Jump to content

Scenarist

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Scenarist objavio

  1. Da budem što kraći... Zamislio sam jedan projekt u djelatnosti promocije proizvoda. Pronašao sam tvrtku kojoj se moj projekt sviđa i želi uložiti u njega, te mi pružiti proviziju na 50% prihoda umanjenih za trošak poslovanja u toj, njima novoj, djelatnosti . Do tuda je sve odlično, međutim imamo 2 problema: 1. U tvrtci nemaju iskustva u sklapanju ugovora s fizičkim osobama i sami ne znaju kako ga sročiti, jer sve njihove šprance uključuju odnos između pravnih osoba. Da li sklapamo Ugovor o autorskom djelu, Ugovor o poslovnoj suradnji, Ugovor o djelu ili neki drugi?? Uzrok ovog problema je isplata moje provizije jer: 2. Dogovorili smo proviziju na cjelokupnu djelatnost kako sam je zamislio svojim projektom, dakle ne samo na moju zaradu. Nikako da dobijemo (ni oni ni ja) nedvosmislen odgovor na pitanje po kojoj osnovi mi isplaćuju - da li po autorskom honoraru (autor sam poslovnog projekta, spadaju li i takvi projekti pod taj honorar ili samo umjetnička djela?) ili po ugovoru o djelu (međutim mene neće isplatiti za moj direktni posao obavljen za njih nego za cjelokupnu djelatnost koju će tek započeti obavljati nakon što potpišemo ugovor). U šumi ne vidimo drveće, a možda smo i sami iz 2 drveta napravili šumu... uglavnom: potpuno sam se izgubio u tome, pa ako netko može i želi nek pomogne. Hvala!
  2. Mene zanima jel stanari BB kuće imaju pravo glasati - mislim da nemaju - ako nemaju jel to kršenje Ustava? Jer, evo i danas sam čuo poziv svima da glasaju i poslodavcima da omoguće svim zaposlenicima glasanje jer im je glasanje zajamčeno Ustavom RH. Ako Ustav RH jamči pravo svim građanima da glasuju, otkud si uzima pravo RTL da to pravo nekome uskrati? P.S. Ako ipak stanari glasuju, OK, isprika za postavljeno pitanje. P.P.S. Ako sam trebao topic staviti nekamo drugamo, admini ga slobodno presele. Hvala!
  3. Bok! Zanima me kako stvari stoje, ako netko zna, s donacijama i sponzorstvima u EU i SAD-u. Jel se tamo priznaje firmi za porezni odbitak kad sponzorira nekoga u drugoj državi: npr. kad austrijska ili njemačka firma sponzoriraju Slovence ili kad teksaška firma sponzorira Njujorčane. Hvala!
  4. Stavio sam ovaj post pod trgovačko pravo, ali mi nitko nije ništ odgovorio. Možda onda spada ovdje? Post je ovakav: Pozdrav! Nakon razgovora na par pogrešnih adresa, sjetio sam se ovog foruma, gdje sam već dobio korisne savjete. Ja bih, na nekakav način, skupljao donacije/sponzorstva privatnih i pravnih osoba iz Hrvatske i inozemstva za svoj projekt: film za koji je nemoguće da ga snimi produkcijska kuća sama (hrvatska, naravno). Pretpostavljam da će to potrajati, možda dvije-tri godine, dok ne skupim potreban iznos ili, zbog nezainteresiranosti donatora, ne odustanem. Kako ovo provesti najjeftinije i najlegalnije; točnije da nemam nekih velikih izdvajanja do vremena kad projekt ne realiziram? (tu sam mislio do vremena kad te donacije ne iskoristim, jer ih ne bi koristio uopće dok ne bih imao dovoljno za realizaciju projekta) Jel je nužno otvoriti d.. ili se može ovo napraviti na neki drugi način? Bio bih zahvalan da me netko od vas zna uputiti kome da se obratim. (jel to knjigovodstveni servis, gospodarska komora, obrtnička komora, porezna ili tko već) Hvala
  5. Pozdrav! Nakon razgovora na par pogrešnih adresa, sjetio sam se ovog foruma, gdje sam već dobio korisne savjete. Ja bih, na nekakav način, skupljao donacije/sponzorstva privatnih i pravnih osoba iz Hrvatske i inozemstva za svoj projekt: film za koji je nemoguće da ga snimi produkcijska kuća sama. Pretpostavljam da će to potrajati, možda dvije-tri godine, dok ne skupim potreban iznos ili, zbog nezainteresiranosti donatora, ne odustanem. Kako ovo provesti najjeftinije i najlegalnije; točnije da nemam nekih velikih izdvajanja do vremena kad projekt ne realiziram? (tu sam mislio do vremena kad te donacije ne iskoristim, jer ih ne bi koristio uopće dok ne bih imao dovoljno za realizaciju projekta) Jel je nužno otvoriti d.. ili se može ovo napraviti na neki drugi način? Bio bih zahvalan da me netko od vas zna uputiti kome da se obratim. Hvala!
  6. Potpuno se slažem s ovim što si napisala. Žao mi je što ti se to dogodilo. I baš zato, jer se takve stvari događaju, sam u strahu da ne pogriješim, da netko ne ukrade nešto na čemu sam radio godinama (i to doslovno). No, želio sam reći da su me uvjeravali da se ne trebam bojati nakon što je moj scenarij kompletno završen i nakon što ga registriram (mislim kod HAA ili bilježnika). Meni se cijelo vrijeme vrtjela glavom nekakva, ajmo reći, paranoja da će me nekakav producent odbiti, a onda ipak snimiti film po mom scenariju.
  7. Zahvaljujem na odgovorima. Izveo bih vas na piće da nismo ovdje ovako... virtualni Ovo dalje pišem prvenstveno zbog ljudi koji će se naći u situaciji kao ja, da su nešto napisali, a ne znaju kako to zaštititi prije nego izađu na tržište. Vjerojatno bi ih mogao privući i naslov teme, pa nek znaju odgovor. Razgovarao sam sa ljudima iz DZIV, oni su me uputili u Hrvatsku autorsku agenciju. Oni vrše deponiranje ili registraciju, kako god to već zovu, jednog primjerka (vlastoručno potpisanog) za istu cijenu koliko traži i javni bilježnik da napiše zapisnik da sam pristupio navedenog datuma sa svojim djelom. Nemam nekakvih fobija, ali ne želim da mi netko ukrade moj rad, makar su mi i u DZIV i u HAA rekli da nemam razloga za brigu. Vjerojatno imam taj osjećaj straha pred nepoznatim, jer ipak takvo nešto radim prvi put. Dakle, dovoljno je otići u HAA ili javnom bilježniku: to bi (tako su me uvjerili) trebao u slučaju spora biti valjani dokaz od kada postoji vaše djelo. P.S. Ovo dodajem naknadno - HAA je u Preradovićevoj 25 u Zagrebu Ja sam napisao scenarij za film, za to je naknada 244 kune, javni bilježnik traži 250, to je tu negdje.
  8. Imam pitanje vezano uz zaštitu scenarija. Naime, taj dio mi je najnejasniji u samom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima. Napisao sam scenarij: kako izbjeći to da moj scenarij neka producentska kuća odbije, a da zatim "dođe na ideju sličnoj mojoj" i pod drugim imenom eksploatira moje djelo? Još jedno pitanje: jel uopće moguće kod nas ili negdje drugdje zaštititi scenarij za područje Europe i SAD-a? Čitao sam pitanja na ovom forumu i doista je problem oko odvjetnika - na stranici dziv.hr su popisani samo patentni zastupnici i zastupnici za žigove. Autorsko pravo je, ipak, nešto drugo i uopće pojma nemam jel se ikoji odvjetnik bavi time. Mislim da nije reklamiranje ako bi se dao popis od nekoliko njih. Ispričavam se, unaprijed, na više postavljenih pitanja, koja me doista muče. A ne znam se kome odvratiti - već su mi mnogi odvjetnici rekli da se tim područjem ne bave. Mislim da je svakome muka da izgubi svoju muku i trud samo zato što se nije dobro osigurao pa ga se onda prevesla. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija