Jump to content

drot13

Moderator
 • Broj objava

  8645
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  106

Sve što je drot13 objavio

 1. Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole

  Da, ako nemaš već takvih prekršaja, postoji solidna šansa da će ti mjeru ukinuti.
 2. Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole

  Ništa više nećeš dobit ina kućnu adresu, ali ćeš morati provjeriti u policiji kad točno ti počne teći zabrana...
 3. Prekovremeni rad

  Što mu piše u ugovoru, kako mu se to evidentira/plati i koliko je nakon toga i taj tjedan slobodan?
 4. Ako je auto na njegovom ili ometa, kože pozvati policiju i može dobiti podatke, čak i ako nije utvrđen nikakav prekršaj (dobije podatke za privatnu tužbu). Međutim, po ovom što pišeš, vjerojatnije je da mu je ili netko ilegalno provjerio ili je preko susjeda došao do tebe, ali tu je bolje ići na sigurno - ne parkirati auto i gotovo (da ti ga ne ošteti, probuši gume i sl.).
 5. Građansko uhićenje

  S obzirom da sada skoro svi imaju mobitele, u slučaju uočavanja bilo kakvog kaznenog djela, najbolje je odmaknuti se na sigurnu udaljenost, nazvati 192, ostati na liniji i navoditi policajce. Tako policija zna da se nešto događa upravo tada i odmah će poslati ophodnje, a odmah će dobiti informaciju gdje se počinitelj kreće, je li se presvukao, je li sjeo u vozilo i sl. Pritom je moguće ostati i anoniman, ako je dojavitelju to bitno. U praksi ima dosta takvih slučajeva, na zadovoljstvo građana i policije. P.S.: Kas spominjem mobitel, ne mislim na snimanje događaja, komentiranje i smijanje... Iako neki snimaju takve događaje s dobrim ciljem (otkrivanje počinitelja), snimke su najčešće loše kvalitete (snimane izdaleka, u hodu ili trčanju...) i na kraju ne služe ničemu. Kad sve završi, žrtva je stradala, počinitelj se udaljio, policiju se zove prekasno, a ostaje samo loša i beskorisna snimka. Pravodobna dojava je najčešće puno korisnija od snimke.
 6. Sigurnosna provjera 2. stupnja

  Stvarno ne znam što bih ti pametno rekao... Ako te pitaj, kažeš da si zaboravio na taj slučaj?
 7. Sigurnosna provjera 2. stupnja

  Da, oni to mogu provjeriti, legalno i brzo.
 8. Sud prvo zna kad nastupa pravomoćnost i izvršnost, jer oni šalju svima i znaju kad je tko zaprimio. A što se tiče policajaca, za sada je to zapravo jedini način za biti siguran - da hodaš svaki dan u postaju i pitaš...
 9. Prekršaj - posjedovanje marihuane

  Da, u ovakvim situacijama je najbolje da te saslušaju na sudu da vide da nisi neki frik, a prigovor nosiš u PP koja ti je izdala nalog, a ako prigovaraš bez iznošenja obrane, onda ne prilažeš ništa nego ćeš to dati na sudu kada ćeš iznositi obranu. Da ti ne kompliciramo, rok je od 8 svih dana i nemoj čekati zadnji dan.
 10. Problem sa Centrom za socijalnu skrb

  Sonjiska, radi se o forumu i moraš biti spremna na odgovore koji ti se ne sviđaju, što nije provokacija, a i nema smisla predbacivati drugima da ne znaju dovoljno o situaciji koju nisi objasnila (niti te itko očekuje da objasniš). Ista stvar je s generaliziranjem.
 11. Krađa

  Neće gledati niti slati, ali nemoj da vam se ponavlja.
 12. Prevara na Njuskalu

  Ne možeš znati dok ne podneseš prijavu. Svakako prijavi, što prije.
 13. Građansko uhićenje

  Potpuno se slažem s tobom, a isto slušam već godinama u raznim oblicima, na poslu, faksu i privatno, a i sam sam na poslu u preko nekoliko navrata imao problema baš s tim naknadnim računanjem i obračunavanjem. Mislio sam da imaš neku konkretnu ideju...
 14. Građansko uhićenje

  Isto vrijedi i za policajce, tj. i njih može tužiti svaka osoba prema kojoj su postupali. Kako bi ti to regulirao? I kako bi to riješio/regulirao?
 15. Prekršaj - posjedovanje marihuane

  Imaš na ovom linku ukratko o prigovorima, a preleti podforum da vidiš slična iskustva. Obično to bude 700-2000 kn novčane kazne...
 16. Građansko uhićenje

  Nema građanskog uhićenja kao u filmovima, tj. građani ne mogu formalno obaviti uhićenje, ne moraju počinitelju priopćavati nikakva prava niti išta slično, ali sukladno čl. 106. Zakona o kaznenom postupku, svatko smije spriječiti bijeg osobe zatečene u izvršenju kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Drugi detalji propisom nisu regulirani, a nisu niti predviđene posebne ovlasti kojima bi građanin u stvarnom slučaju mogao tako nešto izvesti, a u praksi se radi o usmenom zadržavanju, ali i o zadržavanju uz uporabu tjelesne snage. To bi bilo ono što je dozvoljeno, ali s druge strane, građani smiju činiti sve ono što im nije zabranjeno. Nije zabranjeno zadržati počinitelja i drugog kaznenog djela (koje se progoni po prijedlogu ili privatnoj tužbi) ili prekršaja, a u praksi je to i puno češće (zadržavanje osoba koje čine sitne krađe u trgovinama, prosjake, vandale i sl.), što se radi usmeno, zaključavanjem prostorija/prostora, ali nekad i uz uporabu tjelesne snage. I u jednom i u drugom slučaju zadržani počinitelj ima pravo tužiti onog tko ga je zadržao, ali sud će odvagnuti razmjernost, tj. bi li veći problem bio njegov bijeg ili njegovo zadržavanje (pa i uz uporabu sile i nanesene ozljede). Poznata mi je hrpa slučajeva kada su žrtve, oštećenici ili svjedoci zadržavali počinitelje i niti jedan slučaj nije završio tužbom (osim teških tjelesnih ozljeda u nastavku). U praksi su najveći problem slučajevi u kojima se počinitelju prilikom zadržavanja nanesu teške tjelesne ozljede, kod kojih je često nejasno jesu li nastale zbog potrebe zadržavanja ili su nastale radi osvete počinitelju.
 17. Prometna policija

  Jesi, policajcu si uvijek dužan dati isprave i on ima jednake ovlasti kako god da je obučen. Ako misliš da se ne radi o policiji, možeš im to reći i možeš pred njima nazvati 192 koji će ti provjeriti radi li se o policajcima.
 18. obavijest o pocinjenom prekrsaju - savjet

  Oslobođen si troškova sudskog postupka, ali si morao platiti trošak ranijeg policijskog. Oprosti, sad vidim da ti nismo to naglasili, nekako mi je proletjelo da smo to razjasnili, ali očito je bila riječ o nekoj drugoj temi...
 19. zatara - prekršajni zakon 2013

  Neće ti mijenjati ako su u registru, nema ti drugo osim platiti ili čekati zastaru.
 20. zatara - prekršajni zakon 2013

  Zastara kaznenog progona je 4 godine i počinje teći od dana počinjenja prekršaja. To je rok u kojem mora biti donesena pravomoćna odluka o prekršaju (prekršajni nalog policije ili presuda suda), a ako nije, nema kazne i prekršaj kao da se nije dogodio. Ako je pravomoćna odluka donesena u tom roku, onda od dana pravomoćnosti počinje teći zastara izvršenja sankcije i traje 3 godine. Ako u tom roku kazna nije naplaćena, odlazi u zastaru, više se ne naplaćuje i nema nikakvih posljedica. S obzirom da pitaš za produženje vozačke, u registar koji to onemogućava ulaze pravomoćne nenaplaćene kazne, tj. ovaj drugi slučaj u kojem vrijedi zastarni rok od 3 godine. Onda je tu bitan datum pravomoćnosti, ne datum počinjenja prekršaja. Da ne računaš napamet, najbolje otići na policiju i provjeriti.
 21. zatara - prekršajni zakon 2013

  Tebi treba zastara za izvršenje prekršajnih sankcija, a ona je 3 godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju (presude, prekršajnog naloga,..., svejedno). Znači, kada prođu 3 godine od pravomoćnosti svakog prekršaja, to će otići u zastaru i brisati se iz registra. Ako je ta sporna bila pravomoćna 2017. god., zastara će nastupiti na taj dan 2020. god. Možeš otići u policijsku postaju i provjeriti, jer ljudi stalno dolaze i nije problem.
 22. Hvala ti na povratnoj informaciji. Ne znam zašto su išli čačkati po tome, ali da, stvorili su kaos...
 23. Popravak štete nakon nesreće

  Smiješ. Čekao si razumno vrijeme, fotografirao sve ako bi to kasnije nekome trebalo i to je to. On se i nakon više mjeseci može sjetiti da ga nešto boli (a može ga i stvarno boljeti kad se malo ohladi) i da bi moglo biti od te nesreće, ali to ne znači da ti za svaki slučaj moraš čuvati auto u netaknutom stanju...
 24. Započeto premještanje vozila

  Stavili su nosač koji mogu slikati i što im je dovoljno za naplatu započetog premještanja. Možeš ne platiti i čekati ovrhu, prigovarati, pa ići u sudski postupak. S obzirom na iznos, mogući (vjerojatni) gubitak spora i dodatne troškove, teško da se isplati. A što se tiče seljenja, da, vani se ne naplaćuje nepropisno parkiranje niti započeto premještanje...
×