Jump to content

Gringo

Korisnik
 • Broj objava

  1606
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  5

Gringo je zadnji put osvojio dan rujan 2 2015

Gringo objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

2 pratitelja

O Gringo

 • Rang
  Veteran

Osobni podaci

 • Web stranica
  http://www.ravnopravno-roditeljstvo.com/
 1. Timska obrada djeteta - da ili ne?

  Kod koga je to otac ostavio dijete pa da po vama to nije normalna situacija?
 2. Timska obrada djeteta - da ili ne?

  Kada dijete odbija viđati jednog roditelja onda je to znak za alarm! To nije normalna situacija. Dijete će iz 2 razloga odbijati viđati roditelja: 1. ako ga je taj roditelj zlostavljao, 2. ako je to odbijanje uvjet bezrezervne ljubavi od strane roditelja s kojim dijete živi - i to je ta manipulacija. U obje situacije, ako se dešavaju, roditelj koji to čini trebao bi snositi sankcije. Eventualni stres djeteta prouzročen multidisciplinarnom obradom neusporediv je sa dalekosežnim posljedicama slučaja 1. i 2.
 3. vidjanje djeteta

  Kakvo vam je ovo pitanje "da li je to dobro za nju?" Vi bi rađe da dijete ne viđa oca ili sam nešto krivo razumio!?
 4. Vještaćenje roditeljskih kompentencija

  Od svega što ste napisali najzanimljivija mi je ova rečenica na koju ću ovako odgovoriti: ako očekujete od multidisciplinarnog vještačenja da riješi problem koji imate onda lijepo te novce trošite na djecu npr. skupljajte im novce pa kada postanu punoljetni da mogu birati školovanje. Ako ste spremni na multidisciplinarno vještačenje gledati kao na dio slagalice koju slažete zajedno sa svojim odvjetnikom onda samo naprijed, šanse postoje. Jako puno materijala za tu slagalicu morat ćete sami pripremiti kako bi olakšali svome odvjetniku da taj materijal stavi na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Vrlo često u mišljenjima centara za socijalnu skrb, tko ih prati, u mišljenjima nekih vještačkih timova, tko ih prati, primijetit će da navode, tamo gdje nema značajnijih i laiku lako uočljivih odstupanja osobnosti, "kompetentna majka, kompetentan otac, predlažemo da se dijete povjeri majci, a sa ocem će se viđati...." pa navedu u kojem opsegu. Ja vas sad pitam: koja je to fina razlika zbog koje dijete treba povjeriti baš majci? I tu sad dolazimo do vrle bitne stvari: forenzička dijagnostika. Provjerite koje institucije, odnosno vještački timovi je u svoja mišljenja stavljaju. Ja znam da se na to odlučila od 01.01.2019. jedna institucija u Zagrebu. Na vama i vašem odvjetniku je da, ako se odlučite za vještačenje, provjerite te detalje. Nadalje, nije cilj multidisciplinarnog vještačenja napisati koliko bi dijete trebalo provoditi vremena sa svakim od roditelja. Vrlo često upravo to vještački timovi čine čime prekoračuju da tako kažem svoje ovlasti. A čine to zato jer je sudu tako lakše pa se može pozivati na njihovu preporuku i mišljenje, čine to zato jer ne žele ići protiv mišljenja centra, čine to zato što nemaju dovoljno kompetencija za provesti forenzičku dijagnostiku, čine to zato jer su rijetki roditelji koji im zajedno sa svojim odvjetnicima prigovaraju zbog toga. Cilj multidisciplinarnog vještačenja trebao bi biti provesti kvalitetnu forenzičku dijagnostiku, vidjeti odnos djeteta sa svakim od roditelja i pretpostaviti kakao će taj odnos izgledati i razvijati se sada i u budućnosti.
 5. molim savjetovanje - postupanje sa djetetom nakon razlaza roditelja

  zbunjen_ali_skroz iz vaših postova stječem dojam da bi ste najviše voljeli kad bi netko drugi, umjesto vas, preuzeo odgovornost i sa majkom djeteta pokušao riješiti probleme koji evidentno postoje. Moram vas ražalostiti, ali takav netko ne postoji. Vi ste taj koji mora preuzeti odgovornost za svoje postupke i posljedice istih. Zanima me da li ste vi sa majkom djeteta definitivno razriješili vaš partnerski odnos? Da li bi pristali da budete ponovno zajedno ako bi ona pokazala želju za time? To vas pitam zato jer način na koji razmišljate ukazuje mi iz dosadašnjeg iskustva da bi u podlozi mogao biti i takav problem. To ne mora nužno biti problem ako će vaša priča završiti sretno na način da ste opet zajedno i ja vam to od srca želim. Ali može biti ozbiljan problem ako za tako nešto nema šanse, a vi još uvijek niste sami sa sobom to definitivno razriješili. Evo nadam se da griješim : )
 6. Vještaćenje roditeljskih kompentencija

  Iz vašeg posta, između redova, točno isčitavam u kakvoj ste dilemi. Vezano uz to moram vam reći sljedeće: za provedbu multidisciplinarnog vještačenja mora biti trenutak i okolnosti takve da ono ima pravi efekat, a to ćete postići u dogovoru sa svojim odvjetnikom s kojim morate imati razrađenu strategiju postupanja. Provoditi ovakvo skupo multidisciplinarno vještačenje koje u ozbiljnim institucijama košta 15000 - 20000 kn sa svrhom da pokažete da očevi nisu roditelji drugog reda, nisam siguran da ćete postići željeni efekat. Multidisciplinarno vještačenje provodi se u suradnji stručnjaka raznih profila: socijalni radnik, klinički psiholog, psihijatar, a po potrebi mogu im se priključiti i drugi profili. Oni će obaviti razgovore sa svakim od roditelja, obaviti razgovore sa djetetom i vidjeti odnos djeteta sa svakim od roditelja. U institucijama koje ozbiljnije pristupaju toj problematici već samim ulaskom u zgradu započinje obrada, a da nećete toga biti niti svjesni. Npr. pozvat će vas na razgovor sa djetetom, ući ćete u dugačak hodnik gdje već čeka nekolicina roditelja povodom nekih drugih obrada. Hodnik je prepun igračaka. Zamolit će vas da nakratko ostavite dijete samo u hodniku da se igra, a vas će pozvati u ured da obave razgovor sa vama. U trenutku kad su vas zamolili da nakratko ostavite dijete u hodniku započela je obrada. Roditelji vrlo često uopće nisu niti svjesni toga. Koliko to traje? Morate računati da ćete doći 3-4 puta po nekoliko sati. Da li je postupak stresan za dijete? Načelno govoreći ako je postupak proveden po pravilima struke koja se bavi mentalnim zdravljem djece, rizik od stresa sveden je na minimum. Ali rizik za stres se povećava ako vještačenje provode tzv. stručnjaci koji nemaju dovoljno kompetencija u radu sa djecom. Npr. nije vam isto ako vam dijete vještači psihijatar koji radi sa odraslima i eto sad je dobio priliku vještačiti dijete, ogromna je razlika. Da li sama ta vještačenja imaju dovoljnu jačinu da se na sudu dokaže da mi očevi nismo roditelji drugog reda? Na dio ovoga već sam odgovorio u prvom odlomku. Ali dodat ću i sljedeće: nakon što se provede vještačenje vi ćete dobiti vještačko mišljenje koje može, ali i ne mora imati utjecaja na konačnu sudsku odluku. Također, u sudskom postupku uvijek se može zatražiti nadvještačenje koje raspravna sutkinja može i ne mora prihvatiti. Isto tako morate znati da su i pojedini vještački timovi samo dio ovog sustava i vrlo često se dešava da nisu spremni u svom nalazu propitivati puno više od onoga što je nadležni centar za socijalnu skrb napisao u svome mišljenju. Dakle, na vama je i vašem odvjetniku da procijenite kada je pravi trenutak da predložite provedbu vještačenja i da saznate što više informacija o institucijama koje provode ta vještačenja npr. da li rade sa djecom?, da li osobe iz vještačkog tima imaju kakve stručne radove iza sebe? da li se nalaze na popisu licenciranih vještaka županijskog suda? itd itd
 7. Upravo tako! Pa ne odgaja dijete roditelje već obrnuto. Ne možemo na leđa malodobnog djeteta prebaciti odgovornost nas odraslih i dovesti dijete u situaciju da ono odlučuje i bira između roditelja, to se tako ne radi. Obveza sustava u skladu sa Europskom konvencijom o ostvarivanju dječjih prava jest ispitati volju i mišljenje djeteta, ali tako ispitana volja i mišljenje nije i ne može biti obvezujuća po sud jer postoji ogromna razlika između autentične volje i mišljenja djeteta i volje i mišljenja kao posljedice dugotrajne manipulacije djetetom. I tu je sada ključna uloga stručnjaka da mogu to prepoznati i zaštititi dijete. Zašto to pišem i kako je povezano sa "Razgovarala sam s djetetom da mu docaram tj.da si on sam sebi docara da mu za taj njegov dan nema mame za stolom i da on proba s tatom o tome razgovarati." Što mislite kako će se dijete, u konkretnom slučaju, osjećati na svoj rođendan? Na dan kada bi trebalo biti sretno? Kada mu roditelj umjesto da zaželi dobar provod za rođendan, sugerira da na taj rođendan i ne bi trebalo biti baš tako sretno jer u konkretnom slučaju neće biti mame? Radi se o klasičnom primjeru nemogućnosti razdvajanja vlastitih potreba i osjećaja od djetetovih i ako se na tome ustrajava, onda govorimo o manipulaciji djetetom. I sada se vraćamo na ispitivanje djetetove volje i mišljenja. Da li će iz usta djeteta koje je dugotrajno izloženo takvom odnosu izići njegova autentična volja i mišljenje? Neće! Dijete će biti kao mali zombi, iz kojeg će progovarati majka ili otac. Kažu dijete ne želi viđati jednog roditelja!? Pa to nije normalna situacija, to je alarm!
 8. Žao mi je što moram ovo napisati, ali ovo je primjer kako sa djetetom ne treba razgovarati. Ako se to često dešava na ovakav način onda imamo problem.
 9. Načelno se mogu složiti sa vama. No moramo znati da je za dogovor potrebno dvoje, a za svađu je dovoljan/a i samo jedan/na. U Hrvatskoj se procjenjuje da je na godišnjem nivou cca 30 % konfliktnih brakorazvoda sa djecom, što je velika brojka, u kojima jedan ili oba roditelja nisu funkcionalni u smislu dogovaranja i nisu u stanju razdvojiti vlastite potrebe i interese od djetetovih. U takvim slučajevima nužno je da netko drugi (sustav) rješava probleme. A ako ih sustav kvalitetno ne rješava, već prepušta dogovoru nekompetentnih roditelja, onda imamo posljedice kakvih su u zadnje vrijeme mediji prepuni.
 10. Poštovana, niti jedan zakon ne može predvidjeti sve životne situacije u kojima se djeca i roditelji mogu naći. Do sada sam vidio samo jednu sudsku odluku koja je detaljno, precizno, taksativno regulirala tridesetak životnih situacija djece i roditelja. Takva sudska odluka donesena je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. U nju je uloženo jako puno financijskih sredstava i medijskih istupa. U ovome trenutku, a s obzirom na to kako sustav obiteljsko-pravne zaštite funkcionira kod nas, smatram da je bolje da uložite dodatne napore kroz razgovor sa djetetom i objasnite mu da u ovome trenutku to nije izvedivo i da zajednički pronađete neko drugo prihvatljivo rješenje.
 11. Razvod, prava nezaposlene majke

  Kompetentan roditelj neće uzeti djecu i otići, a da se prije toga ne dogovori sa drugim roditeljem oko buduće organizacije života djece.
 12. Ravnopravno roditeljstvo sudska presuda

  Posebne skrbnice nemaju nikakvih specifičnih edukacija u pogledu razvojnih potreba djeteta, mentalnog zdravlja, privrženosti i sl., a što je nužno za ulogu koju im je namijenio zakonodavac. Stoga me ne iznenađuje kada ste napisali da je posebna skrbnica otvoreno pitala dijete s kojim od roditelja želi živjeti. Osoba koja dovodi malodobno dijete u situaciju da bira između roditelja, osoba koja teret odluke stavlja na leđa malodobnog djeteta, ili ne zna svoj posao ili je vrlo zlonamjerna jer takav pristup zove se zlostavljanje djeteta. Ovo nije jedini biser posebnih skrbnica. U zadnje vrijeme često čitam sudske odluke u kojima sutkinja citira mišljenje posebnih skrbnica pa napiše da "zbog niske kronološke dobi djeteta nije moguće utvrditi volju i mišljenje". To je vrlo opasna glupost koja pokazuje količinu njihovog neznanja. Ovo pokazuje da one ne samo da nemaju specifične edukacije koje sam gore naveo, već one ne znaju što piše u Europskoj konvenciji o ostvarivanju dječjih prava, a bome nemaju pojma niti o praksi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u tom pogledu.
 13. Povecanje alimentacije

  Ne određuje se alimentacija samo na temelju mogućnosti obveznika uzdržavanja, već i na temelju mjesečnih potreba djeteta. Kolike su mjesečne potrebe vašeg djeteta, odnosno u kojem dijelu su one promijenjene s obzirom na dosadašnje uzdržavanje?
 14. Vidjanje djeteta nakon razvoda braka

  Sudske odluke u kojima nisu detaljno precizirani osobni odnosi djeteta s roditeljem, naročito gdje kvalitetna komunikacija u interesu djeteta izostaje, otvaraju velik prostor za manipulaciju jednog ili drugog roditelja. Ono što djetetov otac treba napraviti jest pokrenuti novi postupak u kojem će zatražiti da se osobni odnosi djeteta sa njime ne odvijaju na temelju "dogovora oba roditelja" već da ti odnosi budu precizno uređeni. Istovremeno otac će morati odrediti/znati koji su to termini kada će dijete provoditi vrijeme sa njime pa i odlaziti u inozemstvo na više dana.
 15. Ravnopravno roditeljstvo sudska presuda

  Da, postoji, u prošloj godini doneseno ih je nekoliko za koje znam.
×