Jump to content

Klon

Korisnik
  • Broj objava

    85
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Klon objavio

  1. A da li imate tu presudu kod sebe možda obzirom da znate detalje pa da ju postavite ovdje da vidimo o čemu se radi ili vam je te informacije prenio pokojni otac, a vi presudu uopće niste vidjeli obzirom se baš ne poklapa da bi ovrhovoditelj koji raspolaže ovršnom ispravom išao u smjeru da vas traži da platite ako je vaš pokojni otac oslobođen pravomoćnom presudom. Ili ste nešto bitno izostavili reći ili ovrhovoditelj ima pogrešne podatke u što iskreno sumnjam.
  2. Zato što to nije plaća, nego naknada koja je izuzeta od ovrhe i time ti poslodavac ne može ustegnuti za kredit.
  3. Zavisno na što se odnosi ovršna isprava, ako je za račune ili kredit i slično ond 1/4 mirovine ili 1300kn, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine netoplaće ovršenika, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine netoplaće ovršenika. Dakle ako je u pitanju alimentacija onda ti mogu ovršiti 3/4 mirovine.
  4. Zahvaljujem Borbena, još samo da pitam, kojem Sudu se obracam? onaj koji je donio presudu ili po mjestu mojeg prebivališta?
  5. Pozdrav svima, Imam pitanjce, dva, radi se o tome da je GPZ još davno tužio mojeg oca i dobili su presudu koja je pravomoćna od 2016 godine, par mjeseci nakon toga moj otac je preminuo, nasljednik sam ja, ali ja sam nasljedio samo račun u banci na kojem je bilo 0 kuna, i imam potvrdu od banke koliko je bilo stanje na računu. Sad je GPZ poslao tu istu presudu meni kao nasljedniku na finu, samo su uz presudu i zahtjev za izavnu naplatu priložili i rješenje o nasljeđivanju, iako sam im ja poslao potvrdu banke da sam nasljedio 0 kuna i da ne odgovaram za ostaviteljeve dugove. Obzirom su mi sredstva zapljenili i stoje na posebnom računu fine 60 dana u tom roku moram poslati Sudu za odgodu ovrhe i prijenos sredstava, u globalu sve znam samo me zanim na koji čl. ovršnog zakona se moram pozvati, da li podnijeti žalbu nakon proteka roka po čl. 284. st. 5. OZ-a ili čl. 53. OZ-a ili po čl. 65 OZ-a? Znam da u prijedlogu za obustavu moram navesti zbog čega to tražim i pozvati se na čl 139 zakona o nasljeđivanju i poslati dokaze, samo me zanima na koji čl. zakona se pozvati prilikom odgode. I na koji Sud šaljem prijedlog za odgodu ovrhe, na sud koji je naveden u presudi u ovom slučaju OGS Zagreb ili po mjestu mojeg prebivališta? Hvala unaprijed.
  6. Na naplatu Fini možete poslati samo original zadužnice solemnizirane kod javnog bilježnika. Javni bilježnik solemnizira zadužnicu i objasni osobi koja ju je potpisala da ima svojstvo ovršne isprave i nakon toga ta osoba predaje zadužnicu vama kao ovrhovoditelju za neku uslugu, to što ste ju vi izgubili je samo vaš problem.
  7. Poslodavac vam ustegne iznos koji je moguće po ovršnom zakonu zavisno o vašoj plaći, a ostatak plaća na zaštićeni račun, a ukoliko poslodavac plaća i na ovrhu i na redovan račun i na zaštićeni onda ne radi po ovršnom zakonu, jer ako ustegne maksimalni iznos po ovrsi koliko može s vaše plaće, onda ne može uplatiti na redovan račun još dio jer je to trebao uplatiti direkno ovrhovoditelju.
  8. A koji je točno razlog da ne daješ svoj OIB? Ionako ga oni imaju, samo na taj način provjeravaju da povjerljive podatke ne daju trećim osobama. OIB se ionako može saznati i bez da ga ti sama odaješ na mnogo lakši način nego što misliš, recimo samo u javnim ZK izvadcima postoji uz ime i prezime i OIB te osobe.
  9. Zadužnice u pravilu zastarjevaju nakon 10 godina, ali vjerovnik nekim radnjama može prekinuti tok zastare koji onda opet teče ispočetka, dakle 10 godina. Ako zadužnicu do sada niste poslali na finu na naplatu onda je ona u zastari, a ako je u fini onda ne teče zastara. Vi zadužnicu ne možete isknjižiti jer to može samo fina temeljem članka 12 ZPONS-a.
  10. Ali ovdje poslodavac ne postupa po ovršnom zakonu, ne može poslodavac uplaćivati ratu jer kod ovrhe ne postoje rate dug je dospio u cijelosti i poslodavac je dužan plijeniti plaću prema ovršnom zakonu, dakle on bi trebao onda 2990kn uplaćivati direktno ovrhovoditelju ili na redovan račun, ne može malo ovrhovoditelju diretkno i malo na redovan račun u banci.
  11. Naravno da ce banka uzeti svoji dio obzirom vam je otkazala minus na računu, bez obzira što je taj minus po računu utužen, neće vam banka dati novce koji nisu vaši, jer minus nije vaš novac. Bolje je pitanje zašto ste koristili taj račun kad znate da imate dugovanja po tom tekućem, bilo bi logičnije da ste u drugoj banci otvorili račun.
  12. Vjerojatno vas traže zbog identifikacije, kako bi inace znali da ste to bas vi?
  13. A zašto onda niste vi poslali ovršnu ispravu poslodavcu/HZMO-u? Dakle ako postoji instrument osiguranja kao što je izjava o zapljeni primanja, nju jedino može provoditi poslodavac na primanjima, a ne fina, i kako onda ovrhovoditelj sa tim instrumentom osiguranja da čeka na fini? HZMO nema uvid u blokade i očevidnik fine, kao što ni fina nema uvid u redoslijed naplate kod poslodavca, odnosno mirovinskog, a nigdje ne piše da fina ima prednost u redoslijedu naplate, fina ionako poslodavcu samo dostavi da zastičeni dio primanja mora uplacivati na poseban zaštićeni račun i ništa više od toga.
  14. Ali si prije provjerite na Fini da ovrha nije bila isknjižena, pa da ju ovrhovoditelj, odnosno sud nije ponovo aktivirao na fini.
  15. A zašto točno bi vam Optima oprostila dug?
  16. Nece vam proci prigovor, jer kad ste nekretninu bilo prodali ili darovali, bili ste dužni odjaviti sva brojila, plinska, električna, voda itd, ovo govorim iz vlastitog iskustva jer to moji roditelji jos uvijek vuku po sudu, a nekretnina je prodana 1997g, a ovrha za plin je iz 2003, tako da sumnjam da ce proci, ali uvijek mozete pokusati sa prigovorom.
  17. A gdje u nagodbi pise da ce povuci ovršnu ispravu prije nego otplatite dugovanje? Kad ga uplatite bilo jednokratno ili na rate tada ce vam morati povuci ovršnu ispravu sa naplate jer vise nemaju osnove kad su se naplatili.
  18. Ako ste zaprimili pravomoćno rješenje o ovrsi, tada ste kao poslodavac dužni provesti ovrhu na plaći, jer poslodavac provodi ovrhu na plaći, a fina ovrhu po računima, tako da su to dvije različite ovrhe. Ukoliko se niste očitovali o nemogucnosti provedbe ovrhe ili ju niste proveli, tada ovrhovoditelj može tražiti od suda da poslodavac isplati sve obroke koje je propustio isplatiti.
  19. Možda su povukli ovrhu sa fine da im dug ne bi otisao u stecaj, mnogi su to napravili.
  20. Nisam siguran da ce vam proci jednostavni stečaj kad ce provjeriti koje sve dugove imate, ovo je samo prijedlog od fine, ne znaci da cete i doci do stecaja jer niste kandidat s obzirom da vam je glavnica dugova veca od 20.000 kn
  21. Netočno, ako netko promijeni ime ili prezime dovoljno je fini dostaviti podatak iz matice rodjenih ili neki drugi vjerodostojan podatak, nije za to potrebno ici preko suda.
  22. A kakve veze točno sud ima sa izvansudskom ovrhom?
  23. Ako imate plaću veću od prosjeka, znaci vise od cca 6200kn, na zaštićeni račun dobijete 4156kn, ostatak do vaše plaće ide na redovan račun, odnosno u ovrhu
  24. Očito je Eos poslao ovrhu na plaći temeljem suglasnosti o zapljeni primanja ili rješenjem o ovrsi, te bi trebali pitati poslodavca na temelju čega obustavlja u korist Eosa, što ne znaći nužno da je poslodavac pogriješio.
  25. Pa ako imate odluku suda da su prihvatili vasu žalbu u vezi zastare, dakle nema pravomocnog rješenja, ali dugovanje i dalje postoji i A1 van neće nikad više dati neku uslugu dok taj dug ne podmirite bez obzira da li ne on u zastari ili nije, to je njihovo pravo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija