Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

drot13

Moderator
 • Broj objava

  9052
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  115

Odgovori na statuse koje je drot13 objavio

 1. Korisnicko ime pogrešno odtipkano ummjesto Vkadimireagle mora biti Vladimireagle

  1. drot13

   drot13

   Trenutno nema administratora koji ti to može napraviti, a kako nemaš komentara, najjednostavnije bi bilo da si napraviš novi profil. Ako ti to ne odgovara, budeš pričekao da se vrati.

 2. Poštovani, 

  potrebna mi je jedna informacija, radi se o plaćanju poreza na promet nekretnina. Radi se o slijedećem, kupio sam stan ali ga još nisam prenio u svoje vlasništvo niti sam platio porez na promet nekretnina, a darovao bih ga svome djetetu, dali ja ili dijete mora platiti taj porez?

  Hvala na odgovoru, Zlatko

  1. drot13

   drot13

   Moraš pitati na nekoj takvoj temi ili otvoriti novu, ovdje ti nitko neće vidjeti pitanje...

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 3. Jučer sam i ja mailom dobila "opomenu pred tužbu" iz Praga od neke Ksenije Vesel.

  1. drot13

   drot13

   Ako o ovom, onda samo upišeš komentar dalje u toj temi.

  2. (Vidi 3 druga odgovora na ovaj novi status)

 4. Jučer sam i ja mailom dobila "opomenu pred tužbu" iz Praga od neke Ksenije Vesel.

 5. Jučer sam i ja mailom dobila "opomenu pred tužbu" iz Praga od neke Ksenije Vesel.

  1. drot13

   drot13

   Napisala si ovo u svom profilu i tu ti to nitko neće vidjeti...

  2. (Vidi 3 druga odgovora na ovaj novi status)

 6. Poštovani!

  Ukoliko ste voljni odgovoriti na ovo moje pitanje zanima me da li se zabrana upravljanja vozilom  podrazumijeva odmah prilikom načinjene štete (vožnja u alkoholiziranom stanju, moja krivica nema dvojbe) ili kada mi se točno odredi zaštitna mjera zabrane upravljanja? Da li se do tada legalno smije upravljati motornim vozilom? Ili je ovo sve apsurd uopće što pitam?

  1. drot13

   drot13

   Nije apsurd. Policija može odmah odrediti zabranu, ali kao mjeru opreza koja traje najviše 12 sati. nakon toga, normalno se vozi sve do pravomoćne i izvršne odluke (prekršajnog naloga, presude suda i sl.).

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 7. Pozdrav, nov sam na ovom portalu ali vidim da ste vi pomogli dosta ljudi i imam jedan upit za vas, dakle 23.2 sam zaustavljen i napuhao sam 1.31. Oduzeta mi je vozacka i recrno mi je da sutradan odem u postaju po nju, takoder mi je napisana kazna od 3 mjeseca zabrane upravljanjem te 3000 kn, kad sam otisao po vozacku vracena mi je te sam ostavio prigovor i cekam poziv na sud da se pokusam usmeno obraniti, moje pitanje je dali ja mogu legalno u voziti u meduvremenu s obzirom da mi nikakav dokument jos nije dostavljen na kucnu adresu? 

  1. drot13

   drot13

   Da, normalno voziš do sudske presude.

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 8. Imam ostavinsku rasprava iz pokojnog oca za naknadno pronadjenu imovinu (grob). Jedini sunasljednici smo brat i ja. U vrijeme rasprave neću biti prisutna jer sam na duljem putovanju. Svoj dio želim ustupiti bratu kao jedinom sunasljedniku. Kako tu učiniti?

  1. drot13

   drot13

   Trebaš pitati na nekoj temi ili otvoriti novu, jer ovo u profilu teško da će netko vidjeti...

 9. Majka je nasljednik 1/2 nekretnine (kuća u kojoj je živjela) s pravom doživotnog uživanja ČITAVE kuće (prema rješenju o nasljeđivanju) s ostala dva suvlasnika svaki po 1/4 iste nekretnine (kuće) koji nisu u njoj živjeli. Da li oni mogu protivno njenoj volji nasilno provaliti u kuću, promjeniti brave i onemogućiti joj ulazak u određene dijelove kuće u kojoj su i dalje njene pokretnine i osobne stvari? Napominjem da kuća nije etažirana i nije ju moguće geometrijski podijeliti niti je postignut bilo kakav sporazum kome koji dio kuće pripada. Kakvu važnost u ovom slučaju ima "doživotno korištenje čitave kuće" i ako majka zbog bolesti ne može živjeti sama u istoj ? Ističem da su narušeni suvlasnički odnosi i nije moguć nikakav mirni sporazum. Zbog provale i promjene brava obaviještena je policija koja po tom pitanju nije ništa poduzela i ne želi se "miješati u nečije svađe oko imovine" iako je u ovom slučaju učinjen prekršaj.

