Jump to content

vekica

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Situacija je slijedeća: prijavila sam se na natječaj za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (stažiranje) koji je zaključen dana 01.06.2016. Tada je još bio na snazi ZOR iz 2014. po kojem svi imaju pravo na stažiranje ukoliko su 1 mjesec prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje bez obzira na dob. Odluku o kandidatima bolnica u koju sam se prijavila (poslodavac) donio je 20.06.2016. No, 23.06.2016. je stupio na snagu novi ZOR prema kojem na stručno osposobljavanje imaju pravo samo osobe do 29 godina starosti. 15.07.2016. Zavod za zapošljavanje je zaprimio moju prijavu od Poslodavca (tako mi je rečeno od strane referenta koji je donosio ocjenu o mojoj podobnosti), te donio NEGATIVNU ocjenu o mom zapošljavanju zbog toga što ne zadovoljavam uvijet godina (starija sam od 30 godina). Moje pitanje je: da li je to legalno donesena odluka, budući da je u trenutku zaključenja natječaja bio na snazi stari ZOR, i to sam postavila i referentu na Zavodu, na što je on odgovorio da su od Ministarstva dobili naputak da sve prijave koje stignu na Zavod od 23.06.2016. riješavaju po novom ZOR-u. No ne bi li trebalo riješavati prema Zakonu koji je bio na snazi u trenutku zaključenja natječaja, ili u trenutku sastavljanja liste kandidata. Nije moja krivnja, niti obveza dostaviti Zavodu prijavu za posao, ja sam sve uvijetenatječaja imala ispunjene u trenutku predavanja svoje prijave. Što mogu učiniti? Hvala, pozdrav.
  2. Radi se o slijedećem. Moj obrt predao je ovršni prijedlog javnom bilježniku protiv klijenta koji ne želi platiti račun prema nama. Ovršenik je stavio prigovor na ovrhu, da otpremnice ne smatraju valjanim dokazom (iako su potpisne i popečaćene i s naše i s njihove strane) kao razlog navode da su otpremnice samo dokaz da im je materijal dostavljen, ali ne prema njihovim zahtjevima. Upravo nam je došao sudski zaključak da imamo u roku 8 dana podnijeti odgovor na prigovor, pismeno u 3 primjerka. Ono što mene zanimaje slijedeće: 1. Da li sva 3 primjerka šaljemo sudu? 2. Da li je pametnije poslati poštom ili urudžbirati direktno na sudu? 3. MI imamo mailove njihovog direktora u kojima on priznaje dug prema nama i navodi da će ga podmiriti u određemon roku, i to barem 3 različita maila - da li da i njihov ispis priložimo odgovoru? 4. Koji bi naš odgovor uopće trebao biti s obzirom na cijelu situaciju? Molim za hitnu pomoć, jer ne bismo htjeli ostati bez dužne nam uplate, s tim da još i mi dugujemo svojim dobavljačima za cijeli taj posao. Hvala!
  3. Vlasnik sam marketinške agencije, koja se trenutno bavi oglašavanjem obrta i firmi kroz kataloge, koje izdajemo. Moj problem sastoji se u sljedećem: u 11 mjesecu sklopio sam narudžbenicu sa klijentom. Narudžbenica sadrži datum, vrstu usluge koju je klijent naručio, kao i rok u kojem je klijent dužan platiti tu uslugu. Nakon što je katalog objavljen klijent je odbio platiti uslugu,( iako je rok za plaćanje prošao prije mjesec dana) pod izlikom da smo ga prekasno izdali i da mu ne odgovara sam izgled oglasa, iako na samoj narudžbenici ne piše rok u kojem bi ga bili dužni izdati. Piše kako bi oglas trebao izgledati, i tako i izgleda, svi podaci na njemu su točni. >Također je ta narudžbenica potpisana i sadrži pečat sa moje strane, te potpis stranke naručitelja. Moje pitanje je: što učiniti da naplatim svoju uslugu, mogu li sam poslati opomenu pred ovrhu, i što da navedem u njoj, te kakav je postupak glede namirenja duga sudskim putem( mogu li sam sastaviti tužbu) Pliz pomoć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4. Otac je za života darovnim ugovorom darovao gradilišta trojici sinova, a kćeri 2 godine prije smrti darovao kuću sa okućnicom u kojoj su zajedno živjeli cijelog života. Darovni ugovor ovjeren je kod javnog bilježnika. Ona se jedina brinula o njemu cijeli život,a u starosti i plaćala osobu da se dio dana brine o njemu iz svog džepa 8 mjeseci- to može dokazati liječničkom dokumentacijom i svjedocima. Nakon njegove smrti sinovi žele poništiti njen darovni ugovor i traže nužni nasljedni dio. S tim da je darovni ugovor proveden samo katastarski, ali ne i gruntovno. Koje šanse oni imaju i što bi ona trebala učiniti da zauvijek riješi taj problem, tj. da se nekretnina konačno može upisati na nju i da joj oni pravno ne mogu ništa.
  5. Krajem 2 mjeseca uhvatio me zet-ov kontrolor i napisao mi novčanu kaznu , koju ne samo da nisam platilka, nego sam i hrabro poslala pismo da neću platiti i kao razloge navela slijedeće: jer je kondukter prekršio ustavne i zakonske odredbe legitimirajući me, zatim da je njihova kazna od 150 kn također ustavno i zakonski neosnovana, jer se radi o kršenju ugovorne obveze, a prema Zakonu o obveznim odnosima ne mogu se izricati novčane kazne na ugovorne obveze. Tj, da mi kondukter smije naplatiti jedino cijenu karte, prema zakonu. Zanima me da li je to točno i da li se na to isto mogu pozvati pred sudom. I što sad uopće učiniti. Molim požurite s odgovorima, ročište mi je za 5 dana. I još me zanima da li je moiguće uložiti žalbu na odluku koju donese sud i kome.
  6. prije dvije godine umro mi je otac. Cijelog života živim sa obitelji u toj ( roditeljskoj ) kući, i prije smrti otac mi ju je darovao darovnim ugovorom, koji je sproveden u katastru, i katastarski sam vlasnica, ali postoje problemi sa gruntovnicom ( hrpa suvlasnika od prije 50 godina ). U međuvremenu je bila ostavinska i moja braća žele nužni nasljedni dio od tih darovanih nekretnina. I oni su svoje kuće dobili darovnim ugovorima od oca. No problem je slijedeći: u sklopu darovanih nekretnina je i garaža, koju je sagradio moj muž ( nema papirnatih tragova, samo svjedoci). U jednom dijelu te garaže jedan brat drži auto ( staru krntiju ) koju je upeljao tamo prije 3-4 godine. Ništa ne radi na autu, ali ga odbija maknuti, jer kaže nakon očeve smrti to je postojeće stanje, budući da te nekretnine ne glase gruntovno na mene. Dok mi imamo 2 auta koje doslovno uguravamo u drugi dio garaže, na jednom su već ogrebotine od takvog uparkiravanja. Zanima me imam li pravne osnove izbaciti auto van ili zvati policiju da njega upozore da makne auto? I što učiniti u slučaju da ga izbacim van, a on se odluči osvetiti oštećenjem naših auta?! Please help.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija