Jump to content

Totalna Parezija

Korisnik
 • Broj objava

  88
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dobio sam privremeno porezno rješenje u kojem piše da će se povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak izvršiti na račun XXXX - budući da se radi o nezaštićenom računu, mogu li od porezne uprave tražiti da povrat isplati na drugi račun, tj. na zaštićeni račun?
 2. Koliko su važne, ako uopće jesu, ocjene na doktorskom studiju? Ima li se smisla "boriti" za višu ocjenu (npr. trošiti vrijeme i snagu na spremanje za sljedeći rok, ako si na prethodnom položio s nižom ocjenom), ili je položeni ispit jedino važno postignuće? Budući da je doktorski studij posljednja stepenica u obrazovanju, ocjene najvjerojatnije u budućnosti neće biti mjerilo/uvjet za upis nekog drugog studijskog programa, ali možda bi u nekim drugim situacijama mogle biti relevantne. (zapošljavanje, javljanje na neki drugi natječaj...) Što mislite? Imate li podatke o tome da su ocjene s doktorskog studija bile kriterij za nešto?
 3. Odvjetnički vježbenik

  Svaka čast, Arya, to se zove Stav!
 4. Zakon o pravosudnoj akademiji (aktualne izmjene)

  Nisam uspio popratiti aktualne izmjene, ali koliko sam shvatio ide se na to da će sad i savjetnici morati polagati završni ispit u Državnoj školi, a ne samo dužnosnici. Znači li to da će postojećim savjetnicima biti dan neki rok u kojem mogu položiti ispit, kako bi ostali u službi? I što je s onima koji će tek postati savjetnici, hoće li morati ispit polagati unaprijed ili tek nakon što budu primljeni...?
 5. Snimka prijetnji smrću

  I moja iskustva govore da se prihvaća. Bilo kako bilo, ovo što je DrAnte opisao bit će sigurno prihvaćeno.
 6. Nesvjesnost odvjetnika

  hahaha, vjerojatno se radi o lapsusu calami (nesAvjesnost odvjetnika), ali fora je jer se radi o bitnoj razlici - kad nesavjesnosti bi se radilo (i) o subjektivnoj, a kod nesvjesnosti samo o objektivnoj odgovornosti ja mislim da u praksi susrećemo i jedne i druge - i nesvjesne, i nesavjesne
 7. Služnost puta - smije li vlasnik poslužne nekretnine zabraniti popravljanje puta?

  Ako sam Vas dobro shvatio, iz ovog što ste napisali proizlazi da vlasnici povlasne nekretnine imaju pravo betonirati prolaz? (unatoč ugovornoj odredbi koja zabranjuje radove bez suglasnosti druge strane)
 8. Postoji ugovor o osnivanju prava služnosti puta. Sklopili su ga bivši vlasnici povlasne i poslužne nekretnine, (što i nije bitno s obzirom na činjenicu da ugovor obvezuje/ovlašćuje i buduće vlasnike obje nekretnine) kako bi se povlasnoj nekretnini uopće moglo pristupiti, budući da se radi o jedinom prilazu povlasnoj nekretnini. Temeljem tog ugovora predmetni put se godinama koristi kao prilazni put povlasnoj nekretnini - i kao pješački put, i kao put za automobile. Problem nastaje u trenutku kad vlasnici povlasne nekretnine put betoniraju s ciljem da bude prikladniji za prolaz vozila. Vlasnici poslužne nekretnine se bune i traže da se put vrati u prijašnje stanje. U ugovoru o osnivanju prava služnosti postoji odredba koja na predmetnom prilaznom putu eksplicitno zabranjuje bilo kakve radove bez pitanja/suglasnosti vlasnika poslužne nekretnine. E sad, zanima me da li takva ugovorna odredba proizvodi pravni učinak, tj. može li se uopće tako nešto ugovoriti, jer se njome zapravo onemogućava izvršavanje ovlaštenja (prolaz) radi kojeg se ugovor uopće i sklapa, tj. bojkotira se sam institut služnosti puta - naime, kako bi put (p)ostao prohodan nužno ga je održavati tj. dovesti/dovoditi u stanje u kojem se može prolaziti normalno, a ne uz gomilu poteškoća. Zanima me kako se ta ugovorna odredba interpretira tj. koliko se široko tumači "zabrana radova" - po meni bi se to trebalo odnositi na veće i nepotrebne radove, ali ne i na radove koji imaju svrhu da omoguće održavanje puta u stanju pogodnom za prolaz.
 9. OIB stranaka nije naveden u tužbi

  Ovo i mene zanima, s tim da pitanje proširujem na kaznenopravno područje - recimo da u privatnoj tužbi povodom kaznenog djela protiv časti i ugleda nije naveden OIB okrivljenika, kako će sud postupiti?
 10. Povećanje plaća u pravosuđu

  Pretpostavljam da je i s državnoodvjetničkim savjetnicima identična situacija. Mislim da je to jako mala plaća za tu poziciju.
 11. Povećanje plaća u pravosuđu

  U kontekstu najavljenih povećanja plaća u pravosuđu - kolika je trenutno plaća sudskog savjetnika, a kolika će biti nakon povećanja?
 12. Snima se dokumentarni film. Smije li se u dokumentarni film uvrstiti sadržaj objavljen na YouTubeu (naravno, uz navođenje izvora sadržaja tj. korisnika koji ga je snimio i uploadao na YouTube) ? Radi se o javno dostupnom materijalu, a autori nam nisu dostupni.
 13. Ostavinska rasprava - odgoda

  Ostavinska rasprava zakazana je u prosincu 2018. Svi na raspravu pozvani nasljednici žive i rade u inozemstvu pa su javnom bilježniku zajednički uputili podnesak u kojem predlažu da se rasprava održi u vrijeme godišnjih odmora, u kolovozu 2019. Zanima me hoće li javni bilježnik uvažiti njihov prijedlog. (da li temeljem zakona to može ili možda mora učiniti, te kakva je po tom pitanju praksa) Hvala.
 14. Vraćanje pologa od najma stana nakon kupnje stana

  Kratko i jasno - u pravu ste. Zaprijetite im da ćete ih tužiti. Ako su imalo razumni vratit će Vam tih 2.000 kuna, jer bi im sudski troškovi mogli biti znatno veći.
 15. oporuka bez svjedoka

  Da ne otvaram novu temu, dižem iz pepela ovu staru skoro 12 godina, ali svježe izguglanu. Imam samo jedno pitanje: da li je još uvijek na snazi odredba ZN-a koja propisuje da oporuka koja nije vlastoručno napisana, kako bi bila valjana, mora biti potpisana od strane dva svjedoka? (situacija je ovakva: jedan od sunasljednika na ostavinsku raspravu donijet će oporuku koja je pisana na računalu, odnosno ispisana na printeru, te koju je ostaviteljica vlastoručno potpisala, ali na oporuci nema potpisa niti jednog svjedoka, iz razloga što svjedoci i nisu bili prisutni). Pretpostavljam da je predmetna oporuka ništetna. (?)
×