Jump to content

Zlatko01

Korisnik
 • Broj objava

  15
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Zabilježba je zatražena odmah nakon što je ugovor o DU napravljen i unatoč postojanju zabilježbe šogorov sin iz prvog braka je uknjižen kao vlasnik na temalju darovnog ugovora koji je napravljen godinu dana nakon zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju. Usmeno mi je u gruntovnici rečeno da se mogao čovjek predomisliti i da je zato donešena takva odluka. Mogu li se žaliti na tu odluku obzirom da nisam dobio nikakvo rješenje iako sam u tom trenutku već bio uknjiženi vlasnik 1/2 nekretnine temeljem tog ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti sestre? Hvala na odgovoru.
 2. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Poštovani,evo mene opet u novim problemima. Napravili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju, solemiziran kod javnog bilježnika, predao na zabilježbu u zemljišne knjige.... Sestra je preminula, temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju postajem vlasnik 1/2 nekretnine, a druga 1/2 ostaje u vlasništvu šogora. Sa šogorom isto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali on svoju imovinu naknadno darovnim ugovorom daruje sinu iz prvog braka (nekretninu iz ugovora o doživotnom uzdržavanju) koju on predaje u zemljišne knjige i na temelju istog traži prijenos vlasništva na sebe. Nakon smrti šogora, ZKO vrši upis vlasništva na sina, iako je vidljivo da postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju. Mene na ostavinske rasprave nisu zvali, što smatram da su trebali obzirom na ugovore.... Iako sam već bio uknjižen kao vlasnik 1/2 nekretnine, ni nakon pola godine nisam dobio nikakvo rješenje niti obavijest o prijenosu 2/2 vlasništva temeljem darovnog ugovora na koje bi se mogao žaliti, jer smatram da nisu mogli napraviti prijenos vlasništva temeljem darovnog ugovora za nekretninu koja je navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Molim vas za vaše mišljenje, jesam li u pravu i ako jesam što mi je dalje činiti. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp
 3. Nasljeđivanje obiteljske kuće

 4. Molim savjet u vezi nasljeđivanja kuće. Sesta sa suprugom žive u obiteljskoj kući.U braku nisu nisu imali svoje dijece.On ima sina iz prvog braka i dvoje unuka.Otac i sin nisu bili u dobrim odnosima svo vrijeme dok se kuća gradila.Učestvovao sam u gradnji kuće više od 80%.Kada je kuća završena,javlja se i sin i jednom godišnje ih posječuje.Sestri je prije godinu dana dijagnosticiran karcinom pluća.Prekunute su kemoterapije jer više nevrijede.Čitavo vrijeme njenog bolovanja,skrbim o njima i kupujem sve moguće preparate za njeno ozdravljenje.Njen suprug je isto tako jako bolestan već više od deset godina i nije mogao ništa raditi u izgradniji kuće.Njegov sin nepita i nebrine ništa o njima.Pošto se bliži onaj dan,ponudio sam im da dođu kod mene i brinem o njima do kraja. Sestri bi sada trebali lijekovi koji stoje jako puno i moje materijalno stanje nije takvo da ih mogu kupiti,osim podizanje kredita.Učinio bi sve što je u mojoj moći,ali ako nemam prava u nasljeđivanju,onda je to za mene pogubno. Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem! Lijepi pozdrav!
×