Jump to content

Delmar

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Problem je u tome što se sa susjedom nemoguće dogovoriti, bezobrazan je i bahat, a bilo je i fizičkog nasilja s njegove strane na jednog od članova našeg kućanstva. Mislim da je svaki komentar dalje suvišan... Upravo zbog toga želimo da nam plati neku naknadu ukoliko će koristiti naše dvorište taman da ima skelu kod nas samo jedan dan.
  2. Problem je u tome što se sa susjedom nemoguće dogovoriti. Vrlo je bezobrazan i neugodan, a bilo je i fizičkog nasilja s njegove strane na jednog od članova našeg kućanstva. Rekli smo mu da fasada nije nužna za uporabu njegove kuće jer ju on upotrebljava već 20 godina, a sad ju je samo dogradio sa svoje strane. Rekli smo da nedamo da postavi skelu na našem dvorištu i sad se prijeti sudskom tužbom. Ima li smisla navlačiti se po sudovima i ako do toga dođe tražiti naknadu na koju imamo pravo ili pustiti sve skupa da bude po njegovom?
  3. Je li fasada na kući bitan element koji je potreban za njenu upotrebu odn. korištenje? Ja smatram da nije, ali susjed koji želi obnavljati fasadu na kući smatra da je i da ima pravo postaviti skelu na našem dvorištu. A zakon o vlasništvu kaže da on ima pravo na to samo ako obavlja radove koji su nužni da bi se građevinu pripremilo za uporabu odn. korištenje. Dakle on sa naše strane već ima fasadu i sada je želi obnoviti. Tko je u pravu?
  4. Zanima me sljedeća stvar: susjed želi raditi fasadu na svojoj kući i s jedne strane mora postaviti skelu na našem dvorištu. Na to ima pravo u skladu s čl.107 Zakona o vlasništvu, ali u tom članku isto tako piše da mi kao vlasnik nekretnine koju će susjed koristiti za izvođenje radova imamo pravo na primjerenu naknadu. Nigdje ne piše koji je iznos te primjerene naknade, piše samo da iznos ne može biti manji od naknade u slučaju nepotpunog izvlaštenja zemljišta. Mene zanima koji bi to iznos otprilike bio da tu stavku znamo dogovoriti unaprijed sa susjedom prije nego on započne sa radovima. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
  5. Supružnici su podnijeli sporazumni zahtjev za rastavu braka ( razlozi: neslaganje u braku i preljub ), na ročištu nisu iznosili nikakve materijalne dokaze jer su se tako dogovorili da postupak što prije završi. U zapisnik je ušlo da su razlozi razvoda neslaganje i preljub no u obrazloženju presude preljub nije naveden kao jedan od razloga. Gospođa zbog toga ne želi platiti svoj dio sudskih troškova i žalit će se na presudu. Može li se u žalbi navesti da nije zadovoljna obrazloženjem presude? Unaprijed hvala.
  6. Poštovani, molim Vas odgovor na sljedeće pitanje: je li moguća ovrha na 1/3 naknade plaće zbog bolovanja ? Osnovna plaća je minimalac, a naknada iznosi 70% osnovice tj. oko 1350 kn. Naknadu isplaćuje Zavod jer bolovanje traje duže od 42 dana. Zahvaljujem !
  7. Što učiniti u slučaju kad želim kupiti nekretninu no ni na koji način ne mogu doći do vlasnika odn. više njih ili bilo koga od njihovih nasljednika jer je vrlo vjerojatno da su neki od njih već umrli ??? Unaprijed zahvaljujem !
  8. Može li se sljedeća situacija regulirati ugovorom o djelu: tvrta 1 ima motel koji treba uhodati i sada bi željela sa tvrtkom 2 sklopiti ugovor prema kojem bi tvrtka 2 uhodavala poslovanje motela sljedećih godinu dana jer se ta tvrtka 2 već godinama bavi ugostiteljstvom i turizmom za razliku od tvrtke 1 koja je vlasnik motela, a uopće ne posluje u grani hoteljerstva nego se bavi drugim poslovima. HVALA !
  9. Pozdrav svima. Zanima me kojom vrstom ugovora ili nekim drugim načinom regulirati sljedeću situaciju: tvrtka 1 je kupila i preuredila stari motel i sad ga želi ustupiti na određeno razdoblje tvrtki 2 da uhoda i razvije poslovanje motela jer se tvrtka 2 već godinama bavi ugostiteljstvom i turizmom za razliku od tvrtke 1 koja je vlasnik motela. Mora li to biti ugovor o zakupu ili može to biti neki ugovor o ustupanju ili kako već to nazvati ? je li kojim propisom određena najniža cijena zakupnine ili se cijena može odrediti svojevoljno ? Unaprijed zahvaljujem!
  10. Zahvaljujem na odgovorima. Dakle, ako sam dobro shvatio naknada od 2 kn/km isplaćuje se samo u slučaju da se privatni automobil koristi u službene svrhe. Prema tome, tvrtka nije obavezna isplatiti tih 2 kn/km jer se u ovom slučaju automobil koristi u privatne svrhe, ili ?
  11. Koliko znam, u RH nije Zakonom reguliran iznos putnih troškova ( ili se varam ? ). Znam da postoje kolektivni ugovori koji reguliraju putne troškove, no nijedan se ne odnosi na moje pitanje. A pitanje je slijedeće: koliki iznos putnih troškova po km isplatiti zaposleniku koji izvanredno studira i odlazi na predavanja svaki dan nakon posla. Tvrtka mu plaća školarinu, no dogovor je i da će mu se isplatiti putni troškovi, no ne znam točan iznos po km. Unaprijed zahvaljujem !
  12. Pozdrav svima, zanima me sljedeće: ovršenik je iskoristio svoje pravo na prigovor protiv rješenja o ovrsi i trgovački sud je rješenje stavio izvan snage. Sad očekujemo poziv na raspravu pa me zanima da li naša tvrtka kao ovrhovoditelj za potrebe parnice mora angažirati odvjetnika ili se na sudu u ime tvrtke može pojaviti recimo direktor ili netko od zaposlenika? Unaprijed zahvaljujem!
  13. Ovršenik je istaknuo prigovor na rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave s obrazloženjem da on u svojoj evidenciji nema naša sporna potraživanja. trgovački sud je postupajući po prigovoru rješenje o ovrsi stavio izvan snage i odlučio da se dalje postupa kao po prigovoru. Pitam sljedeće: ima li smisla žaliti se na to rješenje kojim se ovršno rješenje stavlja izvan snage?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija