Jump to content

noutbuk

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Još dva pitanja: 1. koju sljedeću tužbu mislite? Ako nas ponovno tuže, mimo ovo traženja izvanredne revizije?, a 2. da li bi bilo dobro angažirati odvjetnika i za očitovanje na traženje ove izvanredne revizije ili se dovoljno pozvati na već donesene pravomoćne presude? Hvala na svim dosadašnjim odgovorima, svim moderatorima, puno mi znače informacije.
  2. Suvlasnici te polovice objekta smo mama, brat i ja (nakon smrti mog oca), imali smo puno problema sa stricem i prije nego smo uspjeli podijeliti nekretninu, inače smo nas troje zajedno dijelili troškove puta i odvjetnika, a koliko mi je poznato svatko plaća svog odvjetnika, a troškove onaj tko gubi parnicu (a to su uvijek bili tužitelji). Jedino da dignemo baš tužbu i tražimo nadoknadu troškova plus odštetu za maltretiranje (možemo li to i retrogradno?). Sada ću obavezno uzeti odvjetnika i tužiti ih za obijesno parničenje jer mi je već dosta da svake godine jednom-dvaput već deset godina idemo na sud a stanje stalno isto. Moram li tužbu podnijeti u Zadru (obzirom da oni inače žive u Bregani)? Koje točno troškove mogu tražiti? Nemojte se molim vas čuditi što nisam podigla niti jednu tužbu u ovom slučaju, jer mi je tužbi i suđenja preko glave, imala sam ih i u Zagrebu dovoljno, od tužbi za neplaćanje alimentacije, te diobe jedne kuće u Zagrebu (dijelom ostavština mog oca na koju se stric također htio ubilježiti pa nije uspio), itd.
  3. U jednoj parnici koristili smo usluge odvjetnika, ostale nismo. Problem je što su sporovi u Zadru, a mi smo u Zagrebu, nismo tražili nikakve povrate troškova, a većini tužbi smo sami prigovarali da izbjegnemo dodatne troškove, i sve je prolazilo uredno. Uglavnom, sve su do sada izgubili (bilo je nekoliko postupaka, sve na isti kalup). Traže doslovno "izvanrednu reviziju pravomoćnog rješenja Županijskog suda u Zadru". Osobno ne vjerujem da će dobiti drukčije rješenje nego do sada, više me zanima tužiti njih za sustavno i višegodišnje maltretiranje bez osnove - ovo su jedine šanse da prestanu. Čim jedan postupak završi, oni krenu s drugim, a sve se veže na to razvrgnuće iz 2003. Nije mi jasno što mislite pod tim da smo trebali tražiti veću vrijednost spora? Mogu li tražiti svoje troškove i još troškove svog odvjetnika ako izgube spor? Inače, svih smo sudskih troškova bili uvijek oslobođeni (jedino što smo plaćali odvjetnika u jednoj parnici).
  4. Zato što se sve njihove tužbe i rješenja nadovezuju na razvrgnuće od 2003. odnosno na pravomoćno provedeni postupak diobe. Sve su tužbe izgubili, i u ovom zahtjevu za izvanrednu reviziju također se navodi postupak razvrgnuća iz 2003. no sad im je sporan i etažni elaborat iz tog postupka (2003) koji je sačinjen po ovlaštenom sudskom vještaku (zadnji put je čak i sam sudac izlazio na teren i utvrdio isto stanje), pa tako sada tvrde da to nije dokaz nego "pomoćna procesna građa" - a uopće nisu sudjelovali u tom postupku 2003. godine, jer su kupili nekretninu 2004. Radi se o tome da nisu imali pojma što i kako kupuju i što uopće dobivaju, i sad nakon što smo sve podijelili, na sve moguće načine pokušavaju osporiti samo razvrgnuće. Navode "kako je proveden sudski postupak diobe XXX/03 to je bilo uvjeta da se udovolji postavljenom tužbenom zahtjevu tužitelja" (koji je Županijski sud odbio). Uglavnom, sve što traže veže se na naše razvrgnuće iz 2003. s kojim oni nikako nisu zadovoljni.
  5. Pokrenuli su izvanrednu reviziju pravomoćne presude Županijskog suda od 28.05.2014. (sud je zaprimio 15.07.2014., a nama je stiglo tek sada), a pozivaju se na pogrešnu primjenu materijalnog prava i bitne povrede odredbi ZPP-a. Uopće nam nije jasno zašto nas toliko navlače po sudovima, a nisu od nas kupili nekretninu. Ne bi li svoja prava trebali tražiti od prodavatelja i s njim se sporiti? Pa nismo im mi sastavljali ugovor o kupoprodaji niti smo s njima dijelili sudski nekretninu! Ako imate kakav, bilo kakav savjet, bili bi zahvalni.
  6. 2005. godine sudski smo razvrgnuli suvlasničku zajednicu sa stricem za vikendicu na moru i podijelili se po pola (prednji dio nama, stražnji dio kuće njemu), dobili pravomoćno rješenje. Nakon toga (nepunu godinu) stric prodaje svoj dio nekom paru koji valjda nije uopće gledao (a kamoli čitao) što kupuje, pa su se nakon godinu dana našli nezadovoljni jer između ostalog nemaju parking, nemaju ni prednji ulaz pa rade drugi itd. Već su pokrenuli nekoliko tužbi protiv nas i sve redom izgubili. Sada nam je stigla nova tužba u kojoj traže reviziju postupka razvrgnuća suvlasničke zajednice u sporu koji je završen prije 10 godina i nije se uopće vodio s njima. Imaju li uopće pravo na to i što nam je činiti? Već su nas toliko navlačili po sudovima da razmišljamo mi njih tužiti radi sustavnog maltretiranja bez osnove. Molim za uputu, hvala!
  7. Imam pravomoćno Rješenje o ovrsi za alimentaciju iz 2004. godine. Na temelju tog rješenja išla je ovrha sredstava na plaću sve do prije godinu dana (kad je bivši suprug dobio otkaz pa je sad na burzi). Vrijedi li to isto Rješenje i dalje ili moram pokrenuti novi prijedlog za ovrhu? Mogu li ovo Rješenje predati na Finu i tražiti ovrhu za istu stvar tj. alimentaciju? U Fini kažu da mora imati potvrdu pravomoćnosti iza 15.10.2012., pa ako odem na sud po kopiju, udarit će pečat sa svježim datumom, što bi značilo da onda vrijedi. Na ovo pitanje još mi nitko dosad nije dao odgovor, pa mi je svaka sugestija dobrodošla i zahvaljujem.
  8. Prema onome što sam ja pročitala u Obiteljskom zakonu, i Centar je dužan kazneno prijaviti roditelja koji ne plaća. Moj savjet je da dobro proučite zakon, izvučete članke koji su vam bitni i s tim idete u Centar, sa mnom su puno oprezniji u davanju izjava otkad tako radim. Inače, dali su mi hrpu nebuloznih savjeta, kao npr. da idem hitno na sud i tražim da mi preinače presudu da otac ne bi tražio ovrhu (to se naravno ne može napraviti), također su mi tvrdili da kad se oduzme skrbništvo roditelju koji ne brine da onda gubim pravo na alimentaciju (što je naravno isto potpuno netočno), itd. Uglavnom, puno su oprezniji kad vide da nešto znate. Obratite se Centru za besplatnu pravnu pomoć u Zapoljskoj, djeca imaju pravo na besplatne odvjetnike, zašto bi to vi plaćali?
  9. Prije desetak godina mukom sam ishodila Rješenje o ovrsi po kojem sam do prije godinu dana dobivala ovršnim putem alimentaciju za dvoje djece. Nakon otkaza bivši je prestao "plaćati" i sada je na burzi. Ne znam vrijedi li to Rješenje i dalje (te ga mogu predati recimo na Finu) ili moram pokrenuti potpuno novi postupak za ovrhu? Prijedlog za ovrhu sam napravila sama (prema nekim predlošcima) i sve je uredno prošlo na sudu, također je navedeno da ovrha ide dok god za to postoje zakonski uvjeti (odnosno i nakon punoljetnosti djeteta dok god se redovito školuje/tj. studira). Zar sad moram opet sve ispočetka? Za mlađe dijete zatražila sam uzdržavanje od Centra za soc. skrb, a stariju su kao punoljetnu odbili i uputili je da traži BPP i ovrhu (opet). Nadam se da već doneseno pravomoćno Rješenje o ovrsi može i dalje poslužiti, bez obzira na poslodavca. Hvala na svakoj informaciji koju dobijem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija