Jump to content

steva

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Molim pomoć ili savjet, krajem 5.mj. dogodila se prometna nezgoda u Zagrebu na Ilici. U koloni su se kretala tri vozila u desnoj traci u smjeru zapada te prošla križanje u Vrapču do križanja sa Zrnetičkom ulicom. Prvo vozilo je naglo usporilo u namjeri da skrene desno u Zrnetičku ulicu, drugo vozilo isto je naglo usporavalo kao i treče vozilo koje je jedino imalo trag kočenja. Kolnik je bio mokar i sklizak, polumračna ulica (21 sat navečer). Prilikom kočenja treče vozilo je udarilo u drugo koje je bilo u kretnji te je drugo udarilo u prvo koje je skretalo. Vozač treceg vozila je imao alkohol u krvi 1,77, a ostali 0,0. Očevid je obavljen od strane policije. Osiguravajuče društvo potražuje od vozača trečeg (zadnjeg )vozila naknadu za regres za štetu oba vozila. Prema policijskom izvješću stoji da je drugo vozilo bilo zaustavljeno prilikom naleta trečeg vozila te da je nakon udarca odbaćeno na prvo vozilo. U izjavama vozača i vozačice iz prvog i drugog vozila stoji da su se njihova vozila kretala prilikom udesa. Do sad još ništa nije došlo od policije niti prekršajnog suda vozaču trečeg vozila osim obavijest i nalog od osiguravajučeg društva da mora isplatiti cijelokupni iznos na račun osiguranja (36600kn). Ima li kakve šanse da se se pred sudom dokaže da vozač drugog vozila nije držao dovoljan razmak i da se vozača trečeg vozila ne tereti za ostećena prednjeg kraja drugog vozila i stražnjeg kraja prvog vozila ? Poredno tome drugo vozilo je imalo euro kuku koja je datno oštetila i treče vozilo.
  2. Krajem 6.mj. došlo je do sukoba između mene i mojih susjeda (sestrične i njenog muza) zato što sam ih išao upozoriti da ne kose travu po mom dvorištu (voćnjaku) i da mi ne uništavaju stvari koje se tamo nalaze. Oko tog djela dvorista se sporimo ali postupak nije još okončan (pokrenuli su vlasničku tužbu prije 4 god.). Sukob se dogodio na djelu moje čestice koja nije predmet spora, a sastavni je dio mog dvorišta tj. graniči sa zemljištem oko kojeg se sporimo. Na moje upozorenje da se maknu sa mog zemljišta, suprug od sestrićne na mene je nasrnuo sa upaljenim trimerom u namjeri da me ozlijedi. Kako sam se povlaćiu u nazad sestrićna mi je došla s boka i opalila šamar iz sve snage. U tom momentu uzela suprugu trimer u namjeri da me ona ozlijedi ali je trimer ugasnuo. Više se nisam povlacio već sam zauzeo obrambeni stav i bio spreman ako me budu dalje napadali. Kad su shvatili da bi mogli dobiti batine suprug se prvi povukao navodeći da se nečemo tući da je on operirao srce i da je bolestan. Sestrična je nastavila s vrijeđanjem i nekoliko puta mi je izjavila prijetnju da će me ubiti. Kad je sve to završilo pozvao sam policiju i prijavio događaj. Policija je podnjela prekršajni postupak protiv mene i njh, meni su oduzeli osobno naoružanje koje posjedujem legalno. Otišao sam u PP podnjeti kaznenu prijavu i teskom mukom me je krim. inspektor saslusao i napisao prijavu. Poslije me nitko više nije kontaktirao od policije niti odvjetništva pa sam putem odvjetnika podnio prijedlog za kazneni progon u DORH i od tada do danas se nitko ne javlja niti zove (policija niti DORH). ŠTO MI JE ČINITI DALJE?
  3. Molim vas za savjet, Imam namjeru podići hipotekarni kredit za uređenje kuće, ali imam problem pošto su vlasnici susjedne čestice podnjeli vlasnićku tužbu želeći prisvojiti 1/3 mog dvorišta na kojem je sagrađena moja kuća i gospodarska zgrada. U tužbi se pozivaju na dosjelost i taj je postupak u tijeku već tri godine i ne nazire se kraj. Imam li kakve šanse podići hipotekarni kredit na dvorište i kuću sve je 1/1 na mene i u gruntovnici i u katastru? Spor nije zabilježen u zk. izvatku, sve je čisto. Hvala.
  4. Molim nekog da mi pomogne imam problem smetanja posjeda. Moj i bratićev otac su naslijedili iza svog oca svaki polovicu njive. Rješenje o nasljeđivanju nisu sproveli več su svaki svoju polovicu uživali onako kako ih je njihov otac podjelio. U nazad cca 2 godine moj bratič prelazi traktorom preko mog dijela u svoj voćnjak koji se nalazi iznad naših njiva. Ima pristupni put do voćnjaka, a moze i po svojoj polovici ali on sad pravi put preko djela koji mi obrađujemo i vise od 50g. posjedujemo. Upozorio sam ga da tuda ne prolazi i da mi ne uništava usjev, na što on meni odgovara da je on meni napravio put da mogu do svog voćnjaka i da sto ga sad napadam. Nemam nikakvu potrebu tim "putem" prolaziti niti je ikad prije na tom mjestu bio put. Iako je upozoren da ne prolazi i ne uništava usjev, on dalje to čini. Kako nije gruntovno i katastarski zemlja na mene mogu jedino uz svjedoke dokazati vlasnistvo i posjed za svoj dio. Koje daljnje korake da poduzmem? Hvala.
  5. Imam problem sa "susjedima", a vezano za smetanje posjeda i vlasništvo. Prije dvije godine podnesli su vlasničku tužbu protiv mene navodeči da su naslijedili poslije smrti majke i dio mog dvorišta. Preko dijela mog dvorišta je pok.strina samo pješice prolazila i ništa drugo. Moj otac (pravni prednik) joj nije branio da prolazi pošto smo bili u dobrim odnosima. Iako je u gruntovnici i katastru čestica na mene oni na sve načine žele uvjeriti sud da su oni taj dio koristili, odnosno njihova majka. Izvedeni su svjedoci koji iznose neistine pred sudom, moji svjedoci iskazuju onako kako je i kako je bilo. Sporni dio oduvjek koristim isto kako su i moji roditelji i ništa se ne mjenja. Bilo što da radim na spornom dijelu svog zemljišta podnose tužbu za smetanje posjeda protiv mene. Vlasničku su podnesli prije dvije godine , samo je održano pripremno ročište i dva puta je tražena odgoda nastavka s njihove strane. Zanima me kud sve to vodi !?
  6. Molim za pomoć oko dvostrukog oporezivanja zemljišta. Naime, moj otac kupio je poljoprivredno zemljište 1987.g. platio porez ali se nije upisao u gruntovnicu i katastar. Vlasnica koja mu je prodala je umrla pa je temeljem rješenja o nasljedstvu ta čestica pripala njezinoj kćeri. U gruntovnici mi kažu da se otac ne može upisati pošto je u zemljišnim knjigama navedena druga vlasnica te da s njom otac mora sklopiti darovni ugovor na temelju kojeg je moguć upis u gruntovnicu. Otac je sklopio darovni ugovor ali je zapelo na poreznoj upravi. Za njih stari kupoprodajni ugovor iz 1987.g. ne vrijedi nego samo novi darovni i traže da se plati porez od 5%. Na kupoprodajnom ugovoru postoji zeleni pečat da je porez plaćen i ovjera nadležnog suda. Kćer bivše vlasnice ne poriče da je to mom ocu prodala njezina mama i želi se toga riješiti zato je pristala na sklapanje darovnog ugovora. Treba li moj otac ponovno platiti porez ?
  7. Molim nekoga da mi objasni kako napisati tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva. Radi se o sljedećem: Davno prije moj djed i susjed (oba su pokojna) zamijenili su čestice i to nisu papirnato sproveli. Susjed je preminuo i poslije njega je obustavljeni ostavinski postupak. Prema ZK izvatku on je vlasnik 7/14, a njegovi nasljednici svaki po 1/14 djela čestice. Svi nasljednici su živi i oni mi žele potpisati kod suda suglasnost da se ja upišem kao vlasnik zemljišta. Napisao sam tužbu radi utvrđivanja vlasništva u kojoj sam opisao način na koji sam došao u posjed predmetne čestice i tko je upisan u ZK izvatku te sam i njega priložio. Na mjestu tuženika naveo sam pok.susjeda i njegove nasljednike. Sud mi je izdao rješenje u kojem navodi da tužba ne sadrži tužbeni zahtjev i da 1.tuženi koji je preminuo ne može biti stranka u postupku nego da treba navesti njegove nasljednike. Sad me zanima kako formulirati tužbeni zahtjev u ovom predmetu? Hvala!
  8. Molim nekog da mi odgovori kako je zakonski regulirano zarade glazbenika koji sviraju po feštama, svadbama itd. Naime oni se reklamiraju na internetu i drugim glasilima kao sastavi koji imaju ime, renome i kao davatelji usluga. Za svoje usluge imaju cijene i tako posluju, a nisu nigdje registrirani. Zanima me postoji koja institucija da kontrolira takvo poslovanje , tko je nadležan i postoje li kakve kazne? Hvala!
