Jump to content

Totalna Parezija

Korisnik
 • Broj objava

  84
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Snimka prijetnji smrću

  I moja iskustva govore da se prihvaća. Bilo kako bilo, ovo što je DrAnte opisao bit će sigurno prihvaćeno.
 2. Nesvjesnost odvjetnika

  hahaha, vjerojatno se radi o lapsusu calami (nesAvjesnost odvjetnika), ali fora je jer se radi o bitnoj razlici - kad nesavjesnosti bi se radilo (i) o subjektivnoj, a kod nesvjesnosti samo o objektivnoj odgovornosti ja mislim da u praksi susrećemo i jedne i druge - i nesvjesne, i nesavjesne
 3. Služnost puta - smije li vlasnik poslužne nekretnine zabraniti popravljanje puta?

  Ako sam Vas dobro shvatio, iz ovog što ste napisali proizlazi da vlasnici povlasne nekretnine imaju pravo betonirati prolaz? (unatoč ugovornoj odredbi koja zabranjuje radove bez suglasnosti druge strane)
 4. Postoji ugovor o osnivanju prava služnosti puta. Sklopili su ga bivši vlasnici povlasne i poslužne nekretnine, (što i nije bitno s obzirom na činjenicu da ugovor obvezuje/ovlašćuje i buduće vlasnike obje nekretnine) kako bi se povlasnoj nekretnini uopće moglo pristupiti, budući da se radi o jedinom prilazu povlasnoj nekretnini. Temeljem tog ugovora predmetni put se godinama koristi kao prilazni put povlasnoj nekretnini - i kao pješački put, i kao put za automobile. Problem nastaje u trenutku kad vlasnici povlasne nekretnine put betoniraju s ciljem da bude prikladniji za prolaz vozila. Vlasnici poslužne nekretnine se bune i traže da se put vrati u prijašnje stanje. U ugovoru o osnivanju prava služnosti postoji odredba koja na predmetnom prilaznom putu eksplicitno zabranjuje bilo kakve radove bez pitanja/suglasnosti vlasnika poslužne nekretnine. E sad, zanima me da li takva ugovorna odredba proizvodi pravni učinak, tj. može li se uopće tako nešto ugovoriti, jer se njome zapravo onemogućava izvršavanje ovlaštenja (prolaz) radi kojeg se ugovor uopće i sklapa, tj. bojkotira se sam institut služnosti puta - naime, kako bi put (p)ostao prohodan nužno ga je održavati tj. dovesti/dovoditi u stanje u kojem se može prolaziti normalno, a ne uz gomilu poteškoća. Zanima me kako se ta ugovorna odredba interpretira tj. koliko se široko tumači "zabrana radova" - po meni bi se to trebalo odnositi na veće i nepotrebne radove, ali ne i na radove koji imaju svrhu da omoguće održavanje puta u stanju pogodnom za prolaz.
 5. OIB stranaka nije naveden u tužbi

  Ovo i mene zanima, s tim da pitanje proširujem na kaznenopravno područje - recimo da u privatnoj tužbi povodom kaznenog djela protiv časti i ugleda nije naveden OIB okrivljenika, kako će sud postupiti?
 6. Povećanje plaća u pravosuđu

  Pretpostavljam da je i s državnoodvjetničkim savjetnicima identična situacija. Mislim da je to jako mala plaća za tu poziciju.
 7. Povećanje plaća u pravosuđu

  U kontekstu najavljenih povećanja plaća u pravosuđu - kolika je trenutno plaća sudskog savjetnika, a kolika će biti nakon povećanja?
 8. Snima se dokumentarni film. Smije li se u dokumentarni film uvrstiti sadržaj objavljen na YouTubeu (naravno, uz navođenje izvora sadržaja tj. korisnika koji ga je snimio i uploadao na YouTube) ? Radi se o javno dostupnom materijalu, a autori nam nisu dostupni.
 9. Ostavinska rasprava - odgoda

  Ostavinska rasprava zakazana je u prosincu 2018. Svi na raspravu pozvani nasljednici žive i rade u inozemstvu pa su javnom bilježniku zajednički uputili podnesak u kojem predlažu da se rasprava održi u vrijeme godišnjih odmora, u kolovozu 2019. Zanima me hoće li javni bilježnik uvažiti njihov prijedlog. (da li temeljem zakona to može ili možda mora učiniti, te kakva je po tom pitanju praksa) Hvala.
 10. Vraćanje pologa od najma stana nakon kupnje stana

  Kratko i jasno - u pravu ste. Zaprijetite im da ćete ih tužiti. Ako su imalo razumni vratit će Vam tih 2.000 kuna, jer bi im sudski troškovi mogli biti znatno veći.
 11. oporuka bez svjedoka

  Da ne otvaram novu temu, dižem iz pepela ovu staru skoro 12 godina, ali svježe izguglanu. Imam samo jedno pitanje: da li je još uvijek na snazi odredba ZN-a koja propisuje da oporuka koja nije vlastoručno napisana, kako bi bila valjana, mora biti potpisana od strane dva svjedoka? (situacija je ovakva: jedan od sunasljednika na ostavinsku raspravu donijet će oporuku koja je pisana na računalu, odnosno ispisana na printeru, te koju je ostaviteljica vlastoručno potpisala, ali na oporuci nema potpisa niti jednog svjedoka, iz razloga što svjedoci i nisu bili prisutni). Pretpostavljam da je predmetna oporuka ništetna. (?)
 12. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  Hvala na informaciji, dobro je znati. Istjerat ću to do kraja, mada izgleda da neće ići glatko.
 13. Pitanje vezano za šumsku krađu i krivotvorenje potpisa

  Poštovani Željac, iskreno se radujem Vašem uspjehu i čestitam na upornosti!
 14. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  Evo, ne budi lijen - ovo je fotografija tužbe koju sam priložio MUP-u uz dopunu zahtjeva.
 15. Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO

  Opet vas izvještavam o predmetu tj. o tome kako stvari (ne) teku: 27.8. policijskoj upravi sam podnio zahtjev za dostavu podataka. Točno 27.9. (dakle, posljednjeg dana tridesetodnevnog roka) u poštanskom sandučiću sam našao dopis PU-a koji nije poslan poštom, već je očito da ga je netko osobno dostavio i ubacio u sandučić - možda se radi o pukoj koincidenciji, a možda je netko i namjerno čekao posljednji dan roka. (?) Predmetni dopis PU (anonimizirani) ovdje vam dostavljam kao prilog/fotografiju. Ukratko, u odgovoru na moj zahtjev piše da je uvidom u zahtjev vidljivo da je zahtjevu priložena privatna tužba "iz koje nije razvidno da je zaprimljena na Općinskom sudu u Rijeci", te da zahtjev nadopunim dostavljanjem dokaza da je tužba zaprimljena. Da pojasnim - zahtjevu sam priložio fotokopiju privatne tužbe iz koje stvarno nije vidljivo da je na sudu zaprimljena jer tužbu nisam osobno odnio na sud, već sam je predao preporučenom poštom. Smatram da je ovakvo "tjeranje maka na konac" nepotrebno - ako sam se potrudio napisati tužbu na nekoliko stranica (ne radi se o nekakvoj brljotini već o kvalitetnom tekstu) onda sam je vjerojatno i predao sudu. Uostalom, ne mogu imati dokaz da je predana ako sam je poslao poštom - povratnicu imam, ali to ne dokazuje da sam poslao upravo to, a ne nešto deseto. Ne budi lijen - istog dana, dakle 27.9., otišao sam na sud, u kaznenu pisarnicu, i tamo izvršio uvid u spis. Nisu mi dali da fotokopiram spis, ali dali su mi da ga fotografiram. Na fotografiji se točno vidi moja tužba i pečat suda na kojem točno piše kad je podnesak zaprimljen. Istog dana, 27.9., policijskoj upravi sam predao novi podnesak, kao dopunu starog, uz fotografiju na sudu pečatirane/zaprimljene tužbe. Danas je 27.10., prošlo je, dakle, mjesec dana od dopune zahtjeva, odnosno dva mjeseca od prvog zahtjeva, a još nisam ništa dobio. Čovjek izgubi volju da se uopće bavi bilo čime - nije to državna tajna, to je podatak koji pola Hrvatske može dobiti poluilegalno (dovoljno je da poznaju nekoga u MUP-u tko ima pristup tim podacima), to mogu vjerojatno i sam, ali ovo je stvarno primjer presporog rada državne uprave. Što uopće mogu - podnijeti tužbu upravnom sudu? Tuženik će, nažalost, biti MUP, a ne neke konkretne sosobe koje ne rade svoj posao. OK, dobit ću na kraju od MUP-a podatak, makar preko upravnog suda, ali trebalo bi istražiti što se to unutar MUP-a (ne) događa pa da je to tako sporo. Unutarnja kontrola? Sad samo čekam da mi napišu "Poštovani, fotografija tužbe nije dostatna, trebate imati presliku tužbe". Editirao moderator
×