  1. drot13

   drot13

   Postavljaš pitanje u svom profilu, a to ti tu nitko neće vidjeti. najbolje bi bilo da ga postaviš u odgovarajućoj temi na forumu ili da otvoriš novu.

  2. (Vidi 2 druga odgovora na ovaj novi status)

 10. poštovani,

  u banci su mi objasnili da je račun zatvoren jer nisu plaćani troškovi održavanja računa.

  račun je u blokadi tri godine , radi se o Caffe baru i ja sam funkcionirao na naći koji ste Vi naveli, plaćao sam robu gotovinom (R-1) i sve troškove  i sve to funkcionira.

  međutim isplata plaće za djelatnika je trebala ići preko ŽR. i to je tako isplaćivano , naravno sada je to nemoguće.

  i još postoji jedan problem, znala mi je doći Porezna i uzeti gotovinu iz kase i položiti na ŽR za naplatu duga.

  upoznat sam s time da se sav dug vodi na moj oib,međutim nije mi jasno zašto ne mogu otvoriti ŽR u drugoj banci(baš zbog toga što se dug vodi na OIB)

  dali Vi znate u kojoj banci mogu otvoriti ŽR.

  hvala, lp

  1. drot13

   drot13

   Ostavio si ovaj komentar u svom profilu, a ne na temi, pa si ga kopiraj u temu. Ovdje ga neće nitko vidjeti.

 11. la sam na uvjetnoj do 1.12.2018 (od 1.12.2017). U tom roku trebala sam ostecenom vratiti 1176,00kn. Rok kusnje dvije godine. 

  Prije isteka godine dana osteceni pokrece postupak ovrhe (u 8/2018), a 5.12 salje dopis sudu da ja nisam vratila taj iznos i trazi izvrsenje kazne zatvora jer do 1.12.2018 nije dobio novac. Radi se o kaznenom djelu. 

  U navedenom periodu pola godine nisam radila. Pocela sam radit i na svakoj placi skidali su mi za ovrhe druge koje su prije njegove po ocevidniku

  31.12 primam poziv na rociste koje treba biti 21.2.2019, ja do toga rocista imam u planu njemu taj iznos uplatit. Dali ce doci do opoziva uvjetne? Kako da se postavim pred sudom tj. U dopisu nakon sto posaljem sudu sve preslike uplata. Dali bi bilo dobro poslat jos nesto? 

   Sada radim za 1500kn mjesecno i nisam financijski u mogucnosti ici u Rijeku. 

  Danas na mpretincu vidim da su se dogodile neke promjene. 

  Dali oni mogu donijet odluku o opozivu prije rocista ili ne? 

  I sta ce biti kad se na tom rocistu utvrdi da mu vracen novac? 

   

  Ovo su promjene.. 28.12 je datum kad odredeno rociste za 21.2.2019 

  Mene buni sad tu 3.1 i 4.1..podnesci ti.. Sta bi to moglo biti.... Ne znam sta znace ove skracenice pod FR i CZVHD

   

   

  Screenshot_20190107-222418.jpg

  1. drot13

   drot13

   Trebaš pitati na temi, ne na profilu. Ja ti ne znam, a teško da će netko naletjeti i vidjeti...

 12. Banka je blokirala moj račun radi ne mogućnosti otplate kredita. Kako je moj račun blokiran i prije ,njihovo potraživanje je bilo '' u redu čekanja'' i radi toga je Banka prodala kreditni plasman Eos matrex-u. Da li to znači da Banka treba povući ovršni nalog sa FINE s obzirom da su se naplatili od Eos matrexa? Molim savjet i eventualno uputu što poduzeti. 

  1. drot13

   drot13

   Pitaš u svom profilu gdje ti to nitko neće vidjeti. Najbolje da pitaš u nekoj srodnoj temi na forumu...

 13. Prateci objave shvatio sam skoro sve u svezi ugovora dozivotnog uzdrzavanja osim jedne stvari; moze li se u ugovoru kao davatelji uzdrzavanja navesti dvije osobe? Konkretno u mom slucaju supruznica/izvanbracni drug i njen/moj sin koji je maloljetan? Puno vam hvala unaprijed!!!!

 14. Prateci objave shvatio sam skoro sve u svezi ugovora dozivotnog uzdrzavanja osim jedne stvari; moze li se u ugovoru kao davatelji uzdrzavanja navesti dvije osobe? Konkretno u mom slucaju supruznica/izvanbracni drug i njen/moj sin koji je maloljetan? Puno vam hvala unaprijed!!!!

  1. drot13

   drot13

   Postavljaš pitanje na svom profilu, a tu ti to vjerojatno nitko neće vidjeti...

  2. (Vidi 3 druga odgovora na ovaj novi status)

 15. Molim pomoć: kako zaštiti introvertiranog dječaka, 14 g. od manipulacija jednog roditelja . Razvod još nije pokrenut.

  1. drot13

   drot13

   Postavila si pitanje u svom profilu, a tu će ti teško netko naletjeti i vidjeti. Najbolje da otvoriš novu temu na podforumu.

 16. Molim pomoć. Ja sam dragovoljno pristupio MUP-u 24.6.1991. godine iz MUP-a sam 1.4.1995. dragovoljno pristupio MORH-u. i nikada u životu nisam bio mobiliziran. Smatra li se taj čin dovoljnim za ostvarenje statusa dragovoljca ? Ako da, tko tada izdaje potvrdu o statusu dragovoljca, tj gdje i kome se treba javiti ?

  1. drot13

   drot13

   Postavio si pitanje u svom profilu i to ti tu nitko neće vidjeti...

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 17. molim savjet..imala sam dva kredita koja sam prestala plaćati 2014 godine zbog gubitka zaposlenja.kasnije sam se zaposlila na nepuno radno vrijeme i primanja su mi nedostatna za osnovne potrebe.prošle godine su moja dugovanja prodana .Prije dva dana sam od odvjetnika koji zastupa svea ekonomi dobila obavjest da platim 38.000 kn u roku 4 dana,u protivnom će naravno pokrenuti ovrhu ,i napomenuli su kako će u slučaju nemogućnosti naplate iz primanja promijeniti predmet ovrhe te sjesti na nekretnine i ostalo.Ja živim u vlastitoj kući od 70 m2 koju sm mislila zaštiti na način da se rođaka upiše na hipoteku ili fiducijar.Molim recite što je najpametnije učiniti učiniti u ovom slučaju.Hvala.

  1. drot13

   drot13

   Postavila si pitanje u svom profilu, a teško da će ti tu neko naletjeti i odgovoriti. Najbolje da pitaš na nekoj od tema, tj. na onoj na kojoj si i prije pisala.

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 18. Pozdrav svima...

  Uciteljica sam Razredne nastave na neodredeno vrijeme u jednoj OS u Zagrebu, Novi Zagreb. Radi preseljenja u Samobor trazim zainteresirane radi zamjene za isto. Moze i okolica Samobora, Sveta Nedjelja...

  Zainteresirane molim da mi se jave na tel. 0917330523

  Hvala

  1. drot13

   drot13

   Napisala si upit u svom profilu, a teško da će ti to tu netko vidjeti. Najbolje da otvoriš novu temu na odgovarajućem podforumu.

 19. Pisala sam na stvarnom pravu temu "zid između garaža",nitko mi ništa nije odgovorio.Inače,izgleda da se ne snalazim dobro na ovom portalu.Dobih tvoju poruku,no neki problem je vidjeti je ili doći do nje... 

  1. drot13

   drot13

   Da je netko upoznat s takvom situacijom, odgovorio bi ti.

   Što se tiče poruka, desno gore na ekranu pored trokutića s uskličnikom imaš dva oblačića, pa ako imaš poruku, klikneš tamo.

 20. Poštovani,

  Imam problem i zanima me savjet.

  Došlo je do tucnjave u lokalu i decko je udario mene i ja njega. Ja imam masnicu ispod oka i na lijevo obrazu izbocinu.

  Njemu su oštečeni zivi.

  3 gornja zuba su okrhnuta a 2 doljnja zuba su oštečeni s unutarnje strane.

  On je otisao na hitnu i dosla je policija a po mene je policija dosla doma. 

  Bio sam na razgovoru i dobio poziv za prekrsajni sud za remecenje javnog reda i mira.

  Problem mi stvara sto on zeli 20.000 kn u gotovini za to a ako mu nedam tuzit ce me.

  Zanima me koja je klasifikacija njegove ozljedu.

  Jel to teska ili laka tjelesna ozljedu i kako sud gleda na takve ozljede

  1. drot13

   drot13

   Postavio si pitanje u profilu i to ti tu nitko neće vidjeti, pa bolje da otvoriš novu temu na odgovarajućem podforumu.

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 21. Molim odgvovor ili savjet , ja sam umirovljenik , razmisljam da idem u iznamljivanje jednoga apartmana, namjera je da zadrzim mirovinu te da idem kao pausalac ... Koja su sve placanja drzavi , otprlike koliko ? Koji je prvi korak? Hvala

  1. drot13

   drot13

   Postavio si pitanje na svom profilu, tu ti nitko o neće vidjeti.

   Bolje da ga postaviš na nekoj temi podforuma.

 22. Postovani, imala sam juce slican problem u Berlinu, optuzena sam za nekih 37€, iako je bio nesporazum u pitanju, ne govorim dobro nemacki, nisu mi dozvolili da objasnim... radnik iz obezbedjenja je vikao na mene, nije mi dozvolio da telefoniram, trazio da priznam da sam to uradila, na kraju kada je dosla policija pitao me je da li zelim da platim tih 37€ na sta sam pristala, ali su mi rekli da godinu dana ne snem ulaziti u taj lanac prodvnica i da ako me primete podnece krivicnu prijavu protiv mene, ja imam sve racune za robu koju sam pazarila kod njih, u pitanju je iznos od vise od 600€.... i ispada da sam htela da ukradem 37...sada ne znam sta ce biti, treba da produzim vizu za mesec dana, da li vredi da idem tamo opet sa nekim ko govori nemacki... 

  1. drot13

   drot13

   Bolje da postaviš pitanje na temi, jer ti to ovdje nitko neće vidjeti...

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 23. Hvala Vam, ali me zanima moramo li biti svo troje prisutni (majka i 2 sina) kod javnog bilježnika ili je dovoljno majka i jedan sin da budu s tim da ovaj drugi sin koji neće biti će taj Ugovor potpisat i dati majci i bratu?

  1. drot13

   drot13

   Odgovor trebaš ostaviti u temi, a ne u profilu. Tu ti to neće vidjeti oni koji idu na temu...

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 24. Vlasnik sam parcele/vrta koji zbog konfiguracije terena nema ni svoje parkirano mjesto. Namjeravam dogovoriti s ljudima koji vrše iskope (riječ je o kamenom dijelu parcele) mogućnost uređenja za dva parkirna mjesta. Moj susjed,  međaš svaki put kada dovedem bageristu na izvid situacije (je li moguće? koliko dana trajao  posao? koiko bi to koštalo?...) uključuje se u razgovor svojom rečenicom koju ponavlja: Ne, neću dozvoliti veliki bager jer će se moja kuća oštetiti, srušiti. Posljednji put, pred desetak dana, doveo sam  gospodina koji je vrstan u tom poslu, iza sebe ima brojne uspješne poslove (reference) koji tvrdi: Ovo  što treba učiniti je moguće učiniti  a da vaša kuća nije u nikakvoj opasnosti. Susjedov odgovor je (sažeto): Samo vi govoritie, znam ja najbolje  što je to bager... Moje pitanje glasi: Je li potrebno, vjerujući izvođaču radova da će sa susjedovom kućom biti sve u redu, otpočeti radove  ili susjed ima pravo unedogled svojim strahom blokirati nešto  što mi je u ovom trenutku neophodno?! - Hvala na uvrštenju i  savjetu.

  1. drot13

   drot13

   Postavio si pitanje u svom profilu gdje ga ljudi koji surfaju forumom uglavnom neće vidjeti. Trebao bi ga postaviti na nekoj sličnoj temi na samom forumu ili otvoriti novu temu, tako ćeš najprije dobiti odgovor.

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

 25. Imam neke manje ovrhe na fini i sada mi zele otkazati dva kredita koja imam u Sberanci.Nisam u mogucnosti placat mjesecno koliko me oni traze a ne zele se dog za manje nikako.Kako to da banka salje njima da me zovu a ja u banku moram uplacivati za ta dva kredita .Kazu da to nije dovoljan iznos pa da ce ukinuti oba kredita.U Sberbanci su rekli ako ne mozete placati neka ide pod ovrhu a vi pazite na bolesno dijete,mi vam nista ne mozemo.Pa kada to dodje na Finu kolike ce ro kamate biti,necu do mirovine otplatiti sve

  1. drot13

   drot13

   Molim te da pitaš na temi, nije to baš moja domena...

  2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

×