Jump to content

nadica71

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. neznam da li se taj Vaš odgovor odnosi na mene, ali pretpostavljam da jeste. Međutim, ako je s pravne strane to tako kako ste napisali da sam ja odgovorna odnosno da samo ja moram vratiti očev dug a ne i brat koji je s njime imao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (samo na papiru), što u slučaju da brat nije ispoštovao taj ugovor koji je sklopio s ocem? Naime otac je od majčine smrti svaku zimu i dio ljeta provodio kod mene (u prosjeku 3-4 mjeseca godišnje), što meni samo da naglasim uopće nije smetalo nego sam dapače inzistirala na tome, jer je živio sam. Isto tako kad se razbolio došao je kod mene gdje mi je na rukama i umro (ja sam ga vodila doktoru, u bolnicu i brinula se do zadnjeg trenutka za njega). Taj dio oranice sam ja naslijedila iza pokojne majke (koja je umrla 7 godina prije oca), ali nisam htjela prepisati na sebe nego sam se odrekla u korist oca. Nisam tražila nikakvo nasljedstvo, nego je brat kad je bila ostavinska rasprava (na kojoj nisam ni bila) taj dio te oranice prepisao na mene, jer je to jedino ostalo što nije bilo obuhvaćeno njegovim ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Znači ovako, pošto sam tu ovrhu odnosno na prvoj strani piše prijedlog za ovrhu, na drugoj rješenje o ovrsi pa onda da se određuje ovrha, primila danas, sada bi u roku 8 dana trebala poslati prigovor na tu ovrhu i to javnom bilježniku od kojeg je ovrha i stigla, gdje ne priznajem dug. Nakon toga ako sam dobro razumjela to ide od bilježnika na nadležni sud gdje oni odlučuju o predmetu. Ako slučajno odluče da ja to ipak moram platiti, odakle ću ja to platiti ako sam nezaposlena i nemam nikakvu drugu nekretninu na svoje ime osim već ranije spomenute oranice (onog famoznog dijela). Hoće li oni uzeti tu oranicu ili će me teretiti na neki drugi način. Što se mene tiče mogu je slobodno uzeti, jer od toga ja nemam apsolutno nikakve koristi, samo sada glavobolju:tikvan:.
  2. znači ovako, pošto sam tu ovrhu odnosno na prvoj strani piše prijedlog za ovrhu, na drugoj rješenje o ovrsi pa onda da se određuje ovrha, primila danas, sada bi u roku 8 dana trebala poslati prigovor na tu ovrhu i to javnom bilježniku od kojeg je ovrha i stigla, gdje ne priznajem dug. nakon toga ako sam dobro razumjela to ide od bilježnika na nadležni sud gdje oni odlučuju o predmetu. Ako slučajno odluče da ja to ipak moram platiti, odakle ću ja to platiti ako sam nezaposlena i nemam nikakvu drugu nekretninu na svoje ime osim već ranije spomenute oranice (onog famoznog dijela). Hoće li oni uzeti tu oranicu ili će me teretiti na neki drugi način. Što se mene tiče mogu je slobodno uzeti, jer od toga ja nemam apsolutno nikakve koristi, samo sada glavobolju:tikvan:. I da ne zaboravim, da li je sada kasno da idem to nasljeđe prijaviti u poreznu upravu, jer nisam imala pojima da se to mora, pošto je sve išlo nekim automatizmom. I još nešto, HVALA VAM PUNOOOO, zaista ste mi mnogo pomogli, pošto sam totalni "tudum" što se tiče tih stvari.:hvala:
  3. Hvala mnogo na brzom odgovoru, jedino me još zanima kako mogu utvrditi vrijednost nasljeđene imovine ako sam ja zavedena u toj oranici kao jedan od vlasnika i to samo u njezinom 2420/17424 dijelu. Nikada nisam kročila na tu oranicu niti je koristim, automatskim putem mi je poslije ostavinske rasprave (na kojoj nisam ni bila niti je itko od mene tražio bilo kakvu punomoć) dodijeljeno to vlasništvo. Na jednom mjestu ovdje na forumu vidjela sam da ako je vrijednost nasljeđa manja od potraživanja da nisi u obvezi vraćati dug ostavitelja osim ako priznaš dug. Pošto nisam nigdje ništa potpisala niti je itko tražio da priznam ikakav dug, niti je na ostavinskoj raspravi igdje zaveden taj dug koji banka sada potražuje, po tome bi ako je moje nasljeđe manje od tražbine ja bila oslobođena plaćanja duga banci.
  4. Poštovani, imam jedno pitanje u vezi nasljeđivanja dugova iza pokojnika. Naime, ja i moja 2 brata smo nasljednici iza pokojnog oca. Prije smrti oca, umrla je majka pa smo se svo troje odrekli svega u korist oca. U međuvremenu je jedan brat sklopio s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, po kojem je nakon njegove smrti dobio skoro svu njegovu imovinu. 2 godine nakon smrti oca dobivam ovrhu od banke kojoj je otac ostao dužan. Da li ja moram platiti to njegovo dugovanje s obzirom da je brat imao taj ugovor s njime, naime ja sam naslijedila samo jednu oranicu gdje nisam jedini vlasnik nego 2420/17424 dio, u stvari nisam naslijedila ništa. Molim Vas ako ikako može da me savjetujete što da uradim.
  5. Poštovani, imam jedno pitanje u vezi nasljeđivanja dugova iza pokojnika. Naime, ja i moja 2 brata smo nasljednici iza pokojnog oca. Prije smrti oca, umrla je majka pa smo se svo troje odrekli svega u korist oca. U međuvremenu je jedan brat sklopio s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, po kojem je nakon njegove smrti dobio skoro svu njegovu imovinu. 2 godine nakon smrti oca dobivam ovrhu od banke kojoj je otac ostao dužan. Da li ja moram platiti to njegovo dugovanje s obzirom da je brat imao taj ugovor s njime, naime ja sam naslijedila samo jednu oranicu gdje nisam jedini vlasnik nego 2420/17424 dio, u stvari nisam naslijedila ništa. Molim Vas ako ikako može da me savjetujete što da uradim.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija