Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

qwerty7

Korisnik
 • Broj objava

  8
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Jedna nekretnina, dva tereta

  Dva jednostavna pitanja za one koji znaju. 1.) Na teretovnici su upisana dva tereta (kredita) i po onom koji je kronološki prvi podignut je pokrenuta ovrha i sada ide dražba. Drugih tereta na teretovnici nema. Nekretnina ide na dražbu i u spisu piše: "Prodajom ne prestaju stvarne služnosti, stvarni tereti i prava građenja, kao niti osobne služnosti koje su u zemljišnoj knjizi upisane prije prava radi čijeg se namirenja ovrha provodi (čl. 87. st. 1. OZ-a). Ostale osobne služnosti i stvarni tereti prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi (čl. 87. st. 3. OZ-a)." To znači da će se po završetku ovrhe, ovaj koji je pokrenuo istu, namiriti koliko može iz novca dobivenog dražbom, a ovaj drugi kreditor, što mu ostane; odnosno onaj tko kupi nekretninu dobiva čistu nekretninu bez ijednog tereta? 2.) Na posjedovnom listu osoba A ima 3/4, a B 1/4. Na vlastovnici B je 1/1. Što to znači za mene kao kupca i imam li razloga pribojavati se ičega?
 2. Kupovina nekretnine koja je dijelom nelegalizirana

  Hvala na brzom i detaljnom odgovoru! Toga sam se donekle i pribojavao jer samo komplicira stvari, a ima i posla oko provjeravanja svega toga u šumi zakona, propisa, odredbi i pravilnika; evo već zadnjih 7 sati proučavam stvari s kojima se prvi put u životu susrećem... Sad imam još par pitanja s detaljima, pa bi već možda trebalo angažirati nekoga tko bi mi odgovorio na sva pitanja? Ako da, može neki konkretan prijedlog koga? (Može i na PP.) Najviše me zanima koliko viša bi bila cijena (okvirno) takvog zahtjeva u redovnom postupku, za recimo 55 kvadrata na 110 i može li se negdje provjeriti je li zahtjev za legalizacijom te nekretnine predan, a bez posjedovanja urudžbenog broja? Može li i neka preporuka na što biti posebno oprezan kod ovakve kupovine i na što bi još trebalo obratiti pozornost, ili je sve ostalo kao kod normalne kupovine gdje je sve čisto?
 3. Izgleda da sam konačno i ja našao svoja 4 zida, ali za sada ima dva ALI: 1.) Kuća nije u cijelosti legalizirana, štoviše, kako stvari stoje cca. 2/3 kuće nisu ako sam dobro vidio. S obzirom da su rokovi za predaju zahtjeva prošli, zanima me koliko šanse ima ova fora proći i koga je zapravo najbolje pitati: 1.1.) Ako kupim takvu kuću i ne legaliziram, što stvarno riskiram? Čisto sumnjam da će neka služba jurišati s bagerima, ali opet, kad državi zatreba novaca...... 2.) Kad sam gledao zemljišta, vidio sam da u nekima piše kolika je dozvoljena gradnja kuće (tipa 500 m2 zemljište i dozvoljena gradnja 300 m2). Kako provjeriti je li ovo nelegalizirano proširivanje poštovalo to načelo i dopuštene dimenzije i što ako npr. nije? 2.1.) Pod pretpostavkom da mi nekim slučajem i pristanu naknadno zaprimiti zahtjev za legalizaciju, a napravljena je veća kvadratura kuće nego je dozvoljena, što onda? Svejedno mogu legalizirati i sve 5 ili što?
 4. Opomena pred ovrhu, brisanog poduzeća?'??

  Samo što će ovršiti..?
×