  9. Molim da mi netko pomogne kako rješiti problem. Naime nisam na vrijeme produljio prometnu dozvolu za traktor nego sam obavio registraciu (tehnički i osiguranje)mjesec i pol kasnije(točnije 05.11.2011.g),a nisam po isteku registracije odjavio vozilo pa sam zbog toga dobio kaznu od 700kn danas (29.11.2011.g). Imam pravo prigovora policijskoj stanici pa neznam kako to sročiti i što navesti. Nije mi bila namjera počiniti prekršaj jer imam još 4 vozila koja redovito registriram nego sam na ovome napravio previd pošto se ne koristi često.
  10. Molim da mi netko odgovori dali se Zakon o policiji odnosi i na Pravosudnu policiju. Smiju li Pravosudni policajci biti članovi političkih stranaka?
  11. Molim pomoć! Otac je prije 27 godina kupio vinograd od poznanika ne provjeravajući dali je to ta čestica koju kupuje nego je kupio na povjerenje. Napisli su rukom ugovor pred svjedocima koji nije ovjeren, ali su svjedoci još živi. Prije 10-tak godina prodavaoc je preminuo te je ostavinom ta čestica pripala njegovom sinu. U želji da tu nekretninu prenesem na sebe (pošto moj otac nije riješio), a nasljednik (njegov sin) ne osporava da je ta čestica prodana od strane njegovog oca te i sam želi da se to riješi, utvrdili smo da to uopće nije ta čestica koju moj otac i ja uživamo i obrađujemo 27.god. U katastarskom planu kupljena čestica nalazi se cca 100m dalje od vinograda koji obrađujemo i dijele ih još dvije čestice između. Na čestici na kojoj se nalazi "naš vinograd" ima više vlasnika ali ništa nije razdijeljeno nego je na katastarskom planu prikazano kao jedna cjelina. Neznamo od kud krenuti i kako to riješiti!?
  12. Molim nekoga da mi odgovori što mi je činiti tj. kako se zaštititi od nemarnog (susjeda)vlasnika zapušteno vinograda koje je zaraslo visokom agacijom te mi kao takva pravi sjenu u mom vinogradu na preko 80% površine. Nekoliko puta sam zamolio vlasnika zapuštenog vinograda da ukloni agaciju i grmlje međutim on se oglušuje na moju molbu. Neznam kome se obratiti da ga se primora da očisti taj nered i da spriječi daljnje širenje grmlja i rast mlade agacije koje prelazi već među, te mi uporno niče po redovima i usporava rast loze. U vinograd sam uložio velika sredstva, a zbog gore navedenog svake godine trpim veliku štetu što se tiće roda i kvalitete.
  13. Molim nekoga da mi odgovori!? Radim u državnoj službi kao službenik pa me zanima naknada za prijevoz za vrijeme godišnjeg odmora ili bolovanja. Konkretno jedna ustanova isplačuje 1/12 godišnje karte ZET-a svih 12 mjeseci u godini uz uvjet da sam radio samo jedan dan u tom mjesecu, druga ustanova u istoj županiji i istom gradu i u istom ministarstvu podjeli cijenu 1/12 karte za naredni mjesec sa 30 ili 31 dan i odmah umanji za broj dana koliko sam ču na godišnjem. Postoje dvije mogučnosti naknade za prijevoz 1.godišnja karta 2.mjesećna isplata 1/12 godšinje kate Službenici koji su se odlučili za godišnju kartu su povlaštenom položaju u odnosu na nas koji smo se opredjelili za mjesečnu isplatu jer njima ne umanjuju primanja vezana za prijevoz u vrijeme godišnjeg odmora. Zanima me dali jedna i/ili druga ustanova radi zakonito ili to netko radi po svojem nahođenju na štetu radnika, a da ga se ne sankcionira?
  14. Molim da mi netko odgovori imam li pravo tražiti naknadu od osiguravajuće kuće pošto sam si ozljedio kažiprst lijeve ruke. Kažiprst je napuknuo te je odstranjen nokat i sad nije u punoj funkciji. Plačam policu od nesretnog slučaja kod Grawe, allianz (preko ZAB-e) te sam osiguran od nezgode 24h preko police Croatia za državne službenike
  15. Zna li netko koja je dozvoljena koncentracija alkohola za državne službenike koji obavljaju poslove osiguranja kaznionica i zatvora, konkretno PRAVOSUDNA POLICIJA? U koliko alkotestirani policajac negira prisutnost alkohola, a dragerom je utvrđena mala koncentracija npr. 0.14 promila, dali je osoba koja provodi alkotestiranje dužna omogučiti drž. službeniku vađenje krvi da se utvrdi nedvojbena istina ili je drager dovoljno da se pokrene stegovni postupak protiv istog?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija