Jump to content

Anonimno

Korisnik
 • Broj objava

  56848
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

Sve što je Anonimno objavio

 1. Ugovor o zajmu

  Štovani, zanima me da li se ugovor o zajmu (novca) može napisati u slobodnoj formi ili ga je potrebno pisati u člancima, i kako bi jedan pravovaljani ugovor o zajmu trebao izgledati. Znam da potpise zajmodavatelja i zajmoprimatelja ovjeravamo kod bilježnika. Hvala unaprijed.
 2. pravomoćnost presude

  Možete li mi navesti definiciju za pojam "pravomoćnost presude"?
 3. Pozdrav! Želim kupiti nekretninu koja je u "vlasništvu" državljanina Srbije. On je tu nekretninu kupio 1989. godine od vlasnika koji je državljanin republike Hrvatske. Plačen je porez na taj kupoprodajni ugovor, međutim zbog ratnog stanja nikada nije dan zahtjev za uknjižbu vlasništva u zemljišniku. Mene sada zanima, kada odem u Srbiju i sklopim ugovor sa tim srbinom, gdje cu ga ovjeriti i gdje cu platiti porez. Te da li nakon toga mogu dati zahtjev za upis vlasnistva, na osnovu njegovog ugovora sa prijasnjim vlasnikom. Da li ugovor može biti nahrvatskom jeziku ako ga budem morao ovjeriti u Srbiji. Unaprijed zahvaljujem!
 4. Suprug ima krizu srednjih godina i "guši" ga brak, žena i dijete (4god.). Sad se želi rastati, poslije deset godina braka. Službu za soc. rad smo prošli, takozvani pokušaj mirenja. Da li pristati na sporazumni razvod braka ili neka me on tuži za razvod. U čemu je razlika za mene, s obzirom na to da ne želim razvod, a mislim da će se on osvijestiti nakon nekog vremena, pa mislim da bih mogla dobti na vremenu... Da li je po našem zakonu moguće da sud razvrgne brak, bez da sam ja suglasna s tim?
 5. Privremeni boravak

  Moj zaručnik je stranac kojem je potrebna viza za ulazak u Hrvatsku. Htjeli bismo da on ostane i nakon isteka vize (90 dana). Da li da odmah traži dozvolu za privremeni boravak u RH u nadležnom konzulatu, ili to može učiniti i iz Hrvatske? Koje su opcije da bi on mogao ostati tu i po isteku vize? Unaprijed hvala
 6. Darujem svoj automobil bratu. Da li on placa porez? hvala!
 7. suglasnost susjeda za gradnju

  Pitanje glasi da li mi je potrebna suglasnost susjeda za izdavanje lokacijaske odnosno građevinske dozvole za gradnju obiteljske kuće ? Unaprijed hvala na odgovoru
 8. Postovani, Pokusavam saznati da li se kuca koja je dokazano izgradjena prije 1968 moze srusiti i ponovno izgraditi buduci je u stanju propadanja (adaptacija postojeceg objekta je nemoguca). Procitala sam na stranicama MZOP-a da "Ukoliko te građevine nisu uklopljene u prostorne planove, one se smatraju legalnima ali se na njima ne mogu izvoditi rekonstrukcije, adaptacije i slični zahvati. " Kuca je izgradjena na nekih 20m od mora i na osami je. Koliko sam uspjela vidjeti u prostornom planu okolo je odredjena zelena zona. Da li mi mozete na temelju ovih informacija nesto poblize reci? Zahvaljujem!
 9. Poštovani! Mojem ocu su ekspropirane nekretnine 1969.god u korist jednog hotelskog kompleksa,imaju rješenje o eksproprijaciji i na temelju njega zahtjevaju upis u zemljišne knjige ali nemaju dokaz o plaćenoj naknadi niti je ona ikada plaćena. Da li netko zna šta mi je činiti jer mi te nekretnine i dalje posjedujemo, a oni nam ih žele oduzeti. Šta da radim? Hvala svima unaprijed!
 10. VP iz 1934.godine

  Ima li netko (od kolega) da mi dostavi puni tekst izvnaparničnog postupnika iz 1934.? Naime, isti vrijedi i danas, ma koliko mi šutjeli o tome. fsimac@pravo.hr dr.
 11. Osobna iskaznica za stranca

  ja sam BiH državljanin,u RH sam već 15 godina i imam privremeni boravak. moje pitanje je da li ja mogu tražiti hrvatsku osobnu kartu za strance i da li se ja mogu prijaviti na burzu rada s obzirom da sam tu završio i osnovnu i srednju školu i sada sam na upisao ekonomski fakultet. Molim vas da odgovorite. Hvala
 12. Međa, međa, međica

  Želim ograditi svoj voćnjak!! Mogu li stupce (betonske i žicu) postaviti točno na među ili moram uvući i koliko? Sa susjedom ne pričam, zato se i ograđujem. :couple:
 13. Etaziranje?

  Molim da mi netko kaze tko vrsi etaziranje,dakle koga zvati,i koliko to kosta?Ako se etazira zgrada sa vise stanara,da li moraju svi sudjelovati u tome ako nisu zainteresirani trenutno?!Hvala!
 14. Molim za odgovor Nakon dobivanja pravomoćne presude u svoju korist za vlasništvo čestice zemlje predao sam svom odvjetniku da provede uknjižbu do kraja, platio takse i ostale troškove... da bi nakon nekog vremena vidio da je uknjižba krivo provedena. Naime umjesto mene kao vlasnika za cijelo čestice uknjižio je mene za 1/4 a osobu koju sam ja tužio (i protiv kojeg sam na sudu dobio konačnu vlasništva te čestice za cijelo u svoju korist) uknjižio je za 3/4??? Molim vas odgovorite mi je li to krivicno djelo i sto sada mogu napraviti da se napokon uknjizim za cijelo??? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 15. oporuka bez svjedoka

  je li valjana oporuka napisana u kući bez svjedoka-vlastoručno/postoji puno sumnji u tu oporuku/
 16. Obračun totalne štete

  Dragi Članovi LEGALISA, Imao sam frontalni sudar, auto iz suprotnog smjera prešao u moju traku. Proglašena je totalna šteta na mome autu Peugeot 206, proizvodnja 2005-a, u vrijeme nesreće star je bio 14 mjeseci. Iako nisam kriv, pristao sam na iskorištavanje moga kasko osiguranja, radi brže isplate i dobio sam obračun od Croatia osiguranja koji glasi: - ukupna cjena novog vozila 89,700 Kn (ja sam platio auto 93,500) - amortizacija 15% (1 godina starosti 21% + 2% kilometraža (15 km) - 8% opće stanje = 15%) - vrijednost vozila na dan procjene: 76,245 - vrijednost ostatka vozila 30%: 22.873 - stvarna šteta na vozilu: 53.371,50 Kn Tih 50,000 Kuna je iznos sa kojim ne mogu niti zatvoriti kredit u banci, jer mi je ostalo još 60,000 Kuna kredita (praktično cijela glavnica, jer sam dao 30.000 Kuna pologa). Auto je bilo tek registrirano u prvom mjesecu, uplaćen kasko, već sam platio dvije rate kredita dok nemam auta, za prijevremeno zatvaranje kredita još moram platiti naknadu banci 1,5 do 2%. Molim za vaš savjet na osnovu čega od navedenog pisati prigovor na obračun totalne štete? Hvala na svim savjetima!
 17. Molim Vas odgovor da li je moguće nostrificirati diplomu dipl.pravnika (Pravni fakultet u Splitu) u Italiji. Hvala Pozdrav
 18. Dozvola za pristupni put

  Do građevinske parcele vodi javni put (u stvari staza) u dužini od 70 m upisan u katastar kao put, a u ZK kao javno dobro - put. Put je preuzak i treba ga proširiti dijelovima susjednih čestica u dužini od oko 40 m. Za dozvolu građenja kuće treba dozvola za pristupni put u potrebnoj širini. Samo jedan od vlasnika nekoliko susjednih parcela od kojih bi se dijelovi trebali pripojiti putu, NE DA SUGLASNOST za izdvajanje (ukupno oko 80 m2 što čini oko 2% površine njegove parcele). Zbog toga ne mogu dobiti dozvolu za put, a zbog toga onda niti dozvolu za kuću. Što se sve može (treba) učiniti pravnim sredstvima i na zakonit način da bi se ipak ishodila dozvola za pristupni put? - Tužiti vlasnika te parcele? Na koju okolnost i po kom propisu? - Tražiti služnost puta na tih 80m2 njegove parcele? Kako? - Pokušati otkupiti 80 m2? Što onda s tom parcelom od 80 m2? - Tražiti eksproprijaciju tih 80 m2? Nešto peto ili šesto? ... (Očajna i uništena)
 19. solemnizacija-hitno!

  Šta je to točno solemnizacija, zanima me vezano uz stambeni kredit?
 20. Zna li netko što da radim budući da je želja mog oca bila da bude pokopan u drugom gradu gdje ima svoju obiteljsku grobnicu a moja sestra je tražila da bude pokopan u Zagrebu. Pristao sam na određeno vrijeme a sada ona ne želi da ga preselimo. Mogu li što napraviti???
 21. Imam skoro dvije godine ne plačenih tv pretplata. Prijemnik je odjavljen tako da je zadnja ne plačena pretplata starija od godinu dana. Može li mi hrt poslati ovrhu? Kolika je zastara na ne plačene pretplate? Može li ovrha biti pokrenuta bez mog znanja?
 22. molila bih brzi odgovor ako može...da li se može postaviti tužbeni zahtjev u euriima za naknadu štete? tenk ju unaprijed
 23. Ako netko želi mogu mu poslati program za izračun vojne mirovine, samo neka ostavi mail. Usput me zanima ima li netko rješenje od komisije sa vještačenja za mirovinu da vidim kako to formuliraju, treba mi hitno!
 24. HEP je stavio trafostanicu u moj teren još davno. Medjutim, to je stara trafostanica i nalazi se sada na 10 metara od bočne strane kuće. Ona zrači. Što ja tu mogu? Oni je neće maknut dok se navodno, ne izgradi još nekoliko kuća pa će, opet navodno, napraviti novu trafostanicu ali na drugom mjestu. Ne znam što to čini našem zdravlju, ali od mnogih sam čula - ništa dobro. Postoji li mogućnost da ih prisilim da je maknu
 25. R1 racun

  Pozdrav! Molim nekoga da mi objasni razliku izmedju obicnog i R1 racuna. Hvala!
×