Jump to content

JaneSparrow

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim ako mi netko može odgovoriti na upit. Situacija je sljedeća, prije nekih 6-7 godina, osoba je posudila određenu svotu novca prijatelju bez ikakvog ugovora, ovjere ili bilo čega tome sličnog, a on je obećao vratiti kada bude mogao, dakle ne u nekom određenom roku. Zbog raznih okolnosti (gubitak posla, kriza, duže bolovanje) dužnik novac još nije vratio te uz to ima kredite koje treba otplaćivati još 4-5 godina i na njih mu odlazi gotovo cijela plaća. Dužnik je obećao vratiti prodajom nekretnine, međutim kako stvari na tržištu nekretnina sada stoje ne zna kada će to biti. Osoba koja je novac posudila potražuje svoj novac natrag i prijeti tužbom iako zna da mu dužnik trenutno nema otkuda vratiti. Zanima me što se s pravne strane s ovim slučajem sljedeće može dogoditi obzirom da nikakav ugovor o posudbi/vraćanju novca nije sklopljen te da je, koliko mi je poznato (možda griješim, nisam pravnik) to dugovanje otišlo u zastaru. Toliko za sada, molila bih ako netko može odgovoriti. Hvala
  2. Kakva je mogućnost da cijeli slučaj ne ode na sud? Da se prilikom neupravnog postupka dogovore ili što? Ne znam kakva je procedura. I hvala vam na odgovorima.
  3. Ali što ako navodni otac do sada nije pokazao nikakav interes ni za dijete ni za majku, čak štoviše, tokom trudnoće a i kasnije sustavno ju je vrijeđao i omalovažavao, govorio da dijete nije njegovo, da će se roditi ovakvo onakvo, da ne ulazim u detalje. I sada mu se odjednom svidjela mogućnost da bude otac, više zbog nekakvih poreznih olakšica te da ga se ne bi jednom eventualno tužilo za alimentaciju koju majka od početka odbija jer ne želi imati veze sa takvom osobom? Nema li to neku snagu ukoliko dođe do sudskog postupka? Također, kako u interesu djeteta može biti otac koji prema majci postupa na takav način i zato bi on imao ikakva prava budući na sve što je do sada pokazao i kako je postupio. Razumijem da zakon nije subjektivan i sve ali opet.
  4. Znači navodni otac, koji do sada ne postoji ni na jednom papiru, može bez pristanka majke zatražiti utvrđivanje očinstva, napraviti ga i ako bude pozitivno upisati se kao otac djeteta iako ona to odbija?
  5. A isprva ni navodni otac, no on sada želi, a majka ne. Zanima me može li majka odbiti to utvrđivanje očinstva ili mora pristati na to?
  6. Riječ je o neupravnom postupku odnosno o "savjetodavnom razgovoru i očitovanju o očinstvu". Ime oca nije upisano u rodnom listu jer majka nije željela.
  7. Bok, dakle ovako, slučaj je sljedeći, majka djeteta starog 8 mjeseci ne želi pristati na utvrđivanje očinstva jer s osobom koja potražuje utvrđivanje ne želi imati nikakav odnos niti želi da dijete ima odnos. Može li majka odbiti utvrđivanje očinstva? Može li ju na to osoba koja potražuje utvrđivanje očinstva nekako prisiliti? Ima li netko iskustva sa ovakvim ili sličnim slučajem?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija