Jump to content

VestaHR

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. iako je off-topic molim za savjet - osoba A je po pravomocnoj sudskoj presudi duzna isplatiti stetu, sudske troskove i zatezne Kamate, Ista je nezaposlena i ne posjeduje imovinu. No do nedavno bila je u braku s uspjesnim poduzetnikom koji je svoju tvrtku osnovao nakon sklapanja braka te je ona dio bracne stecevine. Da li se moze izvrsiti ovrha nad bracnom stecevinom ako nije doslo do njene podjele? Da li se mogucer umijesati u eventualnu parnicu zbog podjele bracne stecevine zbog naplate potrazivanja prema jednom od vlasnika? Unaprijed zahvaljujem.
  2. Po pitanju utroška vode postoji jednostavno rješenje - ugradite vodomjer i svaki mjesec upravitelju zgrade pošaljite očitanje potrošnje vode - vama će naplatiti prema potrošnji - a ostatak će se dijeliti na ostale stanare. Vodomjer i priključci koštaju max 200 kuna a majstor vodoinstalater u fušu će vam to napraviti za 50 EUR-a (ja sam vodu za cijelo kupatilo napravio za 150 EUR-a).
  3. Dakle nisam pravnik ali mislim da je situacija slijedeća: Ozajednice. Sud će vjerovatno najprije razmotriti mogućnost diobe zgrade (pri čemu će zatražiti elaborat ovlaštenog građevinskog vještaka). U toj diobi mogiće je da vještak kaže da je ista moguća uz određene adaptacije na vašem dijelu (napr. izgradnja dimnjaka, regrađivanje prostorije, ugradnja kupatila i sl? - troškovi se dijele na sve suvlasnike). Dio zgrade će biti zajednički (dvorište, stepenište, potkrovlje - dakle situacija slična kao i u stambenim zgradama sa više stanova i sve što uz to ide).Ukoliko su troškovi takvih zahvata previsoki ili je zgrada takve da ju je nemoguće podijeliti, tada sud može odrediti sudsku prodaju nekretnine i isplatu suvlasnicima nakon odbitka troškova. Vi u sudskom procesu možete tražiti od druga dva suvlasnika naknadu za učinjene troškove investicija (ne i redovitog održavanja zgrade). Kako je sudska prodaja najgore rješenje jer se tako dobije najmanje novca uvjek je moguće da ćete se u toku procesa sa suvlasnicima moći nagoditi - da otkupite njihov dio po realnoj cijeni (koju će opet procijeniti ovlašteni sudski vještak uzimajući u obzir i vaša ulaganja u poboljšanja kuće koja možete dokazati)ili da oni otkupe vaš dio. I najvažnije - takav proces potrajati će dugo i sve dok se okonča vi ćete i dalje u kući stanovati. Ostala dva suvlasnika mogu i prodati svoje dijelove (bez etažiranja) ako ih je netko spreman kupiti kao takve (vjerovatno ce se naci kupac ako cijena bude 30 do 50 % niza od realne - tada ce novi kupac preuzeti teret rjesavanja problema sa vama, sto moze biti neugodno, ako je novi kupac spreman u tome krsiti zakone). Time sto vi ne zelite prihvatiti prodaju niti otkupiti nekretninu od ostala dva suvlasnika vi biste ih prakticno onemogucili da slobodno raspolazu svojim vlasnistvom sto nije u skladu s ustavom itd. Pokusajte uzeti vještaka pa ozvršiti procjenu vrijednosti nekretnine a onda ponudite ostalim suvlasnicima otkup - ako dobro pripremite ponudu mozete dobiti povoljniju cijenu od procijenjene - predstavite im da se radi o dvije mogucnosti - da odmah dobiju novac (manji od onog koji zele ali odmah je odmah) ili dugotrajni sudski postupak uz visoke troskove (parnice se placaju prema vrijednosti nekretnine - potražite sudske cjenike na internetu i predočite in ih - ljudi često nisu svjesni koliko će ih to koštati dok ne dođu kod advokata da plate prvo ročište pa se šokiraju kad dobiju račun na par tisuća kuna, vjestaci su skupi, takve parnice traju duuuugo) i na kraju sve moze zavrsiti sudskom prodajom kuce (na dražbi) pri čemu će svakom ostati još manje kad se odbiju sudski troškovi.
  4. Stanujem u starom dijelu naselja gdje su se po starim običajima kuće gradile na rubovima parcela i naslonjene jedna na drugu. Moja kuća se užom stranom naslanja na susjedovu. Dvorište ispred obje kuće je jedna parcela u vlasništvu moje mame (5/8) i njene redbine (3 x 1/8). Dio dvorišta ispred susjedove kuće je u njegovom posjedu a ostatak u mom. ja prolazim preko dijela u posjedu susjeda do glavne prometnice a on preko dijela u mom posjedu do svog vrta. Nasuprot nasih zgrada nalazi se kuce drugog susjeda koja je takodjer napravljena tako da je straznji zid i jedan bocni zid na granici spomenute parcele. Otprilike 70% duljine zida nalazi se uz dio parcele u mom posjedu. Taj drugi susjed namjerava na svojoj zgradi raditi fasadu. To može samo ako postavi skelu u moje dvorište. Koliko mi je poznato ja moram istom dozvoliti radove na popravku svoje nekretnine (da li je to tako?). No smatram da imam pravo prije pocetka radova, u pismenom obliku dogovoriti način i trajanje izvođenja radova (na pr. radno vrijeme, način odvoza građevinskog materijala, zaštitu od prašine postavljanjem jute, zaštitnu ogradu jer se u dvorištu igra moje dijete itd.), naknadu zbog smetanja posjeda te polog radi osiguranja vracanja moje nekretnine u prijasnje stanje. Molim za misljenje da li imam pravo to zahtijevati ili susjed moze raditi kada i kako hoce? Koja je pravedna visina naknade? Da li netko ima slična iskustva napr. s nekim vecim investitorom i kako je to regulirano? Unaprijed zahvaljujem.
  5. Dakle, odmah se ograđujem jer nisam pravnik. No mislim da za dobivanje građevinske dozvole građevinska parcela mora imati osiguran prilazni put širine 3 metra odnosno širine 7 metara ako se želi graditi objekat sa više stanova. Pravilo služnosti ne daje pravo na prilaz širine 3 metra već na pravo prolaza do svoje parcele (pješke - ne vjerujem da se može prolaziti s vozilom) odnosno jedini način da zadovoljite zakone je da ili kupite put širine 3 metra ili sa susjedima ugovorom rješite pravo korištenja puta širine 3 m. Ako ne žele pristati ne možete ih prisiliti. Razlog ovakvog zakona je građevinska mafija koja i ovako gradi kuće kojima su prilazi kozje staze , neuređeni putevi i sl. (nazalost imam iskustvo kolege s posla koji je kupio stan u novogradnji i koji cim pocne padati kisa mora izvuci auto na glavnu prometnicu jer nema sanse da se po razmocenom blatnjavom putu uz nagib terena 15% izvucete do glavne ceste ako nemate terenac s pogonom na sva cetiri kotaca).
  6. Susjedova kuca nalazi se sa straznjom i bocnom stranom na samoj granici mojeg dvorista. Nakon adaptacije kuce oborinska voda sa straznjeg dijela krova iz oluka pada na moje dvoriste. Prije adaptacije oborinska voda je bila iz oluka sprovedena s cijevi na fasadi susjeda u njegovo dvoriste ispred kuce. Ja smatram da se ponovno mora izvrsiti isto rjesenje jer svatko mora svoje oborinske vode voditi u svoje dvoriste. Isti susjed ja vanjsku klima jedinicu stavio na zid svoje kuce iznad mog dvorista (naime zid kuce je na medji tako da se klima jedinica nalazi na oko 3 m visine iznad mog terena), te tvrdi da to ima pravo dok ja smatram da nema. Da li sam u pravu?
  7. Da li trgovacko drustvo sa predmetom poslovanja kao nize navedeno smije prodavati gotove ugovore ili se to smatra nadripisarstvom. http://www.poslovniforum.hr/ Predmet poslovanja - djelatnosti - Računalne i srodne djelatnosti - Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja - Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem - Promidžba (reklama i propaganda) - Raznovrsne poslovne djelatnosti, d.n. - Trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu - Konzalting u podričju investicija, te izrada predinvesticijskih i investicijskih studija i njihova ocjena POSLOVNI FORUM društvo s ograničenom odgovornošću za informatiku i poslovne usluge Pravni oblik; društvo s ograničenom odgovornošću Registracija kod trgovačkog suda u Rijeci, registarski uložak broj 040175091 Izjava o osnivanju društva sastavljena je dana 09. kolovoza 2002. godine. Temeljni kapital 22.000,00 kn uplaćen u cijelosti Sjedište; Drage Gervaisa 37, 51000 Rijeka, Hrvatska Uprava društva: Damir Međurečan, direktor Registrirani prijevod tvrtke: BUSINESS FORUM, information technology and business services Ltd. Matični broj Poslovnog foruma d.. (za račune); 1657461 OIB: 32457319167 Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija