Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

drot13

Moderator
 • Broj objava

  9062
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  115

Sve što je drot13 objavio

 1. Zračna puška - nasljeđe

  Tek ste ju sad pronašli negdje na tavanu / u podrumu, niste znali za nju.
 2. Zračna puška - nasljeđe

  Kod javnog bilježnika kod kojeg ste imali ostavinsku prijaviti naknadno pronađenu imovinu i provesti postupak nasljeđivanja. Do tada, najbolje je pušku predati u područnu policijsku postaju na pohranu do okončanja ostavinske rasprave (odnesete ju i kažete da je naknadno pronađena, pa će ju skladištiti dok ju netko ne naslijedi).
 3. Nepoštivanje ugovora o radu HITNO!!!

  Što se tiče zakidanja za plaću, prijaviti inspektoratu i podnijeti zahtjev za zaštitu prava. Što se tiče aneksa, ako ti odgovara, potpišeš, a ako ne, ne potpišeš.On svakako može reći da nisi zadovoljio na probnom roku i to je onda to.
 4. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  Svakako ima prava, a s obzirom da vas samo zeza, najbolje bi bilo i formalno dogovoriti što i kako, da ne dolazite u problem.
 5. Rent a car scamm

  Maknuo sam ti naziv i link, a radi se o našoj firmi (odeš na njihovu stranicu i impresum, skroz na dnu). Pošalješ (pisano s povratnicom) im zahtjev da vrate novac u nekom roku (npr. 2 tjedna) ili ćeš tužiti za naknadu štete, podnijeti kaznenu prijavu radi prijevare, prijaviti državnom inspektoratu i dr.
 6. Rent a car scamm

  Naš čovjek i naša stranica ili...?
 7. Prekovremeni rad

  Najbolje ti može pomoći sindikalni povjerenik tamo gdje radiš.
 8. Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji

  Imaš li neko konkretno i obrazloženo pitanje?
 9. privremeno oduzeti predmeti

  Najbolje otići u DO, jer ćeš tako najbrže i najpreciznije dobiti odgovor.
 10. Kazna za parkiranje na invalidskom mjestu

  Invalidsko mjesto bi trebalo biti označeno i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, ali pitanje je kakva je praksa lokalnog suda. U svakom slučaju, nemoj ignorirati ostavljenu obavijest, nego dostavi podatke, pa piši prigovor na prekršajni nalog u smislu da mjesta nisu pravilno označena.
 11. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  Ne, ne mora mu dati dijete, ali trenutno imaju jednako pravo na njega/nju, tako da mu onemogućavanjem krši to pravo. Ako je do sada njihov dogovor funkcionirao, to će podići tenzije i vjerojatno onemogućiti neki dogovor u budućnosti, pa bi bilo najbolje da sve riješe formalnim putem. Je li uzeo dijete i kako je sve prošlo?
 12. Da, ako je napisani datum točan.
 13. Ne, ne postoji nikakva mogućnost, mora proći do kraja.
 14. Možeš probati i preko vijeća gradske četvrti, općine i sl. Oni su obično zainteresirani za stvari pojedinaca iz zajednice.
 15. Nedozvoljeno pakiranje

  Ne isplati se prigovarati, bolje je platiti pola kazne u roku od 3 dana.
 16. Odjava prebivališta

  Ako tamo stvarno ne stanujete, moguće je. Ode i podnese zahtjev za odjavom, policija napravi terensku provjeru i ako vas stvarno nema, odjave vas.
 17. Osobna iskaznica

  Da, možeš u bilo kojem gradu izvaditi novu, ali nemaš tu obavezu, nego ju vadiš samo ako želiš.
 18. Psihosocijalni tretman

  Mjesec dana je malo, to obično traje više mjeseci, pa i preko godine dana. Ne žuri im se jer je zastara 3 godine. Možeš otići na sud i provjeriti.
 19. Oduzimanje vozačke

  Da, trebaš imati pravo na plaćanje 2/3 kazne po presudi, a to bi u presudi (pri kraju) trebalo i pisati. Početak mjere je sad zeznut, pa nemaš druge opcije nego svaki dan provjeriti preko neta.
 20. Pokusaj provale u vozilo

  Možeš u policijskoj postaji provjeriti kako je to završilo, ali da je bilo nekog rezultata, javili bi ti...
 21. Prometna nesreća - mrtvi kut

  Slobodno odi na to mjesto i vidi ima li drugih kamera, pa pitaj koliko se čuvaju snimke i obavijesti policiju, a svakako na policiji provjeri jesu li gledali kamere na semaforu. Ako te svejedno prijave bez objektivnih dokaza, moći ćeš na sudu tražiti prometno vještačenje, ali pitanje je kakav bi bio rezultat (ako si kriv, moraš platiti i to vještačenje).
 22. Prometna nesreća - mrtvi kut

  Kad nešto dobiješ od policije ili suda, znat ćeš na čemu si i kako se braniti, a teško je unaprijed i napamet pričati. U ovakvim situacijama je teško odrediti krivnju (jesi li se ti prvo počeo prestrojavati, pa se on neoprezno zaletio u tebe, ili si se neoprezno prestrojavao i srušio skuteristu), tako da mi je malo blesav tako brz zaključak da si ti kriv za nesreću... Je li bilo svjedoka? Postoji li video nadzor na tom dijelu zelenog vala?
 23. Samoobrana zaštitara

  Je, taj dio propisa je baš besmislen, ali praksa tolerira samoobranu, tj. nužnu obranu.
 24. Krada u hervisu

  Napamet je nemoguće reći, ali s obzirom na situaciju kako ju opisuješ, da, vjerojatno je ovo što sivko kaže.
 25. Samoobrana zaštitara

  Sivko je objasnio, a samo da malo nadodam - kao zaštitar ne smiješ nositi i uporabiti suzavac, ali kao građanin možeš. Ima dovoljno policijske i sudske prakse prema kojoj zaštitari nisu sankcionirani za uporabu suzavca u samoobrani, bez obzira što ga kao zaštitari formalno nisu smjeli nositi. Svaki građanin ga može nabaviti i nositi, pa tako i ti. Ako ga upotrijebiš, nisi ga upotrijebio kao zaštitar, nego kao napadnuti građanin.
×