Jump to content

BorisBK

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Molim Vas za pomoć oko izračuna doprinosa za rad sudskih vještaka. Naime, u slučaju kada račun uputim nekom od Sudova, učinim to u brutto iznosu uz napomenu da molim isplatu u neto iznosu. Međutim, što u slučaju kada se račun uputi nekoj fizičkoj ili pravnoj osobi i traži brutto isplata, po kojoj formuli mogu izračunati koji iznos trebam uplatiti za doprinose, te kada treba uplatiti i na koji račun? Kakvi su penali ukoliko se to ne učini u roku? Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  2. Pozdrav svima! Molio bih vas za pomoć. Interesira me način oporezivanja sudskih vještaka. Molim podatak o proceduri - da li se sudu izdaje račun s bruto iznosom i onda ide isplata bruto iznosa, pa onda vještak uplaćuje poreze (gdje i kako?) ili se isplaćuje neto i vještak nema brige o porezima? Hvala!!
  3. Pozdrav svima! Odradio sam školovanje/obuku za sudskog vještaka, moj mentor je poslao izviješće Udruzi, a Udruga dopis Županijskom sudu za imenovanje. Može li me netko od kolega informirati koliko traje ta procedura na Sudu i što bih mogao odraditi dok čekam (npr. otići na liječnički pregled, uplatiti policu osiguranja i sl.?) Hvala!
  4. Pozdrav svima, molim vas za pomoć! Realiziram kredit za izgradnju kuće, imam ugovor s "glavnim" izvođačem radova kojeg banka uredno prihvaća, no fale mi troškovnici za "ostale" radove - (1) građevinski (izolacija, fasada, izrada glazura i sl.), (2) centralno grijanje/vodovod/kanalizacija. Da bi mi banka mogla odobriti kredit za financiranje tih stvari, traži me troškovnik izrađen od strane ovlaštene osobe. Tko je ovlaštena osoba (arhitekt? projektant?), koliko uopće košta izrada troškovnika i da li, kad se troškovnik izradi i ja na temelju njega dobijem novce od banke, kad pravdam potrošene novce računom od obrtnika, mora na računu biti sve kao u troškovniku, ili se konačni račun i troškovnik mogu razlikovati? Kako to izgleda u praksi?
  5. Pozdrav svima! Dižem kredit za kupnju montažne kuće i banki je u fazi odobrenja kredita potreban predugovor s troškovnikom. Kako naravno postoji mogućnost da mi banka iz nekog razloga ne odobri kredit, ne bih se želio na ništa vezati u predugovoru. Da li je to moguće? Na što da pazim? Jer, taj predugovor će pripremiti prodavatelj, pa čisto da me ne smulja. Hvala!
  6. Koji je način je moguće zaštititi se ukoliko sinu dam svoju kuću kao jamstvo (hipoteku) za njegov kredit? On bi gradio kuću i treba zamjensku nekretninu da bi uopće digao kredit da napravi svoju kuću. Kasnije bi prenio hipoteku na svoju novoizgrađenu kuću.
  7. Nedavno mi je izdana lokacijska dozvola za obiteljsku kuću (cca 200m2). Uskoro je postala i pravomoćna, te sam krenuo s izradom glavnog projekta. U lokacijskoj piše da je potrebno donjeti glavni projekt na ovjeru, sukladno novom Zakonu o građenju. Možete li me uputiti u daljnje korake? Što nakon predaje glavnog projekta? Da li ću čekati mjesecima dozvolu za gradnju ili se radi doslovno o ovjeri koja neće uzeti puno vremena? Sve predajem u V. Gorici. Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  8. Ovako, u postupku mi je ishođenje lokacijske dozvole za kuću svakako manju od 400m2. Negdje sam cuo da nakon što ishodim lokacijsku, trebam donjeti na ovjeru glavni projekt i platiti doprinse (komunalni, vodni), nakon čega se dobiva rješenje za građenje. Da li je to zaista tako? Unaprijed hvala !!!
  9. Razumijem, ali što to u praksi znaci - da mi je za gradnju dovoljna samo lokacijska?
  10. Kako se točno definira međa? Imam parcelu koju je geodet iskolčio i koja je npr 80*80m. Želim popikati stupove i žičanim pletivom ograditi parcelu. Želim stupove pikati točno po rubu međe, no što ako zbog duljine dionice pogriješim +/- 10cm i u nekom dijelu za par cm uđem u susjedovo? Može li me on tužiti za to? Naravno, ne moram pričati da susjed nebi nikad napravio ogradu jer mu nije u interesu, tako da sve moram sam. Hvala!
  11. Poštovanje, pri kraju mi je ishođenje lokacijske dozvole za gradnju obiteljske kuće. Radi se o prizemnici, cca 150m2. Obzirom na novi zakon koji stupa na snagu 1.10., što sada dalje? Imati ću lokacijsku - trebam li iznova cijelu proceduru ili predajem zahtjev za građevinsku dozvolu? Hvala!
  12. Ovakva je situacija: Imam parcelu koja je "izrezana" iz velike parcele, i to ovako: Velika parcela bila je kocka, a ovo moje je cca 1/3 te kocke (rezano je uzduž gledajući s ceste), uz idiotizam geodeta koji nije odrezao pravilnu šnitu, nego je ostao "trokut" između vrha (gornjeg pravca) moje i susjedne parcele koja je iznad tog trokuta. Taj trokut (cca 70m2) spada pod ovu veliku parcelu iz koje je izrezana moja. E sad, iznad tog svega je treća parcela, čiji bi ja dio želio kupiti. Kako sad to srediti? Ja bih trebao taj trokut os jedne parcele i opet 1/3 te treće parcele. Je li to uopće izvedivo? Da li može geodet to lijepo odmjeriti i umergati taj komad u jednu novu parcelu? Koliko šoldi cjepaju geodeti za tako nešto? Olakotno je jedino da je isti vlasnik i trokuta i te nove parcele i da je voljan prodati HVALA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  13. Puno hvala na iscrpnom odgovoru!!! Sto se tice spomenutih 9.000 kn - da li se to placa odjednom ili je moguce platiti u obrocima? Da li se dobije kakva naknada za rad u postupku mentorstva, tj. naknada za rad s mentorom? Unaprijed hvala!
  14. Pozdrav svima. Konkretno, interesira me grana Elektrotehnika, podgrana Informatika. Kakva je procedura nakon predaje zahtjeva na Županijski sud? U zakonu sam uspio pročitati jedino da se kandidatu dodijeljuje mentor i da faza rada s mentorom traje najviše godinu dana. Zna li tko nakon koliko cca vremena od predaje zahtjeva krece to mentorstvo i koliko to košta (u zakonu pise da se placa)??? Unaprijed hvala!!!
  15. Kupio sam zemljište i sredio papire u gruntovnici. Imam vlasnički list prema kojemu sam ja vlasnik, o čemu sam dobio Rješenje i o čemu je automatski obavješten katastar (na dnu Rješenja pisalo je da primjerak ide katastru). Prošlo je par mjeseci, no u posjedovnom i dalje stoji stari vlasnik - što da radim? Kako to srediti? Hocu da je i posjedovni čist. Da li da šaljem molbu za uređene posjedovnog lista? Radi se o katastru u Velikoj Gorici. Ako tko ima kakav template za molbu, bio bih mu zahvalan da mi ga pošalje. Hvala!!!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija