje da gledam..nisam shvatio što se odnosi na ovršnu ispravu..postoji ovršna isprava(pravomoća presuda), na temelju koje je doneseno rješenje o ovrsi, ovršenik prigovara, sud ovršenika upućuje u parnicu i to po automatizmu, makar iz prigovora proizlazi da priznaje da nije postupio po presudi. ALi, čl. 48. st.6 kaže da okolnost da je ovršenik upućen u parnicu ili da ju je pokrenuo ne sprečava provedbu ovrhe i ostavrenje ovrhovoditeljeve tražbine! i sad mi kaže sutkinja, da to je tako, ali ako se pljeni plaća, postoji iznimka i ja moram čekati pravomoćnost rješenja o ovrsi. riječ je o ovrsi dospjelih iznosa uzdržavanja...
  5. Postoji odredba Ovršnog zakona koja izričito kaže da upućivanje u parnicu ovršenika ne zadržava ovrhu. Međutim, sutkinja mi je rekla, nakon što sam je molio da postupi po rješenju o ovrsi, da ako se radi o pljenidbi sa plaće mora čekati pravomoćnost rješenja o ovrsi. je li to baš tako? ako je, koja je to odredba OZ-a koja kaže da pljenidba pokretnine, nekretnine i dr.imovine može bez obzira na upućivanje u parnicu, ali pljenidba sjedanjem na plaću ne može prije pravomoćnosti?
  6. Stvari se prvo dijele fizički. Ako to nije moguće, dijle se civilnom diobom, što znači da se stvar proda i ostvarena cijena podijeli medju suvlasnicima. Tek ako koji od suvlasnika dokaže poseban interes , može tražitit da se dioba suvalsništv aizvrši tako da on isplati pstale suvlasnike, a da on sam postane vlasnikom cijele nekretnine. Ako ima 9/10, ne mora dokazivati poseban interes, dovoljno je da to traži u izvanparničnom postupku. Nesto poput squeeze outa u pravu društava. Ergo, vi morate u izvanparničnom postupku dokazati poseban interes da se dioba suvlasničke zajednice izvrši isplatom.
  7. Ustav RH nigdje ne navodi ravnopravnost seksualne orijentacije, nažalost. Iako postoji Zakon o istospolnim zajednicama, u usporedbi s europskim zemljama, jedino Irska ima restriktivniji zakon. Jako su im mala prava i to ne u sferi oravdane želje za društvenim prihvaćanjem, nego upravo u sferi koja se tiče isključivo međusobnih odnosa partnera. (međusobno nasljeđivanje, partnerska stečevina, registracija partnerstva i sl.)Naime, čak i da prihvatimo da je nekima odbojno ili nemoralno ili neprimjereno da homoseksualci javno iskazuju svoju privrženosti ili da postaju roditelji, trebalo bi nas sve, pa i zakonodavca, biti bas briga sto se radi i kako se uređuju imovinski odnosi u 4 zida, tj. pružiti im mogućnost da te odnose uređuju na isti način kao i heteroseksualci. Nemojte misliti da HR Ustav spada u liberalne, to je jedan tipični konzervativni Ustav koji neprihvatljivi stav zakonodavca opravdava mutnom kategorijom javnog morala. Mislim da bi, jednako kao i u parnici radi utvrđenja ništavosti ugovora zbog suprotnosti javnom moralu, tu kategoriju trebalo vrlo restriktivno tumačiti, a ne ekstenzivno. U pogledu moderatora i njegovog stava, on na njega ima prtavo, ali i homići imaju pravo na slobodu od njegovih uvreda. Jedno je logički artukulirana cjelina koja ima premise i konkluziju, a drugo je kazneno djelo uvrede pod koje se može supsumirati ono što je moderator rekao. Ako će svoje mišljenje izraziti kao argumentirano i civilizirano mišljenje, ima pravo na svu konzervativnost ovog svijeta jer mu nitko ne može uskratit da kaže što misli. Ali ovo gore je vulgarno vrijeđanje i odraz kolektivnog stanja svijesti i vrijednosti U RH. Na veliku žalost svih normalnih i tolerantnih ljudi koje nije briga što netko radi u svoja 4 zida.Nametanje vlastitog homoseksualizma jednako mi je tako vulgarno i društveno neprihvatljivo kao i vrijeđanje od strane konzervativaca.
  8. moze biti posjedovni list posredni dokaz vlasnistva, primjerice u parnici za utvrđenje prava vlasništva. Kako se na temelju zakonitog, istinitog i poštenog posjeda ( ili samo poštenog) kroz zakonom određeno vrijeme, stječe pravo vlasništva dosjelošću(uzukapijom), to je posjedovni list, koji je dokaz posjeda kao što je kolega i rekao u gornjem postu, isto tako i dokaz o dovoljnom trajanju posjeda koje je potrebno da bi se na stvari steklo vlasništvo. Tako vam je ona sutkinja na bracu navodno knjižila vlasništvo. Donosilo se posjedovne listove u kojima stoji da su osobe xy posjednici kroz 10, 20 godina i da su, s obzirom da im je posjed bio samostalan i miran i da je ispunjavao pretpostavke koje zakon propisuje ( istinit, zakonit,pošten), postali nositelji prava vlasništva. Odoše na taj način mnoge bračke nekretnine.Protiv nje je u tijeku disciplinski postupak, nakon toga bit ce pokrenut i kazneni, a vodi se i građanski radi naknade štete koja će biti ogromna jer je uknjižila puno zemljišta.
  9. Za prijetnje ga svakako prijavite, neka barem postoji policijski zapisnik za slučaj da vas zbilja onemoguci u ulazu do stana. Dobro bi tad doslo u posjedovnoj parnici,a i galamdzije se vole smiriti kad im polcija zakuca par puta na vrata. Sto se tice etaziranja, s obzirom da su u zgradi samo dva stana, provjerite da nije vec etazirano po straom vlasnickopravnom rezimu po kojem ste mogli biti vlasnik posebnog dijela nekretnine(stana), ali ne i idealnog dijela zemljišta pod njim. Danas vrijedi nacelo da sve sto je iznad zemlje je neodvojivo povezano sa zemljištem na kojem jest tako da vas on ne bi smio moci sprijeciti da uskladite vlasnickopravni rezim s danasnjim Zakonom o vlasnistvu. Dakle vi trazite od suda, bez potvrde nadleznog tijela i pristanka svih suvlasnika(sto se inace zahtjeva za etaziranje) da na temelju cinjenice da se radi o vlasnistvu posebnog dijela nekretnine prema straom zakonu, to spoji s idealnim suvlasnickim dijelom nekretnine i zajednickih dijelova.(sto je de facto etaziranje), U tom slucaju sud mora utvrđivati samo velicinu vasih kvadartura i prema tome odrediti suvlasnicki dio na zemljištu i zajednickim dijelovima.Suci znaju biti strasno povrsni i ignorantni, pogotovo u pravno ovako zamrsenim stvarima, tako da ovo sto sam vam naveo je samo taktika, ali nema garancija da ce uspjeti ako naletie na mediokritete od sudaca za sto su velike sanse. Ali poseban dio, ako je bio takav u vasem slucaju, jes uvijek bila res in commercio i vi je ne morate etazirati da bi je teoretski prodali.Nek se slijedeci vlasnik bakca s time. U svakom slucaju, uzimanje advokata vam ne gine jer je stvar pravno prekomplicirana da biste je sami rijesavali i trazili pravne savjete po netu. S posotvanjem..
  10. Hvala, Plus!!Ostali, oprostite sto se interesiram za posao koji cu raditi NAREDNIH 3,4 godine!!! Bio na razgovoru kod njih. Prilicno formalna atmosfera makar jesu simpaticni. Doduse, testiraju ti engleski tako da prevedes s hrv na elng i obrnuto dva teksta koji su kratki, ali sadrze rijeci kao prijeboj, zastara i sl. i onda ustanovis da si pogodio 2,3 od 6,7 takvih rijeci makar si im 2min prije rekao da ti je engleski super!!bed!!ali, oni ti odmah kazu da ako znas vise od 2 takve rijeci iz teksta da je to super. Engleski ne mora biti perfektan, ali ne smije biti ni how yes no, ipak su vecina poslova na dva jezika. Principali su dovoljno razumni da ti vele da ako ne znas koju rijec mozes to na naetu ili rijecniku provjerit u dve min, a da osim toga niti ne ocekuju da znas pravni zargon te da ces ga naucit u mjesec dana. Mislim da su bili zadovoljni na razgovoru i rekli mi da se javim ovaj tjedan ako zelim pristupiti pregovorima oko posla... Hvala kolega Plus!
  11. MOLIM INFO??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  12. Ekipa, ja vec danima pokusavm dobiti neke informacije o ovom uredu. Veliki je to ured, od 15tak ljudi, mora netko nekog znati tko tamo radi. bio sam na razgovoru za posao kod njih. isključivo rade trgovacko, odjele si nazivaju na engleskom i taj je jezik paralelno u upotrebi u uredu jer su 60 posto klijenata stranci. ured vristi, AAG design centar im je opremao ured svojim najskupljim namjestajem na hrv trzistu. partneri furaju satove od 10 tis eura, imaju logo. stakleni ured, furaju se na zapad ful .medjutim, koliko supstance stoji iza toga?sto zbilja rade vjezbenici tamo?nacelno, u ovako velikim kancelarijama vjezbenici su radna snaga, slabo nauce pravo osim uskog segmenta..jel tako i ovdje?MOLIM VAS ZA INFORMACIJU?????
  13. Pa ne reklamira se ured nego consensus konzultantska firma. moje iskustvo s uredima koji rade u sklopu ili prate konzultante...NJESRA!!!ne mozes tamo kao vjezbenik ama bas nista naucit iz toga svi bjeze glavom bez obzira. Tamo si doslovce radna snaga, crckas ugovore vise manje. Suda neces vidjet kao ni drugih drzavnih tijela niti ces komunicirati s njima. Neces podnesak znati napisati,a kamo li nesto ozbiljnije...
  14. Ajoj, ne znam sve okolnosti pod kojim je teta prodala zemljište, ali možda bi se moglo ustati tužbom na pobijanje tog ugovora zbog mana volje pa ici dokazivati da teta nije bila svjesna što potpisuje, da je vec jako stara, neuka itd. Samo odredbe o manama volje kao razlogu pobojnosti ugovora sudska praksa tumaci vrlo strogo. Medjutim, dobar odvjetnik bi to mogao izboriti. drugi problem je, kod pobijanja, rokovi. Naime postoje strogi rokovi u kojima se moze tuziti na pobojnost, 1 godina odkad ste saznali za razlog pobojnosti (tj.vasa teta), ali ukupno 3 godine od sklapanja ugovora. Ako su rokovi ok, isplatilo bi se dati slucaj dobrom civilisti od odvjetnika. A sto se tice vase 1/4, vlasnistvo je nepovredivo, ne moze vam ga oduzeti. Barem ne redovnim putem, a koga on moze i u kojoj mjeri izmuljati tj platiti na gruntovnici, to je nazalost druga stvar i je hrvatska realnost da je nazalost sve moguce. Moj savjet;provjerite rokove i trazite dobrog odvjetnika koji se bavi građanskim pravom, isplatilo bi se platiti ako vam je u stanju vratiti 3/4 nekretnine. P.S.ovo što vam je rekao da ce vas tuzit da ga ometate u njegovim planovima, to su tlapnje, ne postoji takva tuzba.
  15. narode, anybody?danas sam cuo da su oni u tome sto rade zbilja uspjesni, da nije prica, navodno u razini Zurica, Porobije i Bogdanovic/Dolicki...i ured je za hrvatske pojmove ogroman, 500 kvadrata i 20tak zaposlenih. Ne imresioniraju me kvadrati doduse, ali su neka vrsta indikatora zarade, a zarada je indikator posla. Posredna indicija..AL DAJTE BILO KAKAV INFO, MOLIM VAS, ovak sve cujem s jedne strane...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija