Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ivek159

Korisnik
 • Broj objava

  38
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

ivek159 je zadnji put osvojio dan srpanj 16 2017

ivek159 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O ivek159

 • Rang
  Novak
 1. Prolazak na crveno

  Pozdrav, drot13 da li možeš reći da li su u zadnjih par godina uvedena neka raskrižja u ZG na kojima se prati kamerama prolazak kroz crveno 0-24? Prije par godina nije bilo, da li je što uvedeno?
 2. Zatvaranje lođe

  O ovoj temi se priča masovno ali nikako dobiti konkretan odgovor. Imam stan i lođu (uvučeni balkon otvoren samo sa jedne strane). Ogradu bih skinuo i umjesto nje stavio PVC stolariju (dolje bijeli PVC panel) visine 1m, a gore prozor. Postojeća vrata od lođe nebi skidao, tako da se prostor ne mijenja u stambeni, i dalje ostaje balkon ali zatvoreni. Zgrada je stara, projektirana u prošloj državi, projektna firma više ni ne postoji. Tako da projektanta ni nema. Smijem li ja to samoinicijativno napraviti?
 3. Carina i 2200 kn limita

  Zahvaljujem!
 4. Carina i 2200 kn limita

  S obzirom da je ovo pitanje na koje nigdje ne piše konkretno odgovor, malo sam proučavao pravila i također nigdje ne piše konkretno crno na bijelo. Zato sam malo način razmišljanja promijenio na pravni način razmišljanja i zaključio sljedeće. U pravilniku za Oslobođenja i ograničenja piše: "Vrijednosni limiti za unos robe nekomercijalne naravi u osobnoj prtljazi putnika Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, bez obzira na vrstu prijevoza Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dozvoljena, već se naplaćuju propisana davanja na ukupnu vrijednost tog predmeta. Isto tako nije dozvoljena kumulacija oslobođenja više osoba za pojedini predmet. " Ključna riječ je "UKUPNA VRIJEDNOST ROBE", vrijednost robe podrazumijeva njenu vrijednost, a to je iznos bez PDV-a. Znači ako roba vrijedi 2100 kn na nju treba platiti PDV, u supronom ne treba. Dakle preko granice (Bosna) se može plaćati sve do 2574 kune (2200kn + 17% PDV-a).
 5. Zanima me ono pravilo oko uvoza robe autom u Hrvatsku bez plaćanja carina i PDV-a ako je roba ispod 2200 kn. Da li tih 2200 kn predstavlja neto vrijednost (iznos artikla minus povrat PDV-a u stranoj državi) ili je baš ono što sam platio? Drugim riječima da li to znači da kad ostvarim povrat PDV-a u drugoj državi iznos proizvoda izražen u kunama nesmije biti preko 2200 kn ili se gleda iznos koji sam platio u trgovini?
 6. Povrat PDV-a kod kupovine u BIH

  To znam, ali šta da radim ako trgovac kaže da on ne želi vraćati PDV ili ako sam postavi limit 200 ili 300 KM da preko toga vraća? Logika nakon ovog pročitanog kaže da bi svaki račun preko 100 KM trebao imati mogućnost povrata PDV-a. Izgleda da ništa od toga dok se država malo bolje ne uredi i inspekcija počne raditi svoj posao, nema smisla inače tražiti nešto što je u društtvu nezamislivo (izdavanje fiskalnog računa i povrat PDV-a, jer trgovac taj PDV gleda kao da uzimaš njemu).
 7. Povrat PDV-a kod kupovine u BIH

  Pozdrav, bio sam u BIH i doživio neke neplanirane situacije. 1) Gledao sam cipele, koštale su 120 KM, prodavačica mi je rekla da oni ne vrše povrat PDV-a. Znači ona nema SL-2 obrazac, ne namjerava ništa popunjavati i mogu se slikat, ako želim platiti onda platim 120 KM, ako ništa doviđenja. 2) Situacija u drugoj trgovini, trgovac veli da vraća PDV ako je roba preko 200 KM. Pitam ja zar nije 100 KM donja granica, veli on da je njegova dobra volja da li će vršiti povrat PDV-a, i da je on sam odredio 200 KM granicu. E sad imam pitanje, da li je svaki trgovac OBAVEZAN izdati SL2 obrazac za povrat PDV-a, ako račun prelazi 100 KM? Meni to sve kod njih izgleda kao divlji zapad, oni kad moraju izdati fiskalni račun im se smrkne pred očima, a vraćeni PDV im je ustvari novac koji oni opće nisu imali namjeru uplatiti kao PDV nego uzeti sebi.
 8. Planiram kupiti 2 komada odjeće u BIH. Jedan košta 80 KM, a drugi 200 KM (oko 320 i 800kn). Navodno je donja granica za povrat poreza u BIH 100 KM. Imam par pitanja: 1) Da li imam pravo na povrat poreza na iznos 280KM ili na 200 KM? Da li se gleda ukupan iznos računa ili pojedini artikl mora biti bar 100KM? 2) Hipotetski što ako kupim recimo 5 majica po 30-40 KM, da li imam pravo na povrat poreza? Jer pojedinačno je artikl daleko ispod 100 KM, a zajedno su na jednom računu daleko iznad granice. 3) Da li je minimalna granica stvarno 100KM, tako sa negdje pročitao?
×