Jump to content

onna1

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim vas pravno mišljenje i pomoć. Pravna osoba u kojoj sam ja tajnica potpisuje 01.01.2009.godine sa firmom X ugovor o najmu aparata za vodu i dostavu vode. Ugovor potpisujem ja iako nisam ovlašteni potpisnik firme. Naknadnim (naravno jer sam glupa) čitanjem ugovora vidimo kako je taj ugovor jako nepovoljan za nas. Naplaćena nam je kaucija za prazne boce u iznosu od 60,00 kn/kom, Sanitacija i servis aparata po njihovom zahtjevu svaka 3 mjeseca se naplaćuje 222,00 kn + PDV. Isporučuju nam svakakve vrste voda samo ne izvorske. Ugovor s trajanjem 60 mjeseci. U međuvremenu ugovor preuzima firma Y (jer je X u blokadi) i ona nastavlja s dostavom vode (to su isti ljudi samo druga firma) a na kraju to isto radi firma Z (jer je Y u blokadi) koja nam je samo jednom isporučila vodu i to kad smo već poslali obavjest da ne želimo obnoviti ugovor koji je istekao 01.01.2014. 12.12.2013.upućujem obavijest firmi Y da ugovor ističe 01.01.2014. i nemamo ga namjeru produžiti. Obavijest poslana preporučeno na adresu istaknutu na zaglavlju njihovih računa. Obavijest nam se vratila za naznakom obaviješten, nije preuzeo pošiljku. Isti dopis šaljem firmi X 18.12.2013. Od njih mi se vratila povratnica ali nikakav odgovor nismo dobili. Tek 16.01.2014. od firme Y dobivam e-mail u kojem piše da im je proslijeđen dopis koji sam uputila firmi X pa me moli ako želim da isti pošaljem njima ali na adresu .... što sam i napravila 17.01.2014. Dana 05.02.2014. od firme Y dobivamo dopis kojim nas obavještavaju da se nismo držali roka od 30 dana prije isteka ugovora da bi prekinuli ugovor i oni računaju da je isti ugovor produžen na daljnjih 60 mjeseci i šalju nam račun na više od 26.000,00 kn u čemu je zaračunana sva voda i sanitacije što bi potrošili u slijedećih 60 mjeseci ili da im platimo oko 6.500,00 kn za vodu koju nismo potrošili a trebali smo u prethodnih 60 mjeseci i produžimo ugovor na daljnjih 60 mjeseci. Ispričavam se na ovako dugom postu, ne znam koliko sam bila jasna ali da li je ovo moguće. Da li su ovakvi ugovori pravno utemeljeni?
  2. U ugovoru se spominje da poslodavac "stječe pravo uslijed procjenjenog neadekvatnog učinka odbiti destimulativni dio od osnovne plaće, uključujući i odbitak utvrđene eventualne štete prouzrokovane nemarom..." međutim u toku radnog mjeseca nije bio nikakav događaj koji bi se mogao tako objasniti a uz odbitak tj. destimulaciju od 20% nije išlo nikakvo obrazloženje. Ne radi se samo o jednom radniku nego o većini, jasno nam je da je to smanjivanje plaća samo drugačije upakirano. Dakle, vi mi predlažete zahtjev za zaštitu prava. Kome se taj zahtjev podnosi, upravi firme ili sudu?
  3. Ugovorom o radu je predviđena destimulacija plaće. Zanima me da li poslodavac treba obrazložiti odluku o destimulaciji ili tako samoinicijativno iz mjeseca u mjesec polagano smanjivati plaću.
  4. Kako se računa godišnji odmor oko je radnik prijavljen na 40 sati tjedno npr. 20 dana GO, uračunava li se subota ili ne. Da li je plaćanje GO propisano ZOR-om, mislim na prosjek plaće u nekom vremenskom periodu ili sl.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija