Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Marin75

Korisnik
 • Broj objava

  7
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. loši suvlasnički odnosi

  Pozdrav svima, situacija je takva da se radi o kuci sa 3 suvlasnika. Nije etažirana odnosno svi su suvlasnici po 1/3. Kuca je legalna. Dvoje je u posjedu u prizemlju a jedan na katu. Ovaj na katu zeli sanirati svojim novcem dijelom puknuti zid na katu a dijelom je i sa otpalom fasadom i jer sve to godinama mora trpiti. Jedan od suvlasnika zeli ga u navedenom sprijeciti na nacin da zabranjuje postavljanje skele. Pod zabranjuje smatra da skela ne smije dodirivati njegov posjed kojeg on naziva njegovim vlasnistvom...zasto? iz ciste zloce! ili ajde bolje receno zbog bijesa nagomilanog kroz godine sto je tko kome rekao... Uglavnom, jasno mi je tu da je sanacija tog zida cak i obveza svih suvlasnika jer se zidovi gledaju kao zajednicki, narocito u suvlasnickoj zajednici ali naravno zakon je jedno a drugo je situacija kada pokusavate navedeno dogovoriti sa gradevinskom firmom od kojih vecina odustane u startu jer ne zele imati problema sa suvlasnikom (ukratko, što im to treba, imaju i onako previse posla). Napokon suvlasnik nalazi jedno gradevinsko poduzece kojem to nije problem, dapace upoznati su sa svime i smatraju da je to suvlasnikovo pravo... potpisan je ugovor o postavljanju skele i sanaciji zida. Gradevinska firma dolazi i postavlja skelu, donji suvlasnik prijeti, oni odgovaraju da rade sve po zakonu...suvlasnik prijeti da ce prijaviti ih radnoj, gradevinskoj, svim zivim inspekcijama...da oni ugrozavaju njegovo vlasnistvo (a zapravo je posjed) i da ce tuziti i njih kao firmu i gore suvlasnika...dodatno izmisljajujuci da mu je zivot s navedenim ugrozen iz nekog razloga, da mu zbog tipli od skele ulazi u stan voda i radi stetu.... Gradevinska firma opet odgovara da ukoliko nastane nekakva steta da ce je oni platiti ali ne odustaju od radova... Moje pitanje glasi...ima li suvlasnik koji zeli sprijeciti sanaciju ikakvo uporiste u zakonu? moze li ikako zaustaviti radove? Ako dode gradevinska inspekcija jel mogu zaustaviti radove i na osnovu cega? Hvala!
 2. Nezakonita gradnja na suvlasničkom objektu

  Znači ukratko jedino građevinska nspeckija a oni mogu izaci i za 30 dana ili nikad (kao što čitamo po portalima)... odnosno kada suvlasnik završi cijeli objekt. Nevjerojatno. Izgleda da te "država" tjera da sam riješavaš stvari jer drugacije ne ide, odnosno motivira kriminalce da rade kako ih je volja. Iz navedenog budimo realni, bez da doslovno fizički zabranim radnicima da navedeno naprave suvlasnik će izgraditi svoje, urediti i onda se sve to moze vuci i 10tke godina po sudovima dok ne dođe nekakvo riješenje o uklanjanju odnosno vraćanju u prvobitno stanje..na koje se on naravno može žalit..a nas ostalo tko hebe. I naravno nakon tih 10 godina nikome se neće ni htjeti ulaziti u priču da se ruši navedeno od suvlasnika a onda će biti opet neka nova legalizacija......Za plakat!
 3. Da puno ne pišem o odnosima suvlasnika...riječ je o legaliziranoj zgradi sa nekoliko stanova u suvlasništvu (dakle nije etažirano). Jedan od suvlasnika je odlučio proširiti svoj stan na dvorište ilegalno...na način što je doveo majstore odnosno djelatnike nekog građevinskog obrta koji će mu to napraviti ... dakle izgradnju i proširenje stana, naravno sve ilegalno (dakle, nema supotpisa suvlasnika, građevinske dozvole, nicega... a slijedom navedenog i ta građevinska firma/obrt gradi ilegalno). Osim što će s tim na uštrb ostalih suvlasnika proširiti svoj posjed uzrokovat će i situaciju da će zgrada biti ponovno nelegalna. Zanimaju me konkretno moje zakonske mogučnosti kao suvlasnika da zaustavim navedeno... ? Prijava inspekciji? policiji? ili? konkretno što? Jasno mi je da navedeno moram sasjeci u korijenu jer ako navedeni suvlasnik napravi fizičko proširenje i nadogradnju stana...poslije je sve to jako teško poništiti odnosno vratiti u prvobitno stanje. Hvala!
×