Jump to content

Zlatko01

Korisnik
 • Broj objava

  19
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nastavak sudskog postupka

  Ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju
 2. Nastavak sudskog postupka

  Oprostite, ne razumijem pitanje
 3. Nastavak sudskog postupka

  Hvala na odgovoru. Ja kao tuženik zatražio sam nastavak postupka, no zakonski nasljednik ne želi preuzeti postupak. Sud je donio rješenje o obustavi postupka, nitko se nije žalio i rješenje je pravomoćno. Zanima me imam li ja sada pravo tražiti podmirenje troškova svjedoka i odvjetnika. Unaprijed hvala na odgovoru.
 4. Nastavak sudskog postupka

  Molim vas da mi netko odgovori. Nakon smrti tužitelja u kojem roku nasljednici mogu nastaviti sudski spor. I drugo pitanje, da li tuženik može podnijeti zahtjev da se nasljednici očituju o nastavku spora i u kojem roku bi se u tom slučaju morao pokrenuti spor.
 5. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Zabilježba je zatražena odmah nakon što je ugovor o DU napravljen i unatoč postojanju zabilježbe šogorov sin iz prvog braka je uknjižen kao vlasnik na temalju darovnog ugovora koji je napravljen godinu dana nakon zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju. Usmeno mi je u gruntovnici rečeno da se mogao čovjek predomisliti i da je zato donešena takva odluka. Mogu li se žaliti na tu odluku obzirom da nisam dobio nikakvo rješenje iako sam u tom trenutku već bio uknjiženi vlasnik 1/2 nekretnine temeljem tog ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti sestre? Hvala na odgovoru.
 6. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Poštovani,evo mene opet u novim problemima. Napravili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju, solemiziran kod javnog bilježnika, predao na zabilježbu u zemljišne knjige.... Sestra je preminula, temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju postajem vlasnik 1/2 nekretnine, a druga 1/2 ostaje u vlasništvu šogora. Sa šogorom isto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali on svoju imovinu naknadno darovnim ugovorom daruje sinu iz prvog braka (nekretninu iz ugovora o doživotnom uzdržavanju) koju on predaje u zemljišne knjige i na temelju istog traži prijenos vlasništva na sebe. Nakon smrti šogora, ZKO vrši upis vlasništva na sina, iako je vidljivo da postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju. Mene na ostavinske rasprave nisu zvali, što smatram da su trebali obzirom na ugovore.... Iako sam već bio uknjižen kao vlasnik 1/2 nekretnine, ni nakon pola godine nisam dobio nikakvo rješenje niti obavijest o prijenosu 2/2 vlasništva temeljem darovnog ugovora na koje bi se mogao žaliti, jer smatram da nisu mogli napraviti prijenos vlasništva temeljem darovnog ugovora za nekretninu koja je navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Molim vas za vaše mišljenje, jesam li u pravu i ako jesam što mi je dalje činiti. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp
 7. Molim savjet u vezi nasljeđivanja kuće. Sesta sa suprugom žive u obiteljskoj kući.U braku nisu nisu imali svoje dijece.On ima sina iz prvog braka i dvoje unuka.Otac i sin nisu bili u dobrim odnosima svo vrijeme dok se kuća gradila.Učestvovao sam u gradnji kuće više od 80%.Kada je kuća završena,javlja se i sin i jednom godišnje ih posječuje.Sestri je prije godinu dana dijagnosticiran karcinom pluća.Prekunute su kemoterapije jer više nevrijede.Čitavo vrijeme njenog bolovanja,skrbim o njima i kupujem sve moguće preparate za njeno ozdravljenje.Njen suprug je isto tako jako bolestan već više od deset godina i nije mogao ništa raditi u izgradniji kuće.Njegov sin nepita i nebrine ništa o njima.Pošto se bliži onaj dan,ponudio sam im da dođu kod mene i brinem o njima do kraja. Sestri bi sada trebali lijekovi koji stoje jako puno i moje materijalno stanje nije takvo da ih mogu kupiti,osim podizanje kredita.Učinio bi sve što je u mojoj moći,ali ako nemam prava u nasljeđivanju,onda je to za mene pogubno. Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem! Lijepi pozdrav!
×