Jump to content

drot13

Moderator
 • Broj objava

  9254
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  119

Sve što je drot13 objavio

 1. Lovišta i pas u šumi

  Pas mora biti pod nadzorom vlasnika, a ne mora biti na povodcu i ne mora imati brnjicu. I da pas nije pod nadzorom, ne smiju ga ubiti (vidi link).
 2. Isključenje mobilnih usluga bez opomene

  Jesu li ti računi plaćeni?
 3. Prometna nesreća

  Da, u prekršajni nalog se piše najmanja propisana kazna.
 4. Kazna za alkohol

  Mogu umanjiti i na 1/3 te prvobitne kazne (znači, u najboljem slučaju na 1000 kn), a da, i tada imaš pravo na plaćanje 2/3 kazne.
 5. Kazna za alkohol

  Jesi odmah platio polovicu kazne ili...? Ako da, onda to nije ušlo u evidenciju i možeš reći da si nekažnjavan, i vjerojatno će ti smanjiti novčanu kaznu, a postoji mogućnost da će ti ukinuti zabranu (iako mala mogućnost, jer je ovo najkraća moguća mjera).
 6. Prometna nesreća

  Ako priznaješ prekršaj u prigovoru, ne mogu ti povećati prvobitno izrečenu kaznu.
 7. Kazna za alkohol

  Ako priznaješ prekršaj, nema povećavanja kazne. Jesi li već prekršajno kažnjavan?
 8. Policajac odustao od namjere zaustavljanja?

  Ili su tražili konkretni auto, pa ti je mahnuo da prođeš kad je vidio marku/tip auta, tj. da to nije to.
 9. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Da je zakonodavac imao tu namjeru, onda bi tako i napisao. Vidimo po svježim slučajevima da to baš i nije tako... Da su napisali "kazneno djelo po službenoj dužnosti", onda bi to bilo puno jasnije. Doduše kod prijetnji bi tu postojao dodatni problem jer ih ima po službenoj dužnosti, po prijedlogu i po privatnoj tužbi... Mi nismo imali ni snimljenih prijetnji predloženih kao dokaz, pa niti postupaka za nezakonito snimanje, ali opet, to što eventualno nitko nije ne znači da ja neću biti prvi, za primjer drugima.
 10. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Po meni, apsolutno opravdano, ali nema jasne sudske prakse koja bi to tako i rekla. Svaka situacija se i dalje gleda za sebe, pa i ako je u nekom slučaju takva snimka uzeta kao zakoniti dokaz, u drugom slučaju ne mora biti uzeta. Jasno da će svatko za sebe odvagnuti isplati mu se riskirati i snimiti prijetnju kako bi imao dokaz, ali u konačnici to može završiti nepovoljno, barem dok su ove odredbe u ovakvom obliku, tako da se ne može reći čovjeku "snimaj, sve će biti ok".
 11. Ovako kako si napisao, kriv je ovaj koji se uključivao u promet, ali bi konačna odluka vjerojatno zahtijevala i vještačenja ( pozicije vozila kod početka uključivanja, brzine i dr.).
 12. Poštanska pošiljka ukradena

  Moguće je svašta, od povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka (čl. 142. Kaznenog zakona), preko krivotvorenja službene ili poslovne isprave (čl. 279.) i prijevare (čl. 236.), pa do krađe (čl. 228.), pronevjere (čl. 233.) i oštećenja tuđe stvari (čl. 235.), a ovisi o tome što je točno napravio (prisvojio, oštetio...) i koju je pritom namjeru imao (protupravnu korist, oštećenje...).
 13. Poštanska pošiljka ukradena

  Nikakvom. Jesi otišao kod njih vidjeti gdje je paket?
 14. Naknada štete za razbijeno staklo na autu

  Oni su pokriveni od takve štete, pa ih nazoveš i provjeriš postupak (neke općine traže da se zove policija i vadi potvrda da je to prijavljeno, a neki pokriju i bez potvrde). Ako filozofiraju, prijaviš policiji, izvadiš potvrdu i pismeno zatražiš naknadu štete, uz upozorenje da ćeš u protivnom pokrenuti tužbu.
 15. Nije zaustavljeno pored ceste, nego na samoj cesti u prometnoj traci. Te odredbe počinju od čl. 78. ZSPC-a, pa pogledaš.
 16. Ako ne želiš platiti, moraš poslati podatke vozača, jer ćeš inače dobiti kaznu za nedavanje podataka, koja je višestruko veća. Ako pošalješ podatke vozača, on će dobiti prekršajni nalog na koji se može žaliti. U slučaju negiranja prekršaja, najgora situacija po sudskoj presudi može biti 300 kuna novčane kazne (puna kazna), troškovi postupka 200-300 kuna i troškovi razvijanja fotografija (ako tražiš razvijanje fotografija). uglavnom, u ovakvim situacijama najviše se isplati platiti pola kazne. Taj čl. 78. Nije precizno definiran, tako da je procjena ometa li promet ili ne čisto subjektivna, a čim je vozilo parkirano u traci, može ometati promet.
 17. Odlično, onda se žali u tom smjeru i javi kako je prošlo na sudu.
 18. Policajac je potpuno u pravu i najbolje bi prošao da si odmah platio polovicu...
 19. Prekrsajni nalog

  Ako si vozač, imaš pravo dobiti potvrdu. Opcije su ti: - negirati prekršaj (sam je pao dok si ti čekala) - mogla tražiti vještačenje (da se utvrdi koliki je tvoj doprinos njegovom padu), ali to je riskantno jer na kraju plaćaš i taj trošak ako budeš proglašena krivom; - priznati i tražiti ublažavanje kazne. Po meni, druga opcija je sigurnija jer će kazna sigurno biti manja.
 20. Ne, to se ne odnosi na to. Djelatnici Zagrebparkinga su koncesionari za regulaciju parkiranja i poslovi im obuhvaćaju i ovakve radnje (nisu fizičke osobe oštećene prekršajem). Ometanje prometa je subjektivna procjena i o svakoj pojedinačnoj će na kraju sud donijeti konačnu odluku (ako se stranka žali), a svako parkiranje u prometnoj traci ili na nogostupu može biti ometanje, bez obzira na ostavljeni prostor i ostale zakonske odredbe. Svatko smije fotografirati vozilo, a pauk ga, temeljem naloga redara ili policije, može i premjestiti.
 21. Molim pojasnjenje ovog pojma

  Kamera, fotoaparat, radar, laser, alkotest... Ako pitaš u vezi teksta na obavijesti ili prekršajnom nalogu, radi se o univerzalnom tekstu koji je napravljen da pokriva sve situacije (fali još "uvidom u dokumentaciju"), tako da nije nužno da se svaka stavka odnosi na tvoju situaciju (prekršaj može biti utvrđen i osobnim opažanjem, nije nužno da bude uključen i tehnički uređaj).
 22. Neplaćeni dopust

  Po iskustvu kolega iz MUP-a, nije dozvoljeno drugo zaposlenje za vrijeme neplaćenog dopusta.
 23. Nametljivo ponašanje

  Da, nije problem tehnika, jer je svugdje ista, ali je pitanje kakav je propis, tj. postoji li takvo kazneno djelo kao nametljivo ponašanje... Opet, najjednostavnije je blokirati i zaboraviti.
 24. Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole

  U redu je, samo izbaci kilometražu (samo ostaviš da putuješ na posao).
 25. Nepažnja moguć prolaz kroz crveno

  Nije kamera koja nadzire brzinu.
×