Jump to content

crnakava

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. poštovani, da li je dječji vrtić osnovan od strane privatne osobe dužan poštivati propise i zakone kojim se uređuju materijalna prava radnika ( plaće i naknade ) isto kao i vrtić čiji je osnivač lokalna samouprava? Vrtić se sufinancira sredstvima roditelja i lokalne samouprave ( dakle, nije na tržištu kao "čisti" privatnik). Naime, ne vidim razloga zašto bi se takav poslovni subjekt izuzimao iz obveze poštivanja prava i na kojem temelju? Molim cijenjena pravna tumačenja.
  2. Poslodavac je radniku uručio poslovno uvjetovani otkaz na koji je u zakonskom roku uložen ZZP. Poslodavac je shvatio da je otkaz nedopušten te ga sada želi vratiti na posao. Kako bi radnik trebao postupiti obzirom da mu poslodavac nije uručio nikakvu pisanu obavijest ( samo usmenu, " stavljam te na raspored od..."). Radnik je trenutno na otkaznom roku kojeg nije dužan odrađivati. Također, radnik se želi vratiti na posao ali želi biti upoznat s pravnom procedurom. Treba li tražiti "poništenje" otkaza Ugovora o radu? Treba li mu poslodavac ponuditi novi Ugovor ili se radnik može pozvati na stari? ( mislim da bi novi bio nepovoljniji). Molim odgovore što hitnije i puno, puno hvala. P.S. zahvaljujem na savjetima jer smo prema vašim uputama uložili ZZP i ,čini se, uspijeli vratiti radnika na posao. Hvala puno!
  3. Poštovani, suprug ima registriran obrt taxi prijevoza. Ja sam po zanimanju odgojiteljica ( VŠS ) i imam svjedodžbu B2 razine poznavanja stranog jezika. Sada planiram pružati usluge privatne poduke za učenike ( prema NKD ostalo obrazovanje i podučavanje ) pa me zanima da li može suprug proširiti svoju djelatnost i zaposliti me. Kakva je procedura za realizaciju istog?
  4. Upravo se o tome i radi! U trenutku kada ću podnositi ZZP stupit će na snagu novi Zakon o radu. Poslodavac je uručio otkaz po starom ZOR-u u tom trenutku važećem. Dakle, svejedno, kao što kaže G-man na koji se Zakon pozovem neću "fulati" u ostvarenju ZZP-a? Hvala i pozdrav svima, genijalni ste!
  5. Molim hitan i konkretan odgovor ako netko može pomoći, a vjerujem da može... Poslodavac mi je uručio poslovno uvjetovani otkaz pozivajući se na Zakon o radu NN 73/13. Sada planiram u zakonskom roku podnijeti ZZP. Međutim, kada ću to podnositi, na snagu će već stupiti novi Zakon o radu NN 93/14 (postaje važeći 7.8.2014. ). Mene zanima, na koji Zakon da se pozovem u Zahtjevu za zaštitu prava obzirom da se Zakon od trenutka primanja Odluke pa do podnošenja ZZP-a promijenio? Ne bih voljela "falit" zbog nekakve proceduralne pogreške. Najljepša hvala i pozdrav svima na forumu!
  6. molim pomoć; prije upućivanja na go poslodavac mi je usmeno najavio otkaz, uručio rješenje o trajanju i korištenju istog, ali ne i datum povratka na posao. U međuvremenu je upućen zahtjev za rasporedom radnog vremena. Odgovora nema ni o rasporedu rada ( povratku na posao ) ni rješenja o otkazivanju ugovora o radu. Što mi je činiti da se ne uvalim u nevolju? Nakon završetka go ići na posao i tamo "odsjediti" puno radno vrijeme ili je dovoljno da se samo pojavim? Prijaviti ga inspekciji rada? Evidenciju o radnom vremenu vodimo sami ručno, on to na kraju mjeseca samo pokupi. Kako se uopće dokazuje da si bio na poslu ako poslodavac sam vodi evidenciju? Može li me lažno optužiti da ne dolazim na posao ( nije mi dao raspored za rad na moj zahtjev ) i dati mi izvanredni otkaz? Molim brzi odgovor, hitno je!
  7. poštovani, molim hitan odgovor ili uputu, a radi se o sljedećem: poslodavac mi je uručio otkaz neutemeljenost kojeg namjeravavam osporavati ( ako se ogluši na zahtjev za zaštitu prava radnika ) pred sudom. Sada sam u dilemi: danom uručenja otkaza prestaje mi mirovinsko i zdravstveno osiguranje što ne želim jer imam mogućnost zaposliti se odmah kod drugog poslodavca. U slučaju da dobijem spor pred sudom, u što vjerujem, imam li pravo od bivšeg poslodavca tražiti zaostale plaće i povratak na posao ako me u međuvremenu zaposlio drugi poslodavac ili mi je mudrije prijaviti se na burzu i čekati okončanje postupka? Molim hitno ako netko može dati upute ili prenijeti vlastito iskustvo. Hvala!
  8. poštovani, poslodavac uručuje otkaz radniku kao tehnološkom višku. Prema mišljenju radnika, otkaz je nezakonit i namjerava uložiti zahtjev za zaštitu prava. Međutim, već mu se ukazuje prilika da sklopi novi Ugovor o radu s drugim poslodavcem. Da li je to moguće u ovakvom slučaju? Što ako stari poslodavac mora vratiti radnika na posao? Naime, prema ZOR-u trebao bi mu omogućiti otkazni rok, ali poslodavac u obrazloženju o otkazu uopće ne spominje to pravo? Da li je radnik dužan odraditi otkazni rok ili se može zaposliti kod novog poslodavca, a da mu je stari poslodavac ipak dužan platiti otkazni rok? Hvala
  9. Naravno da je moje zemljište ograđeno i održavano. No, to ne rješava problem koji stvara susjed neodržavanjem svoje parcele. Zar da gmazovima kažem: "bježite, ovo je moj privatni posjed?!"
  10. poštovani, kome se mogu obratiti da pokrene postupak zbog susjeda koji je u neposrednoj blizini moje kuće zapustio dvorište i kuću? Naime, već više od 4 godine nitko ne dolazi i ne održava zemljište te je sada postalo doslovno opasno zbog pojave gmazova. Mogu li se obratiti komunalnom redaru i na koji način kako bi oni proveli čišćenje ili natjerali dotičnog da to sam učini? Kakvi su uopće pravni postupci u ovakvim slučajevima? Napominjem da ga ne bih željela privatno tužiti. Zanima me koja je uloga komunalnih redara u ovakvim slučajevima? Hvala
  11. lijepo molim odgovor vezan uz obračun otpremnine, a situacija je sljedeća: zaposlenica ima sklopljen ugovor na neodređeno vrijeme i ugovorenu plaću od 6000 kuna brutto. Unazad godine dana zaposlenica radi u skraćenom radnom vremenu zbog njege djeteta sa smetnjama u razvoju te joj poslodavac isplaćuje polovicu plaće, a drugi dio iznosa do pune plaće isplaćuje joj HZZO. Poslodavac joj je najavio poslovno uvjetovani otkaz. Moje pitanje glasi: kako bi trebao izgledati obračun otpremnine obzirom na ove okolnosti rada u skraćenom radnom vremenu jer se bojim da će inzistirati na tome da se za obračun otpremnine uzima isplata polovice plaće. Da li je poslodavac u pravu? Da li se zaposlenica može pozvati na to da se izračun otpremnine bazira na tri posljednje plaće prije novonastalih okolnosti ( to je zapravo produženi porodiljski dopust ). Možete li me uputiti na koji čl. zakona o radu da se zaposlenica pozove? Hvala, svaki odgovor i uputa it će od koristi.
  12. poštovani, znam da je na ovu temu već napisano puno, no svaki je slučaj jedinstven, pa tako i ovaj. Molim za upute i savjet i iskustva... Kronologija događaja je sljedeća: na poslovnom sastanku poslodavac me obavještava kako me upućuje na godišnji odmor ( o tomu mi izdaje rješenje ) te će mi po isteku istog dati poslovno uvjetovani otkaz. kod poslodavca sam u stalnom radnom odnosu zaposlena više od deset godina i trenutno radim u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane brige o djetetu sa smetnjama u razvoju (tzv. produljeni porodiljski ). Još nekoliko činjenica: poslodavac je posao koji smo ja i još dvije kolegice obavljale raspodijelio na ostale zaposlenike tako da oni sada rade prekovremenu i dodatno poslove koji nisu u skladu s njihovom stručnom spremom i radnim mjestom. Dakle, radna mjesta nisu ukinuta već preraspodijeljena. Znam da je poslodavac u mom slučaju već prekršio Zakon o radu jer sam majka djeteta s teškoćama. Osim toga, nije vodio evidenciju o zaposlenicima pa mu se dogodilo da su neki dobili ugovor na neodređeno i prije proteka od tri godine, zapravo većina njih u firmu je došla daleko kasnije od mene, a moj je otkaz čista bezobzirna osveta zbog rada u skraćenom radnom vremenu. Mene zanima sljedeće: kako dotičnom poslodavcu što više "naplatiti psinu". Kokliko znam, imam dvije mogućnosti: tražiti poništenje o raskidu ugovora ili zatražiti otpremninu i poštivanje otkaznog roka. Kako se ja ne želim tamo više vratiti, da li je moguće da mu naplatim oboje i kako? Još nešto: poslodavac je u Odluci o trajanju i korištenju GO naveo od kad do kad on traje, ali nije naveo što po isteku GO. To bi značilo da ja moram po isteku godišnjeg doći na posao, ako u međuvremenu ne dobijem raskid Ugovora o radu? Da li se mogu vratiti na posao nakon podnošenja Zahtjeva za zaštitu prava i potom dati osono uvjetovani otkaz i imam li u tom slučaju pravo na otkazni rok i otpremninu? Da li je moguće otkazni rok ne odraditi, a li da ti ga je poslodavac dužan platiti ga? Da li ga imam osnove tužiti za duševne boli zog nezakonitog otkaza i kakva je praksa i iskustva potom pitanju? Naime, želim da plati što više jer je poznat po svom bahatom i arogantnom ponašanju i nepoštivanju Zakona o radu? Znam da je puno pitanja, a vjerujem da će ih biti još, no znam da ste tu da bi pomogli kao i više puta do sada. Hvala!
  13. poštovani, sklopila bih ugovor o najmu zeljišta na korištenje na 5 godina bez novčane naknade. Moja obveza, u smislu naknade za korištenje, bila i održavanje istog ( sada je zapušteno) . U naravi je to zemljište dvorište i voćnjak, a ja bih ga koristila za ispašu domaćih životinja. Da li je to potrebno navoditi u Ugovoru? Molim Vas, koji je najpovoljniji oblik sklapanja takvog Ugovora za obje ugovorne strane, tj. da se on, u slučaju potrebe, može raskinuti bez sudskog postupka? Možete mi neku šprancu staviti? Hvala! P.S. Cijenim Vaš forum i moram priznati da mi je već dosta pomogao u rješavanju različitih pravnih problema.
  14. poštovani, prije 23 godine osoba je završila srednješkolsko obrazovanje u Sloveniji, dobila svjedodžbu na osnovu koje se zaposlila u Hrvatskoj prije 20 godina. Sada je u firmi traže da donese svjedodžbu jer im "ovo nešto nije jasno". Molim Vas, na kome je teret dokazivanja ili usklađivanja ako znamo da je u ondašnjoj državi ( Jugoslaviji ) sve bilo u skladu sa Zakonom. Da li je uopće moguće nostrificirati ili uskladiti svjedodžu ( dakle, srednja stručna sprema) s današnjim sustavom obrazovanja i tko to radi? Važno: svjedodžba nije krivotvorena! Još jedno podpitanje: smije li poslodavac radniku uručiti otkaz, ako smatra da svjedodbža nije usklađena sa Zakonom ili mora prvo zatražiti nostrifikaciju. hvala, svaki odgovor ili iskustvo bit će mi korisno
  15. poštovani, prije svega zahvaljujem na dosadašnjem konkretnom i brzom savjetovanju, puno ste mi pomogli.Evo nove dileme: imam potpisan ugovor na neodređeno vrijeme za radno mjesto koje odgovara mojoj stručnoj spremi i samoj naravi posla. Međutim, poslodavac mi je ponudio, odnosno dao rok od nekoliko dana da potpišem aneks ugovoru u kojem me želi degradirati jer me želi prisiliti da radim poslove koji ne odgovaraju mojoj stručnoj spremi, radnom mjestu i, naravno, plaći. Istovremeno u firmi i dalje postoje radna mjesta za koje imam potpisan ugovor na neodređeno, a zaposleni su ljudi na određeno vrijeme. Moje pitanje glasi:može li me (smije ) poslodavac prisiliti da potpišem takav aneks koji je za mene nepovoljan i kako se zaštiti u tom slučaju? Treba li mi, ako nema više mog radnog mjesta, dati otkaz kao tehnološki višak? Ako ne pristajem na potpis aneksa, kakve su moguće sankcije za mene? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija