Jump to content

ZastoJa

Korisnik
  • Broj objava

    520
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ZastoJa objavio

  1. 1. da bi dobio 100% plaće HZZO ti mora "priznati" ozljedu, ne dobivaš automatski pravo na 100% 2. HZZO će tražiti zapisnik o inspekcijskom nadzoru ako se radi o težoj ozljedi (o čemu se, sudeći po tvom opisu, vjerojatno radi) 3. Da li je inspektor uzimao tvoju izjavu? Ako nije, možda nadzor nije ni učinjen (ako pak je učinjen, a ti nisi njemu osobno dao svoju izjavu, onda je učinjen van pravila, pa...) 4. Ako si ozljedu zadobio na način što nisi radio "dužnom pažnjom" - a što treba utvrditi inspektor - može se dogoditi i da ti ne priznaju ozljedu. Itd. Ako je ozljeda priznata, dobiti ćeš i sve zaostatke plaće, kako ti je netko napisao, nekad to traje. Ovisi od slučaja do slučaja, nije uvijek sve jednostavno, pogotovo ako poslodavac i/ili inspektor ne odrade svoje, pa ne može ni HZZO. Uključeno je više javnopravnih tijela, a sve ima svoje rokove, tako da....
  2. Ne vjerujem da su se problemi pojavili tek nakon 6-7 mjeseci. Napišite točno što i kako, pa ću Vam dati savjet Vama u korist. Kažem, ne vjerujem da je tek sad problem - niste za vrijeme radnog odnosa uopće zbog toga išli liječniku ni opće prakse ni ijednom? Ako jeste - ima nade. Ako niste - nema. Ali uvijek možete probati, pitanje je želite li se "kačiti" i boriti ili ne. Ima postupaka koje možete još uvijek poduzeti.
  3. "Nalaz" prije zaspošljavanja ne znači ništa. Vi imate svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti na kojoj piše za što ste zdravstveno sposobni, nitko Vam nigdje nije na tom pregledu "ispitivao" koljeno. I vjerojatno piše da ste zdravstveno sposobni, inače Vas ne bi ni zaposlili. I ne, nije obveza ići na pregled prije zapošljavanja, ovisi o poslu koji ćete raditi. Tu treba puno više detalja iznijeti da bi se vidjelo da li ćete išta postići žalbom ili ne. Ali iz onog što ste napisali, ja bi rekla da se kod Vas dogodilo nešto što se smatra "predispozicijom" za ozljedu, pa zato ozljeda nije priznata. Ili ste radili nešto što niste trebali ili ste radili na krivi način ili Vam nije u opisu posla, ili, ili...ima tu puno elemenata. A najvažnije je što je napisao inspektor u zapisniku o očevidu (ako je napravljen očevid, ima obvezu jedan primjerak dostaviti vam inspektor ili poslodavac) - ima li propusta od Vaše strane u primjeni pravila zaštite na radu? Ako je napisao da ima - onda ima. I ne može Vam biti ozljeda ni priznata. Kažem, premalo ste napisali.
  4. 1. da 2. da - ako je zaposlen za puno radno vrijeme, uvjet je da njegov "puni" poslodavac da pisani pristanak da radi još i kod Vas nakon svog radnog vremena...e sad samo nisam sigurna točno koliko sati, a trenutno nemam vremena to pogledati (mislim da 8 sati tjedno, ali može biti da sam u krivu) Pogledajte Zakon o radu, rijetko tko će to pročitati, a zbilja sve u njemu piše. Nadalje, za ovog drugog radnika, ja bi Vas upozorila da i za njega morate imati svu papirologiju što se zaštite na radu tiče, on je (i) Vaš radnik, bez obzira što radi puno radno vrijeme kod drugog poslodavca.
  5. Da, zadržava sva prava koja su bila (povoljnija) prije ozljede - plaća, godišnji itd.
  6. Ako Vam išta znači - nisam imala iskustvo da HZZO ne prizna ozljedu kad se zbilja ima pravo na nju, niti da se uvažila žalba. Ja sama sam imala ozljedu pri odlasku s posla, ali kako sam išla autom u trgovinu usput i malo skrenula s redovnog puta - nisam ni prijavljivala, ne bi imalo svrhe, iako je bilo unutar 10minuta od kraja radnog vremena.
  7. Napisali ste da ste se poskliznuli na stepenici U STANU. Ako ste tako i izjavili za HZZO nije ni čudno što Vam nisu priznali ozljedu na radu, jer ona znači put DO posla, činjenično - ako ste se poskliznuli u svom stanu, to nije put do posla. Ako ste se poskliznuli silazeći niz stubište u zgradi u kojoj živite - onda je. Samo - sad izjavu ne možete mijenjati, ako Vam je to palo na pamet. Ažurirano Ne mogu urediti odgovor... Uglavnom, svaka riječ igra ulogu. Trebala bi točno znati gdje ste pali i što točno ste napisali u izjavi, da bi Vam rekla imate li osnove žaliti se ili ne. Iz ovog što vidim - ne.
  8. Još nešto - da li je praksa da odvjetnik preslike svih dokumenata koje ima, zahtjeve, dopise - da klijentu? Ako ne, imam li pravo to tražiti od odvjetnika? U krajnjoj liniji, ako prijeđem nekome drugome, jasno da trebam sve dokumente, ne samo dio koji mi je eventualno bio proslijeđen.
  9. A-ha...hm, dobro, vidjeti ćemo kako će to ispasti. Hvala.
  10. Svjesna sam ja toga da oni znaju da su krivi, zato i ne odustajem, iako se oglušavaju na mene. Još nešto - zastara. Imam tri godine za potraživanja iz radnog odnosa, jel? Dakle, bez obzira na te neke prepiske među odvjetnicima, otkad se računa tri godine, od prvog dana nakon završetka tog radnog odnosa ili? Pitaj u slučaju da ja iscrpim sve vansudske mogućnosti, pa za sad to stavim ad acta, a onda ih ipak tužim za godinu-dvije, da li ću to moći ili ne? Od radnog odnosa je inače prošlo pola godine cca.
  11. Tako sam i mislila, samo provjeravam. Ali račun za popravak, tih 1200kn mora platiti ili ne?
  12. Sama činjenica da suprotna strana nudi nagodbu očito upućuje na to da je svjestan da je dužan. No, nigdje to ne navodi u dopisu....odvjetnik suprotne strane u dopisu negira sva moja potraživanja, proglašava ih izmišljotinama i sl. (naravno, ja imam dokaze da sam u pravu), ali na kraju nudi nagodbu kako kaže "u svrhu izbjegavanja sudskog procesa". Dakle, mogao bi taj dopis ipak nećemu poslužiti na sudu?
  13. Da li je dopis odvjetnika suprotne strane na bilo koji način obvezujuć ili nije, budući nije bilo nikakvog sudskog procesa? Konkretno, ako odvjetnik napiše: predlažemo nagodbu ili napiše: isplatiti ćemo vam 20 000kn odštete....i slično. A onda ništa od toga ne napravi i oglušuje se na sve daljnje postupke mog odvjetnika već tjednima. Može li se tu išta ili je tužba jedini način?
  14. Ah, pa 3 i pol godine je star tv, garancija je 2012. istekla.
  15. Bratu se Panasonic star 3 godine sporo palio, u smislu da se sporo pojavljivala slika, uglavnom, nešto što se prije nije događalo. Odvezao ga je tamo gdje je i kupio, oni su ga dali dalje serviseru u Zg, serviser javlja da je tv riknuo do kraja kad su ga popravljali, za baciti je, nema spasa. Brat ne želi platiti 1200kn račun. Ili nek poprave ili daju drugi tv ili on ne da novce. Ja bi drugačije postupila, no ono što sad tražim je neki savjet, kako bi trebalo postupiti. Tv je još u Zg-u, dakle, nije ništa preuzeto.
  16. Ne mogu nigdje naći....postoji li zakonski rok do kojeg poslodavac mora radniku dostaviti Potvrdu o isplaćenom primitku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu za prošlu godinu? Netko mi je rekao da postoji propisano da je to do kraja siječnja. Pa molim ako netko zna točno.
  17. ZastoJa

    Volontiranje

    Mene zanima "pravna" strana volontiranja. Naime, volontirala bi u nečem tipa Caritas, slično, uglavnom to nešto vodi franjevačka mladež. Ja nisam dio FRAME, niti ne želim biti, samo bi volontirala kod njih. Nisam se još raspitivala o ičemu, osim što znam da oni na to pristaju. E sad, ja sam nezaposlena. Ne namjeravam ikakvu korist vući od tog volontiranja, naravno, ali - ako ima nešto što trebam imati/obaviti/ako mogu dobiti kakve beneficije na to - zašto ne iskoristiti! Pa ako me netko može uputiti....nadalje, kako se uopće regulira to volontiranje? Znam da postoji nekakva knjižica ili nešto slično...uglavnom, kad već volontiram i trošiti ću vlastiti benzin na to, ne bi htjela da me se iskorištava ili da ne ostvarim prava koja eventualno imam zbog toga. Imate kakve naputke, molim?
  18. Naišla na ovo...da, forum je na dobrovoljnoj osnovi. Naravno. No, ako već netko "pomaže" trebao bi to i činiti, ili? Ili barem vjerovati da to čini. No, kao i u mojoj struci (zaštita na radu) ima onih koji se ne bave pravom iz nekog interesa za "pravdu" ili jer žele pomoći ili jer su plemeniti ili sličan pozitivan razlog, nego im je još i zabava nekog zakinuti ili slično (osjetila na vlastitoj koži virtualno i u stvarnom životu, financijski i ) - "kako sam ju sad dobro zeznuo"-stav. Pa još ako se to radi za vrijeme radnog vremena da ne bude dosadno - još bolje, jel. Ja sam isto više pomoći našla na drugom jednom forumu - što je stvarno paradoks, ako uzmemo u obzir da taj drugi nije pravni forum - nego ovdje, čak se ne sjećam da mi se tu uopće pomoglo, ali odmoglo se je. Ne znam samo kaj se uporno javljam - to svakako nema veze sa legalisom, moj je osobni problem (sigurno ima veze sa djetinjstvom ). Ali zato više ne čitam poruke, a i rijetko dajem savjete čak i kada su iz mog područja (jer, eto, nisam stručna ni zašto, pa ni ono što je struka meni, a ne pravnicima), eventualno pročitam postove koji su odgovori na moja pitanja. Uj, isprika potočnici - ona mi je jako pomogla oko nečeg, ali nije bilo pravno pitanje, pa sam smetnula s uma. Oprosti.
  19. Mene zanima da li postoji neko "univerzalno" pravilo o tim dodacima na Go ili ako ih poslodavac nije propisao ili nema pravilnik o radu, onda ih niti ne treba imati? Mene bivši poslodavac traži da mu ja izračunam koliko dana GO-a neiskorištenog mi je još dužan, no kako da to izračunam, ako Pravilnik o radu nikad nisam vidjela, rješenje o GO-u nisam dobila, pa ni nemam pojma koliko bi dana dobila? A znam da postoji Pravilnik i da postoje dodaci, jer sam vidjela tuđa rješenja (rješenja su dobivali samo oni na neodređeno). Odvjetnik kaže da ako nemam rješenje, poslodavac ima pravo računati samo 4 tjedna. Meni to nema smisla - poslodavac je u prekršaju jer mi nije dao rješenje, sad mu to još na ruku ide? Neke ideje?
  20. Ja ne živim za dan, ali niti ne očekujem da će doći - kada ćeš ti prestati pisati osobne komentare na moje postove. Ako te iritiraju, preskoči ih, briši ili štoveć. Mogla sam i drugi nick otvoriti, ali mi je to bezveze (i da, svi znamo da se to može i bez da admini skuže). Ja nemam zaleđe koje bi mi omogućavalo sigurnu fotelju niti da se ne moram brinuti oko stvari koje navodim u postu - ovo kaj sam napisala mi se doslovno događa. Inspekcija ga je kaznila nakon što sam ja otišla (znam to činjenično i to u jako velikom iznosu), a napismeno od njegovog odvjetnika imam da će me teretiti za štetu koju je poslodavac zbog toga pretrpio jer sam ga ja, kao prvo, prijavila (što nisam, ali sam mu prijetila prijavom jer mi nije isplatio cijelu plaću i pritom sma mislila na inspekciju randog prava, a ne ovu od koje je kažnjen i koja sa radnim pravom veze nema), što je namjerno izazvana šteta, a kao drugo jer ima te propuste jer ja nisam radila svoj posao, navodno. Dopis mi je valjda poslan u svrhu da me se spriječi od daljnjih prijava koje ionako nisam napravila. I još traži očitovanje i kaj ja znam kaj sve ne....
  21. Dakle, ako radnik pisanim putem stalno upozorava poslodavca da krši zakon (sam radnik ga ne krši, ali mu je radno mjesto takvo da ima uvid u to da poslodavac krši) i da će u slučaju inspekcijskog nadzora zasigurno pretrpjeti sankcije - može li taj radnik biti doveden u situaciju da nadoknađuje štetu poslodavcu prema ZOR-u čl.99 )ako inspekcijski nadzor utvrdi nepravilnosti i kazni poslodavca) jer je radnik trebao spriječiti propuste poslodavca budući je znao za njih? O specifičnom području, zakon iz tog područja kaže da je uvijek odgovoran poslodavac. (radnik je zbog tog čak i dobio otkaz, jer je previše poslodavcu "mljeo")
  22. Pa kaj se ne ide po novom u ovrhu preko bilježnika bez sudskog procesa? I bez inspekcije?
  23. Naknade vezane uz plaću, konkretno, godišnji odmor - se isto mora isplatiti u roku koji stoji u ugovoru za isplatu plaće (5. u mjesecu), ili se "mora"/"može" držati poslodavac roka iz ZOR-a o 15.om u mjesecu?
  24. U kojem roku od zaprimanja prijave mora inspekcija onome tko je prijavio poslodavca odgovoriti? Našla sam podatak o 30 dana, ali navodno je to nepisano pravilo, roka nema. I još nešto - da li inspekcija ako utvrdi nekakve propuste koji spadaju u teže prekršaje, po defaultu podnosi prijavu sudu ili jedino ako poslodavac ne otkloni propuste ili samo ako onaj koji je prijavio poslodavca to traži ili ...?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija