Jump to content

pravni upit

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Upravo radi toga što mi nije jasno na što se odnosi zato i pitam. Da li to znači kako bi sud mogao odbaciti tužbu kao neosnovanu jer se radi o prekršaju? Znači li to da je tužba neosnovana dokle god nema pravomoćne presude? Može li se tako odbaciti tužbu? Da li se takva zabilježba može izbrisati? Pogotovo jer se tužba svodi na nepravomoćnu presudu. Procedura u ovome slučaju je bila takva da je sin dobio rješenje od suda gdje ima 30 dana da se izjasni o tužbi. Znači nije došla nikakva pismena izjava. Da li to mijenja išta? Da li se na taj način isto može osporiti tužba? Da li se radi "krive" procedure može tražiti od Gruntovnice da makne tu zabilježbu? Kakve sve posljedice mogu očekivati sina ukoliko u međuvremenu proda ili daruje stan trećoj osobi? Hvala vam svima na odgovorima te se nadam kako ćete mi i dalje pomoći oko ovog pitanja.
  2. Poštovani, ovaj dio mi nije jasan, pa bih vas molio da mi pružite odgovor na ovih par pitanja. Da li se tu misli na kaznena i prekršajna djela ili samo na kaznena? Da li mora presuda biti pravomoćna kako bi se postupak poništavanja pokrenuo ili to sudu ne znači u toliko mjeri te može donijeti odluku na temelju nepravomoćne presude? Te ukoliko se navedena nekretnina proda, što se događa sa poništenjem? Što ukoliko se nekretnina daruje?
  3. Pozdrav! Zanima me da li je moguće poništiti Darovni ugovor radi nezahvalnosti obdarenika tj. radi nepravmoćne presude Prekršajnog suda? Naime, otac prijavi sina radi članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te je za sada donesena nepravomoćna presuda. Temeljem te presude otac traži od Općinskog Građanskog suda poništavanje Darovnog ugovora (podiže tužbu na sina). Gruba nezahvalnost je isključivo kazneni prekršaj ili? Koliko u "praksi" traje i kako ide taj postupak poništavanja Darovnog ugovora? Ako treba više detalja, slobodno pitajte. Hvala!
  4. Postovani, slobodna sam Vam ponuditi svoje usluge pa me slobodno kontaktirajte na e-mail: marina@odvjetnica-mesic.hr ili na mob. 098 319 032. Lp, Marina Mesić

  5. Cijenjeni forumaši, bio bih zahvalan kad biste mi preporučili (privatnom porukom) odvjetnika koji se uglavnom bavi nekretninama. Znači potreban mi je odvjetnik koji se odlično razumije u kupoprodajne ugovore. Ostale detalje ću napisati preko privatne poruke.
  6. Hvala Vam na detaljnom odgovoru. Koristim ovu priliku pozvati odvjetnike, koji čitaju forum, a bili bi voljni biti angažirani vezano uz ovu problematiku neka se jave na privatne poruke.
  7. Znači li to da ako u darovnog ugovoru nije spomenuto kako će daroprimatelj podmiriti sve režijske dugove ti dugovi će biti isključivo teret za vlasnika priključka (onoj osobi koja je napravila režijski dug)? Postoji li pravna mogućnost da daroprimatelj bude dužan platiti ta dugovanja (nastala prije stupanja u posjed nekretnine)? Ili da skratim, darovatelj (vlasnik priključka na kojem su nastali dugovi) je isključivo odgovoran za dugove te ukoliko daruje nekretninu svi mogući dugovi se ne mogu prenijeti ili opteretiti na daroprimatelja?
  8. Hvala Vam na brzom odgovoru. Znači vlasnik priključka je isključivo odgovoran za nastali dug? Shvaćam da se prilikom nasljedstva nasljeđuju i dugovi, ali nisam upoznat sa takvom praksom prilikom darovanja nekretnine. Zato sam i postavio pitanje. Daroprimatelj ne može biti odgovoran za dugove nastale na darovanoj nekretnini tj. nije ih dužan podmiriti ili?
  9. Poštovani forumaši, zanima me ukoliko dođe do darovanja nekretnine da li je daroprimatelj dužan podmiriti dugovanja režija na tom stanu, koja su nastala prije sklapanja darovnog ugovora? Primjer, darovni ugovor je sklopljen u lipnju 2015. godine, da li je daroprimatelj dužan platiti režijske zaostatke iz 2013.? Ako je odgovor da, je li daroprimatelj isto dužan podmiriti režijske zaostatke za koje je pokrenut ovršni postupak na ime bivšeg vlasnika nekretnine? Koje su točno zakonske obveze daroprimatelja u slučaju darovnog ugovora?
  10. Možda ste me krivo shvatili, ja nikada nisam bio upisan kao vlasnik te nekretnine. Jedino je kod Porezne upisano moje ime temeljem darovnog ugovora, u Knjizi položenih ugovora nikada nije stavljeno moje ime. Ili to nije važno?
  11. Poštovani, hvala na odgovoru. Je li od kakvog značaja činjenica kako je vlasništvo jedino zabilježeno u Knjizi položenih ugovora? Jedino je Porezna napravila prijenos vlasništva (u svojoj bazi podataka) te se sada poziva na zastaru rokova (nije se na vrijeme prijavio sporazum o raskidu ugovora).
  12. Poštovani forumaši, naime prije par godina sam od brata dobio nekretninu (moja prva nekretnina), te je naravno nastupio porez. Kasnije smo saznali kako je vlasništvo nad nekretninom tokom darovanja bio predmet na sudu (tako da presudom Suda nikako nisam mogao biti 1/1 vlasnik nekretnine) te smo na koncu razvrgnuli isti darovni ugovor i proglasnili ih nevažećima, ali porez je i dalje ostao. Ne samo to. nego sam temeljem tog poreza dobio i ovršni prijedlog, tako da sam sada blokiranih računa. Ono što mene zanima je: 1. Kad nastupa zastara na potraživanja Porezne uprave na porez na nekretnine? 2. Da li u ovome slučaju, radi činjenice kako je to moja prva nekretnina, postoji mogućnost da sam oslobođen poreza? 3. Netko ima ideju kako ovo riješiti? S poštovanjem.
  13. Tada nam opcija da ovjeru radimo putem Konzularnog ureda nije bilo najbolje rjesenje, pogotovo kad smo dobili informacije kako nema problema sa priznavanjem Darovnog ugovora ( moraju se pratiti odredjeni koraci procedure). RH da ima uredjen medjunarodni ugovor sa saveznom drzavom? Ovaj dio mi je čudan, SAD ima 50 drzava, kaj bi RH sa svakom trebala potpisivati medjunarodni ugovor (pa zato se potpisuje na razini SAD-a ugovor, savezne drzave nemaju niti pravo da ovakvo nekaj naprave). Znaci Darovni ugovor je na engleskom jeziku ovjeren kod javnog biljeznika u SAD-u, te je isti Apostilliran na razini savezne drzave (upravo nam je ovakva procedura preporucena sa naše, hrvatske strane). Nema opunomocenika nigdje u ugovoru. Znaci Darovni ugovor koji je ovjeren kod javnog biljeznika, kasnije Apostille na razini savezne drzave i ovdje ovjeren na hrvatski jezik te odbijen na Gruntovnici.
  14. Točno, majka mi je darovateljica. Čl. 56 ZZK, čl. 52. st. 1. i st. 2, 53., 54., 55., 61., 64. st. 1., čl. 108. st. 1, čl. 100. st. 2. Ispricavam se na krivom navodu, naime darovni ugovor koji je sklopljen u SAD-u je ovjeren kod sudskog tumača ovdje, nije bilo kod nas nikakvo ovjerenje kod javnog bilježnika.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija