Jump to content

sasavica

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na savjetima obojici. A sad koliko su moja pitanja bila pametna, to je upitno. Činjenica je da mogu i u prijevremenu i u invalidsku, ali kao što rekoh, ako mi u firmi ponude lakše radno mjesto možda pokušam izdržati do pune. Ne znam samo da li me doktor medicine rada može prisiliti po zakonu na odlazak u invalidsku ako utvrdi po dokumantaciji da nisam radno sposobna, jer prošle godine sam se jedva nagodila s njim na "ograničenu radnu sposobnost" kada su me poslali iz firme na procjenu.
  2. Zahvaljujem od srca na vašem trudu. Isčitavajući razne tekstove na ovom portalu, još mi jedino nije jasno da li osobno utječem na izbor mirovine ili to ZZMO čini po svom nahođenju? Da li bi podnošenjem zahtjeva za utvrđivanje postotka invalidnosti dobila neke beneficije ako bi nastavila dalje raditi do 61.god.starosti ako mi firma dodjeli lakše radno mjesto!?
  3. Dragi dečki, naradila sam se u životu ko stoka i to na teškim fizičkim poslovima, rodila i postavila troje djece na noge, što znači rintanje od jutra do kasno u noć. Zar je onda čudno što imam shebanu cijelu kralježnicu, artritis oba koljena, kukova, prstiju na obje ruke, operirano rame, štitnjaču......i da ne nabrajam dalje, jer ovo se udaljuje od teme i mog upita.
  4. Ma imam 8 šarafa na 4 LS kralješka. Operacija nije baš uspjela. Dva su se pomaknula i povukla još neke "zdrave" kralješke. Svašta nešto. Doktor mi još prije 2 godine dao ograničenu radnu sposobnost radi vratne kralježnice i rekao da sam za invalidsku, a sad poslije ove operacije (na bolovanju sam već 7 mj) potjerat će me sigurno. Eventualno da tražim u firmi lakše radno mjesto?! Invalidska bi bila opća.
  5. A zar odlaskom u invalidsku ne stječem automatski pravo na minimalnu braniteljsku ako je povoljnija ili neko uvećanje kao dragovoljac?
  6. Rođena sam 05.08.1960. što znači da ću imati 58 god. 4 mj i 26 dana starosti te 39 god. 2 mj i 16 dana radnog staža. Hvala unaprijed na odgovoru.
  7. Čitam sve novosti vezane za odlazak branitelja u mirovinu i jednostavno ne razumijem ništa. Može li netko odvojiti par minuta i prosvjetliti me? Hrvatski sam dragovoljac (120 dana borbenog sektora), imam 39 godina radnog staža i 58 godina starosti. Operirala sam kralježnicu i morat ću do kraja godine, odnosno najvjerojatnije sa 01.01.2019. u invalidsku mirovinu. Imam li pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu ili mi se invalidska mirovina samo uvećava po osnovu borbenog sektora? Ništa ne razumijem. Prošle godine sam tražila informativni izračun za prijevremenu i iznosio je oko 2.500 kn s tim da se prijevremena nije računala kao osnova za pravo na minimalnu braniteljsku. Može li invalidska biti manja od prijevremene? Hvala na odgovoru.
  8. Poštovani, majka je poslije očeve smrti nasljedila 5/8 nekretnine, a ja, moj brat i polubrat iz tatinog prvog braka po 1/8. Radi se o obiteljskoj kući koja ima 3 stana s posebnim ulazom, ali nije etažirana, brojila za struju, plin i vodu su zajednička. Nekretnina se ne može trenutačno prodati, jer se vodi spor s gradom radi zemljišta koje nije bilo prenešeno s prvog vlasnika na mog oca. U jedan stan koji je površinom od cca 45 kvadrata uselio se protupravno moj nećak s ženom i troje djece. Demolirao je cijelu stan, kao i pomoćne prostorije (šupe), ne plaća potrošenu struju, vodu i plin, te majka (njegova baka) od svoje male mirovine mora plaćati sve režije kako je ne bi ovršili i nema često ni za kruh. Moj brat, koji je suvlasnik u 1/8 smatra da njegov sin ima pravo biti u kući, te zajedno sa svojim sinom vrši pritisak na majku (baku) da ga prijavi na toj adresi. S obzirom da joj unuk još i fizički prijeti, lomi joj rolete, baca tegle cvijeća, razbija prozore na njenom stanu, psihički je maltretira i ne plaća svoje troškove, ona ga ne želi prijaviti na adresi, već bi ga htjela izbaciti iz kuće, istu prodati, podijeliti novac i otići u dom. Polubrat mi živi u Njemačkoj i dao je mami punomoć za upravljanje njegovom 1/8, a to sam učinila i ja. Što trebamo poduzeti da iselimo problematičnog nećaka? Policija je u više navrata intervenirala i privodila ga na ispitivanje, što je rezultiralo još agresivnijim prijetnjama. Brat i taj njegov sin čak su htjeli mamu proglasiti ludom i neuračunljivom, te je jadna žena morala proći cijelu torturu na psihijatriji i socijalnoj službi. Kako bi se donekle osjećala sigurnije, pozvala je k sebi drugog unuka (mog sina) i uredno ga prijavila. Moj brat je PU Zgb podnio tužbu radi toga i oni sad tvrde da ga mora odjaviti, jer da joj za prijavu treba suglasnost svih suvlasnika. Je l pistoji u državi itko tko može zaštititi bolesnu staricu i stati na kraj njenom maltretiranju?!
  9. Poštovani Profi, ja se isto spremam za prijevremenu mirovinu sa 38 godina staža i 56 godina i 9 mjeseci starosti. Uvjete ispunjavam početkom travnja 2017. S obzirom da imam status hrvatskog dragovoljca mislila sam da imam pravo na zagarantiranu mirovinu od cca 2.500 kn, ali po ovom što vi pišete, ispada da nisam u pravu. Imate li kakav savjet?
  10. Problem je taj što kćer ne želi čekati punoljetnost. Što će se dogoditi ako pokupi stvari i preseli se k meni? Ima li policija pravo intervenirati i vratiti je ocu protiv njene i moje volje?
  11. Poslije razvoda braka sporazumno smo se dogovorili da maloljetna kćer živi s ocem. Kćer sada ima 17 godina i želi se preseliti k meni. Ima li zakonskih prepreka za to, u slučaju ako se bivši suprug bude opirao njenom izboru. Što učiniti da sve prođe bezbolnije i bez nepotrebnih troškova?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija